Nije najbrži recept na svijetu, ali je zato najbolji
kojeg smo ikada probali!
Ovih dana sunce je granulo i imam osjećaj kao da dolazi
proljeće, a s buđenjem prirode nestaju meni toliko dragi domaći limuni (stoga
je valjalo zasukati rukave i dati si malo oduška u kuhinji).
Recept je iz knjige Lori Longbotham „Luscious Lemon
Desserts“ koju sam dobila od moj drage prijateljice Linde koja me u šali voli
zvati Limunčica.
Linda, još jednom ti hvala (i ostali recepti će biti
isprobani)!
Potrebni sastojci (za 8 osoba):
60 ml obične vode
10 g mljevene želatine
360 g kristal šećera
60 g ribane korice domaćeg limuna
6 cijelih jaja sobne temperature (bjelanjke odvojiti od
žumanjaka)
180 ml svježe
iscijeđenog soka od limuna
prstohvat soli
240 ml vrhnja za šlag
Priprema:
Želatinu pomiješajte s 4 žlice hladne vode pa ju ostavite
da odstoji 10 minuta (dok ne nabubri). Kada želatina nabubri, rastopite je na
laganoj vatri stalno miješajući.
240 g šećera pomiješajte s ribanom koricom limuna pa
dobro promiješajte ili izmiksajte.
Stavite u lončić žumanjke, šećer pomiješan s ribanom
koricom limuna, sok svježe iscijeđenog limuna i prstohvat soli pa dobro
izmiksajte dok se svi sastojci ne spoje. Lončić stavite na zdjelu s kipućom
vodom pa na pari uz stalno miksanje skuhajte smjesu sve dok se ne zgusne,
pritom pazeći da smjesa ne zavrije jer će se jaja zgrudvati. Nakon što se
smjesa zgusnila, lončić maknite s vatre (pare), dodajte otopljenu želatinu pa miksajte
15 minuta na najbržoj brzini dok smjesa ne postigne sobnu temperaturu.
Istucite bjelanjke u čvrst snijeg. Kada su se bjelanjci
formirali, dodajte žlicu po žlicu ostatka šećera pa nastavite miksati sve dok
smjesa ne postane čvrsta.
Vrhnje za šlag istucite u čvrst snijeg pa dodajte
žumanjcima.
Na kraju smjesi žumanjaka dodajte i bjelanjke, pazeći da
ih polagano umiješate, a između svakog dodavanja smjesu dobro izmiksajte.
Pripremljenom smjesom napunite kalupiće ili čaše pa
stavite u hladnjak da odstoji najmanje 3 sata.
Poslužite hladno.
English version:
Lemon mousse
It is not the quickest recipe in the
world, but it's the best we've ever tasted!
These days the sun shone and I have a feeling that spring is coming, with whom my domestic lemons will disappear (therefor I try to make the most of it).
The recipe is from the cookbook Lori Longbotham: "Luscious Lemon Desserts" which I got from my dear friend Linda who jokingly likes to call me Lemon girl.
Linda, once again, thank you (the other recipes will be tried too)!
These days the sun shone and I have a feeling that spring is coming, with whom my domestic lemons will disappear (therefor I try to make the most of it).
The recipe is from the cookbook Lori Longbotham: "Luscious Lemon Desserts" which I got from my dear friend Linda who jokingly likes to call me Lemon girl.
Linda, once again, thank you (the other recipes will be tried too)!
You need (serves 8):
1/4 cup (60 ml) cold water
0.3 oz (10 g) minced gelatin (or 3 leaves)
1 1/2 cups (360 g) sugar
1/4 cup (60 g) finely grated lemon zest
6 large eggs, separated, at room temperature
3/4 cup (180 ml) fresh lemon juice
pinch of salt
1 cup (240 ml) heavy whipping cream
Steps:
Pour 4 Tbsp. water into a small bowl and sprinkle the
gelatin over the water. Let stand about 10 minutes, or until softened. Place
the bowl on medium heat and stir until the gelatin has dissolved and the liquid
is clear.
Meanwhile, process 1 cup of the sugar with the lemon zest
in a food processor until the zest is
finely ground.
Beat the egg yolks, sugar mixture, lemon juice, and salt
with an electric mixer on medium speed in a large bowl until combined well. Set
the bowl over a saucepan filled with 2-inch of simmering water and continue
beating for 15 minutes, or until the mixture is very thick and pale. Remove the
bowl from the heat. Add the gelatin mixture and continue to beat until the
mixture cools to room temperature (for about 15 minutes).
Beat the egg whites with clean beaters on medium speed in
a large bowl just until foamy. Increase the speed, sprinkle in the remaining sugar about 1 tablespoon at time, beating well after each addition, and
continue beating just until the eggs form snow peaks.
Beat the cream with an electric mixer on high speed until
stiff peaks are formed.
Gently fold egg yolks with cream, and add egg whites.
Pour into molds.
Refrigerate for at least 3 hours.
Serve chilled.
P.S. For the measurements check out the kitchen chart!
Pin It Now!
prekrasno, od fotki pa do recepta, fotke divno dočaravaju ono što je u njima! spremam recept jer limune (domaće!) obožavam :)
ReplyDeletePrelepo, prelepo, prelepo. Mislim da nema osobe koja ne voli limun. Eto, danas i ovde Sunce, kao da je proleće i ova tvoj žuta boja tako paše. Zabeleženo. Dopada mi se ukus, mogu da zamislim miris, recept je jeftin, a tako fin. SUper!
ReplyDeletePozz, napokon nađoh tvoj blog, sve mi još novo, tražim tražim pa nikako povezati blogove :))
ReplyDeleteDrago mi je što sam ovdje, stavljam si blog na listu, fotke su ti predivne, kao i recepti. Ovo je pravo limunkasto osvježenje, točno po mom ukusu, izgleda super! :)
savrseno, obozavam sve mousseve na sve nacine:)
ReplyDeleteTek sad naidjoh na ovaj blog :)
ReplyDeleteFotografijice su fantasticne a limun mousse ide na listu za isprobavanje :)
Hvala :)
ReplyDeletekoji osvježavajući receptić! slikice su prekrasne, kao i uvijek :)
ReplyDelete