Please, scroll down for recipe in English
Ok, (već ste shvatili da) obožavam limune
i sve što je vezano za njih – pite, torte, kolače, kreme, sladolede, sorbete...
Budući da u zadnje vrijeme (stvarno) učim za pravosudni, ovaj recept mi je
ostao u folderu za objavu s malim zakašnjenjem. Radila sam ga dan prije nego
sam radila Croissante kako bi mi u hladnjaku dobio onu završnu teksturu. Budući
da sam neke napravila s marmeladom od jagoda, a neke prazne, one prazne
poslužila sam za doručak s Lemon Curdom.
Lemon curd svojom teksturom i okusom
podsjeća na kremu, iako to zaista nije. Istraživajući po internetu, saznala sam da svoje
porijeklo vuče iz Velike Britanije, no najčešće je spominjan u Engleskoj, gdje
se u kasnom 19 st. služio kao desertni namaz na pecivima uz popodnevni čaj. Na
policama supermarketa nalazi se do staklenki marmelada i džemova.
Lemon curd
(za 240 ml)
Potrebni sastojci:
·
180 ml soka od limuna, svježe
iscijeđenog
....................................................................................................................................................
·
120 g kristal šećera
....................................................................................................................................................
·
120 g maslaca, sobne temperature
....................................................................................................................................................
·
2 cijela jaja
....................................................................................................................................................
·
2 žličice ribane korice limuna
....................................................................................................................................................
Priprema:
·
Pripremite dvije staklenke od 120
ml.
....................................................................................................................................................
·
U manjem lončiću promiješajte sok
limuna, ribanu koricu limuna i šećer. Smjesu zagrijte na laganoj vatri stalno
miješajući dok se šećer ne otopi.
....................................................................................................................................................
·
Dodajte jaja pa dobro promiješajte
pjenjačom.
....................................................................................................................................................
·
Dodajte maslac narezan na listiće
pa stalno miješajući kuhajte na laganoj vatri dok se maslac ne otopi.
....................................................................................................................................................
·
Pojačajte vatru pa stalno
miješajući kuhajte kremu dok se ne zgusne kao puding, oko 10 minuta.
....................................................................................................................................................
·
Skuhanu kremu odmah ulijte u
pripremljene staklenke. Staklenke zatvorite pa pospremite u hladnjak.
....................................................................................................................................................
·
Ovako spremljena krema može
trajati do tjedan dana.
....................................................................................................................................................
·
Poslužite uz pecivo za doručak,
croissante, toast ili napravite pitu (Lemon meringue pie).
....................................................................................................................................................
English version
Friut curd is a dessert spread usually
made with lemons. In late 19th century in England, homemade Lemon curd was traditionally
served with bread and scones at afternoon tea.
Lemon curd
(makes 240 ml)
You need:
·
180 g freshly squeezed lemon juice
....................................................................................................................................................
·
120 g granulated sugar
....................................................................................................................................................
·
120 g butter, room
temperature
....................................................................................................................................................
·
2 eggs
....................................................................................................................................................
·
2 teaspoons grated lemon zest
....................................................................................................................................................
Steps:
·
Prepare two glass jars.
....................................................................................................................................................
·
In a medium saucepan, whisk
together lemon juice, grated lemon zest and sugar. Bring to boil until sugar is
melted.
....................................................................................................................................................
·
Add lightly beaten eggs and whisk.
....................................................................................................................................................
·
Add the butter cubes and cook over
low heat, whisking constantly until the butter is melted.
....................................................................................................................................................
·
Increase the heat and cook
whisking constantly until the mixture thickens, about 10 mins.
....................................................................................................................................................
·
Immediately pour curd into
prepared glass jars, close the lids and put it in the refregerator.
....................................................................................................................................................
·
It will keep for up till one week.
....................................................................................................................................................
·
Lemon curd is wonderful spread for
breakfast on the toast, for croissants, or for Lemon Meringue pie.
....................................................................................................................................................
Pin It Now!
Volim ga, baš jako volim lemon curd još u kombinaciji s domaćim krasanima, doručak za hedoniste ;))
ReplyDeleteKrasan, i ja jako volim :)) mogu mislit kako dobro ide uz ove divne kroasane!
ReplyDeleteHvala cure! Samo zbog Lemon curda Croissante bih radila svakodnevno za doručak :)
ReplyDeleteSlike famozne, blago tebi!!!
ReplyDeleteLemon curd je fantastična stvar. I ja sam veliki ljubitelj limuna, a ne znam osobu koja nije.
ReplyDeleteNikada se ne bi setila da ga mažem na kroasane.
Slike fenomenalne. Niko ne pravi tako dobru kompoziciju sa tako jednostavnim stvarima kao ti Majo. Bravo!
Sad sam videla da sam i kroasane preskočila. Idem da ih vidim.
adoro il lemon curd! anche io l'ho già fatto!
ReplyDeleteIzgleda super!
ReplyDeleteI ja sam uciniti!
odličan ti je ovaj lemon curd ! Ja sam radila neku verziju bez jaja i nije mi ispalo baš kremasto, a čini mi se da sam stavila i premalo šećera pa je bilo i dosta kiselo. Isprobati ću ga i po ovome tvome receptu. Sviđa mi se kako izgleda a slike su kao i uvijek fantastične ! Sigurna sam da je uz croissante odlično išao :).
ReplyDeleteŽelim ti puno uspijeha sa učenjem za pravosudni !
Lemon curd sam još primjetio kad je Monchi na svom blogu objavila svoju verziju iz mikrovalne. Jako jednostavan recept, jednostavn, baš po mom guštu. :) Receptić sam zapisao u svoju bilježnicu, a isprobati ću ga prvom prilikom kad napravim i tvoje kroasane.
ReplyDeleteVjerujem da bi se moglo isto napraviti i sa narančama. :)
Medo
Dragi moji, hvala vam na komentarima :)
ReplyDelete@Branka, hvala ti!
@Jelena, hvala :)
@Medo, hvala na komentaru. Super ideja sa narančama! Trebalo bi obavezno probati :)
Pozdrav Majo,
ReplyDeletePrvo ti želim zahvaliti na lijepo komentaru na mom blogu kad sam ono brijala o brisanju bloga. :)
Curd izgleda božanstveno, a boja mu je tako nježna i ugodno žuta. Sigurna sam da je i jako ukusan. Do sad sam radila curd od manga i curd od limuna po receptu s bloga Sweet Sensation, a sada ću isprobati i ovaj. :)
@Andrea, hvala ti :) Obavezno ću potražiti recept za Curd od manga, to svakako želim isprobati! Nadam se da si se predomislila u vezi odlaska :)
ReplyDeleteJučer sam vidjela recept, danas nabavila domaće nešpricane limune i napravila ga. Odličan je, ovo je treći recept za Lemon curd koji sam isprobala (u potrazi za savršenim) i savršen je ;)))
ReplyDeleteHvala :)
ReplyDelete