3.07.2011

Keksići od badema/Almond cookies

Please, scroll down for recipe in English




Ovo je jedan od uobičajenih  bakinih recepata za prhke keksiće kojemu sam dodala bademe (mljevene i krupno sjeckane), margarin zamijenila maslacem, smanjila količinu jaja i šećera i dobila savršene keksiće koji podsjećaju na Američke (chewy) chip cookies. 


Mi ih obožavamo, a sutradan su božanstveno mekani, ukoliko ih čuvate u limenoj ili Tupperware kutijicama na sobnoj temperaturi. Mogu trajati do tri dana (mogu oni stajati i duže, ali zbog jaja ne preferiram).

Obavezno poslužiti uz čašu mlijeka!



Keksići od badema
(za 20-ak keksića)
       Potrebni sastojci:
       Za keksiće:

·         60 g mljevenih badema
....................................................................................................................................................
·         60 g grubo sjeckanih badema
....................................................................................................................................................
·         180 g glatkog pšeničnog brašna
....................................................................................................................................................
·         60 g maslaca, sobne temperature
....................................................................................................................................................
·         5 žlica kristal šećera
....................................................................................................................................................
·         1 cijelo jaje
....................................................................................................................................................
·         1 žličica arome vanilije
....................................................................................................................................................
·         1/2 žličice sode bikarbone
....................................................................................................................................................
·         prstohvat soli
....................................................................................................................................................

      Za bademe:

·         20-ak komada cijelih badema
....................................................................................................................................................
·         120 ml vruće vode
....................................................................................................................................................
·         šećer u prahu za posipanje
....................................................................................................................................................



      Priprema:



·         Pećnicu zagrijte na 170°C.

....................................................................................................................................................

·         Tepsiju za pečenje kolača premažite s malo maslaca te pobrašnite u tankom sloju.

....................................................................................................................................................
·         Cijele bademe (20-ak komada) stavite u manju zdjelu pa prelijte s 2 dl kipuće vode. Ostavite da odstoje najmanje 5 minuta. Nakon što su bademi odstajali, izvadite ih iz kipuće vode, skinite im kožicu, a vodu prolijte. Oguljene bademe pobrišite suhom kuhinjskom krpom. Ostaviti sa strane.
....................................................................................................................................................
·         U zdjeli, brašno pomiješati s šećerom, soli, sodom bikarbonom, mljevenim te krupno sjeckanim bademima.
....................................................................................................................................................
·         Brašnu dodati jaje, aromu vanilije te maslac narezan na listiće.
....................................................................................................................................................
·         Sve sastojke dobro promiješati pa zamijesiti glatko tijesto. Nemojte dodavati previše brašna čak i ako vam se tijesto malkice lijepi za ruke, jer će vam kasnije keksići biti tvrđi.
....................................................................................................................................................
·         Tijesto razvaljajte u valjčić debljine 2 cm, a potom narežite na komadiće 2x2 cm.
....................................................................................................................................................
·         Svaki komadić tijesta oblikujte u kuglicu veličine oraha, pa ju dlanom pritisnite/spljoštite  prema radnoj površini.
....................................................................................................................................................
·         Spljoštene keksiće tupim nožem podignite od radne ploče pa ih premjestite u tepsiju, vodeći računa da su najmanje 2 cm udaljeni jedan od drugih. U sredinu svakog keksića utisnite oguljeni badem.
....................................................................................................................................................
·         Pecite na istoj temperaturi na kojoj ste zagrijali pećnicu, oko 10-12 minuta (pazeći da ne požute).
....................................................................................................................................................
·         Pečene keksiće izvadite iz tepsije, ostavite 2 minute da se ohlade na sobnoj temperaturi, a potom iz izvadite ih tepsije.
....................................................................................................................................................
·         Prije posluživanja možete ih posuti šećerom u prahu ili zatvoriti u limenu kutijicu za kasniju uporabu.
....................................................................................................................................................



English version


This is usual grandma's recipe for crispy cookies, which I added some almonds (ground and roughly chopped), margarine replaced with butter, reduce the amount of eggs and sugar, so I got a perfect cookies which remind me of American (chewy) chip cookies. 

We adore them, and the next day they are heavenly soft, if kept in tin or 

Tupperware boxes at room temperature. Can last up to three days (they can stand up longer, but because eggs I do not prefer).
Be sure to serve with a glass of milk!





Almond cookies
(makes 20 cookies)


      You need:
      For cookies:



·         60 g almond meal

....................................................................................................................................................

·         60 g coarsely chopped almonds
....................................................................................................................................................
·         180 g cake flour
....................................................................................................................................................
·         60 g butter, room temperature
....................................................................................................................................................
·         5 tablespoon granulated sugar
....................................................................................................................................................
·         1 egg
....................................................................................................................................................
·         1 teaspoon vanilla extract
....................................................................................................................................................
·         1/2 teaspoon baking soda
....................................................................................................................................................
·         pinch of salt
....................................................................................................................................................

      For almonds:

·         20 pieces whole almonds
....................................................................................................................................................
·         120 ml boiling water
....................................................................................................................................................
·         confectioner's sugar, for sprinkling
....................................................................................................................................................

      
      Steps:



·         Preheat your oven to 340 F (170°C).

....................................................................................................................................................

·         Brush baking pan with a little butter and sprinkle with flour in a thin layer.

....................................................................................................................................................
·         Put in a small bowl whole almonds (20 pieces), cover with 1 cup boiling water. Allow to sit for at least 5 minutes. Remove almonds from water, peel their skin. Leave aside. 
....................................................................................................................................................
·         In a bowl, mix flour with sugar, salt, baking soda, almond meal and roughly chopped almonds.
....................................................................................................................................................
·         Add whole egg, vanilla extract and cutted butter on thin slices.
....................................................................................................................................................
·         Mix all ingredients. Do not add too much flour, even if the dough sticks to your hands a little bit, it'll  makes cookies stiffer.
....................................................................................................................................................
·         Roll the dough into the roller  1-inch (2 cm) thick, then cut into 1''x1'' (2x2 cm) size pieces.
....................................................................................................................................................
·         Each piece of dough press/flatten with your palm to the kitchen surface.
....................................................................................................................................................
·         Lift cookies from the kitchen surface using blunt knife, move them into prepared baking pan, making sure they are at least 1-inch (2 cm) from each other.
....................................................................................................................................................
·         Put into center of each cookie peel almond.
....................................................................................................................................................
·         Bake into the same temperature, 10-12 minutes (do not alow to capture golden colour).
....................................................................................................................................................
·         Let alow to cool 1-2 mins before removing from bakin pan.
....................................................................................................................................................
·         Store them into tin box for latter use or serve them sprinkle with confectioner's sugar.
....................................................................................................................................................


P.S. For the measurements check out the kitchen chart!


Pin It Now!

10 comments:

  1. Oduševljena sam kako dobro slikaš kekse. Ja sam se pre neki dan sita namučila da aranžiram kekse i jedva sam nešto od slika izvukla. Tako fino deluju, prefinjeno. Mislim da bi ih slobodno mogla i raditi bez jaja i tada bi trajali jako dugo, a i to jaje ne smeta mogu oni da stoje slobodno.

    ReplyDelete
  2. Jelena, hvala ti :)
    Što se tiče jaja, mogu oni i bez mada je meni ljepši okus kada ide barem jedno jaje. Probala sam povećati (mrvicu) količinu maslaca ili pak dodati hladnu vodu umijesto jaja. Bili su ok, ali nisu zadovoljili moje nepce :)
    Nekako me oduvijek bilo strah jaja, uvijek su me jaja i vrućine asocirale na bolnicu pa ih strogo izbjegavam koristiti dulje od tri dana.
    Inače, ove keksiće (kao i sve prhke keksiće) obožavam jer imaju pravilo - Što duže stoje to su sve bolji/mekši :)

    ReplyDelete
  3. Moram primjetiti da su mi tvoje fotke sve ljepše i ljeoše, jako si lijepo ovo složila, kao što kaže Jelena
    Stvarno mi se sad opako sviđa ova forma recepta (razmak crtama) da mislim da ću ti ukrasti ideju od idućeg posta nadalje, ako mi dozvoliš :D

    ReplyDelete
  4. @ Benita, tnx :)
    @ Tamara, hvala ti! Već sam ti napisala u prošlom postu da slobodno možeš - nekako mi je ljepše i preglednije :)

    ReplyDelete
  5. j have see you to flickr.j like your photos and your blog is very interesting

    ReplyDelete
  6. odlični keksići, napravila si dobre izmjene bakinog recepta i vjerujem da su keksići savršeni. Badem inače jako volim i keksiće bilježim. Divno izgledaju !!

    ReplyDelete
  7. Ja se stvarno ne mogu nadiviti tvojim slikama, a vidim da i ostali dijele moje mišljenje.. To jednostavno izgleda tako divno da ja kad bi to imala ispred sebe ne bi htjela ni taknuti, da ne bi uništili tako lijepi aranžman :)

    ReplyDelete
  8. Hvala cure!
    @Marina, s vremenom ne bi više mogla izdržat i uništila bi dekoraciju ma koliko lipa bila :)

    ReplyDelete