Ovog (predivnog, sunčanog) četvrtka našla sam se u CityCentru1 u Splitu s Ninom. Kako
uobičajeno to biva kada se nađu dvije zaljubljenice u kuhanje, tako smo i nas
dvije pretraživale police dućana u potrazi za kvalitetnim (i novim)
namirnicama.
Nina
je pričala kako joj je jedna draga osoba na Coolinariki posvetila jedan
predivan receptić za kruh-buhtle koje se peku u koksovom mlijeku, a kako ih je
i sama isprobala par puta. Čim je spomenula kokos/kokosovo mlijeko, odmah su mi
narasle zazubice! Kupila sam konzervu kokosovog mlijeka (za koju nisam ni znala
da se prodaje kod nas) i odlučila potražiti taj receptić. Odmah sam uskočila u
kuhinju i napravila ove predivne slatke buhtlice :) Dok su se pekle, cijela mi je
kuća mirisala na kokos! Nisam mogla dočekati niti da se ohlade – odmah smo ih
smazali dok su još bile vruće: suprug, brat i ja :)
Recept je adaptiran od Arone78 i
toplo, najtoplije, od srca vam ih preporučujem!! Ako ste ljubitelj kokosa, ovo
jednostavno morate probati jer ćete ih htjeti stalno raditi, ovo je recept koji
morate imati!!
U receptu sam jedino promijenila to što sam dodala svježi kvasac
(jer nisam imala suhi), te sam u tijesto dodala bourbon vanilin šećer. Nisam
stavljala kockice tamne čokolade kao punjenje jer sam našla na netu da se
tradicionalno ne pune, ali razmišljam o tome da ih drugi puta napunim bijelom
čokoladom koja će se izvrsno slagati s kokosom!
Dok
se peku u kokosovom mlijeku, nemojte briniti što će vam njihovo dno ostati
mekano (upravo zbog kokosa) – to i jest njihov čar i to im daje poseban okus.
Ja sam ih poslužila s žlicom kokosovog mlijeka (a budući je kokosovo mlijeko
neutralno, dodala sam malo šećera) :)
Hawajski kruh od kokosovog mlijeka (Pani
Popo)
(za 30 komada)
Potrebni sastojci:
·
480 g glatkog pšeničnog brašna
....................................................................................................................................................
·
180 ml mlakog mlijeka
....................................................................................................................................................
·
40 g svježeg kvasca
....................................................................................................................................................
·
1 žlica maslaca, sobne temperature
+ 1 žličica maslaca za premazivanje kalupa
....................................................................................................................................................
·
400 ml kokosovog mlijeka
....................................................................................................................................................
·
30 g kristal šećera
....................................................................................................................................................
·
2 vrećice (20 g) bourbon vanilin
šećera (Dolcela)
....................................................................................................................................................
Priprema:
·
Pripremite veći kalup ili tepsiju
za pečenje, premažite ju otopljenim maslacem. Ostavite sa strane.
...................................................................................................................................................
·
U većoj zdjeli razmrvite kvasac u
mlakom mlijeku pa pustite da odstoji oko 10 minuta dok se kvasac ne digne.
...................................................................................................................................................
·
Kada se kvasac digao, dodajte
kvascu 1 žlicu maslaca sobne temperature, bourbon vanilin šećer te malo po malo
dodajte cijelu količinu brašna.
....................................................................................................................................................
·
Umijesite glatko tijesto kao za
kruh ili pizzu, oblikujte tijesto u kuglu, stavite ga u istu zdjelu pa pokrijte
čistom kuhinjskom krpom. Neka se tijesto diže na sobnoj temperaturi dok ne
udvostruči volumen, oko 20-30 minuta.
....................................................................................................................................................
·
Kada se tijesto diglo, od istog
napravite 30 kuglica. Svaku kuglicu poslažite u namaštenu tepsiju, vodeći
računa da su jedna od druge udaljene najmanje 3 cm. Kada ste poslagali sve
kuglice, ostavite pokriveno da se diže još 15 minuta. When the dough has risen,
make 20 small rolls. Place them in the prepared baking pan, making sure they
are separate from each other at least 1-inch (3 cm). Let them rest again for 15 mins.
....................................................................................................................................................
·
Zagrijte pećnicu na 180°C.
...................................................................................................................................................
·
U međuvremenu, pomiješajte
kokosovo mlijeko s šećerom. Ako vam kokosovo mlijeko nije kremasto, podgrijte
ga na laganoj vatri.
....................................................................................................................................................
·
Pripremljeno kokosovo mlijeko s
šećerom izlijte preko kuglica.
....................................................................................................................................................
·
Pecite oko 20-25 minuta dok ne
porumene na vrhu.
....................................................................................................................................................
·
Servirajte mlako.
....................................................................................................................................................
English version
Hawaiian coconut bread (Pani Popo)
(makes 30 rolls)
Hawaiian coconut bread (Pani Popo)
(makes 30 rolls)
You need:
·
480 g all-purpose flour
....................................................................................................................................................
·
180 g lukewarm milk
....................................................................................................................................................
·
40 g fresh yeast
....................................................................................................................................................
·
1 tsp butter, room temperature + 1
tsp more for brushing baking pan
....................................................................................................................................................
·
400 ml coconut milk
....................................................................................................................................................
·
30 g granulated sugar
....................................................................................................................................................
·
20 g bourbon vanilla
sugar
....................................................................................................................................................
Steps:
·
Prepare baking pan brushed with
butter. Leave aside.
...................................................................................................................................................
·
In a bowl of lukewarm milk,
crumble fresh yeast and stir well. Leave few minutes until the yeast dissolves.
...................................................................................................................................................
·
In the mixture of fresh yeast add
1 tsp butter, vanilla sugar and flour.
....................................................................................................................................................
·
Make non-sticky (bread) dough.
Place the dough in the bowl, cover with clean kitchen towel and leave to rest until doubled in volume.
....................................................................................................................................................
·
When the dough has risen, make 30
small rolls. Place them in the prepared baking pan, making sure they are
separate from each other at least 1-inch (3 cm). Let them rest again for 15 mins.
....................................................................................................................................................
·
Preheat the oven at 350 F (180°C).
...................................................................................................................................................
·
In the meantime, combine coconut
milk with sugar.
....................................................................................................................................................
·
Pour the coconut milk over the
risen rolls.
....................................................................................................................................................
·
Bake 20-25 mins, or until golden
on top.
....................................................................................................................................................
·
Serve lukewarm.
....................................................................................................................................................
P.S. For the measurements check out the kitchen chart!
Pin It Now!
E hvala za ovaj recept.Ja jako volim da probam sve sa pacifickog regiona.Toga ima dosta na lokalnim pijacima zbog broja stanovnika sa okolnih ostrva.Ovoga nema pa ti hvala za recept
ReplyDeleteKrasne fotke! Moram priznati da kokos nije moja omiljena namirnica (sem u cupavcima i Copertonu), ali mi ove buhtlice izgledaju tako slatko, da cu ih probati napraviti!
ReplyDeleteA pa ovo je recept naše Mihaele, ona je Arona78. Mislim da je ideja sa belom čokoladom izvrsna. Ja obožavam kokos i baš sam danas u Merkatoru videla limenku, oko 3 evra mislim oko 400ml. Moram isprobati. Čak sam videla i čatni u prodaji i to nekoliko vrsta. Pitam se da li to vredi kupovati pošto je cena oko 6 evra za teglicu. Ovaj plavi tanjir mi liči na doručak ispod palmi na Sejšelima ili Maldivima. A vama je more blizu pa kad se još i miris mora umeša, a možete ih jesti i na plaži. Da li piknikujete na obali?Meni se čini da bi ja tamo ručavala onako sa peškirom i lončićima.
ReplyDeleteHvala cure :)
ReplyDelete@Jelena, tek sam sada skužila tko je Arona :) Recept je zaista izvrstan - svatko tko voli kokos trebao bi ga imati u svojoj bilježnici!! Hvala Mihaeli na receptu :)
Dio tijesta sam radila s bourbon vanilin šećerom, a dio bez - dopala mi se ova verzija sa bourbon šećerom :) Idući put obavezno s bijelom čokoladom!
Baš mi je drago čuti da ste ti i Ninočka harale :)) Ove sam buhtlice primjetila već, super su, stvarno djeluju sočno i meko, a mogu tek zamisliti koliko su mirisne!
ReplyDeleteJako zanimljiv recept; Kokosovo mlijeko volim u bilo cemu!
ReplyDeleteAaaa ljubomorna sam što si s Ninom uživala ,moja lipotica kako je ja zovem a drago mi je da je to druženje završilo s nečim ovako finim.
ReplyDeleteKako savršena peciva! Sjećam se i kad ih Mihaela objavila (jel zna netko što je s njom). Odmah su mi zapeli zbog kokosovog mlijeka koje obožavam. Tvoja izvedba izgleda jednako divno, mekano i ukusno, ma morat ću se i ja baciti na isprobavanje. :)
ReplyDeleteHvala!!
ReplyDelete@Tamara, hvala ti :) Falilo nam je par ljudi koje smo htjeli upoznati/ponovno vidjeti :)
@Dilajla, i ti nama - tvoj osmjeh jednostavno osunča cijeli dan!!
@Andrea, ako stvarno voliš kokos-onda nećeš požalit! Buhtlice su odlične :)
Prekrasno mi izgledaju bihtlice i vjerujem da su jako ukusne. Ja sam baš danas otvorila konzervu kokosovog mlijeka i tek ga malo iskoristila tako da bi od ostatka mogla isprobati i ove buhtle.
ReplyDeleteDrago mi je za druženje sa Ninom , koje je k tome urodilo i ovim buhtlicama :)