3.23.2011

Špageti s pestom od rikule, kozjeg sira i pinjola/Rucola, Goat cheese & Pine nut Spaghetti

Please, scroll down for recipe in English

 
Recept je od Ane Ugarković, malo sam ga omjerom sastojaka prilagodila nama. Uvijek ga radim na početku proljeća, kada imam svježe rikule. Lagan, jednostavan i odličan!



Špageti s pestom od rikule, kozjeg sira i pinjola
(za 2 osobe)

      Potrebni sastojci:

·         300 g špageta
....................................................................................................................................................
·         150 g rikule
....................................................................................................................................................
·         120 ml maslinovog ulja
....................................................................................................................................................
·         5 režnjeva češnjaka, oguljenih
....................................................................................................................................................
·         60 g mladog kozjeg sira
....................................................................................................................................................
·         40 g pinjola
....................................................................................................................................................
·         sol, papar
....................................................................................................................................................


      Priprema:

·         Pinjole tostirajte na tavi bez dodatka masnoće. Ostavite sa strane.
....................................................................................................................................................
·         Rikulu očistite od peteljki i operite pod malzom hladne vode. Ostavite sa strane.
....................................................................................................................................................
·         U manjem loncu zavrijte vodu s očišćenim režnjevima češnjaka, dodajte rikulu pa kuhajte 2-3 minute.
....................................................................................................................................................
·         Rikulu ocijedite od vode u kojoj se kuhala pa ju zajedno s režnjevima češnjaka, pinjolima, kozjim sirom te polovicom maslinovog ulja izmiksajte u blenderu.
....................................................................................................................................................
·         Rikulu izvadite iz blendera, začinite s soli i paprom te umiješajte ostatak maslinovog ulja.
....................................................................................................................................................
·         Špagete skuhajte u kipućoj posoljenoj vodi al-dente. Ocijedite.
....................................................................................................................................................
·         Kuhane špagete pomiješajte s pripremljenim pestom.
....................................................................................................................................................
·         Po želji poslužite s parmezanom.
            ....................................................................................................................................................



English version

Recipe is adapted from Ana Ugarkovic Cookbook (Ana Ugarkovic is a famous Croatian chef, the most famous in Croatia and in Japan).


Rucola, Goat cheese & Pine nut Spaghetti
(serves 2)

      You need:

·         300 g spaghetti
....................................................................................................................................................
·         150 g fresh rucola (aragula)
....................................................................................................................................................
·         120 ml olive oil
....................................................................................................................................................
·         5 cloves garlic
....................................................................................................................................................
·         60 g fresh goat cheese
....................................................................................................................................................
·         40 g pine nuts
....................................................................................................................................................
·         salt, pepper
....................................................................................................................................................


      Steps:

·         Place pine nuts in a frying pan (without oil) and fry until they get brown-yellow color. Set aside.
....................................................................................................................................................
·         Wash and clean rucola from stemes. Set aside.
....................................................................................................................................................
·         In a small pot, bring to boil small amount of water with garlic and rucola. Cook for 2 mins.
....................................................................................................................................................
·         Drain rucola from water and put it into elektric blender with pine nuts, garlic, goat cheese and half amount of olive oil. Mix until combine.
....................................................................................................................................................
·         Add some salt and pepper. Toss the remain amount of olive oil. Set aside.
....................................................................................................................................................
·         Cook the spaghetti al dente in a large volume of salted water. Drain and transfer to a large bowl.
....................................................................................................................................................
·         Toss in the prepared rucola, pine nuts, goat cheese and olive oil pesto.
....................................................................................................................................................
·         Serve with fresh Parmigiano cheese, optional.
....................................................................................................................................................

P.S. For the measurements check out the kitchen chart!

Pin It Now!

15 comments:

  1. Mmm, izgleda baš sočno, još servirano u novim zdjelicama... Savršeno! ;)

    ReplyDelete
  2. Slično pravim i zaista je fantastično!

    ReplyDelete
  3. odličan recept, jako volim ovakvu "spizu" kako bi vi to rekli :) Krasne fotke, vidim da su zdjelice u punom pogonu, prekrasne su :) sačuvat ću si ovaj recept, baš mi se sviđa

    ReplyDelete
  4. Hvala cure!
    Ovih zdjelica se nikada neću zasititi, mislim da mi je ovo bila najpametnija investicija :)

    ReplyDelete
  5. Rikula je kod nas neizostavna. Kad se sadi salata obavezno je i između salate ili u posebnu gredicu posijati rikulu. Moram priznati da se kod kuće u pripremu pesta nisam upuštao. Ove godine će biti i bosiljka i rikule tako da mi nema opravdanja da ne probam, a vjerujem da je i ovaj pesto od rikule jako ukusan.
    Što se tiče pinjola, nekad ih je zaista teško nabaviti, ali posluže i oguljeni bademi premda oni ne mogu zamijeniti onu aromu pinjola. Imam iza kuće u šumi par stabala pinjola pa se sjetim kako smo se kao djeca penjali po njima i brali šiške pinjola pa ih tukli kamenom da se otvore ili stavljali na komin i palili vatru da se sami otvore od topline :)
    Sir...veliki sam ljubitelj sireva, volim sve od pljesnivih od tvrdih i mekih, ali kozji sirevi imaju specifičnu aromu i miris tako da sigurno ovom pestu daju poseban štih.

    Medo

    ReplyDelete
  6. Majo rukolu sam otkrila pre godinu dana i oduševljena sam. Neko je voli neko ne, ali ja mislim da oni koji je ne vole ne znaju kako da je začine. Mislila sam da je nama kod nas, ali ovde na zemunskoj pijaci postoje dve bake koje je prodaju za 1 evro za 100g i zaista se tu puno dobije. Beležim recept!
    Jutros sam videla na saajtu Cannele at Vanille

    http://cannelle-vanille.blogspot.com/2011/03/peppergrass-sorrel-and-more-weekend.html

    ovu prvu šoljicu i podsetila me je na tvoje posudice, ali su tvoje deset puta lepše.

    ReplyDelete
  7. Ovo je odlican recept, a slike su prekrasne! Sad bi vrlo rado pojela zdjelicu spageta... :)
    Lijep pozdrav!

    ReplyDelete
  8. Hvala cure :)
    @Jelena, vidila sam šalicu, prekrasna mi je :)

    ReplyDelete
  9. pesto obožavam, pogotovo od rikule. baš mi odgovara njen trpki okus. ja je kombiniram s limunom i bademima, a ponekad dodam i malo svježe metvice ako je imam pri ruci. baš daje izvrsnu protutežu gorkastoj rikuli. fotke su mrak!

    ReplyDelete
  10. @Monika, hvala!
    @Tina, thanks :)

    ReplyDelete
  11. Odlični špageti, ovo je pravi, fini, lagani proljetni ručak ! Izvrsno si ih pripremila, a kako tek lijepo izgledaju ....., divno !!

    ReplyDelete
  12. Isprobano, jučer sam guptala u ovome ručku ;)
    http://bite-my-cake.blogspot.com/2011/04/majini-spageti-s-pestom-od-rikule.html

    ReplyDelete
  13. thank you for the edit! This was very very delicious, thanks for posting it!

    ReplyDelete
  14. Thank You for noticing - I corected all ingredients in my recipes in 1 cup (240 ml) :D I'm so glad You like it!

    ReplyDelete