Uskrs je vrijeme obiteljskih blagdana,
nešto čemu sam se oduvijek veselila kao dijete. Otkako smo se M. i ja vjenčali,
sve nam se nekako poduplalo – dvostruki Božić, dvostruki rođendani, dvostruki
Uskrs, što meni, naravno, ne pada teško budući da obožavam obiteljska
okupljanja. Točnije, volim okupljanja obitelji mog supruga i neizmjerno me veseli
što sam dio toga. Veseli me put u Zagreb, put u Križevce, obilazak tih dragih
ljudi koji te uvijek dočekaju raširena srca, odlazak do kleti, janjetina na
ražnju ili ispod peke s mladim lukom i krumpirima, degustiranje domaćih vina
(dalo bi se još toga nabrojiti)...
Jedna od tradicionalnih dalmatinskih
stvari, po meni prva asocijacija na Uskrs koja se zadržala u mojoj obitelji,
jest domaći slatki Uskrsni kruh koji se u različitim djelovima Hrvatske
drugačije naziva: Sirnica, Pinca, Pogača... no poanta ostaje ista – dijeli se
među članovima obitelji kao simbol dobrih želja.
Sirnica je slična Briošima, slatki kruh s
jajima i aromom (uobičajeno ruža, maraskino), grožđicama (koje instiktivno
izbacujem iz usta čim ih osjetim), a stariji recepti dalmatinskih baka
uključuju i domaću svinjsku mast.
U obitelji mog supruga Sirnicu nisu
nikada jeli, za nju nisu čuli, nju ne rade. Moja prva reakcija bila je užasnuto
lice preko kojeg sam svom snagom volje pokušavala navući osmijeh (kakav-takav),
lice dijeteta kojem otimate sladoled. U prvim trenucima mog užasa kroz glavu su
mi prolazile svakave misli, a jedna od njih je bila da mi žele ukrasti moju
tradiciju i našopati me njihovim Mađaricama. Pravi Uskršnji Grinch!! Naravno,
prvo sam odjurila u dućan (jer je tada bilo hoću li-neću li dirati tuđu
kuhinju, ajme majko šta ako mi sve zagori, ko će čekat da se tijesto digne) i
tako sam kupila Sirnicu, narezala je i ponudila mojoj prisvojenoj obitelji.
Jede svekrva i sve gleda, a onda se
nasmije sama sebi: „Pa ovo je Pinca, vidim nešto mi je strašno poznato, a ja se
sve pitam gdje je sir u toj tvojoj Sirnici“.
Otkuda joj naziv Sirnica, iskreno
ću vam priznati da ne znam – ono što sigurno znam da u njoj nema ni malo sira :)
Radim je svake godine u vrijeme Uskrsa po
tradicionalnom bakinom receptu, naravno, uvijek bez grožđica. Ovaj put sam u
Lidla sasvim slučajno naišla na chocolate
chips pa sam i njih dodala :)
Kod sirnica je najvažnije da im dopustite da se
dovoljno dignu, a ovisno o dignutom tijestu, oblikujte ih u kugle. Ja sam
oblikovala tri kugle kako bi se što bolje ispekle jer veće sirnice znaju u
sredini ostati sirove, a izvana zagorene. Pazite da vam sirnice ne zagore jer
će biti gorke.Pričekajte da se potpuno ohlade, najbolje ih je raditi navečer i degustirati ujutro - tako će se tijesto potupno ohladiti i biti će izdašne :)
Uskrsna Sirnica
(za 3 komada)
Potrebni sastojci:
·
1.2 kg glatkog pšeničnog brašna
....................................................................................................................................................
·
200 g kristal šećera
....................................................................................................................................................
·
40 g svježeg kvasca
....................................................................................................................................................
·
6 cijelih (domaćih) jaja
....................................................................................................................................................
·
50 g rastopljenog maslaca
....................................................................................................................................................
·
1 žlica domaće svinjske masti,
rastopljena (možete ju zamijeniti s maslacem)
....................................................................................................................................................
·
80 ml neutralnog ulja
....................................................................................................................................................
·
2 -3 žlice ruma za kolače
....................................................................................................................................................
·
1 žlica Maraskina
....................................................................................................................................................
·
1 žličica ružine vodice
....................................................................................................................................................
·
1 žličica soli
....................................................................................................................................................
·
1 limun, fino naribana korica
....................................................................................................................................................
·
1 naranča, fino naribana korica
....................................................................................................................................................
·
300 ml mlakog mlijeka
...................................................................................................................................................
·
2 žumanjka, za premazivanje
...................................................................................................................................................
·
120 g čokoladnih suza (ili sitnije
nasjeckane tamne čokolade)
....................................................................................................................................................
Steps:
·
U manjem lončiću zagrijte mlijeko
da bude mlako pa dodajte žličicu šećera i kvasac. Dobro promiješajte pa
ostavite na toplom mjestu oko 15 minuta, dok se kvasac ne digne.
....................................................................................................................................................
·
U međuvremenu, jaja stavite u veću
zdjelu, pomiješajte ih s šećerom, ribanom koricom limuna i naranče, rumom,
maraskinom i ružinom vodicom pa lagano istucite električnim mikserom. Ostavite
sa strane.
....................................................................................................................................................
·
Oko 1 kg brašna pomiješajte sa
soli. Ostatak brašna ostavite sa strane.
....................................................................................................................................................
·
U sredini brašna napravite rupicu,
dodajte dignuti kvasac pa promiješajte. Dodajte ulje, otopljeni maslac i mast
pa opet promiješajte. Naposlijetku dodajte smjesu jaja s aromama te ostatak
brašna. Dodajte čokoladne suze pa zamijesite glatko tijesto.
....................................................................................................................................................
·
Premjestite tijesto na kuhinjsku
površinu pa mijesite 10 minuta.
....................................................................................................................................................
·
Premjestite tijesto u veću
plastičnu zdjelu, pokrijte ga čistom kuhinjskom krpom i ostavite na toplom
mjestu da se diže dok ne udvostruči volumen, oko 2 sata.
....................................................................................................................................................
·
Kada se tijesto diglo, premjestite
ga na kuhinjsku površinu pa premijesite. Tijesto podijelite na tri dijela pa
oblikujte sirnice.
......................................................................................................................................................
·
Tepsiju obložite papirom za
pečenje pa posložite sirnice jednu u razmaku od druge. Svaku sirnicu po sredini
(po vrhu) zarežite kuhinjskim škaricama u obliku križa (nemojte preduboko
zarezati, nekih 1 cm je dovoljno). Ostavite pokriveno dizati još 2 sata dok en udvostruče volumen.
....................................................................................................................................................
·
Zagrijte pećnicu na 180°C.
....................................................................................................................................................
·
Umutite 2 žumanjka pa premažite površinu
sirnica.
....................................................................................................................................................
·
Pecite oko 20-30 minuta, odnosno
dok izvana ne postanu zlatno-smeđe boje.
....................................................................................................................................................
·
Pečene sirnice u potpunosti
ohladite na sobnoj temperaturi prije rezanja.
....................................................................................................................................................
English version
Easter is a time of family gathering, and
since M. and I got married, we have double holidays with family: double
Christmas, double birthdays, double Easter (and it's as awesome as it sounds!).
One of the first association of Easter in Croatia is a sweet Easter bread also known as Pinca or Sirnica, flavored with raisins, rum, rosewater and citrus zest. It is shaped into a round loaf that is marked with a cross to symbolize the Crucifixion of Christ. In Dalmatia, from where I come from, it's symbol of of good wishes.
One of the first association of Easter in Croatia is a sweet Easter bread also known as Pinca or Sirnica, flavored with raisins, rum, rosewater and citrus zest. It is shaped into a round loaf that is marked with a cross to symbolize the Crucifixion of Christ. In Dalmatia, from where I come from, it's symbol of of good wishes.
So, if you never try this traditional
beauty, I certainly encourage you to do so!
Sweet Dalmatian Easter bread
(makes 3 round loaf)
You need:
· 1.2 kg all-purpose flour
....................................................................................................................................................
·
200 g granulated sugar
....................................................................................................................................................
·
40 g fresh yeast
....................................................................................................................................................
·
6 whole eggs, large
....................................................................................................................................................
·
50 g butter, melted
....................................................................................................................................................
·
1 tbsp domestic fat (you can
replace it with butter), melted
....................................................................................................................................................
·
80 ml neutral oil
....................................................................................................................................................
·
2 tbsp dark rum
....................................................................................................................................................
·
1 tbsp Maraschino cherry essence, optional
....................................................................................................................................................
·
1 tbsp rose water
....................................................................................................................................................
·
1 tsp sea salt
....................................................................................................................................................
·
1 lemon, finely grated zest
....................................................................................................................................................
·
1 orange, finely grated zest
....................................................................................................................................................
·
300 ml luke-warm milk
...................................................................................................................................................
·
2 egg yolks, to brush
...................................................................................................................................................
·
120 g chocolate chips
(optional)
....................................................................................................................................................
Steps:
· In a small bowl combine milk with 1
tsp granulated sugar and crumbled yeast.
Whisk thorougly and leave to proof in a warm place until it doubles in volume
and becomes frothy, for about 15 minutes.
....................................................................................................................................................
· In a large bowl, lightly beat whole
eggs with sugar. Add (dark) rum, rose water, maraschino cherry essence
(optional) and grated zest of 1 lemon and 1 orange. Leave aside.
....................................................................................................................................................
· Combine about 1kg of flour with
salt. Leave aside the rest of the flour.
....................................................................................................................................................
· Make a hole in center of the flour
and add yeast mixture, neutral oil, melted butter, fat and eggs. Add raisins
and the rest of the flour. Mix on medium speed using a hook attachment until
the dough comes together into a ball.
....................................................................................................................................................
· Transfer dough to floured kitchen
surface and start kneading the dough for about 10 minutes until you get a firm
dough. Place the dough in a large plastic bowl and cover with a clean kitchen towel.
Let it rise in a warm and draft free place until doubled in size (2 hours).
....................................................................................................................................................
· When the dough has fully risen,
transfer it to floured kitchen surface and divide into 3 parts. Knead each part
in a circle bread shape.
....................................................................................................................................................
· Place rolled bread in a baking pan
covered with perchment paper (make sure they are at least 2-inch apart). Pinch
the bread with kitchen scissors in the middle (in a shape of cross). Cover with
a towel and let rise again for 2 hours.
....................................................................................................................................................
· Preheat the oven to 350 F (180°).
....................................................................................................................................................
· Brush the surface of the bread
with egg yolks and sprinkle with sugar (optional).
....................................................................................................................................................
· Bake for 20-30 mins, or until they
get golden-brown color on the top.
....................................................................................................................................................
· Cool on a wire rack and keep on
room temperature wrapped in a kitchen towel. Make sure they are completely cool
before cutting, preferebly let them stay overnight.
I moja nona ih radi trdicionalno svake godine, upravo mi je sad preko telefona rekla da ju je jučer napravila, pa da će mi poslati :)) a ja baš gledam u tvoju :)) Njezine su dosta teške (fizički) kad se ispeku, nisu izdašne kao tvoje, ali to se valjda razlikuje od recepta do recepta..iako sastojke koje ti koristiš i ona koristi uvijek.. mi ih ovdje zovemo pince.. prekrasne fotke, ovaj put pikiram na stoljnjak :D :D
ReplyDeleteHvala Nevena :)
ReplyDeleteI ja sam osobno probala par recepata jer je baka imala više njih zapisano, a starijim ljudima se teže sjetit šta su nekada radili :) Jednom su mi ispale tako tvrde da uopće nisu bile jestive :)
Već par dana čekam kad će biti objavljen novi post sa receptom na tvom blogu i evo ga :) Kod nas se pogača radit onako po već dobrom starom iskušanom receptu (onom objavljenom na Coolki).
ReplyDeleteAli, što mi se ovdje najviše sviđa, sitnice koje dodaš u recept i jelo, u ovom slučaju čokoladne suzice, totalni novitet (bar za mene)ali sigurno pogači daju neku novu notu (spajaš tradicionalnu klasiku sa nečim novim) i to mi se jako sviđa.
Definitivno ide u moju bilježnicu.
I kod nas je ovo nezaobilazni dio blagdanskoga stola. Još nisam počela s pripremama ali već se veselim Sirnicama, one su jedna od rijetkih suhih stvari koje obožavam.
ReplyDeleteOva tvoja s dodatkom čokolade mi je jako lijepa i zvuči baš ukusno. :)
kod mene se to uvijek zvalo uskrsna pogača, naravno i pinca mi je bilo poznato, a sirnica sam otkrila tek kad sam počela blogati...
ReplyDeleteradim je od 1,5 kg vrlo slično kao i ti samo do sad nisam dodavala ni grožđice ni nikakve dodatke, moja baka ju radi na nešto drugačiji način, bez žutanjaka pa njezina ispadne blijedo, ali okusom vrlo slično
tvoja jako lijepo izgleda
I kod nas je Sirnica ili kako je mi zovemo Pinca obavezna na Uskršnjem stolu. Ja je jako volim i nekada je i tijekom godine napravim. Uglavnom je sami radimo ali sjećam se i godina kada bi završili na kupovnoj , i ta je bila dobra. Recept je osnovi isti ali uvijek uz dodatak nečega više a nečega manje. I da, najvažnije je da se dobro digne i zatim dobro ispeče, ovako kako si napisala.
ReplyDeleteTvoja Sirnica odlično izgleda, prava , domaća, onako kao treba biti.
I kod nas omiljena pogača ali i kod mene bez grožđica jer ja ih ne volim.U tvom izdanju prekrasna.
ReplyDeleteKako godine prolaze ja sve više uživam u tradicionalnim praznicima. Mislim da ove godine pravoslavni i katolički Uskrs padaju na isti datum 24 April. Meni je bilo fascinantno videti običaje koji se razlikuju kod suprugovih i sva mi je to u prvi mah bilo jako čudno. Kod moje mame se za Badnje veče, kada se kod nas sedi u kući sa familijom najbližom i priprema posna večera ceo dan se priprema za to veče da sto bude svečan, bogat kao i naredna godina, od svega po malo. A kod suprugovih se čeisto obeleži, ali se zato pridržavaju običaja Božićnih od kukurikanja i kvocanja dece, deljenja parica bombona i žita, unošenja Badnjaka po tradiciji i slame u kuću. Zamisli kad je moj suprug došao sa posla, otišao na pijacu i kupio mali Badnjak (grančicu hrasta) i slamu koju je dobio sa Badnjakom prosuo ispod stola. Mog čuda! Slama ispod stola u gradu i to po običaju ne sme da se čisti 5 dana praznika jer se tada ne radi ništa od kućnih poslova, a ujutru je uzeo pleh od rerne za Božić i spalio Badnjak po običaju. Sad je to deo naše tradicije!
ReplyDeleteMoja mama pravi nešto slično kao ova sirnica za Uskrs i moj suprug se uvek pita otkud to kod nas. Ne znam da li je to videla u Hrvatskoj, ali meni se dopada sa tradicijom farbanih jaja.
Prekrasna ti je pinca! Kod nas baš nije toliko uobičajen ana Uskršnjem stolu, ali ja sam ju ove godine svejedno napravila, u obliku pletenice, i to s brusnicama umjesto grožđca. Slike tek slijede idući tjedan ;) Inače, nemam pojma zašto se zove sirnica, ali znam za jedan Dianin recept s Coolinarike gdje baš za pincu koristi mascarpone sir kao masnoću i čini mi se super, mekana i sočna!
ReplyDeleteI ja obožavam ovakva okupljanja, sa obiljem dobre spize :) Krasan post
Fantastično si je napravila,vidis e da je preukusna!
ReplyDeleteCure, hvala :) Bila ona sirnica/pinca/pogača kod nas je obavezna na obieljskom stolu čak i nekoliko dana prije Uskrsa jer je obožavama pogotovo ujutro uz čašu mlijeka :) Svatko ima nekakve svoje običaje i tradicije koje se vuku otkako smo bili mali :)
ReplyDelete@Jelena, badnjak (drvo) mi je predivan običaj i kod nas se radi samo na selu. U gradu se uobičajeno na trgu zapali veliki panj kao nekakvo obilježavanje te tradicije :)
@Tamara, obožavam sirnice i pletenice, oni su mi nekako asocijacija na blagdane :) Ne dodajem brusnice jer sam na žalost na njih alergična, a grođžice ne volim. Ove godine sam napravila i pletenicu baš kao i ti (ali s kuhanim jajima), slike će biti nešto kasnije kad uhvatim malo vremena :)
Super izgleda:)
ReplyDeleteHvala ti za recept, radim ih obavezno za uskrs,krasne su!
ReplyDeletekao prvo pohvala za fotke, stvarno su prelijepe. ustvari kod tebe su fotke uvijek prelijepe :)).
ReplyDeleterecept se cini odlican i vrlo aromatican i svidja mi se dodatak ruzine vodice i cokoladnih suza.