4.18.2011

Brioši s ružinom vodicom/Rosewater Brioche

Please, scroll down for recipe in English


Ako se ikada nađete u situaciji da na dar dobijete kutijicu malenih (domaćih) ružinih pupoljaka ili ih sami uberete, toplo vam preporučujem da napravite ružinu vodicu i iskoristite ju kao aromu u kolačima ili desertima! Ne samo da su lijepe, nego i mirišu prekrasno :)
Moja zadnja godina obilaska po supermarketima svela se na police za ukrašavanje kolačića, a redoviti sam gost na policama za arome (i svakakvih dodataka za kolače). Moram priznati da sam do sada ostala razočarana ponudom jednih te istih aroma i nikada nisam vidjela ružinu vodicu (a kamoli sreće da naiđem na osušene ružine pupoljke), a što me inspiriralo da napravim svoju. Već neko vrijeme čekam da recept za ružinu vodicu podijelim s vama i da ju upotrijebim na pravi način. Moja baka koristila je ružinu vodicu kao aromu u Uskršnjim kolačima, a njen recept za Brioše mi se učinio kao idealna prilika za to, tim više što nam je vrijeme Uskrsa :) Malo sam ga prilagodila svom ukusu te dodala čokoladne suze – sada kada sam naišla na njih stavljam ih u sve :)






Zaista je jednostavno napraviti ružinu vodicu kod kuće. Spremni?



Ružina vodica 
(home-made verzija)

Oko 100 g (ružičastih) ružinih latica očistite od peteljki, operite pa stavite u jednu staklenu posudu. Zavrijte oko 300-400 ml obične vode (možete staviti i manje. Što manje vode, aroma ruže će biti izraženija) pa prelijte preko latica. Pokrijte ili zatvorite poklopcem. Kada je voda dosegnula sobnu temperaturu, staklenku ostavite u hladnjaku preko noći. Sutradan, latice ruže procijedite i dobro ih stisnite da voda izađe iz njih. Vodu koju ste dobili prelijte u malene 

bočice, zatvorite pa čuvajte u hladnjaku do upotrebe.


Ako nemate ružinu vodicu, zamijenite ju s aromom ruže.





Brioši s ružinom vodicom
(za 12 komada, ovisno o kalupićima)
    
      Potrebni sastojci:

·         480 g glatkog pšeničnog brašna
....................................................................................................................................................
·         4 žlice kristal šećera
....................................................................................................................................................
·         1 cijelo jaje
....................................................................................................................................................
·         90 ml običnog ulja
....................................................................................................................................................
·         2 žlice maslaca, omekšalog
....................................................................................................................................................
·         1/2 žličice arome vanilije
....................................................................................................................................................
·         2 žlice ružine vodice
....................................................................................................................................................
·         40 g svježeg kvasca
....................................................................................................................................................
·         120 ml mlakog mlijeka
....................................................................................................................................................
·         1/2 žličice soli
....................................................................................................................................................
·         120 g chocolate chips
....................................................................................................................................................


      Priprema:

·         U manjoj posudi pomiješajte kvasac s 1 žličicom šećera i mlakim mlijekom. Dobro promiješajte pa ostavite na toplom mjestu da se kvasac digne, oko 15 minuta.
....................................................................................................................................................
·         U manjoj zdjeli lagano istucite cijelo jaje s 4 žlice šećera. Dodajte aromu vanilije i ružinu vodicu, promiješajte pa ostavite sa strane.
....................................................................................................................................................
·         Pomiješajte brašno s soli.
....................................................................................................................................................
·         U brašnu napravite rupicu pa dodajte dignuti kvasac. Promiješajte pa dodajte ulje, maslac, jaje s šećerom te chocolate chips. Sve sastojke dobro promiješajte, a ako je potrebno dodajte još malo brašna.
....................................................................................................................................................
·         Premjestite tijesto na pobrašnjenu radnu površinu, pa mijesite oko 5 minuta.
....................................................................................................................................................
·         Vratite tijesto u plastičnu posudu, pokrijte kuhinjskom krpom pa ostavite da se na toplom diže oko 1 sat, ili dok ne udvostruči volumen.
....................................................................................................................................................
·         Zagrijte pećnicu na 180°C. Pripremite 12 papirnatih košarica za muffine ili silikonske kalupiće (ovisno o veličini košarica, možda vam bude trebalo više ili manje).
....................................................................................................................................................
·         Kada je tijesto naraslo, premjesite ga pa podijelite na 12 kuglica jednake veličine. Svaku kuglicu utisnite u pripremljene papirnate košarice tako da napunite kalupiće do 3/4 visine.
....................................................................................................................................................
·         Košarice posložite na kuhinjsku rešetku. Pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da se diže još 30 min prije pečenja. Prije pečenja možete po vrhu posuti još čokoladnih suza.
......................................................................................................................................................
·         Pecite oko 20-25 minuta, ili dok na vrhu ne uhvati finu zlatnosmeđu koricu.
......................................................................................................................................................
·         Ostavite da se ohlade na sobnoj temperaturi.
....................................................................................................................................................



English version

If you ever find yourself in a position to receive a box of small rose buds, or pick them yourself, I encourage you to make rose water and use it as a flavor in cakes and desserts!
Not only they smell beautiful, they're tasty to!
Ready? 
Rose water 
(home-made version)
Wash 3 oz (100 g) rose petals, put them in a glass jar and cover them with 1 1/2 cups (360 ml) boiling water. You can use less water, as you can always add it later. The less the water, the more fragrant your rosewater will be. Cover the lid. Leave it cool, and then keep it in the fridge overnight. Next day, strain and sqeeze out the remaining water from the petals. Put in a bottle 
with lid. Keep in the fridge.




Rosewater Brioche
(makes 12 Brioche)

     You need:

·         480 g all-purpose flour
....................................................................................................................................................
·         4 tbsp granulated sugar
....................................................................................................................................................
·         1 whole egg
....................................................................................................................................................
·         90 ml neutral oil
....................................................................................................................................................
·         2 tbsp butter, softened
....................................................................................................................................................
·         1/2 tsp vanilla essence
       ....................................................................................................................................................
·         2 tbsp rosewater
....................................................................................................................................................
·         40 g fresh yeast
....................................................................................................................................................
·         120 ml luke-warm milk
....................................................................................................................................................
·         1/2 tsp sea salt
....................................................................................................................................................
·         120 g chocolate chips
....................................................................................................................................................


      Steps:

·         In a small bowl, combine the yeast, 1 tsp granulated sugar and luke-warm milk and whisk thorougly. Leave in a warm place 15 mins.
....................................................................................................................................................
·         In a bowl, lightly beat whole egg with sugar. Add vanilla essence and rosewater. Leave aside.
....................................................................................................................................................
·         Combine flour with salt. Leave aside.
....................................................................................................................................................
·         Make a hole in center of flour  and pour yeast mixture. Add neutral oil and butter. Add egg mixture and in the end chocolate chips, mix well. If necessary, add more flour.
....................................................................................................................................................
·         Transfer dough to work surface and start kneading the dough for about 5 mins. 
....................................................................................................................................................
·         Place the dough in a large plastic bowl and cover with a towel. Let it rise in a warm place until doubled in size (1 hour).
......................................................................................................................................................
·         Preheat your oven on 350 F (180°C). Prepare 12 paper cups (for muffins).
......................................................................................................................................................
·         When the dough has fully risen, transfer it to floured kitchen surface and divide into 12 equal sized pieces. Roll each piece into a ball shape and place it in a papper cups to 3/4 high.
....................................................................................................................................................
·         Place them in the kitchen rack. Cover with a towel and let rise again for 30 mins before baking. Before baking, you can sprinkle it with more chocolate chips.
....................................................................................................................................................
·         Bake for about 20-25 mins, or until they get golden-brown color on the top.
....................................................................................................................................................
·         Let it cool slightly, on the room temperature before serving.
....................................................................................................................................................


P.S. For the measurements check out the kitchen chart!

Pin It Now!

16 comments:

  1. Miris ružine vodice vraća me daleko, daleko u djetinjstvo i budi puno sjećanja. Ako se ikada opet domognem neprskanih ružica morat ću je napraviti, jer ni meni nije dostupna za kupiti.

    ReplyDelete
  2. Prekrasni briošići :) Super ti je ova ideja s ružinom vodicom, zaista jednostavnije za napraviti nego što bi čovjek očekivao, jako mi se sviđa. I posebno moram pohvaliti fotke u ovom postu, koje su prekrasne! Sve u tonu i stilski usklađeno, divno

    ReplyDelete
  3. Ovaj post mi je prelep, recept savrsen a fotke... MNOGO mi se svidjaju, ali MNOGO :)

    ReplyDelete
  4. Sinoć sam piljila u fotke i ostavila komntar za posle da još malo piljim. Majo, svaki put me iznova oduševiš. Ono što mi je najfascinantnije je da vidim da je to isti sto na terasi, ali svaki put tvoja kompozicija, ti detalji, pa to je umetnost. Kopka me šta je ono levo u ćošku tirkizno što se samo mrvicu vidi. Ovo platno, pa ružice, podložak za tortu, kašika keramička, čaša sa mlekom....prelepo!
    Brioš je mama pravila, ja nisam, a i mislila sam opet nešto slatko da napravim ali imam stop na slatko jer sve to sami slistimo. Predivno!

    ReplyDelete
  5. :)
    @Tamara, hvala :) Razmišljala sam kako bi bilo da sam stavila ružinu vodicu par dana na sunce, a da je nisam odmah procijedila. Možda bi bila puno intezivnijeg mirisa, kao likeri i voćni sokovi od domaćeg voća koji cijelo ljeto stoje na suncu. Mislim da bi to bio pun pogodak, svakako ću isprobat.
    @Olivera, hvala ti! Ja sam se baš mislila da li da objavim post jer mi fotke nisu baš moje najbolje djelo, ali izgleda da smo uvijek sami sebi najveći kritičari, baš mi je drago da vam se sviđaju :)
    @Jelena moja, hvala ti :) Odat ću ti tajnu, ovo nije stol već jedna stara daska od stola - sama sam je ofarbala u bijelo i namjerno sam ostavila crte od pinela (gušći namaz) da odaje dojam drvenog stola :) Bijela podloga uvijek posvijetli slike, a ja volim kada bliješte :)
    Ono tirkizno u kutu je kuhinjska krpa :)

    ReplyDelete
  6. Super za recept za ružinu vodicu, kod nas je zbilja nema za nabaviti, a ja sam bila sretna kada sam u Sloveniji našla liker od ruže i to za nevelike novce i sada ga koristim u zamjenu za ružinu vodicu. Ipak, dođem li negdje do svježih ružinih pupoljaka sigurno ću napraviti i vodicu po ovom receptu.
    A brioši su prekrasni, sviđa mi se tijesto, ideja sa čokoladnim suzama je odlična. I jako mi se sviđaju ove nježne i romantične "košarice" u koje si ih smjestila. Jako dobro, jako lijepo !

    ReplyDelete
  7. Brioši jako fini ,kalupići prekrasni a sad znam za što ću upotijrbiti one silne ruže iz maminog vrta.

    ReplyDelete
  8. Genijalno! Meni uvek bela ma koliko se trudila vuče na plavu ili sivu. Treba svtlo baš da je perfektno napolju da bi mi uspelo! Ta tirkizna nekako izbalansira sliku vizuelno iako se jedna vidi! Sad tek vidim još detalja i ruže i tanjir sa plavim obodom i čokoladice, a ove suknjice za mafine su broj jedan!

    ReplyDelete
  9. :) Baš mi je drago da vam se sviđa :)
    Pokušat ću ruže drugi puta držati na osunčanom mjestu pa vam javim razliku u rezultatima i aromi :)
    @Jelena, psolala sam ti i košarice i čokoladice :) Jedva čekam da ti dođe :)

    ReplyDelete
  10. wow, predivno od fotki do briosa!! savrseno, jos da mi se je dokopati ruzine vodice:))

    ReplyDelete
  11. Daj mi reci d si kupila ove kalupice za muffine, prelijepi su:)

    ReplyDelete
  12. @Jasenka, hvala ti :) Na žalost, ružine vodice više nemam, ali ove godine ću je opet raditi tako da šaljem ako nekome treba kada se napravi (mislim da će bakine ruže cvjetati u svibnju) :)
    Btw, papirnate košarice za muffine sam dobila, nisam vidjela da ih ima kupiti u Hrvatskoj, ali sam vidjela da sličnih ima na e-bayu :) Dio košarica koje sam dobila sam iskoristila za ove Brioše, a dio podijelila :)

    ReplyDelete
  13. e super, hvala ti na odgovoru, budem ih narucila :) zato i pitam jer ih nisam ovdje vidjela a sada sam se sjetila da si u jednom od svojih postova napisala da si narucivala preko e-baya. a baki sam vec javila da mi sacuva ruzice, tako da cu je uskoro i napraviti. hvala ti:)

    ReplyDelete
  14. Jako mi sviđaju brioši, ali posebno mi se sviđa recept za ružinu vodicu. Načula sam da je ima negdje kupiti u Zagrebu ali još je nisam našla. Mogla bi je pokušati sama napraviti samo nažalost ne znam gdje ću nabaviti ruže koje nisu tretirane kemikalijama. Kakve si ti koristila? Iz svog vrat ili kupovne?
    Slične košarice za muffine imam i ja, moje su na točkice, i čuvam ih kao oči u glavi. Koristim ih samo za rijetke prilike. Morati ću ih potražiti na e-bayu jer mi već ponestaje zaliha. :)

    ReplyDelete
  15. @Jasenka, hvala ti :)
    @Andrea, ja sam ružinu vodicu radila još prošle godine u svibnju kada sam dobila na poklon domaće ružine pupoljke (kao ove što vidiš na slici). Ove godine su tek počeli pupati pa ću si nabaviti još :) Kada napravim, pošaljem ti bez ikakvog problema, čak štoviše, bilo bi mi drago :) Javim ti se kada to sve bude spremno :)
    Košarice i ja čuvam, dio sam podijelila, a dio ostavila sebi :)

    ReplyDelete