3.07.2011

Jednostavna salata od rotkvica u maslinovom ulju/Rustic Radish Salad in Olive oil

Please, scroll down for recipe in English


Salata od rotkvica s domaćim maslinovim uljem obilježila je moje djetinjstvo. Ona je oduvijek bila prvi jestivi vjesnik proljeća koji je rastao u našem vrtu, a brat i ja bismo čupali to malo crvenkasto čudo i jedva čekali da stignemo kući. Nakon što odleži par sati u vodi, zaista može biti lijepa dekoracija svakom jelu, no za mene je grijeh rotkvicu upotrijebiti kao dekoraciju kada se može u trenutku pretvoriti u ukusnu i zdravu salatu. Uobičajeno je za Uskrs pomiješamo s zelenom salatom (kristalkom) i služimo uz pečenu janjetinu.
Ako niste znali, smatra se da rotkvica potječe iz južne Azije, a intezivno se uzgajala u Egiptu u doba faraona. Uzgajala se i u Kini prije više od 3000 godina, a ponajviše su je cijenili Grci i Rimljani.
Osim što je hrskava i ukusna, puna je kalija, vitamina C, folata i dijetalnih vlakana – prava zdrava bomba!


      Jednostavna salata od rotkvica u maslinovom ulju
(za 2 osobe)

      Potrebni sastojci:

·         1/2 kg svježih rotkvica
.............................................................................................................................................
·         3 žlice maslinovog ulja, domaćeg
.............................................................................................................................................
·         1 žlica vinskog octa, domaćeg
.............................................................................................................................................
·         1 žličica sjeckanog peršina, svježeg
.............................................................................................................................................
·         prstohvat soli
.............................................................................................................................................

      Priprema:
      ·         Rotkvice operite, odrežite im lišće pa ih narežite na tanje kriške.
           ............................................................................................................................................
      ·         Prelijte domaćim maslinovim uljem, vinskim octom, peršinom i soli.
           ............................................................................................................................................
      ·         Dobro promiješajte i poslužite.
           ............................................................................................................................................


English version

Radish salad with homemade olive oil marked my childhood. It has always been the first sign of spring that grew in granny’s garden. My brother and I tore down that little red wonder and could not wait to get home. We usually use it on Easter, placing it in mixed green salad and served with roasted lamb.
If you did not know, it considered that the radish originate from South Asia,
and is extensively cultivated in Egypt at the time of the pharaohs. It also cultivated in China over 3000 years, and particularly appreciated the Greeks and Romans.
Radish is crunchy and tasty, full of potassium, vitamin C, folate and dietary fiber - the spring healthy bomb!


Rustic Radish Salad in Olive oil
(serves 2)


     You need:

·         500 g fresh radish
…………………………………………………………………………………………………………….......
·         3 Tablespoons olive oil, domestic
…………………………………………………………………………………………………………….......
·         1 Tablespoon vinegar, domestic
…………………………………………………………………………………………………………….......
·         1 Teaspoon finely chopped parsley
…………………………………………………………………………………………………………….......
·         pinch of salt
…………………………………………………………………………………………………………….......

      Steps:

·         Wash the radishes and clean their leaves.
 ............................................................................................................................................
·         Cut it into thin slices.
 ............................................................................................................................................
·         Sprinkle with olive oil, vinegar, parsley and salt.
 ............................................................................................................................................
·         Stir well and serve.
 ............................................................................................................................................

P.S. For the measurements check out the kitchen chart!

Pin It Now!

8 comments:

  1. Obožavam rotkvice. A slike su ti savršene!!

    ReplyDelete
  2. Majo da znaš da rotkvice nikada nisam jela same u salati, čak sam se i začudila kada je mi je jetrva reckala rotkvice tanko i mešala sa zelenom salatom. Ja ih volim jesti onako jednu po jednu, grickam kao zec. Prvo ih oljuštim zubićima, pa u slast pojedem beli centar, ali obavezno umočim u so. Bojim se da ću ih ja sve pogrickati pre nego li stignu do činije, ali pamtim recept! Kako su fotogenične i medene!

    ReplyDelete
  3. Obožavam rotkvice :) Mogla bih ja (vidim) živjeti na tvojoj kuhinji komotno i uživati zapravo :)
    Posebno moram pohvaliti fotke u ovome postu, divne su! Vidim i novu formu teksta za recept (s crtama), jako mi se sviđa i možda ti ubuduće ukradem tu ideju :D ;)

    ReplyDelete
  4. Tamara, hvala ti, volila bi ja da ti dođeš :)
    Što se tiče nove forme, vidjela sam ju na La Tartine Gourmande i jako mi se svidjela :) Dakako da ju možeš uzeti, nekako mi se sve čini preglednije :)

    ReplyDelete
  5. Ne mogu zamisliti Uskrs bez rotkvica! Najviše ih volim grickati onako svježe, ali volim ih i ovako na salaticu. Fotke su predivne, kao i uvijek! :)

    ReplyDelete
  6. Rotkvice su i za mene znak proljeća i obavezne na Uskršnjem stolu. Divne su u tvojoj salati. Ja ih na žalost nikada nisam baš zavoljela, nekako mi njihov ukus previše ne odgovara, ali ih uvijek volim vidjeti.

    ReplyDelete
  7. Volim rotkvice, jako su osvjezavajuce, i odlicne pogotovo u kominaciji s maslinovim uljem i po mogucnosti finim ispecenim kruhom :D

    ReplyDelete