4.06.2011

Rižoto sa divljim šparogama/Asparagus Risotto

Please, scroll down for recipe in English


Ok, znam da neki ne vole (divlje) šparoge zbog njihovog trpkog/gorkastog okusa, ali ja ih jednostavno obožavam! Bile one zelene jer su se skrivale u hladu, ili smeđe jer su izrasle na suncu, volim ih podjednako. Kada biste me pitali koje bih tri stvari svakodnevno imala na meniju, rekla bih vam: šparoge, škampe i pastu. Na njima bih mogla preživjeti!
Za šparoge kažu da imaju afrodizijačka svojstva, no pravi afrodizijak je kada sami pronađete te malene „zvijeri“ skrivene u šparožini. Divno, zar ne? Šetnjica po prirodi i zdravi ručak u jednom!
I ne, ne bojim se zmija koje izlaze iz zimskog sna, mislim da se one boje mene jer sam u potrazi za šparogama nemislosrdna (a cijene na pijacama su im ubitačno visoke)!




Šparoge su okus mog djetinjstva. Od malena smo baka i ja bile dream tim koji je išao u potragu za šparogama svakog travnja, a od tada održavamo svoju tradiciju svake godine. Od prije nekoliko godina naš tim je dobio još jednog člana, mog supruga M. koji nam redovito pomaže.
Moram priznati da otpočetka i nije bilo baš idelano jer ih suprug nije volio. Takva je stvar sa šparogama: ili ih voliš ili ne. Na njihov okus se jednostavno moraš naviknuti.
S vremenom sam shvatila da je bila pogreška poslužiti mu salatu od šparoga s tvrdo kuhanim jajima i obilato prelivenim maslinovim uljem, pa sam pokušala s nečim jednostavnijim. Ovaj rižoto bio je prvi koji sam mu pripremila malo-po-malo ga navikavajući na njihov okus. 
S vremenom je zavolio i šparoge i maslinovo ulje i ostale mediteranske divote!


Uvijek kada smo u šparogama, sjetim se anegdote iz srednjoškolskih dana. Naime, budući da sam u prvom srednje pjevala u školskom zboru (a taj zbor uključivao je i završno natjecanje u Češkoj), postojalo je nepisano pravilo „razmjene srednjoškolaca“ . Mi smo u Češkoj bili udomaćeni kod obitelji cura koje su pjevale u zboru, a krajem proljeća bi one dolazile k nama. Tako sam i ja udomila F.
F. nije znala hrvatski, a ja naravno češki. To mi je u jednu ruku dalo priliku da se napričam engleski, ali prava koma je bilo sporazumijevanje F. i moje mame –  uglavnom rukama, nogama, pokazivanja prstima... Ali, bila je cila slatka, plavokosa, niska, sramežljiva...
„To je sok od naranče“.
„To je stolica“.
„Ja sam V.“.
„To su šparoge“, pokušavala ju je učiti majka hrvatski jezik, ali kako da cura shvati? Samo se smijuljila, ali kada je spomenula šparoge, rekla je da to nije nikada jela i da bi volila probati. Kuriožasta (znatiželjna) kakva je, mojoj baki palo je na pamet da je odvedemo u „šetnjicu“, jer naravno, ne rastu šparoge na betonu. I tako smo nas tri otišle u šparoge, a cura se napadala, izgrebala, a na kraju kuhane šparoge sa prvim zalogajem izbacila (doslovno ispljuvala) iz usta. Eto ti kulture za stolom. Ali, ajde, barem se zaljubila u mog brata pa je tu bilo i pisama i telefonskih razgovora, no nikad više ni riječi o šparogama. Vjerojatno se vratila doma i svojima rekla da mi tu jedemo svakakve travke J

Kada je o travkicama riječ, imam prijatelja koji ima prijateljicu (ah, svi imaju prijatelja koji ima prijatelja!), odrasla u Berlinu, studirala u Londonu,  a roditelji iz Like. Naši ljudi. Uglavnom, priča mu ona: dok je bila na studiju zaljubila se u Engleza i dovela ga na upoznavanje sa svojima. Budući da je bilo lito i da su njeni (nastanjeni u Berlinu) litovali u Lici, čovik je odlučia budućega zeta počastit (di ćeš bolje nego) pravom ličkom janjetinom. I svi su se lipo naradili, ispekli janje na ražnju, posložili stol i dočekali goste. Momku je prvo bia kulturološki šok doć u staru kuću di je struja dolazila pomoću agregata, a glave prepariranih jelena visile nad glavom, a onda su mu još na pijat izvadili (ono najbolje za njih) janjeću glavu. Momak je bia vidno uznemiren jer nikada u životu (vjerojatno) nije vidila glavu mrtve životinje, a na kraju se ispostavilo da je još i vegetarijanac. Kaže ona da je pristojno odbio janjeću glavu i izvadio svoj sendvič za klicama i šparogama iz uzgoja da ne ostane gladan.
„Raus, napolje! Nećeš ti meni tu jest nikakve travke!“, vikao je njen otac dok ih je izbacivao iz kuće po mrklom mraku u sred Like. I eto ti cijela priča o našim ljudima i travkicama!
Kulturološki šok i travke, ha!

Recite vi što hoćete, ali meni su moje travke draže od bilo koje janjetine :)



Rižoto sa divljim šparogama
(za 2 osobe)

      Potrebni sastojci:

·         1 stručak divljih šparoga
....................................................................................................................................................
·         2 manja mlada luka
....................................................................................................................................................
·         240 g arborio riže (riža okruglog zrna)
....................................................................................................................................................
·         5 žlica maslinovog ulja
....................................................................................................................................................
·         80 ml suhog bijelog vina
....................................................................................................................................................
·         480 ml vruće vode ili povtrnog temeljca
....................................................................................................................................................
·         sol
....................................................................................................................................................
·         papar
....................................................................................................................................................


      Priprema:

·         Očistite šparoge tako da ih presavijete. U dijelu gdje šparoga pukne, odvojite mekani (gornji) dio šparoge od drvenastog (donjeg) dijela. Gornje djelove šparoga sačuvajte, operite i narežite na komadiće veličine 2.5 cm. Ostavite sa strane.
      ....................................................................................................................................................
·         Operite i narežite mladi luk na tanke kolutiće (zajedno s zelenom stabljikom).
....................................................................................................................................................
·         Ulijte oko 480 ml vode u manji lončić i stavite na vatru da se zagrije. Održavajte vrućim jer će vam trebati za podlijevanje rižota. Umjesto vode možete koristiti povrtni temeljac.
....................................................................................................................................................
·         U woku ili tečici zagrijte maslinovo ulje. Dodajte mladi luk pa neprestano miješajući dinstajte oko 2 minute ili dok ne omekša, ali ne smije poprimiti žutu ili smeđu boju.
....................................................................................................................................................
·         Dodajte narezane šparoge pa dinstajte 2 minute, neprestano miješajući.
....................................................................................................................................................
·         Dodajte sirovu rižu pa pržite oko 1 minutu neprestano miješajući, pazeći da se riža ne zalijepi za dno.
....................................................................................................................................................
·         Dolijte bijelo vino pa kuhajte miješajući dok riža ne upije sve vino (nakon što riža upije vino, trebala bi biti kremasta).
......................................................................................................................................................
·         Dolijte vruću vodu, sol i papar pa kuhajte oko 15 minuta ili dok riža ne bude skuhana al dente. Ako je potrebno, dodajte još vruće vode, ali pričekajte da cijela voda ispari kako biste dodali drugu da vam se riža ne prekuha.
....................................................................................................................................................
·         Kada je riža kuhana, a sva voda isparila, skinite rižu s vatre, poklopite pa ostavite da odstoji 5 minuta poklopljeno.
....................................................................................................................................................
·         Poslužite vruće. Po želji možete nakapati s malo maslinovog ulja.
....................................................................................................................................................



English version
Asparagus Risotto
(serves 2)


      You need:

·         1 bunch wild asparagus (about 500 g cutted pieces)
....................................................................................................................................................
·         2 fresh green shallots (spring onions)
....................................................................................................................................................
·         240 g arborio rice
....................................................................................................................................................
·         5 tablespoons olive oil
....................................................................................................................................................
·         80 ml dry white wine
....................................................................................................................................................
·         480 ml warm water
....................................................................................................................................................
·         sea salt
....................................................................................................................................................
·         pepper
....................................................................................................................................................


      Steps:

·         Clean the asparagus (fold the asparagus so the stem breaks at the part that separates the soft from the woody part of stem). Keep the upper  (softer) part of stem.
....................................................................................................................................................
·         Wash and cut the asparagus in the 1-inch (2.5 cm) large pieces. Leave aside.
....................................................................................................................................................
·         Wash and cut scallops in the thin slices (along with the green leaves).
....................................................................................................................................................
·         In a pot, heat the water; keep warm on the side.
....................................................................................................................................................
·         In a large pot, heat olive oil. When it's warm, add the shallots and cook for 2 mins, stirring, until shallots are soft, but not brown.
....................................................................................................................................................
·         Add asparagus and cook for 2 mins, constantly stirring.
....................................................................................................................................................
·         Add the rice and fry for 1 minute constantly stirring.
....................................................................................................................................................
·         Add the wine and let cook constantly stirring until it's fully apsorbed by the rice (it shoult be creamy).
......................................................................................................................................................
·         Add warm water, salt and pepper. Cook occasionaly stirring for about 15 mins, or until the rice is cooked al dente. If necessary, add more warm water, but wait until the water is apsorbed to add more.
....................................................................................................................................................
·         Remove from the heat and cover for 5 mins.
....................................................................................................................................................
·         Serve while it's still warm. You can drizzle it with olive oil (optional).
....................................................................................................................................................

P.S. For the measurements check out the kitchen chart!

Pin It Now!

12 comments:

  1. Obožavam šparoge! I jest da su cijene na placu bolesno visoke..
    Nisam ni ja neki mesojed, više sam povrtni tip, ali domaću janjetinu volim, i to baš ličku jer mi je djed iz Like. Baš me nasmijala ova priča s janjećom glavom :))))

    ReplyDelete
  2. E baš si me nasmejala! Mogu da zamislim samo zeta u Lici koji se našao u nebranom grožđu. Čovek je sve hteo da uradi iz najbolje namere, ali često se to desi kada ne znaš ljude. Treba naleteti na pravu osobu da bi joj se to sve dopalo. Ja bih bila oduševljena berbom šparoga, pošto prvi put čujem da rastu divlje. Moram priznati da sam ih jako davno jela i to samo prelivene Holandez sosom ili klasično kao salatu sa maslinovim uljem. Naravno da je sve iz prirode sto puta bolje, a ko nam je kriv kad smo navikli na pesticide i herbicide i ukus kartonske hrane.
    Maja Crvenkapica u potrazi za šparogama!

    ReplyDelete
  3. ahahahha suuperr Majo, tako si nas lijepo nasmijala!! Moram reć da ja imam istu strast prema šparogama, ma nema tog mesa koje će ih zamijenit, jedino nisam baš nešto uspješna u pronalaženju dok dragi ih bere ko salatu, ja ponekad kao da sam slijepa, buljim u šparogu a ne vidim je :D.. i da,bome niti prema škampima nisam ravnodušna :))) btw. ja hoću ovaj tvoj tanjur i krpu jer su predivni!!! :)))

    ReplyDelete
  4. Fantastično jelo i super pričice ;)

    ReplyDelete
  5. Cure, hvala! Baš mi je drago da ste se nasmijale :)
    @ Tamara, moja najbolja prijateljica je rodom iz Like. Njen tata je isti takav kao i ovaj tata o kojem sam pričala - nema njima do janjetine (ne mogu reć da nije dobra)! Volim i ja nekad pojesti dobru domaću s ražnja. Vjerojatno se čovik naša uvrijeđen poa se situacija odvijala neplanirano :)

    @Jelena, dođi kod mene, brat ćemo ih zajedno! Kupovne (one iz staklenki ili one iz uzgoja) ni okusom ni mirisom mi nisu kao divlje! Divlje su gorkaste, trpkije i nisu za svačije nepce. Na njih se treba priviknuti :)

    @Ebba, tanjur je iz Butlersa, 64 kn/komad :) Krpa je stara sigurno 20-i nešto godina, neki dan sam je pronašla u ormaru i otkidala "po mjeri", a služila je kao moja pidžama dok sam bila dijete :)

    ReplyDelete
  6. Jako lijepa i smiješna priča, a recept je izvrstan. Poseban je, kako bi mi rekli, gušt ići u šparoge pogotovo u društvu kad ima smijeha i zafrkancije, bude to jako lijepa šetnja i zabava. Ja šparoge obožavam, kao rižoto ih nisam nikada spremao, a osim kao kuhane sa tvrdo kuhanim jajima i maslinovim uljem, volim ih i kao fritaju.

    Kad mi ovdje idemo u šparoge, sjetimo se često vremena kad smo bili dosta mlađi, onda smo se uvlačili u drače za svaku šparogu, a vračali se kući izgrebani i svakakvi...
    Pogotovo kad bi išli pa ako bi tko vidio zmiju, vikne i bježi jedan, bježe za njim svi ostali...bilo je svakakvih komičnih situacija, ali to je jednostavno neopisiv užitak u kratko vremena trajanja šparoga.

    Slažem se sa tobom da se treba naviknuti na okus divljih šparoga, ne voli ih svatko. Ja sam baš ovu godinu posijao u vrtu pitome šparoge pa ćemo vidjeti sljedeće godine dali će biti što od njih.

    ReplyDelete
  7. @Medo, upravo tako :) Baš me veseli šta si posadia pitome šparoge, jedva čekam vidit slike :)

    ReplyDelete
  8. bilo mi je predivno čitati ovaj post, baš lijepo ispričano
    ja jedem šparoge iz uzgoja, divlje je strašno teško pronaći na našim tržnicama, a i ako ih nađem bolesno su skupe, teko da ih nisam jela
    svakako bi ih voljela probati, ali i sama pronaći, međutim u vrijeme njihova branja ja nisam ni blizu gdje one rastu
    slike su prekrasne

    ReplyDelete
  9. Obožavam ih i kao ti skićem po kršu,šumama i berem šparoge a najviše ih volim brati na Rabu kod mame tamo nema ortovnih zmija a tu kod nas (okolica Rijeka)sve vrvi i opasno su se počele buditi.Volim čak njihov i miris koji ostaje na rukama kada ih berem.

    ReplyDelete
  10. A lovely and delicious risotto, made even better by the presentation on that lovely pink plate!

    ReplyDelete
  11. Ne moram ni naglašavati da šparoge obožavam. Nažalost, jedem ih rijetko, dva - tri puta kad im je sezona. Prekratka im je sezona, a one uzgojene im nisu ni do koljena. Uz lešo šparoge s tvrdo kuhanim jajem, rižot je najčešći način kako ih pripremam.
    Ovaj tvoj izgleda jako ukusno i privlačno. :)

    ReplyDelete
  12. A stvarno sam se nasmijala! :) Siroti Inglež, šta mu ti divljaci urade! ;)))))
    Al' paz' 'vamo, rek'o bi ti moj kolega s posla..... ja ti ove tvoje divlje šparoge volim upravo zato što su gorkaste :) i rižoto ti, pogotovo na ovim roza tanjurima izgleda svjetski, ali pusti ti meni i janjetinu. :) Ajd' ne mora baš glava, nju bih i ja zaobišla, ali but bogami ne bih, niti bih se oko rebarca dvoumila :))

    ReplyDelete