1.20.2011

Kunić u slatkom umaku od povrća i sušenog voća/Rabbit in sweet sauce of vegetables and dried fruit

(Please scroll down for English recipe)


Ako volite Dalmatinsku Pašticadu, zavoliti ćete i ovo!

Potrebni sastojci (za 4 osobe):
Za marinadu:
2 velike mrkve
2 žlice senfa
1 dl domaćeg maslinovog ulja
2 lovorova lista
2 režnja češnjaka
1 žlica papra u zrnu
sol

Ostalo:
1 kg mesa kunića
mrkva iz marinade
1 manja glavica korabice
1 korijen peršina
1 luk
4 suhe šljive
1 suha smokva
3 dl crnog vina
1 litra obične vode
1 žlica koncentrata rajčice
sol, papar
njoki 



Priprema:
Meso kunića razrežite na veće komade, operite pa posušite čistom kuhinjskom krpom.
Dobro natrljajte solju te senfom sa svake strane, pa ga stavite u jednu dublju posudu. Dodajte mrkvu narezanu na kolutiće, cijele režnjeve češnjaka, papar i lovorov list, pa sve zalijte s domaćim maslinovim uljem. Po želji možete dodati i 1-2 žlice vinskog octa. Ostavite poklopljeno u hladnjaku da odstoji preko noći, najbolje 24 sata.
Nakon što je meso odstajalo u hladnjaku, izvadite ga iz marinade, a povrće i češnjak sačuvajte.
Korabicu, korijen peršina i luk narežite na sitne kockice.
Ulje u kojem je meso stajalo procijedite pa na njemu popržite mrkvu, korabicu, korijen peršina i luk dok povrće ne omekša.
Dodajte meso pa ga popržite sa svih strana dok ne uhvati svijetlu boju, dovoljno je 2 minute sa svake strane.
Dolijte vodu, crno vino, protisnuti češnjak iz marinade, lovorov list, sol i papar pa kuhajte na laganoj vatri.
Nakon 30 minuta kuhanja dodajte koncentrat rajčice, suhe šljive i smokve pa kuhajte dok meso ne omekša.
Kada je meso omekšalo, izvadite ga vani, povrće i sušeno voće procijedite, a umak sačuvajte.
Povrće usitnite pa vratite u umak, te dodajte meso. Kuhajte još 15 minuta.
Meso izvadite u zdjelu pa prelijte umakom.
Njoke skuhajte u slanoj vodi pa poslužite uz meso kunića.








English version:
Rabbit in sweet sauce of vegetables and dried fruit

If you love Dalmatian Pasticada (beef in sweet sauce), you'll love this!

You need (serves 4):
For the marinade:
2 large carrots
2 Tbsp. mustard

100 g homemade olive oil
2 bay leaves
2 cloves garlic
1 Tbsp. peppercorn
salt

You also need:
2.2 lb (1 kg) rabbit meat
carrots from the marinade
1 small kohlrabi
1 parsley root
1 onion
4 dried plums
1 dried fig
300 ml red wine
1000 ml of plain water
1 Tbsp.  tomato paste
salt, pepper
gnocchi

Steps:
Cut rabbit meat into large pieces, wash and pat dry with a clean kitchen towel.
Rub well with salt and mustard on each side, and put it in a deeper pan. Add carrots sliced into rings, whole cloves of garlic, pepper and bay leaf and pour in all the olive oil. 
You can also add 1-2 tablespoons of vinegar, it tastes better. 
Leave marinade covered in the refrigerator to rest overnight, preferably 24 hours.
After 24 hours, take meat out from the refrigerator and strain from the marinade.
Keep the marinade oil and vegetables.
Kohlrabi, parsley root and onion cut into small cubes.
Fry all vegetables on the marinade olive oil until vegetables are tender.
Add meat and fry it on all sides until it catches the light color, just 2 minutes on each side.
Add the water, red wine, crushed garlic from marinade, bay leaf, salt and pepper.
Cook on medium heat 30 minutes.
After 30 minutes add tomato paste, plums and figs and cook until meat is tender.
When the meat has softened, remove it outside, strain vegetables and dried fruits.
Keep the sauce.
Chop up the vegetables and return to the sauce, add meat. 
Simmer another 15 minutes.
Remove the meat into a bowl and pour the sauce over it.
Cook the gnocchi in salted water and serve with meat.


P.S. For the measurements check out the kitchen chart!


Pin It Now!

6 comments:

  1. Imamo vrlo sličan ukus vidim :)), baš imam doma đžem od suhog voća (smokve i suhe marelice) i crnog vina koji sam nedavno pripremila i sve sam ga planirala uklopiti u puretinu jer do kunića mi malo teže doć, sad nisam se još usudila napravit jer nisam sigurna kako će ispast :). Izvrsno jelo si pripremila i još bolje ga pofotkala, pamtim ovaj recept.. :)

    ReplyDelete
  2. Hvala :)
    Nisam baš neki ljubitelj mesa, jedem ga u rijetkim (ovakvim) prilikama kada je spremljeno baš po mom ukusu. Drago mi je da ti se sviđa :)
    Volila bi ubrzo vidit i tvoj recept od puretine sa sušenim voćem!

    ReplyDelete
  3. obožavam pašticadu, tako da sam sigurna da bi mi se svidjelo! jedino se nekako "bojim" spremat zeku, jedem ako mi ga netko drugi spremi (glupo zvuči, ali eto..)

    ReplyDelete
  4. Ni ja nisam nešto od mesa, ali za ovakve divote sam uvijek, jako mi se sviđa recept!

    ReplyDelete
  5. Još nikad nisam jela pašticadu, ona nije uobičajena u našim krajevima pa nisam dobila priliku. Kunića isto nisam probala pa bi bilo super probati ovo jelo kao odličnu kombinaciju ova 2 :)

    ReplyDelete
  6. Imala sam pre zečeve u zamrzivaču, ali nisam imala ovako dobar recept. Bookmarkiram, ako se neki zeka ponovo pojavi!

    ReplyDelete