2.17.2011

Čajni kolačići s višnjama i sjemenkama maka/Cherry and Poppy seed friands

(Please, scroll down for recipe in English)


Riječ je o malenim Francuskim kolačićima koji se često nazivaju friands i koji su osobito popularni u Francuskoj, u Australiji i Novom Zelandu, a osnovna baza im je lagano čajno tijesto od bjelanjaka i grubo mljevenih badema. Ostale sastojke dodajete po svom ukusu, a meni se posebno svidjela kombinacija višanja i maka (nakon nekoliko pokušaja omjera sastojaka, uspjela sam ih napraviti po svom ukusu) :)




Potrebni sastojci (za 12 mini kolačića):
50 g maslaca, otopljenog
20 g badema, krupno mljevenih
100 g glatkog pšeničnog brašna
1 bjelanjak, lagano tučen
30 g šećera u prahu + za posipanje
1/2 žličice arome vanilije
1 žlica mljevenog maka
50 g višanja, očišćenih
1 žlica kristal šećera



Priprema:
Pećnicu zagrijati na 180°C.
Modlice za čajne kolačiće premazati s malo otopljenog maslaca.
Višnje očistiti (ako su smrznute, pustiti da se odmrznu) pa posuti s 1 žlicom kristal šećera i 1 žlicom krupno mljevenih badema.
Maslac otopiti na laganoj vatri pa ostaviti sa strane.
Bjelanjak lagano izmiksati električnim mikserom da bude pjenast.
U bjelanjak dodati otopljeni maslac, aromu vanilije, mljeveni mak i šećer u prahu.
Smjesu izmiksati električnim mikserom, dodati krupno mljevene bademe (koje možete zamijeniti s 1/4 žličice arome badema, ali onda povećajte količinu brašna) te glatko brašno.
Izmiksajte smjesu da bude kremasta, ako je potrebno dodajte još brašna.
Pripremljene modlice napunite do 3/4 visine pa u svaki utisnite 3-4 višnje.
Stavite peći u unaprijed zagrijanu pećnicu na istu temperaturu, 20 minuta.
Pečene kolačiće ostavite u modlicama da se ohlade, a potom ih izvadite.
Poslužite posuto šećerom u prahu.

Modlice za kolačiće možete zamijeniti košaricama ili kalupima za muffine (u tom slučaju koristite duplu dozu za cca.6-8 kolačića).



English version:
Cherry and Poppy seed friands
You need (for 12 mini tea cakes):
50 g unsalted butter, melted on law heat
20 g almond meal
100 g cake flour
1 large egg white, lightly beaten
30 g confectioner's sugar
1/2 teaspoon vanilla extract
1 tablespoon poppy seeds
50 g cherries, cleaned
1 tablespoon granulated sugar


Steps:
Preheat your oven at 350 F (180°C).
Butter mini molds, set aside.
Defrost cherries and sprinkle with 1 tablespoon granulated sugar and 1 tablespoon almond meal, set aside.
In a pot, melt butter over low heat, set aside.
Lightly beat egg white with electric mixer, just to be foamy.
Add melted butter, vanilla extract, poppy seeds and confectioner’s sugar.
Blend mixture well, then add almond meal (you can substitute with 1/4 teaspoon almond flavor, 
but then increase the amount of flour) and in the end add cake flour.
Mix the creamy mixture, add more cake flour if necessary.
Pour mixture into prepared molds to 3/4  to the top.
In every press 3-4 prepared drained cherries.
Bake at the same temperature for 20 mins.
Leave to cool 5 minutes, then remove from molds.
Sprinkle with confectioner’s sugar.

You can replace tea cakes mini molds with muffins molds (in that case, use a double dose ingredients to make cca. 6-8 regular friands).


P.S. For the measurements check out the kitchen chart!



Pin It Now!

7 comments:

  1. Dakako, oni su ukusni;))Pozdrav iz Poljske i dobrodošli na naš blog; **

    ____/)________/)______./¯"""/')
    ¯¯¯¯¯¯¯¯¯\)¯¯¯¯\)¯¯¯¯¯'\_„„„„\)

    ReplyDelete
  2. Višnje i mak,fantastična kombinacija!

    ReplyDelete
  3. Questi tuoi piccoli dolci sono molto delicati di colore ...stupendi ♥
    ciao

    ReplyDelete
  4. Kakva egzotika od tako finih sastojaka. Skoro sam od mame dobila 40 kalupića za šapice, slične su ovim, i nikako da ih isprobam. Višnje su odlične u kombinaciji, a badem, puter, pa još mak. Prelepo Majo!

    ReplyDelete