Please, scroll down for recipe in English
P.S. For the measurements check out the kitchen chart!
Pin It Now!
Jeste li ikada pokušali raditi Pavlovu
dok vam ne radi donji grijač pećnice, pa vam to sve skupa završi u smeću i to
dvaput u istom danu, pa mislite da ste nesposobni i da vas te kore od
bjelanjaka baš baš neće?
O, da! Upravo se to meni dogodilo!!
Znate onaj ljepljivi osjećaj bjelanjaka u
rukama iako vam je gornja kora savršeno pečena? Ne znate? Nemojte niti
pokušavati kod kuće! Mislim da samo
možete zamisliti mene dok se napokon veselim svom uspjehu, a potom okrećem kore
i u rukama mi plivaju bjelanjci...
Iako sam do sada imala već jedno
negativno iskustvo jer mi se sadržaj bjelanjaka prije par godina rasuo po
cijeloj pećnici i cijela pećnica je skupa s kućom danima smrdila na prepečene
bjelanjke, odlučila sam ponovno pokušati iako me nisu baš uvjeravala ova dva
neuspjela pokušaja.
Ali, odlučila sam napraviti Pavlovu, pa
kud puklo!
OK, nešto nije u redu sa mnom, te kore me
baš neće i neće. Onda opet pokušavate, miksate, dodajte šećer, kad opet isto.
Pa ne može u oba slučaja s dva različita recepta donja kora biti sirova... OK,
kužim, nešto gadno ne valja s pećnicom, ta samo joj je 28 godina!! Proživila je
ona svašta: od mojih neuspjelih kolača i reš pečenih mirisa koji su se širili
kućom sve do mojih uspjeha, od mijenjanja grijača do ruku majstora koji su je
mazili...
Vrijeme je za nove grijače, treba i ona napuntii baterije... Možda su
moji i bili u pravu s štednjom energije pa se sada i pećnica pobunila jednim
dijelom sebe... Ali, zna pećnica ka šta znaju i moji da ne mogu zabrane kod
mene dugo potrajati... I eto, službeno prekidam štrajk nepečenja, barem dok
naše višnjice ne prođu i dok ne počne sezona brujeta, rižota i svega morskog :)
Promijenjen grijač bio je razlog za treći
pokušaj Pavlove, ovog puta uspješne verzije – moje prve uspješne Pavlove i eto,
samo sam vam htjela reći koliko sam sretna zbog toga, a i Pavlova je meni jedan
od najromantičnijih deserata uopće, pogotovo u kombinaciji s jagodama, a kako nam
se bliži godišnjica braka, sva sam u nekakvom romantičnom-jagodastom stilu.
Pavlovu sam pekla u 2 kalupa za kuglof,
obloženim papirom za pečenje. Nikako nemojte koristiti silikonske kalupe jer
oni daju vlažnost kolaču, a Pavlova bi, barem kako ja smatram, trebala biti
suši kolač. Dodala sam i pržene bademe u kore, a koji su samo pojačali okus jagoda. Možda će neki smatrati da ovo nije uobičajena Pavlova upravo zbog badema, ali nama se jako svidila ova verzija. U kombinaciji s šlagom i jagodama bila je neodoljiva!
I ostajem pri svome, ovo mi je jedan od
najromantičnijih deserata uopće :)
Pavlova s jagodama
(za 2 tortice x 13 cm)
(za 2 tortice x 13 cm)
Potrebni sastojci:
·
3 bjelanjka
....................................................................................................................................................
·
160 g šećera u prahu
....................................................................................................................................................
·
120 g prženih badema, sitno
mljevenih
....................................................................................................................................................
·
3 žlice škrobnog brašna
....................................................................................................................................................
·
prstohvat soli
....................................................................................................................................................
·
250 g slatkog vrhnja za šlag
(nezaslađenog) + 1 žlica šećera u prahu
....................................................................................................................................................
·
500 g svježih jagoda
....................................................................................................................................................
Priprema:
·
Zagrijte pećnicu na 140°C.
Pripremite dva manja limena (okrugla) kalupa. Obložite ih papirom za pečenje,
nauljite te pospite s škrobnim brašnom. Odstranite višak brašna pa ostavite
kalupe sa strane. Nemojte koristiti silikonske kalupe!
...................................................................................................................................................
·
Bademe popržite na tavi bez ulja,
oko 2-3 minute dok ne počnu puštati aromu, a zatim ih fino sameljite. Ostavite
sa strane.
...................................................................................................................................................
·
Bjelanjke pomiješajte s soli pa
izmiksajte u čvrsti šlag. Kada bjelanjci postanu čvrsti, dodajte malo po malo
šećer stalno miksajući.
...................................................................................................................................................
·
Dodajte škrobno brašno pa
nastavite miksati još minutu-dvije.
...................................................................................................................................................
·
U smjesu bjelanjka žlicom
umiješajte bademe.
...................................................................................................................................................
·
Smjesu podijelite na dva jednaka
dijela pa ih ulijte u kalupe za pečenje.
...................................................................................................................................................
·
Pecite 60 minuta s zatvorenim
vratima pećnice.
...................................................................................................................................................
·
Nakon 60 minuta, pećnicu ugasite,
ali kolač ostavite unutra još 60 minuta da se osuši. Pritom, vrata pećnice
držite cijelo vrijeme otškrinuta.
....................................................................................................................................................
·
Izvadite iz pećnice, pa ostavite u
kalupu neka se potpuno ohlade. Ohlađene pažljivo tupom stranom noža odvojite od
papira za pečenje.
....................................................................................................................................................
·
Vrhnje izmiksajte u šlag, dodajte
šećer i 2/3 količine jagoda pa sve fino izmiksajte u kremu. Kremu podijelite na
dva dijela.
....................................................................................................................................................
·
Neposredno prije posluživanja,
preko ohlađenog kolača premažite kremu te ukrasite svježim preostalim jagodama.
....................................................................................................................................................
·
Poslužite hladno. Kolač držite u
hladnjaku, poklopljen kako se krema ne bi osušila.
....................................................................................................................................................
English version
Strawberry Pavlova
(for 2 x 5-inch meringues)
(for 2 x 5-inch meringues)
You need:
·
3 egg whites
....................................................................................................................................................
·
160 g confectioner's
sugar
....................................................................................................................................................
·
120 g toasted almonds,
finely minced
....................................................................................................................................................
·
3 tbsp cornstarch
....................................................................................................................................................
·
pinch of salt
....................................................................................................................................................
·
250 g unsweetened whipping
cream + 1 tbsp confectioner's sugar
....................................................................................................................................................
·
500 g fresh strawberries
....................................................................................................................................................
Steps:
·
Preheat the oven at 280 F (140°C).
Prepare two round baking trays with baking paper, oiled and sprinkled with
cornstarch. Leave aside. Do not use a silicone baking molds!
...................................................................................................................................................
·
Combine egg whites with the salt.
Whisk together until stiff peaks form, then gradually add sugar while still
whisking.
...................................................................................................................................................
·
Add the cornstarch and continue
whisking for minute or two.
...................................................................................................................................................
·
Spoon the almonds in the mixture.
...................................................................................................................................................
·
Divide the mixture on the equal
parts and pour in the prepared baking trays.
...................................................................................................................................................
·
Bake for 60 mins with closed oven
door.
...................................................................................................................................................
·
When done, turn off the oven and
let cool inside of the oven with door ajar for 60 mins.
....................................................................................................................................................
·
Remove form the oven and cool
completelly.
....................................................................................................................................................
·
Whipp the cream with a sugar until
stiff peaks form. Spoon 2/3 strawberries through the cream. Mix well.
....................................................................................................................................................
·
Shortly before serving, put the
cream on top of the meringue and decorate with remaining fresh strawberries.
....................................................................................................................................................
·
Serve cold.
....................................................................................................................................................
P.S. For the measurements check out the kitchen chart!
Draga Majo ma mislim da je vreme za novu rernu. jednostavno promena grjača rešava privremeno problem, iako ove sada rerne su deset puta gore nego one od ranije. Sada moraš dobro da platiš za nešto kvalitetno. Kod ovako pipavih kolača, tj. onih kod kojih je bitna temperatura i neotvaranje vrata rerne sama rerna je presudna, a ne ti. Moram priznati da se sećam puslica koje je mama stalno pravila dok sam bila mala sa viškom belanaca. Bili su mi preslatki tada i sada. Pavlovu nisam zbog toga pravila, ali sa ovakvim kremom ne može da ne valja. Sviđa mi se što si ti uvek u sezoni voća i povrća. Ja malo kaskam, a imam recepte sad u draftu koji moraju čekati sledeću sezonu. Pročitaj Lusitanijin post, da se inspirišeš za godišnjicu i jagode. M. ćeti biti zahvalan.;)
ReplyDeleteI to draga Jelena, vrijeme je i za novu pećnicu. Ali, to ostavljam svojima, ja imam novu pećnicu u našem stanu iako još nisam naučila da li kolače peći s ventilatorom ili bez (u dilemi sam, pa ako netko ima savjet, help!) :)
ReplyDeleteJoj, koje dogodovstine, ma svaka tebi cast na trudu i pokusajima. Meni bi pecnica bila glavni krivac za sve! Krem je fantastican, dopada mi se.
ReplyDeleteJa se ne mogu pohvaliti da sam u dobrim odnosima sa belancima, tako da ce Pavlova sacekati da se dobro nacitam saveta, kojih ima i kod Mamajac, pa cu lepo da zasucem rukave i pre svega da dobro proverim rernu... Pozzz
Majo, dosta je stvar u pećnici kod ovih bjelanjaka, da. Drago mi je što ti je kora uspjela i što si zadovoljna. Sviđa mi se dodatak badema. Beze kore obožavam i kolači s njima su meni osobno na prvome mjestu, najdraži. A pavlova s jagodama-divota prava :)
ReplyDeleteInače mi te beze kore uvijek ispadnu ali i ja sam ovaj vikend muku mučila s njima i sva bila zaljepljena a one plosnate a još sam i ostala i bez fotića (to se dogodi kad mame svojoj djeci daju foto aparate-nema više foto aparata)Znači nema nam druge nego u kupnju ti po pećnicu (iako ja imam staru pećnicu u garaži a nova mi uljepšava kuhinju pa mužu još dan-danas nije jasno zašto mu žena ima dvije pećnice) a sad ću imati i dva foto-aparata ha,ha..Ali sam se raspisala.
ReplyDeleteI da zaboravih,kolače obavezno pečem s ventilatorom.
ReplyDeleteSamo pripazi ako peces sa fanom,sto i nije tako lose,; da je vreme krace i visina temperature uvek niza od konvencionalne rerne.Ja imam drugaricu koja Pavlovu pece tako sto predgreje rernu sat vremena,onda ugasi i stavi pavlovu u rernu.Njoj uvek ispadne ok, meni ne;( Tvoja izgleda jako lepo:)
ReplyDelete@ Dzoli, hvala ti :) Ja sam uvijek mislila da ventilator isušuje kolače... Prije upotrebe pećnice, svakako moram potražiti upute na netu :)
ReplyDelete@ Dilajla, joj! Ali poznato mi je to s gubitkom fotića, ja svoga bratu više ne dajem jer dok mi se ne vrati osjećam se kao utjerivač dugova :)
@ Tamara, tnx i nama se svidio dodatak badema, mada planiram probati i običnu verziju, ali onda svakako u novoj pećnicu (nisam znala da veliku ulogu u svemu tome ipak igra i pećnica, mislila sam uvijek da je do mene) :)
@Nale, bolje prije pečenja provjeriti sve nego imati zaljepljene bjelanjke posvuda... :)
Pavlova izgleda odlično.
ReplyDeleteJa isto imam pečninu sa ventilatorom ali ga rijetko koristim, nekako mi je draže klasično pečenje.
Ja i nisam tako veliki ljubitelj beze smjese, iako sam ih nekad znala napraviti češće, naročito ljeti u voćnim kombinacijama. Ove kore s bademima su tehnički sličnije dacquoise, i puno mi se više sviđaju od obične meringe.
ReplyDeleteŠto se tiče ventilirane pećnice samo imaj na umu da temperaturu treba smanjiti za 25°C kad pečeš kolače. Ja za neke stvari, npr. kekse, ne smanjim temperaturu ali zato ih pečem kraće.
Zahvaljujem cure :)
ReplyDelete@ Dajana, hvala na savjetu :)
Jagode tako brzo prodju pa kad pocne sezona onda zurim da sto vise toga napravim od njih, a ovo je jedan vrlo lep receptic i kombinacija kojoj je tesko odoleti...i drago mi je da te je pecnica na kraju slusala!:)))
ReplyDeleteEh šta da ti kažem osim da razumijem. Moja pećnica ima samo donji grijač, nije stav u nikakvom kvaru već je ona takva. Puno, puno sam toga bacila prije nego sam skužila kako raditi s plinskom pećnicom. Sada u njoj mogu napraviti gotovo sve. Jedini problem je što neke stvari ne mogu lijepo zapeče i zato patim za normalnom pećnicom.
ReplyDeleteVidim da si ti uspješno savladala svoje probleme i uspješan kolač je tu. Ovo izgleda jako, jako dobro, iako i meni je ovo više dacquoise nego pavlova. Bez obzira na to kolač izgleda vrlo ukusno.
Inače, pavlovu sam radila par puta i jako nam se svidjela. Iako nisam baš ljubitelj bezea, jer mi presladak, u kombinaciji s ljetnim voćem je odličan.
Danas sam uvela restrikciju slatkisa, a da nisam ova tvoja Pavlova bi sigurno brzo mirisala i kod mene. Moji momci nisu ljubitelji ovih beze kora pa takve stvari spremam samo za sebe i to iskljucivo ako mi se najave gosti kako ne bi morala sama utamaniti celu tortaju ;)
ReplyDeleteDrago mi je sto je rerna konacno bila na tvojoj strani i sto mozemo, makar ovako virtuelno, uzivati u svoj lepoti ove tortice :)
Fotkice su preslatke :)
Svaka upornost se isplati, barem sam ja tako naucila na sopstvenom iskustvu.
ReplyDeleteSvidja mi se ova tvoja varijanta Pavlove koju nisam pravila jer nisam neki ljubitelj takvih kora, ali resila sam da definitivno probam :)
Svidjaju mi se fotkice...
ajme meni koje muke s pećnicom :O, svaka čast, kolač je i više nego uspješan, ma predivna ti je ova Pavlova, otkad sam je neki dan vidjela, isti tren sam poželjela napraviti ove beze tj. dacquoise kore i onda lijepo naslagati svježe voće, npr. marelice i šlag... ke fino :D
ReplyDeleteI fotke su mi uvijek prekrasne kod tebe, pune živahnih ljetnih boja, imaš to umijeće da sve što napraviš isti tren poželim pojesti i odmah isprobati. :)))
Dobro si se izborila sa pećnicom i napravila baš krasnu Pavlovu. Imaš pravo, romantika je prava riječ za ovaj kolačić. Super si je napravila, jako mi se sviđa !
ReplyDeleteEh ove naše pečnice...
ReplyDeleteSviđa mi se dodatak badema, fotke su tako elegantne, miriše na prolječe! :)