Potrebni sastojci (za 2 osobe):
Za Čokoladne šnenokle:
230 ml mlijeka
2 cijela jaja
60 g kristal šećera
35 g tamne čokolade s 70% kakaa
1 žlica škrobnog brašna (gustin)
1 limun (ribana korica)
1 žličica šećera u prahu za bjelanjke
kakao u prahu za posipanje
Za obične šnenokle:
230 ml mlijeka
2 cijela jaja
60 g kristal šećera
1 žlica škrobnog brašna (gustin)
1 limun (ribana korica)
1 žličica šećera u prahu za bjelanjke
kakao u prahu za pospianje
Priprema:
U manjoj zdjeli izmiksajte pjenasto žumanjke, ribanu
koricu limuna te škrobno brašno dok žumanjci ne postanu svijetložute boje.
U lončiću zagrijte mlijeko na srednje jakoj vatri,
dodajte ribanu čokoladu pa pustite da se otopi. U otopljenu čokoladu dodajte
žumanjke stalno miješajući, pazeći da krema ne zavrije. Skinite s vatre kad se
zgusne. Ostavite kremu da se ohladi na sobnoj temperaturi.
U zdjeli istucite bjelanjke u snijeg, a potom dodajte
šećer u prahu pa nastavite miksati dok ne budu ekstra čvrsti.
U većem loncu zagrijte običnu vodu . Kda voda zavrije,
smanjite vatru pa žlicom stavljajte bjelanjke kuhati u vodu. Kuhajte žličnjake
od bjelanjaka 30 sekunda sa svake strane, a potom ih izvadite na kuhinjsku
salvetu da upije ostatak vode.
Servirajte bjelanjke preko čokoladne kreme.
Pospite kakaom u prahu.
Na isti način pripremite obične šnenokle, ne koristeći
čokoladu.
English version:
Chocolate & White snow eggs
You need (serves 2):
For Chocolate snow eggs:
230 ml whole milk
2 eggs, separated
60 g sugar
35 g dark chocolate, 70%
cocoa, finely grated
1 Tbsp. cornstarch
1 lemon (finely grated zest)
1 teaspoon caster sugar for egg whites
cocoa powder, to dust
For White snow eggs:
230 ml whole milk
2 eggs, separated
60 g sugar
1 Tbsp. cornstarch
1 lemon (finely grated zest)
1 teaspoon caster sugar for egg whites
cocoa powder, to dust
Steps:
In the bowl, beat the egg yolks with sugar, finely grated
lemon zest and cornstarch until they become light and pale in colour.
In a pot, bring milk to boil on medium heat, melt finely
grated chocolate on it and then add egg yolks stirring, never leaving the cream
boil until it thickens. Let the cream cool on room temperature until redy to
use.
In the bowl beat the egg whites until soft peaks. When
they form soft peaks, add the caster sugar gradually while continuing beat.
In a pot, heat 1 liter regular cold water. When it's
reaching boiling point, reduce the heat so that water simmers. Drop a large
tablespoon of egg whites in the water and cook for 30 seconds on each side.
Remove with a slotted spoon an place on a paper towel. Repeat with the rest of
egg whites; set aside.
Serve the egg whites on top of the chocolate cream and
dust with cocoa powder.
Repeat the same process with white snow eggs without
using the chocolate.
P.S. For the measurements check out the kitchen chart!
Pin It Now!
Joj od kad nisam jela šnenokle... Fotke su ti rajske :)
ReplyDeleteVolim šnenokle! Ja ih pravim malo drugačije. Belanca kuvam u mleku, pa onda to mleko procedim i koristim ga za žutu kremu. Mislim da se zovu ile flotante ili plutajuća ostrva, a može i oeufs a la neige, tj. ovo je čuveni francuski desert, a nama je to nešto uobičajeno. Odlična ideja sa čokoladom!
ReplyDeleteHvala cure!
ReplyDeleteJelena, nisam znala da je poznati francuski desert, nama je to toliko uobičajeno da je poznato u mojim krajevima kao Paradižot, a u krajevima sjeverne Hrvatske kao Šnenokle.
čoko šnenokle-super ideja, divno!
ReplyDelete