4.21.2011

Crumble s višnjama, jabukama i ružinom vodicom/Cherry, Apple & Rosewater Crumble

Please, scroll down for recipe in English




Današnji dan od ranog jutra sliči na užurbanu ludnicu. Moram priznati da mi se sviđa taj užurbani ritam, u pravo vrijeme nas je malo pokrenuo iz ovog monotonog prazničnog raspoloženja. Svatko od ukućana ima svoj zadatak u pakiranju putnih torbi, a čista odjeća leži svuda po krevetu.
Naime, M. i ja putujemo k suprugovim roditeljima u predivno Prigorje, a sa nama vodimo i mog brata, a oni niti ne znaju :) Tjedan dana već planiramo kako ćemo ih ugodno iznenaditi svojim dolaskom, nečim što uopće ne očekuju, jer već tjednima "lažemo" da ćemo biti na ručku kod ujaka i ujne (kao što to radimo već godinama), tako da niti ne slute što ih čeka :) Suprugovoj mami još je uvijek teško jer je od sina dijeli nešto malo više od 500 km i budući da vode svoju tvrtku, malo teže nalaze vremena da tako često putuju k nama. Znam da će se ugodno iznenaditi!
Iako će taj izlet trajati kratka 2 dana, jer se moramo vratiti svojim obvezama, veselim se što ću vidjeti drage ljude, mog malog psića koji uvijek veselo skakuće, te napokon uživati u malo čistog zraka u Gornjevinskoj kleti mog svekra (i kušati ovogodišnje bijelo vino koje je osvojilo srebrenu medalju!) :)


Dok se ne vratim, ostavljam vam jedan brzinski desert kojim smo se jutros zasladili jer zaista nismo imali vremena da bilo što drugo spremimo. Izgleda da će nam ova brzinska slastica (trebati) biti dovoljna za cijeli dan, a onda slijedi i pripremanje hrane za put – nemate pojma koliko dva muškarca (kada ništa ne rade) mogu pojesti!
Želim vam svima sretne blagdane :)


Crumble s višnjama, jabukama i ružinom vodicom
(za 6 ramekina)

      Potrebni sastojci:
      Za voće:

·         2 manje jabuke, narezane na kockice
....................................................................................................................................................
·         240 g zamrznutih višanja (možete staviti i svježe), očišćenih
....................................................................................................................................................
·         40 g kristal šećera
....................................................................................................................................................
·         2 žlice ružine vodice
....................................................................................................................................................
·         40 ml obične hladne vode
....................................................................................................................................................
·         1 žlica škrobnog brašna (Gustin)
....................................................................................................................................................

      Za crumble:

·         180 g glatkog pšeničnog brašna
....................................................................................................................................................
·         60 g lješnjaka, sitnije nasjeckanih
....................................................................................................................................................
·         60 g kristal šećera
....................................................................................................................................................
·         1 žličica sok od limuna, svježe iscijeđenog
....................................................................................................................................................
·         100 g maslaca, sobne temperature
....................................................................................................................................................


      Priprema:

·         Zagrijte pećnicu na 160°C. Kalupiće za pečenje premažite iznutra s malo otopljenog maslaca. Ostavite sa strane.
...................................................................................................................................................
·         U manjem lončiću pomiješajte zamrznute višnje, nasjeckane jabuke, šećer, ružinu vodicu i običnu vodu. Kuhajte na laganoj vatri oko 10 minuta, a potom dodajte škrobno brašna pa kuhajte dok se ne zgusne (oko 1 minutu).
...................................................................................................................................................
·         Smjesu raspodjelite u pripremljene kalupiće.
....................................................................................................................................................
·         Za crumble, pomiješajte brašno s šećerom, lješnjacima i sokom limuna, a potom dodajte maslac narezan na kockice. Rukama smjesu izmrvite, a ako je potrebno dodajte još malo brašna.
....................................................................................................................................................
·         Crumble mrvice pospite preko voća.
....................................................................................................................................................
·         Pecite oko 30 minuta, dok se na vrhu ne počne hvatati zlatna boja.
....................................................................................................................................................
·         Crumble ohladite na sobnoj temperaturi oko 10 minuta, a potom poslužite dok je još mlako.
....................................................................................................................................................


English version
Cherry, Apple & Rosewater Crumble
(makes 6 ramekins)



      You need:
      For the fruit:

·         2 small apples, sliced and cutted into pieces
....................................................................................................................................................
·         240 g frozen cherries
....................................................................................................................................................
·         40 g granulated sugar
....................................................................................................................................................
·         2 tbsp rosewater
....................................................................................................................................................
·         40 g plain water
....................................................................................................................................................
·         1 tbsp cornstarch
....................................................................................................................................................

      For the crumble topping:

·         180 g cake flour
....................................................................................................................................................
·         60 g hazelnuts, coarsely chopped
....................................................................................................................................................
·         60 g granulated sugar
....................................................................................................................................................
·         1 tsp lemon juice
....................................................................................................................................................
·         100 g butter, room temperature
....................................................................................................................................................


      Steps:

·         Preheat the oven at 320 F (160°C) and prepare 6 small ramekins. Buttter them and set aside.
...................................................................................................................................................
·         In a small pot, combine frozen cherries, sliced apples, sugar, rosewater and plain water. Cook for about 10 mins on low heat stirring occasionally, then add cornstarch and cook for about 1 minute or until thicknes.
...................................................................................................................................................
·         Divide the fruit mixture between the ramekins.
....................................................................................................................................................
·         To prepare the crumble topping, in a bowl, combine flour with sugar, hazelnuts and lemon juice. Add the butter and using the tip of your fingers, work the ingredients together to obtain crumble. If necessary, add more flour.
....................................................................................................................................................
·         Add on the top of the fruit mixture.
....................................................................................................................................................
·         Bake the crumbles for 30 mins or until the top is golden.
....................................................................................................................................................
·         Allow to cool for about 10 mins, and serve lukewarm.
....................................................................................................................................................



For the home made Rose water look here :) 


P.S. For the measurements check out the kitchen chart!

Pin It Now!

10 comments:

  1. Majo, samo se nadam da ne čitaju tvoj blog, inače u protivnom očekuj feštu od dočeka.
    Krambl je odličan. Baš imam mali paket smrznutih višanja koji sam dobila od mame i pitala sam se šta ću sa njima a da bude nešto fino i slatko. Super si mi dala ideju.
    Mi putujemo kod suprugovih prekosutra, a i ja se veselim da malo promenim sredinu. Doduše naš put traje 150 minuta, ali sve jedno ja se spakujem kao da idemo negde na dve nedelje. Žena!
    Lepo se provedite i očekujem prelepe fotke iz prirode!

    ReplyDelete
  2. Jelena, hvala ti:) Želim ti da se lijepo provedeš :) Ja imam torbu s kojom sam namjeravala u Pariz (prije nego sam se zaposlila), a nećeš mi vjerovat ako ti kažem da ja u nju stanem - natrpam je do vrha, a uvijek mi fali stvari :)
    Bit će fotki, naravno!
    kiss

    ReplyDelete
  3. Jako lijep i jednostavan recept. Jako mi se sviđa.
    A tebi želim lijep provod i odmor za vikend :)

    ReplyDelete
  4. Kako ti je ovo fenomenalno! Crumble od višanja mi je najbolji od svih crumbleova :) Želim ti ugodan vikend, vrijeme će nas poslužiti i lijepo se zabavite i odmorite! Meni su osobno takvi izleti najdraži-u prirodu na čisti zrak, još ako je klet u pitanju pa kakvo dobro vino...uh, divota!

    ReplyDelete
  5. E draga,ti vidim isto volis visnjice...:)Super je!

    ReplyDelete
  6. Lep provod vam želim! Receptić super, fotke fenomenalne...:)

    ReplyDelete
  7. Krasno izgleda ovaj crumble. Uvijek su najbolje jednostavne slastice. Ugodan vikend.

    ReplyDelete
  8. Maja, mene je ovaj crumble oduševio ! Bravo, tako lijepi spoj voća, dodatak ružine vodice i izgleda prekrasno !! Ne bih trebala biti muško da pojedem puno ovoga :). Baš je super, a slike su čarobne !
    Želim ti lijepi vikend u Prigorju, lijepo se družite, provedite, počastite, ....., sve najbolje !

    ReplyDelete
  9. Ugodan provod i lijepe blagdane ti želim. Sudeći po svemu imati ćemo lijep vikend. :)
    Crumble obožavam, očarana sam jednostavnošću tog kolača i rijetko tko mu može odoljeti. Najviše volim klasični samo s jabukama, ali i sve druge kombinacije su mi drage, posebno s bobičastim voćem koje mu još daje i ovako intenzivnu boju. :)
    Ovaj tvoj zbilja prekrasno izgleda, a uvjerena sam da mu ružina vodica daje jednu potpuno novu dimenziju. Ma prekrasno je sve!:)

    ReplyDelete
  10. Hvala!
    @Vera, obožavam!
    Želim vam ugodan vikend i lijepe blagdane! :)

    ReplyDelete