3.05.2011

Tartlete od poriluka i kozjeg sira u tijestu od maslinovog ulja i sjemenki maka/Leek & Goat cheese Tartlets on an Olive oil & Poppy seed crust

Please, scroll down for recipe in English


Veliki sam ljubitelj tijesta pečenog u malenim kalupićima s valovitim rubovima. Nazovite ih kako hoćete: tartlete, pitice, ili koji već naziv nose. Obožavam ih bilo slatke, bilo slane, a s njima je najlakše eksperimentirati!
Tartlete smo nosili na piknik o kojem sam Vam već pričala prošlog tjedna, a recept vam donosim s malim zakašnjenjem :)





Potrebni sastojci:
Za tijesto:
250 g crnog pšeničnog brašna
50 g bijelog pšeničnog brašna (glatkog)
6 žlica maslinovog ulja, domaćeg
4 žlice hladne vode
1 cijelo jaje
2 žlice sjemenki maka
1/2 žličice soli


Za nadjev:
2 manja poriluka
1 cijelo jaje
60 ml mlijeka
60 g kozjeg sira
2 žlice maslinovog ulja
2 žlicice crnog pšeničnog brašna
1 žlicica sjeckanog peršina
1 žlicica soli
1 žlicica svježe mljevenog crvenog papra


Koraci:
Priprema tijesta:
U zdjeli, pomiješajte obje vrste brašna pa dodajte sol i mak.
Napravite udubinu u sredini brašna pa dodajte razmućeno jaje, maslinovo ulje te na kraju vodu.
Zamijesite tvrđe tijesto.
Tijesto oblikujte u plosnatu kuglicu te ga zamotajte u plastićnu vrećicu.
Ostavite u hladnjaku najmanje 2 sata.
Priprema nadjeva:
Poriluk očistite, operite pa narezite na tanje kolutiće zajedno s listovima.
Na zagrijanom maslinovom ulju prodinstajte poriluk s dodatkom soli, oko 10 minuta uz povremeno miješanje. Ostavite sa strane.
Jaje razmutite s mlijekom pa dodajte papar, razmrvljeni kozji sir, te brašno.
Napravite gušću smjesu koju ćete pomiješati s ohlađenim porilukom.
Sve dobro promiješajte.
Priprema tartleta:
Zagrijte pećnicu na 160°C.
Kalupiće za tartlete premažite s malo maslinovog ulja pa pospite s malo crnog brašna. Ostavite sa strane.
Tijesto izvadite iz hladnjaka pa ga razvaljajte na pobrašnjenoj radnoj podlozi, na 2 milimetra debljine.
Tijesto podijelite na 6 dijelova, svaki dio tijesta za jedan kalupić.
Tijesto dobro utisnite u pripremljene kalupe, vodeći računa da pokrije i stranice kalupica, a višak odrežite tako što ćete tijesto pritisnuti po rubovima kalupića.
Stranice kalupa utisnite malim prstom da dobiju oblik tarta.
U svaki kalupić ulijte po 2–3 zlice pripremljenog nadjeva. Pospite s sjeckanim peršinom, te po želji s jos crvenog papra.
Kalupiće premjestite na kuhinjsku rešetku pa ih stavite peći.
Pecite na istoj temperaturi na kojoj ste zagrijali pećnicu, oko 40-45 minuta, dok ne poprime zlatno–zutu boju.
Pečene tartlete ostavite da se ohlade 2 minute, a potom ih izvadite iz kalupa i poslužite dok su još vrući.


English version:
Leek & Goat cheese Tartlets on an Olive oil & Poppy seed crust

I'm obsessed with baked dough in small individual molds with wavy edges. Call them as you please: tartlets, pies, or what other names they have. I love them sweet or savory, and what is most important – you can be creative as you want it to be!
These Tartlettes we carried on a picnic I already wrote last week, so I bring you recipe just a little late
:)

You need (for 6 individual Tartlets):
For crust:
250 g rye flour (or whole wheat flour)
50 g cake flour
6 tablespoons olive oil
4 tablespoons cold water
1 whole egg
2 tablespoons poppy seeds
1/2 teaspoon salt

For the filling:
2 small leeks
1 whole egg
60 ml milk
60 g goat cheese
2 tablespoons olive oil
2 teaspoons rye flour (or red-wheat flour)
1 teaspoon chopped parsley
1 teaspoon salt
1 teaspoon freshly ground red pepper


Steps:
Prepare pie crust:
In a bowl, combine both types of flour, add salt and poppy seeds.
Make a hollow in the middle of the flour and add the scrambled egg and olive.
Finally end up with adding water.
Mix dough by hands until all ingredients combine.
Shape dough into a flat ball and wrap it in a plastic bag.
Place in refregerator at least 2 hours before using.
Prepare filling:
Wash and clean leeks, cut it into thin rings amoung with leaves.
Put olive oil in frying pan, add leeks and cook it for 10 mins occasionally stirring. Set aside.
In a bowl, mix egg with milk, add pepper, scrambled goat cheese and flour.
Make a thick mixture, mix it with cooled leeks. Stir well, set aside.
Prepare Tertelettes:
Preheat your oven to 320 F (160°C).
Brush yours tart molds with a little olive oil and gently sprinkle with a little flour. Set aside.
Remove dough from refrigerator and roll it on the floured kitchen surface, to 
0.08-inch (2 mm) thick.
Divide the dough into 6 pieces, each piece of dough for one mold.
Put the dough into the prepared molds, taking care to cover mold sides, and cut off excess dough by pressing dough into molds edge.
In each tartellete pour 2-3 tablespoons prepared filling.
Garnish with chopped parsley and with more red pepper (optional).
Move tartlets on the kitchen rack in the midle of the oven, and bake it on the same temperature, for 40-45 mins, until they take the golden color.
Leave them to cool 2 mins, then remove them from the pan.
Serve them while still hot.


P.S. For the measurements check out the kitchen chart! Pin It Now!

6 comments:

  1. ja si moram nabaviti ove kalupiće, baš šarmantno tarlette u njima izgledaju
    fino i lijepo :)

    ReplyDelete
  2. Ajme, već po slikama vidim da bi mi se ovo jaaako svidjelo! :)

    ReplyDelete
  3. Slažem se da naziv nije važan za ova krasna tijesta sa nadjevom u malim kalupićima koja i mene uvijek osvoje. Odlične su mi tvoje tartlete, sastojci su super iskombinirani i prekrasno izgledaju. Vidi se da ste uživali na pikniku. Fotkice su prekrasne !

    ReplyDelete
  4. Hvala cure :)
    Tamara, ja sam ih odavno kupila, ali vidjela sam da ih ima u Kike i City Centru. Ako ne uspiješ naći, javi mi se :)

    ReplyDelete
  5. Ovi liče na one iz februarskog izdanja, ali koliko primetim, ovaj mak u testu mi je genijalan. Ja sam kalupiće kupila kod nas na pijaci gde ih prodaju zajedno sa ostalim limenim stvarima, kada smo Nadin blog istraživali. Zaista sam i ja ljubitelj individualnih porcija. Kakav divan piknik ste imali!

    ReplyDelete
  6. Obozavam piknik, i mi ga zanmo napravit u nasim zajednickim odlasscima u prirodu.. :) Tartici su fenomenalni, i ja ih strasno obozavam, a mene zanima gdje mogu nabaviti ovu rusticnu bijelu salicu-posudicu sa plavim obrubom? :)

    ReplyDelete