Please, scroll down for recipe in English
When I first heard of a flourless cake, I knew it would be tasty, but it was a little strange to me, so I decided to try to make one. Recipe is adapted from: http://www.coolinarika.com/recept/cokoladno-bademasti-kolac-bez-brasna/, but I changed it a bit.
Pin It Now!
Kada
sam prvi puta čula za kolač bez brašna, znala sam da će biti ukusan, no bilo mi
je malo čudno kako će se isti uspjeti stisnuti. Onda sam prvi puta napravila
Čokoladne muffine u koje ide samo 30 g brašna na cijelu smjesu otopljene
čokolade i maslaca – onako topli tek iz pećnice bili su pravi gurmanski užitak
(čitajte: utapanje u čokoladi).
Nedavno
je Zocacro na Coolinarici objavila recept za Čokoladno-bademasti kolač bez
brašna i instiktivno sam ga zabilježila kako bih ga napravila. Kolač se
prilikom pečenja neće dignuti niti ispucati, no kada ga izvadite iz pećnice
stvori se korica koja popuca ako ju stiskate rukama (kao ja koja nisam mogla
dočekati da se kolač ohladi pa smo ga pojeli onako vrućeg dok se još topio u
ustima).
Ovo
je moja malo modificirana verzija originalnog recepta.
Još vam moram reći da su moje toliko željene i
toliko čekane zdjelice stigle čak iz dalekog NY! Dugo sam ih pikirala, a onda sam se napokon i
odlučila na njihovu kupovinu. Najveći problem je bio što nemaju dostavu u
Hrvatsku, a cijena poštarina i dvaju carina je koštala pravo malo bogatstvo za „obične“
porculanske zdjele. Ali sve mi se isplatilo kad sam ih dobila! Bila sam toliko
sretna :) Još sam u iščekivanju treće :)
Čokoladni
kolač bez brašna
(za 1 kolač, promjera 26 cm)
(za 1 kolač, promjera 26 cm)
Potrebni
sastojci:
·
150
g tamne čokolade, 50% kakaa
....................................................................................................................................................
·
100
g tamne čokolade, 70% kakaa
....................................................................................................................................................
·
120
g maslaca
....................................................................................................................................................
·
120
g mljevenih badema
....................................................................................................................................................
·
90
g šećera u prahu
....................................................................................................................................................
·
60
g kristal šećera
....................................................................................................................................................
·
4
cijela jaja
....................................................................................................................................................
·
2
žličice arome vanilije
....................................................................................................................................................
·
prstohvat
soli
....................................................................................................................................................
·
listići
badema, za ukrašavanje
....................................................................................................................................................
Priprema:
·
Zagrijati
pećnicu na 180°C.
....................................................................................................................................................
·
Kalup
za torte/tart premazati s malo otopljenog maslaca.
....................................................................................................................................................
·
Obje
vrste čokolade nalomiti i pomiješati s maslacem narezanim na komadiće. Otopiti
na pari pa ostaviti sa strane.
....................................................................................................................................................
·
Žumanjke
odvojiti od bjelanjaka.
....................................................................................................................................................
·
Žumanjke
pjenasto izmiksati električnim mikserom s kristal šećerom. Dodati otopljenu
čokoladu s maslacem, aromu vanilije te mljevene bademe.
....................................................................................................................................................
·
Bjelanjke
s prstohvatom soli istuči u čvrsti snijeg. Dodati šećer u prahu pa miksati još
oko 3 minute dok ne budu čvrsti.
....................................................................................................................................................
·
Bjelanjke
pažljivo umiksati u smjesu sa žumanjcima.
....................................................................................................................................................
·
Smjesu
izliti u pripremljeni kalup za torte/tart.
....................................................................................................................................................
·
Peći
na istoj temperaturi na kojoj ste zagrijali pećnicu, 25-30 minuta.
....................................................................................................................................................
·
Pečeni
kolač pospite listićima badema pa pustite da se ohladi u kalupu,a potom ga narežite i poslužite hladnog.
....................................................................................................................................................
English version
When I first heard of a flourless cake, I knew it would be tasty, but it was a little strange to me, so I decided to try to make one. Recipe is adapted from: http://www.coolinarika.com/recept/cokoladno-bademasti-kolac-bez-brasna/, but I changed it a bit.
The big news in my culinary world are two
little bowls, which I waited for so long (too long), but I finally got them!
Flourless
Chocolate Cake
(makes
10-inch cake)
You need:
·
150 g dark chocolate, 50% cocoa
....................................................................................................................................................
·
100 g dark chocolate, 70% cocoa
....................................................................................................................................................
·
120 g butter
....................................................................................................................................................
·
120 g almond meal
....................................................................................................................................................
·
90 g confectioner's sugar
....................................................................................................................................................
·
60 g granulated sugar
....................................................................................................................................................
·
4
eggs
....................................................................................................................................................
·
2
teaspoons vanilla extract
....................................................................................................................................................
·
pinch
of salt
....................................................................................................................................................
·
chopped
almonds, for decoration
....................................................................................................................................................
Steps:
·
Preheat
the oven at 350 F (180°C).
....................................................................................................................................................
·
Prepare
cake mold. Set aside.
....................................................................................................................................................
·
Place
the chopped chocolate and butter in a bowl and place it over a pot of simmering
water. Cook until melt, set aside.
....................................................................................................................................................
·
Separate
the egg yolks from the whites.
....................................................................................................................................................
·
Combine
egg yolks with granulated sugar and beat until pale and light in color. Pour
the melted chocolate, vanilla extract and almond meal. Mix well.
....................................................................................................................................................
·
Combine
egg whites with pinch of salt and beat until foamy. Add confectioner's sugar
and beat another 3 mins. Pour into chocolate mixture.
......................................................................................................................................................
·
Fill
the prepared cake mold with the mixture.
....................................................................................................................................................
·
Bake
for 25-30 mins.
....................................................................................................................................................
·
Serve
sprinkled with chopped almonds.
....................................................................................................................................................
Ja obožavam ove kolačiće , divno su ti ispali. A zdjelice zaista oduzimaju dah svojom ljepotom!
ReplyDeleteKolač mi zvuči prefino a činijice su skroz naskroz čarobne!
ReplyDeletekrasan kolač, a ove zdjelice su me posebno osvojile, čekanje se isplatilo, stvarno su divne!
ReplyDeleteHvala cure :)
ReplyDeleteMmm, jako dobro izgleda, a zdjelice su preslatke! Znam kako je dobiti poštom ovako nešto, odlična osjećaj! :))
ReplyDeleteVolim taj okus same čokolade a porculanske zdjelice sve uljepšale.
ReplyDeleteSuper!
ReplyDeleteOdličan kolač, a zdjelice su predivne, sviđa mi se što su vesele
ReplyDeletePredivne posisice!Kolač ću isprobati!
ReplyDeletečokoladni kolači bez brašna su i moj izbor. Ovaj mi je odličan, recept je super i fantastično izgleda ! Kao i uvijek uživam u tvojim slikama !
ReplyDeleteMajo, već par dana ti gledam ovaj kolač i divim se. Ovo je omiljeni kolač mog brata i jede ga već godinama. Uvek mi je fascinantno kako kolači ispadnu drugačiji ako se počne od mekog putera ili otopljenog putera i kojim redom se to ubacuje. Ja volim baš ovakve čokoladne. Nisam ljubitelj onih vazdušastih.
ReplyDeleteKakve božanstvene činijice. Predivne su, ali predivne! Male stvari čine čoveka srećnim i sigurna sam da si od sreće skakala kad si ih ugledala.
ps uvek sam za verziju kolača bez brašna
jooj, nećeš vjerovati, jučer sam baš gledala posuđe od anthropologie i baš sam si htjela naručiti ove zdjelice, pa sam na kraju zapela na neka 2 tanjura oslikana, na kraju odustala zbog cijene, al' doći će red i na njih, možda ubrzo :)). Kolač je divan, obožavam čokoladne torte bez brašna. :))) ako se ne varam ovo je vrlo slično Lawrencovom kolaču iz kuharice Francuska kuhinja Joanne Harris, uvijek me iznova oduševi :))
ReplyDelete@ Nevena, stvarno imaju predivnih stvari! Cijene i nisu toliko visoke kad ti ne bi naplaćivali poštarinu :)
ReplyDeleteŠto se tiče kolača, malo sam modificirala original verziju od Zocacro čisto iz razloga jer ne volim okus kave u kolačima pa sam stavila vaniliju, nisam imala dovoljno tamne čokolade pa sam ju pomiješala s običnom za kuhanje (koristim kuverturu iz Lidla) te smanjila količinu jaja jer mi se učinilo da bi mogla biti prerijetka :) Moram nabaviti tu kuharicu, već mi se dopada :)