4.02.2011

Čokoladni kruh s bananama i višnjama/Banana & Cherry Chocolate Bread

Please, scroll down for recipe in English


Kolač ili kruh, pitanje je sad?! U originalnom receptu moje bake stoji kruh, mada je po svim sastojcima više lagani čokoladni kolač savršen za jutarnju kavicu, čaj ili čašu mlijeka, ili čaj s mlijekom (ako ga volite), savršen za doručak u dvoje (ili u mom slučaju – doručak za petero/osmero kada vam suprugovi roditelji i brat blizanac nenajavljeno dođu u posjet) :)  Da, brat blizanac, dobro ste čuli. I, molim vas, nemojte me pitati kako ih razlikujem, jer da su blizanci potpuno isti – to je samo mit! Izgledom i karakterom, svaki se čovjek razlikuje, bez obzira koliko istih/istovrsnih gena ih povezuje.
Uostalom, zar je bitno da li je kolač ili kruh? Kada je u pitanju čokolada, nema izgovora!
Jutro je bilo živahnije nego ikad – kruh sam smućkala na brzinu, majka ga je skoro cijelog izrezala (spasila sam ostatke u zadnji čas!), a svekrva maznula 3 komada. 
Brat je u prolazu maznuo još jedan dok je trčao na posao, a ja sam odlučila bojkotirati vlastiti kruh/kolač kako bi mi ostao barem jedan komad za sliku. Nakon neprospavane noći pune razgovora, filmova i čišćenja, došlo je jutro u kojem smo se razbježali svatko na svoju stranu, neki su se vratili odakle su došli, neki na učenje, ali barem je dio kolača preživio noć i dočekao sunčano jutro :)




Počala sam istinski uživati u ljudima koji su mi tek postali rodbina ( i glavom bez obzira bježati od svoje koja je ionako malobrojna). 
Dok sam bila dijete, rođaci, kumovi, prijatelji i susjedi stalno su dolazili u posjete, kuća je odisala veseljem, hranom i poučnim razgovorima gdje se uvijek raspravljalo o nekom važnom pitanju, nikada o imovini. U kasno proljeće ili ljeto, dok su prozori i balkonska vrata otvoreni, naši razgovori dopirali su do ulične dječje igre, buke susjedovog televizora ili ručka... Malo me to sve podsjećalo na stare talijanske obitelji okupljene oko stola, prave rodbinske povezanosti...  I zaista sam onda bila najsretnija! Kako je vrijeme prolazilo, neki od njih su se odselili, neki odrasli, neki ostarili, a neki tko zna gdje (možda su ostali u staroj zgradi gdje smo živjeli prije 20 godina)... Sada se sve promijenilo – mladi više nemaju obzira prema starijima, stariji ne žele čuti što mladi pričaju, a u zgradi sa 19 stanova i 80 stanara (a to je samo jedan ulaz od njih 9) buka je svakodnevna, mirisi susjedovog ručka dopiru i u moju sobu, a stariji su uvijek (i vječito) na svojim prozorima, sakriveni gledaju u tuđe stvari, a ulazak u stambenu zgradu je kao da prolaziš carinski nadzor... Ponekad mislim da bi i carinici bili milosrdniji... Obiteljska okupljanja svedena su na minimum (Božić, Uskrs, rođendan i pokoji vikend u mjesecu) jer uvijek nekoga od tazbinske rodbine zanima da li je oporuka napravljena i kome ide koji komad zemlje (a onda se razgovori pretvore u ljutnju), pa zaključujem da je najbolje ne imati ništa, a najveće blago koje imamo jesu stari isprobani mamini/bakini recepti (nematerijalno dobro nad onim materijalnim!). Sve ostalo ćemo već nekako stvoriti svojim radom :)


Čokoladni kruh s bananama i višnjama
(za 1 kalup, 26 cm)

      Potrebni sastojci:

·         3 cijela jaja
....................................................................................................................................................
·         5 žlica kristal šećera
....................................................................................................................................................
·         120 g maslaca, sobne temperature
....................................................................................................................................................
·         50 g tamne čokolade, 70% kakaa
....................................................................................................................................................
·         120 g crnog pšeničnog brašna (ili integralnog)
....................................................................................................................................................
·         120 g glatkog pšeničnog brašna
....................................................................................................................................................
·         3 žlice nezaslađenog kakaa
....................................................................................................................................................
·         40 ml mlijeka
....................................................................................................................................................
·         1 banana
....................................................................................................................................................
·         120 g višanja
....................................................................................................................................................
·         1 žličica praška za pecivo
....................................................................................................................................................
·         1 žličica arome vanilije
....................................................................................................................................................
·         1 banana, za ukrašavanje + sok 1 limuna
....................................................................................................................................................


      Priprema:

·         Pećnicu zagrijte na 180°C.
....................................................................................................................................................
·         Kalup za pečenje (ja sam koristila kalup za chiffon) premazati s malo otopljenog maslaca.
...................................................................................................................................................
·         Bananu narezati na kolutiće, ostaviti sa strane.
....................................................................................................................................................
·         U zdjeli, jaja izmiksati sa šećerom dok ne postanu svijetlo žuta.
....................................................................................................................................................
·         Čokoladu nalomiti na kockice, a maslac narezati na listiće. Otopiti na pari uz stalno miješanje dok se čokolada ne otopi.
....................................................................................................................................................
·         Otopljenu čokoladu dodati u jaja pa dobro promiješati. Potom dodati aromu vanilije, mlijeko, kakao, te malo po malo obje vrste brašna. Na kraju dodati prašak za pecivo te umiješati1 bananu i višnje.
....................................................................................................................................................
·         Pripremljenu smjesu uliti u kalup. Zagladite površinu kruha žlicom. Ukrasite kolutićima banane po vrhu (koje ste prethodno pomočili u svježe iscijeđeni sok limuna da ne pocrne).
....................................................................................................................................................
·         Peći oko 30-35 minuta. Prije nego izvadite kruh iz pećnice, provjerite pomoću čačkalice da li se tijesto ispeklo.
....................................................................................................................................................
·         Poslužite za doručak uz kavu, čaj ili čašu mlijeka.
....................................................................................................................................................



English version
Banana & Cherry Chocolate Bread
(makes 10-inch bread)

      You need:

·         3 whole eggs
....................................................................................................................................................
·         5 tablespoons granulated sugar
....................................................................................................................................................
·         120 g butter, room temperature
....................................................................................................................................................
·         50 g dark chocolate,70% cocoa
....................................................................................................................................................
·         120 g whole-grain (wheat) flour
....................................................................................................................................................
·         120 g all-purpose flour
....................................................................................................................................................
·         3 tablespoons unsweetened cocoa
....................................................................................................................................................
·         40 ml milk
....................................................................................................................................................
·         1 banana
....................................................................................................................................................
·         120 g sour cherries
....................................................................................................................................................
·         1 teaspoon baking powder
....................................................................................................................................................
·         1 teaspoon vanilla essence
....................................................................................................................................................
·         1 banana + 1 lemon juice, for decoration
....................................................................................................................................................


      Steps:

·         Preheat your oven at 350 F (180°C) and position a rack in the center.
....................................................................................................................................................
·         Brush baking mold (I use chiffon mold) with small amount of melted butter, set aside.
...................................................................................................................................................
·         Peel and cut banana into slices, set aside.
....................................................................................................................................................
·         Combine integral flour with all-purpose flour, set aside.
....................................................................................................................................................
·         In the bowl, combine eggs with sugar. Beat with an electric mixer until it is pale and light in the color. Set aside.
....................................................................................................................................................
·         Combine butter and chocolate cutted into peaces. Melt over a pot of simmering water, stirring occasionally.
....................................................................................................................................................
·         Toss melted chocolate into eggs, add vanilla, cocoa, milk and flour. In the end, add baking powder. Mix well until all ingredients are combine.
....................................................................................................................................................
·         Pour mixture into prepared baking mold. Smooth the top of the bread. Decorate with banana slices sprinkled with freshly squeezed lemon juice.
....................................................................................................................................................
·         Bake 30-35 mins, or until toothpick inserted in the middle comes out dry.
....................................................................................................................................................
·         Serve for breakfast with coffee or tea.
....................................................................................................................................................


P.S. For the measurements check out the kitchen chart!

Pin It Now!

17 comments:

  1. Zadnja fotke je carobna, uvijek me iznova odusevis!

    ReplyDelete
  2. odličan kruh/kolač :) super mi je ova cvjetna fotka!
    da je ulazak u zgradu poput carinskog prolaza-potpuno se slažem ;)

    ReplyDelete
  3. Mmmmmm, ja volim cokolata!!!

    ReplyDelete
  4. Po pitanju zgrade se ne mogu ni najmanje žaliti, ovdje živim već 11 godina i još ne poznajem sve susjede. Takav mi se odnos sviđa i nadam se da će takav i ostati. Ipak jasno mi je ovo o čemu pišeš, mislim da je to posebno karakteristika mediterana i manjih sredina, gdje ljudi jako vole znate sve o svojim susjedima. Misim da je to sve najbolje ignorirati i furati svoj film. :)

    Kolač ili kruh izgleda jako ukusno i sočno, rado bi imala jedan komadić sada uz kavu.:)

    ReplyDelete
  5. Cure, hvala :)
    @Tami, onda znaš o čemu pričam!
    @Andrea, upravo tako - karakteristika Dalmacije i otoka, posebno starijih sredina. Upravo iz tog razloga vodeći uvijet koji sam postavila pri traženju stana (izuzev unutarnjeg razmještaja prostorija i veličine) je bio i taj da uzmemo stan u manjoj zgradi. Mislim da je tako i najboloje, a što se pokazalo i točnim :)

    ReplyDelete
  6. Divota, zajedno s fotkama! Jako mi se svidja:)

    ReplyDelete
  7. zvalo se kolač ili kruh, meni je sasvim svejedno. izgleda predivno i sigurno bih smazala barem tri šnite u jednom dahu :)

    ReplyDelete
  8. :))
    Da, ti dežurni susjedi uvijek sve vide i čuju, koliko si, kad i čega unio ili iznio iz kuće, ali kad su nam razbili auto na prakiralištu pred kućom, onda nitko išta nije vidio. :(
    Meni je ona fotka s rasvjetalom granom u krupnom planu mrak, iako su sve odlične, a kolač imam osjećaj miriše sve do ovamo! :)

    ReplyDelete
  9. Hvala cure!
    @Tadeja, upravo tako!

    ReplyDelete
  10. Pročitala sam kad si objavila i naravno stala kod onog brat blizanac. Čiji brat blizanac? Pa zar ti imaš brata blizanca? Kako li izgleda? E onda mi se sve pojasnilo u sledećoj rečenici. Pa naravno da su različiti. Svi mi imamo svoj karakter. A po pogledu se ljudi najvipše razlikuju.
    Razumem te za porodične nesloge. Nekada je najlakše sve to zaobići, a i najbolje.

    Kod mene u zgradi u ulazu od 40 stanova svi su uredno raportirali mojim roditeljima kadase ja vraćam kući i šta radim. Moš misliti. Gde oni mene vide, sa terase prate. Ovde sada živimo u manjoj zgradi sa 4 sprata i mi smo u visokom prizemlju tako da sam tek skoro upoznala sve stanare. Nemam ih priliku sretati pošto odmah uletimo u stan. Sve to ima svoje prednosti i mane, ali kad se kreči i renovira uvek bace pogled kako to kod nas izgleda. Mogu slobodno reći da se Zemun pomalo azlikuje po mentalitetu od Novog Beograda, iako je Novi Beograd na 300 metara od nas. Malo manje gledaju tuđa posla, ali samo malo manje.
    Kolač je pravi za čaj! Odličan! A fotke, mogla bi postere raditi ili kalendare!

    ReplyDelete
  11. come sempre le tue foto mi fanno venire subito voglia di provare le tue ricette!

    ReplyDelete
  12. Baš kako si rekla nije uopće važno da li je ovo kolač ili kruh, važno je da je odličan ! Tako i izgleda i opet uživam u prekrasnim slikama.
    A zgrada, ...., čini mi se da je u svakoj isto. Ja živim u zgradi sa 50-tak stanova na 5.katu a moja prijateljica na 3. katu i slučajno se sretnemo par puta godišnje, inače se dogovaramo pa se vidimo. Ostale susjede sretnem otprilike isto toliko puta, ali uvijek nekako znaju kada me ima , kada me nema, kada mi je netko došao, kada sam nešto kupila, ....., pa kako, kako ja ne znam što se kod njih događa :):)

    ReplyDelete
  13. Veliki je ugodjaj gledati ove lijepe fotografije.Sve je savršeno: fotografije, recept, post!

    ReplyDelete
  14. Cure, hvala :)
    @Imanjakinjo moja, hvala ti! Trudim se da slikice izgledaju lijepo, mada nemam dobar fotić (ali ga planiram nabaviti do slijedeće godine) :)

    ReplyDelete
  15. sve je apsolutno savršeno, od fotkli opa do ovog divnog kruha, kod mene nema izgovora kad je u pitanju čokolada :))) Totalno si u pravu što se tiče susjeda, biti ću toliko iskrena pa reći da ih ne podnosim. Samo gledaju što imaš, koliko imaš, što studiraš, a o zavisti da ne govorim. Zato bih jednoga dana voljela živjeti u nekoj malenoj kućici, ma neka ima 1 sobu, samo da imam mir i da nemam susjede oko sebe koji samo guraju nos u tuđe dvorište.
    O snovima otom potom, bitno da mi uživamo u finim receptima i finoj hrani! :)

    ReplyDelete
  16. Nevena, u potpunosti se slažem! Izgleda da je to karakteristika obalnih područja, jer za susjede kod svekrve se niti malo ne mogu požaliti. Svatko gleda svoje, najave se rpije dolaska, a kada naprave koji kolač uvijek te pozovu :)

    ReplyDelete