3.17.2011

Čokoladni kolač bez brašna/Flourless Chocolate Cake

Please, scroll down for recipe in English


Kada sam prvi puta čula za kolač bez brašna, znala sam da će biti ukusan, no bilo mi je malo čudno kako će se isti uspjeti stisnuti. Onda sam prvi puta napravila Čokoladne muffine u koje ide samo 30 g brašna na cijelu smjesu otopljene čokolade i maslaca – onako topli tek iz pećnice bili su pravi gurmanski užitak (čitajte: utapanje u čokoladi).
Nedavno je Zocacro na Coolinarici objavila recept za Čokoladno-bademasti kolač bez brašna i instiktivno sam ga zabilježila kako bih ga napravila. Kolač se prilikom pečenja neće dignuti niti ispucati, no kada ga izvadite iz pećnice stvori se korica koja popuca ako ju stiskate rukama (kao ja koja nisam mogla dočekati da se kolač ohladi pa smo ga pojeli onako vrućeg dok se još topio u ustima).
Ovo je moja malo modificirana verzija originalnog recepta.


New bowls

Još vam moram reći da su moje toliko željene i toliko čekane zdjelice stigle čak iz dalekog NY! Dugo sam ih pikirala, a onda sam se napokon i odlučila na njihovu kupovinu. Najveći problem je bio što nemaju dostavu u Hrvatsku, a cijena poštarina i dvaju carina je koštala pravo malo bogatstvo za „obične“ porculanske zdjele. Ali sve mi se isplatilo kad sam ih dobila! Bila sam toliko sretna :) Još sam u iščekivanju treće :)




Čokoladni kolač bez brašna
       (za 1 kolač, promjera 26 cm)     


      Potrebni sastojci:

·         150 g tamne čokolade, 50% kakaa
....................................................................................................................................................
·         100 g tamne čokolade, 70% kakaa
....................................................................................................................................................
·         120 g maslaca
....................................................................................................................................................
·         120 g mljevenih badema
....................................................................................................................................................
·         90 g šećera u prahu
....................................................................................................................................................
·         60 g kristal šećera
....................................................................................................................................................
·         4 cijela jaja
....................................................................................................................................................
·         2 žličice arome vanilije
....................................................................................................................................................
·         prstohvat soli
....................................................................................................................................................
·         listići badema, za ukrašavanje
....................................................................................................................................................


      Priprema:

·         Zagrijati pećnicu na 180°C.
....................................................................................................................................................
·         Kalup za torte/tart premazati s malo otopljenog maslaca.
....................................................................................................................................................
·         Obje vrste čokolade nalomiti i pomiješati s maslacem narezanim na komadiće. Otopiti na pari pa ostaviti sa strane.
....................................................................................................................................................
·         Žumanjke odvojiti od bjelanjaka.
....................................................................................................................................................
·         Žumanjke pjenasto izmiksati električnim mikserom s kristal šećerom. Dodati otopljenu čokoladu s maslacem, aromu vanilije te mljevene bademe.
....................................................................................................................................................
·         Bjelanjke s prstohvatom soli istuči u čvrsti snijeg. Dodati šećer u prahu pa miksati još oko 3 minute dok ne budu čvrsti.
....................................................................................................................................................
·         Bjelanjke pažljivo umiksati u smjesu sa žumanjcima.
....................................................................................................................................................
·         Smjesu izliti u pripremljeni kalup za torte/tart.
....................................................................................................................................................
·         Peći na istoj temperaturi na kojoj ste zagrijali pećnicu, 25-30 minuta.
....................................................................................................................................................
·         Pečeni kolač pospite listićima badema pa pustite da se ohladi u kalupu,a  potom ga narežite i poslužite hladnog.
            ....................................................................................................................................................

    

English version


When I first heard of a flourless cake, I knew it would be tasty, but it was a little strange to me, so I decided to try to make one. Recipe is adapted from: http://www.coolinarika.com/recept/cokoladno-bademasti-kolac-bez-brasna/, but I changed it a bit.
The big news in my culinary world are two little bowls, which I waited for so long (too long), but I finally got them!

Flourless Chocolate Cake
(makes 10-inch cake)

     You need:

·         150 g dark chocolate, 50% cocoa
....................................................................................................................................................
·         100 g dark chocolate, 70% cocoa
....................................................................................................................................................
·         120 g butter
....................................................................................................................................................
·         120 g almond meal
....................................................................................................................................................
·         90 g confectioner's sugar
....................................................................................................................................................
·         60 g granulated sugar
....................................................................................................................................................
·         4 eggs
....................................................................................................................................................
·         2 teaspoons vanilla extract
....................................................................................................................................................
·         pinch of salt
....................................................................................................................................................
·         chopped almonds, for decoration
....................................................................................................................................................


      Steps:

·         Preheat the oven at 350 F (180°C).
....................................................................................................................................................
·         Prepare cake mold. Set aside.
....................................................................................................................................................
·         Place the chopped chocolate and butter in a bowl and place it over a pot of simmering water. Cook until melt, set aside.
....................................................................................................................................................
·         Separate the egg yolks from the whites.
....................................................................................................................................................
·         Combine egg yolks with granulated sugar and beat until pale and light in color. Pour the melted chocolate, vanilla extract and almond meal. Mix well.
....................................................................................................................................................
·         Combine egg whites with pinch of salt and beat until foamy. Add confectioner's sugar and beat another 3 mins. Pour into chocolate mixture.
......................................................................................................................................................
·         Fill the prepared cake mold with the mixture.
....................................................................................................................................................
·         Bake for 25-30 mins.
....................................................................................................................................................
·         Serve sprinkled with chopped almonds.
....................................................................................................................................................

P.S. For the measurements check out the kitchen chart!


Pin It Now!

14 comments:

  1. Ja obožavam ove kolačiće , divno su ti ispali. A zdjelice zaista oduzimaju dah svojom ljepotom!

    ReplyDelete
  2. Kolač mi zvuči prefino a činijice su skroz naskroz čarobne!

    ReplyDelete
  3. krasan kolač, a ove zdjelice su me posebno osvojile, čekanje se isplatilo, stvarno su divne!

    ReplyDelete
  4. Mmm, jako dobro izgleda, a zdjelice su preslatke! Znam kako je dobiti poštom ovako nešto, odlična osjećaj! :))

    ReplyDelete
  5. Volim taj okus same čokolade a porculanske zdjelice sve uljepšale.

    ReplyDelete
  6. Odličan kolač, a zdjelice su predivne, sviđa mi se što su vesele

    ReplyDelete
  7. Predivne posisice!Kolač ću isprobati!

    ReplyDelete
  8. čokoladni kolači bez brašna su i moj izbor. Ovaj mi je odličan, recept je super i fantastično izgleda ! Kao i uvijek uživam u tvojim slikama !

    ReplyDelete
  9. Majo, već par dana ti gledam ovaj kolač i divim se. Ovo je omiljeni kolač mog brata i jede ga već godinama. Uvek mi je fascinantno kako kolači ispadnu drugačiji ako se počne od mekog putera ili otopljenog putera i kojim redom se to ubacuje. Ja volim baš ovakve čokoladne. Nisam ljubitelj onih vazdušastih.
    Kakve božanstvene činijice. Predivne su, ali predivne! Male stvari čine čoveka srećnim i sigurna sam da si od sreće skakala kad si ih ugledala.

    ps uvek sam za verziju kolača bez brašna

    ReplyDelete
  10. jooj, nećeš vjerovati, jučer sam baš gledala posuđe od anthropologie i baš sam si htjela naručiti ove zdjelice, pa sam na kraju zapela na neka 2 tanjura oslikana, na kraju odustala zbog cijene, al' doći će red i na njih, možda ubrzo :)). Kolač je divan, obožavam čokoladne torte bez brašna. :))) ako se ne varam ovo je vrlo slično Lawrencovom kolaču iz kuharice Francuska kuhinja Joanne Harris, uvijek me iznova oduševi :))

    ReplyDelete
  11. @ Nevena, stvarno imaju predivnih stvari! Cijene i nisu toliko visoke kad ti ne bi naplaćivali poštarinu :)
    Što se tiče kolača, malo sam modificirala original verziju od Zocacro čisto iz razloga jer ne volim okus kave u kolačima pa sam stavila vaniliju, nisam imala dovoljno tamne čokolade pa sam ju pomiješala s običnom za kuhanje (koristim kuverturu iz Lidla) te smanjila količinu jaja jer mi se učinilo da bi mogla biti prerijetka :) Moram nabaviti tu kuharicu, već mi se dopada :)

    ReplyDelete