1.16.2011

Volimo Limun mousse/We love Lemon mousse

(Scroll down for English recipe)


Nije najbrži recept na svijetu, ali je zato najbolji kojeg smo ikada probali!
Ovih dana sunce je granulo i imam osjećaj kao da dolazi proljeće, a s buđenjem prirode nestaju meni toliko dragi domaći limuni (stoga je valjalo zasukati rukave i dati si malo oduška u kuhinji).
Recept je iz knjige Lori Longbotham „Luscious Lemon Desserts“ koju sam dobila od moj drage prijateljice Linde koja me u šali voli zvati Limunčica.
Linda, još jednom ti hvala (i ostali recepti će biti isprobani)!


Potrebni sastojci (za 8 osoba):
60 ml obične vode
10 g mljevene želatine
360 g kristal šećera
60 g ribane korice domaćeg limuna
6 cijelih jaja sobne temperature (bjelanjke odvojiti od žumanjaka)
180 ml  svježe iscijeđenog soka od limuna
prstohvat soli
240 ml vrhnja za šlag

Priprema:
Želatinu pomiješajte s 4 žlice hladne vode pa ju ostavite da odstoji 10 minuta (dok ne nabubri). Kada želatina nabubri, rastopite je na laganoj vatri stalno miješajući.
240 g šećera pomiješajte s ribanom koricom limuna pa dobro promiješajte ili izmiksajte.
Stavite u lončić žumanjke, šećer pomiješan s ribanom koricom limuna, sok svježe iscijeđenog limuna i prstohvat soli pa dobro izmiksajte dok se svi sastojci ne spoje. Lončić stavite na zdjelu s kipućom vodom pa na pari uz stalno miksanje skuhajte smjesu sve dok se ne zgusne, pritom pazeći da smjesa ne zavrije jer će se jaja zgrudvati. Nakon što se smjesa zgusnila, lončić maknite s vatre (pare), dodajte otopljenu želatinu pa miksajte 15 minuta na najbržoj brzini dok smjesa ne postigne sobnu temperaturu.
Istucite bjelanjke u čvrst snijeg. Kada su se bjelanjci formirali, dodajte žlicu po žlicu ostatka šećera pa nastavite miksati sve dok smjesa ne postane čvrsta.
Vrhnje za šlag istucite u čvrst snijeg pa dodajte žumanjcima.
Na kraju smjesi žumanjaka dodajte i bjelanjke, pazeći da ih polagano umiješate, a između svakog dodavanja smjesu dobro izmiksajte.
Pripremljenom smjesom napunite kalupiće ili čaše pa stavite u hladnjak da odstoji najmanje 3 sata.
Poslužite hladno.



English version:
Lemon mousse

It is not the quickest recipe in the world, but it's the best we've ever tasted!
These days the sun shone and I have a feeling that spring is coming,  with whom my domestic lemons will disappear (therefor  I try to make the most of it).
The recipe is from the cookbook 
Lori Longbotham: 
"Luscious Lemon Desserts"  which I got from my dear friend Linda who jokingly likes to call me Lemon girl.
Linda, once again, thank you (the other recipes will be tried too)!


You need (serves 8):
1/4 cup (60 ml) cold water
0.3 oz (10 g) minced gelatin (or 3 leaves)
1 1/2 cups (360 g) sugar
1/4 cup (60 g) finely grated lemon zest
6 large eggs, separated, at room temperature
3/4 cup (180 ml) fresh lemon juice
pinch of salt
1 cup (240 ml) heavy whipping cream

Steps:
Pour 4 Tbsp. water into a small bowl and sprinkle the gelatin over the water. Let stand about 10 minutes, or until softened. Place the bowl on medium heat and stir until the gelatin has dissolved and the liquid is clear.
Meanwhile, process 1 cup of the sugar with the lemon zest in a food processor until the zest is finely ground.
Beat the egg yolks, sugar mixture, lemon juice, and salt with an electric mixer on medium speed in a large bowl until combined well. Set the bowl over a saucepan filled with 2-inch of simmering water and continue beating for 15 minutes, or until the mixture is very thick and pale. Remove the bowl from the heat. Add the gelatin mixture and continue to beat until the mixture cools to room temperature (for about 15 minutes).
Beat the egg whites with clean beaters on medium speed in a large bowl just until foamy. Increase the speed, sprinkle in the remaining sugar about 1 tablespoon at time, beating well after each addition, and continue beating just until the eggs form snow peaks.
Beat the cream with an electric mixer on high speed until stiff peaks are formed.
Gently fold egg yolks with cream, and add egg whites.
Pour into molds.
Refrigerate for at least 3 hours.
Serve chilled.

P.S. For the measurements check out the kitchen chart!

Pin It Now!

7 comments:

  1. prekrasno, od fotki pa do recepta, fotke divno dočaravaju ono što je u njima! spremam recept jer limune (domaće!) obožavam :)

    ReplyDelete
  2. Prelepo, prelepo, prelepo. Mislim da nema osobe koja ne voli limun. Eto, danas i ovde Sunce, kao da je proleće i ova tvoj žuta boja tako paše. Zabeleženo. Dopada mi se ukus, mogu da zamislim miris, recept je jeftin, a tako fin. SUper!

    ReplyDelete
  3. Pozz, napokon nađoh tvoj blog, sve mi još novo, tražim tražim pa nikako povezati blogove :))
    Drago mi je što sam ovdje, stavljam si blog na listu, fotke su ti predivne, kao i recepti. Ovo je pravo limunkasto osvježenje, točno po mom ukusu, izgleda super! :)

    ReplyDelete
  4. savrseno, obozavam sve mousseve na sve nacine:)

    ReplyDelete
  5. Tek sad naidjoh na ovaj blog :)
    Fotografijice su fantasticne a limun mousse ide na listu za isprobavanje :)

    ReplyDelete
  6. koji osvježavajući receptić! slikice su prekrasne, kao i uvijek :)

    ReplyDelete