2.25.2011

Čajni kolačići od ribizla, maka i maslinovog ulja (za piknik)/Currant, Poppy seed and Olive oil Teacakes & Picnic time

(Please, scroll down for recipe in English)


Sama asocijacija na piknik u meni budi divne uspomene iz djetinjstva, stoga, kada je M. spomenuo piknik s prijateljima, bila sam više nego oduševljena idejom! Ostalo je samo izabrati mjesto za užitak jedenja na otvorenom, razmisliti što ćemo spremiti, potražiti stare dekice za travu, pripremiti košare i rekvizite za nedjeljno popodne. I uživati! Nisam znala kuda ću od sreće!


Posljednjih dana izuzetno je lijepo vrijeme, bademi su već u punom cvatu, a sunce nas miluje svojim zrakama i šteta bi bilo to ne iskoristiti za prijateljsko druženje na otvorenom!


Kada smo brat i ja bili djeca, roditelji bi nas svaku nedjelju odveli u posjet staroj bakinoj kući, a ondje bi roštiljali, igrali na nogomet, brali cvijeće...
Na žalost, i onda je kuća zjapila prazna otkada je moj pradjed umro, ali s vremena na vrijeme baka, djed i pokoji rođak dolazili bi provjeravati svoje stare kuće, masline ili nasade povrća...



Zaželjela sam se tog tihog i pustog mjesta netaknute prirode! Tek nekoliko 


minuta vožnje autom od Trogira, prostiru se divni zeleni pašnjaci prošarani voćkama i starim segetskim kamenjem, a uz zavojiti put od stare škole stoji bakina rodna kuća i pored nje veliko stablo badema. Tu smo smjestili svoje dekice, košarice i jednostavno uživali u lijepom vremenu, društvu i hrani :)


Što se tiče hrane, zaista sam već sita svih sendviča s pohanom piletinom i slanih paprika! Kada M. i ja idemo na put u posjet njegovima, uvijek se trudim napraviti nešto novo da ne umremo od dosade u 5-satnoj vožnji.
Ovog puta pripremila sam, pored slanog jela i nešto slatko za gricnuti da se zasladimo, a njime su prijatelji bili oduševljeni!
Naime, ovaj receptić nije nastao slučajno već nakon mojih višetjednih pokušaja, a M. je rekao da bolje muffine nisam napravila. Nisu muffini nego kolačići, ali muškarcima se to ne može objasniti ;) Sada kada sam se  napokon navikla na mak, jednostavno ga stavljam u sve!
Dakle, ne zaboravite one male stvari u životu i krenite na piknik u društvu ili u dvoje. I ne zaboravite pokupiti smeće za sobom!


Potrebni sastojci (za 6 komada):
250 g glatkog pšeničnog brašna
90 g čvrstog jogurta, sobne temperature
60 ml maslinovog ulja, domaćeg
2 cijela jaja, sobne temparature
80 g svježih ili zamrznutih ribizla,
3 žlice kristal šećera, vrhom pune
1 žlica sjemenki maka, vrhom puna
1/2 žličice praška za pecivo
1/2 žličice arome vanilije
prstohvat soli
šećer u prahu, za ukrašavanje


Priprema:
Zagrijati pećnicu na 170°C.
Modlice za čajne kolačiće veličine muffina (ili kalup za muffine) premažite s 1 žlicom maslinovog ulja, te pospite s malo brašna. Ostavite sa strane.
Ribizle očistite od peteljki i isperite pod mlazom hladne vode. Ako koristite zamrznute, otopite ih.
Brašno pomiješajte s soli, makom i praškom za pecivo. Ostavite sa strane.
Maslinovo ulje pomiješajte s šećerom pa pjenasto izmiksajte električnim mikserom.
Dodajte aromu vanilije, te jogurt. Izmiksajte da se sastojci spoje.
Dodajte jedno po jedno jaje, stalno miksajući najmanje 1 minutu između svakog dodavanja sastojaka.
Smjesi dodajte polovicu brašna, izmiksajte, a potom dodajte ostatak.
Miksajte 3 minute da se svi sastojci spoje, a smjesa bude kremaste teksture.
Silikonskom lopaticom umiješajte ribizle laganim pokretima.
Pripremljenom smjesom napunite modlice do 3/4 visine.
Pecite na istoj temperaturi na kojoj ste zagrijali pećnicu, oko 25-30 minuta.
Pečene kolačiće ostavite u kalupu da se ohlade, a potom ih izvadite.
Poslužite s šećerom u prahu.



English version:
Picnic time & Currant, Poppy seed and Olive oil Teacakes

The association at a picnic wakes up wonderful childhood memories, so when M. mentioned picnic with friends, I was more than thrilled with the idea! We only have to choose a place to enjoy outdoor eating, look for old blankets and prepare baskets with food. And enjoy! I was so excited!

In the past few days, days are spring-hot and sunny, almonds are already in full bloom, and it would be shame not to use such a wonderfull day
for a friendly gathering in the open!
When my brother and I were kids, parents took us every Sunday to visit an old Grandma's house, and there we had barbicue, played the football, picked flowers... 
Unfortunately, the old house gaping empty since my grandpa died, but from time to time grandmother, grandfather, and a few cousins would come to check their old homes, olive trees or vegetable crops... 
I missed this silent and desert place of unspoiled nature!



Only few minutes car-drive from place I live (Trogir, Croatia), it's spread a wonderful green meadows dotted with fruit trees and old local famous stones. With a winding path from the old school you can find a birth house of my Grandma, next to large almond tree. There we placed our blankets, baskets with food and simply enjoy the beautiful weather.
Considering food, I really bored of all the fried chicken sandwich with pepper and salt! When M. and I had trip to visit his folks, I always try to make something new, so we do not die from boredom in a 5-hour journey. 
This time I prepared some sweet teacakes which I experimented few weeks, and our friends were thrilled with them! 
M. said that they are the best muffins I ever made. „They are not muffins, but teacakes“, I said, but men can not be explained.
Now, when I finally got used to the poppy seeds, I put them in everything! 
So, do not forget the little things in life and go on a outdoor picnic.
And do not forget to pick up trash behind you! 


You need (for 6 teacakes):
250 g cake flour
90 ml plain yogurt, room temperature
60 ml olive oil, domestic
2 whole eggs, room Temperature
80 g fresh or frozen currant,
3 tablespoons granulated sugar
1 tablespoon poppy seeds
1/2 teaspoon baking powder
1/2 teaspoon vanilla extract
pinch of salt
confectioner's sugar, for 
sprinkling

Steps:
Preheat your oven to 340 F (170°C).
Brush teacake molds (or a muffin mold) with 1 tablespoon of olive oil and sprinkle them with a little flour. Set aside.
Clean the berries from the stems and rinse under cold water. If using frozen, thaw them.
Mix the flour with salt, poppy seeds and baking powder. Set aside.
Mix in the foam Olive oil with sugar.
Add vanilla extract and yogurt. Mix to combine ingredients.
Add the eggs, one at time, whisk continuously for at least 1 minute between each addition.
Add half the flour mixture, mix, then add the rest flour.
Mix all ingredients to have a creamy texture, 3 more mins.
Add currant and stirr with silicon spatula.
Pour the prepared mixture to the burshed molds to 3/4 height.
Bake at the same temperature, about 25-30 mins.
Leave hot cakes in pan to cool, then remove them.
Sprinke with confectioner's sugar.


P.S. For the measurements check out the kitchen chart!

Pin It Now!

10 comments:

  1. Ajme slikice su predivne.. Ko bi rekao da se takva idila nalazi tek malo dalje od buke velikog grada..

    ReplyDelete
  2. Fantastični kolačići i divne fotke, zavidim vam na ovom vremenu! :)
    I ja volim, volim piknike :)

    ReplyDelete
  3. Gde si našla sunce, zelenu travu i cveće... ovde vlada 40-50 cm snega i sa oblacima non-stop već danima... Parim oči slikama i sve me neka milina obuzima... Jedva čekam da lepo vreme dođe i u moj kraj (a tebi na tvom beskrajno zavidim ;) ).
    Muffins (šalim se) tj. kolačići zvuče super!

    ReplyDelete
  4. Hvala cure :)
    @Olivera, još snijeg? Tu je prošli tjedan bilo prekrasno vrijeme! Zadnja tri dana malo puše bura i temperature su pale, ali danas je već toplije i dolazi proljeće... JEdva čekam :)
    @Tamara, znam - ako dolaziš u KC uživat ćeš gore u zelenilu :)
    @Marina, hvala ti! Zaista, Trogir i nije baš prevelik, ali je užasna buka i vreva i stlno neke gradnje... Obožavam mir prirode :)

    ReplyDelete
  5. Kada čovek spoji dobro društvo, dobru klopu i savršeno mesto, ma ne postoji ništa lepše i bolje, još kada je to mesto prožeto uspomenama, onda to ostane u trajnom pamćenju.
    Kako Olivera kaže, mi štrapaciramo kroz sneg i gledamo da nam koja lulica leda sa krova ne padne na glavu, a kod vas cveta badem. Nisam znala da ima tako krasan cvet.
    ps Hvala puno na nagradi Majo, pogotovu mi je draga što dolazi od tebe

    ReplyDelete
  6. Ajme koje idile! Fotke su predivne, jednostavno prirodno svjetlo je nezamjenjivo. :) Stvarno ste uživali uz ove fine kolačiće! :))

    ReplyDelete
  7. koji ljepi proljetni ugođaj. slike su jako lijepe, a bome i kolačići :)

    ReplyDelete
  8. Kolačići su fantastični, ovaj spoj sastojaka je sigurno neodoljiv i sigurno ću ih isprobati. A slike su posebna priča, uživam u njima, tako lijepe, vesele, originalne !

    ReplyDelete
  9. koji fantastcan foto session! Ma odlicno! ;)+-

    ReplyDelete