Moje jutro obasjali su divni domaći
Croissanti! Moram priznati, u životu sam pojela mnogo, mnogo Croissanta (više
nego što prosječan čovjek može pojesti!). Svaki veliki odmor u gimnaziji, svaki
odlazak na fakultet, svako vraćanje s fakulteta/posla, svaka marenda, subotnje
vraćanje iz noćnog kluba... sve su moje gladi
utažili maleni polumjeseci, naravno – oni kupovni. Neki su bili dobri,
neki loši. Normalno. „Kad ih toliko
voliš, zašto ih ne napraviš sama?“- M. me je uvijek pitao. Ali, uvijek sam
se bojala vremena i postupka kojeg njihova home-made verzija zahtjeva, i to je
ono što me odbijalo da ih sama napravim. Nisam željela obične kifliće, željela
sam slojeve tijesta! Ne znam kako mi je palo na pamet da svoj strah odbacim i
da se upustim u avanturu izrade kućne verzije poznatih francuskih Croissanta
(moram bit iskrena i priznat da sam opet umalo odustala), no kada jednom
shvatiš postupak rada, onda ti i nije žao utrošenog vremena. Zaista, zašto sam
se toliko dugo toga bojala?! Zamijesiš, izvaljaš, čekaš, preklapaš, valjaš,
preklapaš, čekaš... i tako redom... Trebate voditi računa da je kod njihove
pripreme najbitnije da je tijesto hladno kako se maslac u tijestu ne bi topio
jer na taj način tvori lijepe slojeve tijesta.
Na internetu sam pronašla par recepata, a budući
da se nisam mogla odlučiti da li da radim s jajima ili bez, s mlijekom ili s
vodom, s glatkim brašnom ili ošto-glatko, kombinirala sam par recepata te
nadodala par sastojaka kako bih dobila krajnji rezultat. Na internetu sam
također naišla na različite načine savijanja tijesta, stoga mi se ovaj u
različitim varijantama učinio nekako najbolji.
Napravila sam ih, svoje prve Croissante!
Bila sam toliko sretna kada su izašli iz
pećnice.
Imala sam osjećaj kao da ih prvi puta
jedem!
Spremni? Nakon što sav svoj trud lijepo
postavite u pećnicu, treba im samo 15-ak minuta da budu gotovi. I još su bolji
od onih kupovnih čije mi se lisnato tijesto lijepi za nepce od masnoće.
Voilà!
P.S. Prije 2012.-e godine, na ovom postu su postojale i slike u koracima kako zamijestiti i preklapati tijesto. Nažalost, prilikom registracije na Google+ koji je sinkronizirao moje slike iz Picassa web albuma s mojim Google+ profilom, sve su moje slike sa svih postova nestale i morala sam ih ponovno stavljati. Neke od njih, poput ovih u koracima kako napraviti Croissante, više nisam imala na hard disku. Nadam se da će vam postupak biti dovoljno jasan riječima.
P.S. Prije 2012.-e godine, na ovom postu su postojale i slike u koracima kako zamijestiti i preklapati tijesto. Nažalost, prilikom registracije na Google+ koji je sinkronizirao moje slike iz Picassa web albuma s mojim Google+ profilom, sve su moje slike sa svih postova nestale i morala sam ih ponovno stavljati. Neke od njih, poput ovih u koracima kako napraviti Croissante, više nisam imala na hard disku. Nadam se da će vam postupak biti dovoljno jasan riječima.
Francuski
Croissanti
(za 20 komada)
(za 20 komada)
·
500 g glatkog pšeničnog brašna
(tip 550) + po potrebi još oko 60 g
....................................................................................................................................................
·
75 g maslaca, hladnog
....................................................................................................................................................
·
75 g kristal šećera
....................................................................................................................................................
·
2 cijela jaja
.....................................................................................................................................................
·
120 g mlakog mlijeka
.....................................................................................................................................................
·
20 g svježeg kvasca
.....................................................................................................................................................
·
1 žličica arome vanilije
.....................................................................................................................................................
·
prstohvat soli
.....................................................................................................................................................
·
250 g hladnog maslaca, za slojeve
.....................................................................................................................................................
·
1 jaje + 2 žlice mlijeka, za
premazivanje
.....................................................................................................................................................
Priprema:
Prvi dan – priprema tijesta:
·
Navečer (u večernjim satima) u
zdjeli pomiješati brašno s soli. Ostaviti sa strane.
....................................................................................................................................................
·
Jaja razmutiti ili izmiksati
mikserom. Ostaviti sa strane.
....................................................................................................................................................
·
U mlakom mlijeku razmrviti kvasac
pa pustiti da odstoji 5 minuta.
....................................................................................................................................................
·
U brašno dodati 75 g maslaca
narezanog na listiće pa ga dobro izmrviti rukama. Dodati dignuti kvasac, jaja,
šećer i aromu vanilije. Sve dobro promiješati.
Po potrebi dodati još brašna (ja sam dodala još cca 60 g) da mi tijesto ne bude
ljepljivo.
....................................................................................................................................................
·
Zamijesiti glatko, elastično
tijesto. Tijesto mijesite 10 minuta, a potom ga zamotajte u plastičnu vrećicu i
ostavite u hladnjaku preko noći (najmanje 8 sati). Tijesto će u hladnjaku
udvostručiti volumen.
....................................................................................................................................................
Drugi dan – priprema Croissanta:
·
Pripremite 2 lista papira za
pečenje ili prozirne folije, a koje će vam poslužiti za valjanje maslaca kako
se isti ne bi lijepio za valjak ili radnu ploču.
....................................................................................................................................................
·
250 g maslaca izvadite ih
hladnjaka, dobro ga pobrašnite sa svih strana, a potom ga stavite na
pobrašnjeni papir za pečenje. Pokrijte ga s drugim listom pobrašnjenog papira
za pečenje pa počnite valjati. Ovo mi je bio najteži korak jer je hladan maslac
dosta tvrd – stisnite malo jače valjak po sredini maslaca kako bi napravili udubljenje,
a potom jako stiskajući počnite valjati. Razvaljajte maslac u obliku
pravokutnika, na debljinu oko 8 mm. Ostavite u hladnjaku.
....................................................................................................................................................
·
Tijesto izvadite iz hladnjaka, a
potom ga razvaljajte u pravokutnik debljine 8 mm -1 cm, tako da šira strana
pravokutnika bude okrenuta prema vama. Na tijesto postavite cijelu količinu
razvaljanog maslaca tako da pokrije desnu stranu pravokutnika tijesta, dok vam
lijeva ostane prazna. Maslac na tijestu trebao bi zauzeti oko 2/3 tijesta.
....................................................................................................................................................
·
Sada tijesto preklopite tako da
prvo preklopite lijevu stranu (onu bez maslaca) do 2/3 pravokutnika tijesta (dio tijesta će vam
preklopiti i dio maslaca), a potom preklopite i desnu stranu tijesta preko
lijeve, tako da opet dobijete pravokutnik tijesta.Tijesto ostavite u hladnjaku
30 minuta (postupak rada vidjeti na donjoj slici). Zapamtite stranu kojom ste
tijesto stavljali u hladnjak jer je to izuzetno važno za tri koraka koja
slijede kada ćete tijesto okretati od te desne strane za 90° u smjeru suprotnom
od kazaljke na satu. Ako vam je tako lakše, donji desni rub tijesta možete zabilježiti
prstom.
....................................................................................................................................................
Le premier tour - Prvo okretanje tijesta:
·
Tijesto izvadite iz hladnjaka tako
da uža strana tijesta (ona koju ste zabilježili) bude okrenuta prema vama, a
potom ga razvaljajte na debljinu 8 mm - 1 cm. Tijesto zaokrenite za 90° u
smjeru suprotnom od kazaljke na satu, tako da šira strana tijesta bude okrenuta
prema vama. Preklopite tijesto tako da preklopite prvo desnu stranu tijesta do
2/3 pravokutnika, a potom sve preklopite s lijevom stranom tijesta. Tijesto vam
sada izgleda kao zatvorena knjiga i opet ste dobili pravokutnik. Ovo je
najbolje objasniti ako zamislite da je tijesto imaginarno podijeljeno na tri
dijela, pa ga preklapate po trećinama. Donji desni rub možete opet obilježiti
prstom. Tijesto opet ostavite u hladnjaku na 30 minuta.
....................................................................................................................................................
Le deuxieme tour – Drugo okretanje
tijesta:
·
Tijesto izvadite iz hladnjaka tako
da uža strana tijesta bude okrenuta prama vama (ona koju ste zabilježili), a
potom ga razvaljajte na debljinu 8mm - 1 cm. Tijesto zaokrenite za 90° u smjeru
suprotnom od kazaljke na satu, tako da šira strana tijesta bude okrenuta prema
vama. Preklopite tijesto tako da i lijevu i desnu stranu tijesta preklopite do
sredine tijesta, a potom lijevu stranu prebacite preko desne. Opet ćete dobiti
pravokutnik (kojem opet možete donji desni rub obilježiti). Ovo ćete najbolje
napraviti ako zamislite da je tijesto otvorena knjiga koju treba zatvoriti.
Ostavite tijesto u hladnjaku na 30 minuta.
....................................................................................................................................................
Le troisième tour – Treće okretanje
tijesta:
·
Tijesto izvadite iz hladnjaka tako
da uža strana tijesta (ona koju ste zabilježili) bude okrenuta prema vama, a
potom ga razvaljajte na debljinu 8 mm - 1 cm. Tijesto zaokrenite za 90° u
smjeru suprotnom od kazaljke na satu, tako da šira strana tijesta bude okrenuta
prema vama. U trećem okretanju ponavljate prvi korak, ali obrnuto – prvo
preklapate lijevu stranu tijesta do 2/3 tijesta, a potom desnu stranu preko
lijeve. Ovo je ujedno i završni korak, a opet ste dobili pravokutnik tijesta.
Tijesto ostavite u hladnjaku 30 minuta.
....................................................................................................................................................
Oblikovanje Croissanta:
·
Dvije tepsije za pečenje obložite
papirom za pečenje.
....................................................................................................................................................
·
Tijesto izvadite iz hladnjaka pa
ga podijelite na dva dijela. Jedan dio ostavite u hladnjaku dok prvi dio
pripremate.
....................................................................................................................................................
·
Prvi dio tijesta razvaljajte
koliko možete tanje. Ja sam ga razvaljala na debljinu od oko 5 mm.
....................................................................................................................................................
·
Od sredine tijesta počnite
izrezivati trokute. Ja sam na široj strani svakog trokuta napravila mali zarez
kako bih ih lakše mogla saviti u oblik polumjeseca, ali zaista nije potrebno
jer s tijesto lijepo da saviti i bez toga.
....................................................................................................................................................
·
Na širu stranu svakog trokuta
stavite nadjev po želji: žličicu nutelle, žličicu marmelade, kockicu
čokolade... pa počnite savijati prema vrhu trokuta. Oblikujte oblik
polumjeseca.
....................................................................................................................................................
·
Svaki oblikovani Croissant
poslažite na pripremljenu tepsiju za pečenje, vodeći računa da su udaljeni
jedan od drugog jer će se prije pečenja dizati.
....................................................................................................................................................
·
Postupak ponovite s drugim dijelom
tijesta.
....................................................................................................................................................
·
Razmutite jaje s mlijekom pa
premažite Croissante. Po želji ih možete i posuti s malo šećera po vrhu.
....................................................................................................................................................
·
Croissante ostavite pokrivene da
se dižu na sobnoj temperaturi oko 2 sata prije pečenja.
....................................................................................................................................................
·
Zagrijte pećnicu na 220°C.
....................................................................................................................................................
·
Pecite Croissante 5-6 minuta na
temperaturi od 220°C, a potom smanjite temperaturu pećnice na 180°C pa ih
pecite još 8-10 minuta.
....................................................................................................................................................
·
Poslužite hladne ili tople (ja
nisam mogla izdržati!) :)
....................................................................................................................................................
English
version
My morning enlighten a wonderful homemade Croissants!
I must admit, in my life I ate many, many croissants (more than the average man can eat!).
Every major break in school, each departure to college, each returning from school/work,
every breakfast,
Saturday's return from a night club ... all my hunger refresh tiny crescent, of course – the buy one. Some were good, some bad. Normal.
"When you love them so much,
why
do not you bake them?" - M. always asked.
But I always feared the time and the procedure of home-made version, and that's the reason why I always refused to make them. I did
not want plain bread rolls, I wanted the layers of dough!
I do not know how it occurred to me to discard fear and embark on the adventure of home version of famous French croissants (I
must be honest and admit that I almost gave up again), but once you understand how it's done, then you
will not be sorry of spent time.
Indeed, why I was so afraid that long? Knead, roll, fold, roll, etc.
You need to take into account that in their preparation is most important that the dough is cold so the butter in the dough would not melt, but will create a nice layers of dough.
I did it, my first croissants!
I was so happy when they came out from the oven.
I felt as if I eat them for the first time!
Ready? After all your work beautifully set in the oven, they need only cca 15 minutes to be completed. And they are even better than the buy one!
I was so happy when they came out from the oven.
I felt as if I eat them for the first time!
Ready? After all your work beautifully set in the oven, they need only cca 15 minutes to be completed. And they are even better than the buy one!
Voilà!
(January 19th 2012: Unfortunately, some of my photos disappeared from Picassa web album, so you can not see my step by step pictures how to make this beautiful Croissants. I hope I can explain it in words).
French Croissants
(makes 20 Croissants)
You need:
·
500 g all purpose flour + 60 g more if necessary
....................................................................................................................................................
·
75 g butter,
chilled
....................................................................................................................................................
·
75 g granulated
sugar
....................................................................................................................................................
·
2 whole eggs
.....................................................................................................................................................
·
120 g warm milk
.....................................................................................................................................................
·
20 g fresh yeast
.....................................................................................................................................................
·
1 teaspoon vanilla extract
.....................................................................................................................................................
·
pinch of salt
.....................................................................................................................................................
·
250 g chilled butter, for
croissants layers
.....................................................................................................................................................
·
1 lightly beaten egg + 2
tablespoon milk, for coated
.....................................................................................................................................................
Steps:
First day–prepare the dough:
·
In the evening, mix flour with
salt. Leave aside.
....................................................................................................................................................
·
Lightly beet the eggs, leave
aside.
....................................................................................................................................................
·
Crumble the fresh yeast in warm
milk (be careful to not the overheated the milk). Leave aside for 5 mins.
....................................................................................................................................................
·
In the bowl with flour, add 5
tablespoons (75 g) chilled butter cutted into small parts, then crumble by
hands. Add milk with yeast, lightly beaten eggs, sugar and vanilla. If necessary,
add more flour. Combine well.
....................................................................................................................................................
·
Mix for about 10 mins, to get
toughened dough. Wrap the dough in the plastic bag and leave it in the
refregerator over the night (at least 8 hours).
....................................................................................................................................................
Second day–Prepare the Croissants:
·
Prepare 2 sheets baking paper or
plastic wrap sheet, which you'll be needed to roll out the butter.
....................................................................................................................................................
·
Place 1 cup (250 g) of chilled
butter on a floured baking sheet or
plastic wrap sheet. Sprinkle butter with flour, then cover it with another
floured baking paper or plastic wrap sheet. Start to roll the butter. This was
the hardest step for me-chilled butter is very hard to roll, so you must flat
butter with the aid of rolling pin in the middle of butter, then roll it till
it is 0.3'' (0.8 mm) thick rectangle. Leave in the refregerator.
....................................................................................................................................................
·
Take out the dough from
refregerator. Roll out colld dough on a flour dusted surface with the aid of
rolling pin till it is 0.3-inch (0.8 cm) tkick rectangle, with larger rectangle
side facing you. Take out the rolled butter from the refregerator and place it on
the right side of the rectangle (so that left side remains empty, without
butter), it should ocuppy the 2/3 of dough.
....................................................................................................................................................
·
Fold dough from the left side over
the butter side to the 2/3 dough, then right side over the left side of the
dough. You'll get a rectangle. Leave the dough in the refregerator for 30 mins.
Finger tighten
the edges (bottom) of the dough to remember which part of dough was on your
right side (see pictures step by step bellow).
....................................................................................................................................................
Le premier tour – First turn:
·
Take out the dough from the
refregerator, with short side facing you (finger tighten end of dough is on
your right side). Roll out dough till it is 0.3-inch (0.8 cm) thick rectangle.
Turn the dough 90 desresees, in the direction opposite to clockwise, so that
longer side of dough is facing you. Fold the dough from the right side to 2/3 rectangle
dough and then the left side over the right side of the dough. You'll get a rectangle.
You can now again mark the dough with your fingers on the bottom of right side
of the dough.
Leave in the
refregerator for another 30 mins (see pictures bellow).
....................................................................................................................................................
Le deuxieme tour – Second turn:
·
Take out the dough from the
refregerator with shorter side rectangle facing you (finger tighten end of
dough is on your right side). Roll out the dough to 0.3-inch (0.8 cm) thick
rectangle. Turn the dough 90 degresees, it the direction opposite clockwise, so
that longer side is facing you. Fold the dough from both sides to the middle, then fold left
side of the dough over the right side. Now you'll get rectangle (again). You
can again mark right bottom of the dough. Leave the dough in the refregerator
for another 30 mins (see pictures bellow).
....................................................................................................................................................
Le troisième tour – Third turn:
·
Repeat the first step, but fold
the opposite sides-take out the dough from the refregerator, with short side
facing you (finger tighten end of dough is on your right side). Roll out dough
till it is 0.3-inch (0.8 cm) thick rectangle. Turn the dough 90 desresees, in the
direction opposite to clockwise, so that longer side of dough is facing you.
Fold the dough from the left side to 2/3 rectangle dough and then the right
side over the left side of the dough. You'll get a rectangle. Leave in the
refregerator for another 30 mins.
....................................................................................................................................................
Shaping Croissants:
·
Cover 2 baking pan with baking
(parchment) paper.
....................................................................................................................................................
·
Take out the dough from the
refregerator and divide it into 2 parts. Leave one part of the dough in the
refregerator.
....................................................................................................................................................
·
Roll out the first part of th
dough to 0.2-inch (0.5 mm) thick rectangle.
....................................................................................................................................................
·
Cut the dough into same size
triangles. On the longer side of the triangle put 1 teaspoon marmelade,
nuttela, cream... and fold it to the shorter side od triangle, into shape of
croissants (crescent shape).
....................................................................................................................................................
·
Each shaped croissant put into the
prepared baking pan, at the distance at least 2-inch (5 cm) of each other.
....................................................................................................................................................
·
Repeat procedure with remaining
dough from the fridge.
....................................................................................................................................................
·
Lightly beet the egg. Add 2
tablespoon of milk and brush each croissant.
....................................................................................................................................................
·
Let croissants stand before baking
at least 2 hours (covered with dry kitchen towel).
....................................................................................................................................................
·
Preheat your oven to 428 F (220°C).
....................................................................................................................................................
·
Bake 5-6 mins on 428 F (220°C), then reduce oven
temperature to 350-356 F (180°C) and bake more 8-10 mins.
....................................................................................................................................................
Super, super, tvoji prvi croissanti su doslovno savršeno ispali ! Ja sam im isto tako veliki obožavatelj, svaka prilika da se počastim sa kojim je moja :). Hvala ti na detaljnom objašnjenju recepta, sada si i mene dovela u napast da ih isprobam. Prekrasne fotkice !
ReplyDeleteBranka, hvala ti! Još nisam upoznala nekog tko ih ne voli :)
ReplyDeleteodlično izgledaju kroasani, lijepo objašnjeno, sve u slikama, super!
ReplyDeleteI ja već neko vrijeme razmišljam da ih napravim čisto radi izazova(inače kupovne kroasane ne volim) i mislim da bi me osvojili, kad već kupovni nisu :)
Baš mame s ovih tvojih fotki :)
Bravo Majo, svaka čast! Hehe, ja sam primijetila kako što sam starija to sam odvažnija u pripremanju nekih jela koja recimo prije 2-3 godine su mi se činila nedostižna.. prije 2 tjedna sam i ja napravila lisnato, ali čokoladno lisnato po receptu Pierre Herme-a sa stranice Vanille et Canelle..i po prvi put u životu mi se tijesto razlistalo, sreći nije bilo kraja tako da se razumijemo :D Fotografije su ti divne, ona na livadi moj favorit :)))
ReplyDeleteNevena, upravo tako :) Hvala na komentaru, pokušala sam uslikati još slika, ali mi je vani sunce bilo preblještavo, a pčelice su letile oko mene pa sam brže-bolje otrčala :) Hvala na informaciji za čokoladno lisnato, morat ću pronaći taj recept :)
ReplyDeletePa i kroasane znas da pravis...ljubomorna saaaam!!! :)
ReplyDeleteMeni bas ni fotkanje ni lisnato nikako ne idu od ruke:)
E pa ovo mogu. Preklapala sam i preklapala do sada, ali sa mašću nisam pravila kroasane.
ReplyDeleteMajo, obzirom da si ih pravila slatke, a da ide šećer u testo, da li menja stvar ako preskočim šećer za slanu varijantu ili im šećer treba i kada se mažu sa krem sirom?
@Melrose, hvala ti na komentaru. Iako, ne vjerujem da ti slikanje ne ide - tvoje slike su mi jako lijepe. Pokušala sam ja slikati i vodoravno, ali mi slike uvijek ispadnu bolje kada se slika okomito, puno više toga zahvatiš u slici. Pokušaj :) Btw, slikam u formatu 3:2.
ReplyDeleteŠto se tiče lisnatog, ni meni nije išlo, ali nisam odustala. Sjećam se svih tijesta i peciva koje sam radila sa svježim kvascem, nikako mi se nisu dizali - ali nisam nikada odustala.
@Jelena, ovo je tipičan recept za kiflice - moja majka ih radi i slatke (s marmeladom) i slane (sa svježim sirom, no tada ne koristi šećer), a slične su onima iz pekare koje se mogu kupiti tu kod nas. Mislim kako bi bilo bolje kada bi izbacila šećer iz tijesta,koristi samo žličicu-dvije šećera za dignuti kvasac.
Hvala Majo. Setila sam se kako ti mogu biti još puterastije. Ja na moje kifle, na svaku kiflu pre ubacivanja u rernu stavim po listić, dobar listić putera odozgo i zaista se primeti razlika. Jeste skuplje za cenu još jednog putera ali je dobar trik.
ReplyDeleteOdlična ideja Jelena!
ReplyDeleteMajo evo vežbam na papiru presavijanje iako sam radila dosta sa testom i presavijanjem ali nikada nisam vodila računa o redosledu.
ReplyDeleteJedna stvar mi nije jasna kod početka svakog koraka. Kažeš okrenuti užu stranu ka meni pa razoklagijati. E sad, razoklagijati levo desno ili gore dole, tj, šta želimo da dobijemo pravougaonik koji je širom stranom okrenut ka nama ili užom, mislim na rezultat tanjenja. Da li znači uža strana posle oklagije ostaje uža ili sada ona postaje šira?
Jelena, ovako: početak koraka je okrenuti užu stranu prema sebi - valjaš samo gore-dolje tako da dobiješ još veći pravokutnik. Onda taj pravokutnik tijesta okreneš za 90 stupnjeva - tada valjaš u širinu lijevo desno, onda presavijaš. Nadam se da sam sada bolje objasnila :)
ReplyDeleteE sada mi je jasno! Hvala!
ReplyDeletePrelijepi kroasani. Ne pamtim kad sam vidjela ljepse.I slike su jako lijepe.
ReplyDeleteJuce sam pravila bavarske kifle po Jeleninom receptu, nova sam u kuhinji (narocito u kuvanju, o testu da ne govorim, mozda sam svega 10 puta zamesila neke razlicite varijante), ali mi je samopouzdanje poraslo s obzirom da su kifle ispale fantasticno! Surfajuci dalje po Jeleninom blogu i trazeci njene kroasane, naisla sam na ovaj recept.
ReplyDeleteZamesila testo sinoc, i upravo sada prosla Le premier tour! Hladi se u frizideru...
Vec sam zadovoljna zbog koegzistencije testa i nikakvog pruzanja otpora sto mi je uzasno pomoglo da umotam maslac i evo vec sad zadovoljno preuranjeno slavim! Mnogo bi pomoglo da imas fotke za motanje, ja sam odgledala bar 6 video snimaka na tu temu i bas sam imala tremu, ali ono sto mislim da je kljucno za sada, ovaj recept za testo je sigurno POGODAK!
Bjanka, hvala ti! Sigurna sam da su ti se dopali :)
ReplyDeleteŠta se slika motanja tijesta tiče, imala sam ih na blogu, sve je bilo detaljno objašnjeno, ali su mi se neke slike na žalost pobrisale i morala sam ih sve ponovno stavljati na net, barem one koje sam imala.
Draga Majo,
ReplyDeletekroasani su kako se vec pretostavljalo bili odlicni. I moram jos nesto da dodam...
Svega sto si napisala sam se pridrzavala kao pijan plota, sem jedne stvari, a to je pobrašnjaviti papire u kojem razvlaciš maslac! I naravno pogrešila!!!
Ništa nije bezveze napisano što sam kasnije shvatila gledajući video Julie Child koja čak umeša 2 kašike brašna u puter, da bi to brašno pokupilo eventualnu vodu i takav puter ostavlja da prenoći u frižideru celu noć.
Dakle, ovo sve što si napisala MORA I TREBA BAŠ TAKO, svaka improvizacija smanjuje kvalitet.
Imam nekoliko fotki i faza i finalnog proizvoda pa ako te zanima mogu da pošaljem ili evo linka na FB-u
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=3692066334025&set=a.2433272544967.134027.1046279765&type=1&theater
Hvala i pozdrav!
Bjanka, hvala ti od srca!! Nemaš pojma koliko mi je drago da su ti se svidili i što je najvažnije da su ti ispali odlično :)
DeleteHvala ti na komentaru :) Šta se pobrašnjavanja papira, vjerujem ti jer su meni jedino na ovaj način uspjeli baš onako kako sam htjela. Idem skoknuti na slikice :) kiss