Please, scroll down for recipe in English
Salona, Basilica Urbana |
Salona - glavni
grad Provincije Dalmacije
Surfajući po netu, naišla sam na slijedeće podatke:
Salona, nekadašnja metropola stare rimske provincije Dalmacije, smještena je šest kilometara sjeverno od Splita u današnjem Solinu. Njen povoljan geografski položaj na sredini istočne Jadranske obale i smještaj u dnu zaštićenog Kaštelanskog zaljeva, uz deltu rijeke Salon (danas Jadro), te dobra cestovna povezanost s unutrašnjosti, uvjetovali su brz i nesmetan razvoj grada.
Salona, nekadašnja metropola stare rimske provincije Dalmacije, smještena je šest kilometara sjeverno od Splita u današnjem Solinu. Njen povoljan geografski položaj na sredini istočne Jadranske obale i smještaj u dnu zaštićenog Kaštelanskog zaljeva, uz deltu rijeke Salon (danas Jadro), te dobra cestovna povezanost s unutrašnjosti, uvjetovali su brz i nesmetan razvoj grada.
Prvobitno je bila Grčka kolonija, a po
prvi puta spominje se 119.g. p.n.e.
Pobjedom Rimljana nad Grcima, pod
vladavinom Augusta Julija Cezara, oko 48.g. p.n.e. Salona dobiva status rimske kolonije,
tada nazvana Colonia Martia Julia Salona. Najveći kulturni procvat
doživila je za vrijeme vladavine cara Dioklecijana, a koliko mu je ista bila
važna ukazuje i činjenica da joj je dodijelio počasno ime svoje obitelji –
Valeria.
Napadima Avara i Slavena na Rimsko carstvo, Salona je
srušena do temelja 641.g. n.e., a do danas su sačuvani pojedini ostatci
nekadašnjeg grada.
M.
i mene je probudilo ranojutarnje sunce koje je dopiralo groz grilje, a na pamet
mi je pala ideja za posjet Saloni. Dan je bio izvrstan (sunčan radni dan) tako
da nisam očekivala previše posjetioca, što mi je sasvim odgovaralo.
U
ovih 14 godina koliko je nisam vidjela, Salona se toliko proširila da arheološke
iskopine dopiru tik do magistrale za Split, a neke iskopine su još u tijeku.
Svakodnevno arheolozi istražuju i pronalaze nove iskopine, a što nas je u
posljednjih par godina navelo na razmišljanje da je Salona bila daleko veća od
ovih ostataka koje mi poznajemo. Izgleda da je zapravo cijeli Solin izgrađen na
nekadašnjim ostatcima, a mještani se znaju zezati da ne smiju duboko kopati za
temelje novonastalih kuća jer će taknuti u stare grobove. Interesantno zar ne?
Dan
je bio prekrasan, a izlet divan! Na prvoj slici možete vidjeti ostatke
kršćanske Bazilike (Basillicum Urbana), zatim na ostalim biskupovu palaču tik
do Bazilike, stare zidine kojima je Salona bila opasana, ostatke prolaza, ostatke
stupova, ostatke nekadašnjih kuća, forum, arenu...
...stare grobnice, kanalizaciju,
krstionicu u obliku križa opasanu ostatcima stupova, detalje uklesane na kamenjima (najčešće u obliku križa, te detalji grožđa i lovora)...
Malo
dalje od centra nekadašnje Salone postoji jedna mala aleja koja vodi k kamenoj
kući u kojoj se nalazi Muzej u spomen don Frani Buliću. Ispred kuće je divno
rimsko dvorište s nekadašnjim kamenim stolovima i stolicama, ostatci kipova i
nadgrobnih spomen ploča...
Nadam
se da sam vam barem dio stare Salone prenijela na slikama :D Obožavam rimske/grčke ostatke i uživam u ovakvim izletima!
U skladu s temom, a budući
da sam radila domaći Ricotta sir na koji me Jelena navukla s svojim slikama i
receptom (ponešto sam ga izmijenila), radila sam kruh iz Pompeja (Libum), stari rimski kruh koji se koristio kao žrtveni kruh na svečanostima, kombinirajući recept od Jelene i Tadeje.
Sve
u svemu, uživali smo i u izletu i u hrani :)
Domaća Ricotta
(za 300 g sira)
(za 300 g sira)
Potrebni sastojci:
·
1 litra punomasnog mlijeka, 3.8%
m.m.
....................................................................................................................................................
·
200 ml slatkog vrhnja
....................................................................................................................................................
·
5 žlica soka od limuna, svježe
iscijeđenog
....................................................................................................................................................
·
1 žličica morske soli
....................................................................................................................................................
·
1 sterilna gaza, cjediljka, lončić
....................................................................................................................................................
Priprema:
·
Lončić oplahnite vodom, ulijte
mlijeko i slatko vrhnje, dodajte sol pa zagrijte na jakoj vatri dok ne zavrije.
...................................................................................................................................................
·
Kada mlijeko zavrije, dodajte
svježe iscijeđeni sok limuna, smanjite vatru na srednju jačinu i stalno
miješajući drvenom kuhačom kuhajte oko 5 minuta, dok se u tekućini ne naprave
grudice.
...................................................................................................................................................
·
Cjediljku obložite sterilnom gazom
koju se presavili da vam bude dupla (ili jednostavno, stavite dvije gaze). Stavite
cjediljku na lončić odgovarajuće veličine, pa pripremljenu smjesu mlijeka
ulijte u cjediljku. Ostavite nepoklopljeno oko 30 minuta da se tekućina
ocijedi.
....................................................................................................................................................
·
Ricottu sir koji ste dobili
cijeđenjem premjesite u plastičnu zdjelicu i stavite u hladnjak do upotrebe.
....................................................................................................................................................
(za 2 pogačice)
Potrebni sastojci:
·
300 g Ricotta sira
....................................................................................................................................................
·
150 g glatkog pšeničnog brašna
....................................................................................................................................................
·
1 cijelo jaje
....................................................................................................................................................
·
½ žličice morske soli
....................................................................................................................................................
·
10-ak listova svježeg lovora
...................................................................................................................................................
Priprema:
·
Zagrijte pećnicu na 200°C. Tepsiju
za pečenje premažite s malo ulja, pospite s malo brašna pa postavite lišće
lovora kao podlogu na koju ćete staviti pogačice.
...................................................................................................................................................
·
Sir pomiješajte s jajem i soli. Dodajte
brašno te umijesite ljepljivo tijesto.
...................................................................................................................................................
·
Tijesto podijelite na dva jednaka
dijela pa oblikujte dvije pogačice.
...................................................................................................................................................
·
Svaku pogačicu zarežite na osmine.
...................................................................................................................................................
·
Pecite oko 50 minuta.
...................................................................................................................................................
·
Pečeni kruh izvadite iz tepsije pa
pustite da se skroz ohladi prije rezanja.
....................................................................................................................................................
English version
Salona – the capital of the Roman province of
Dalmatia, Croatia
On the internet I find next:
Under the Romans,
Salona was the political centre of the Dalmatia region.
Salona was a stronghold and a harbour of the Illyrian
Delmati which quite early came into the sphere of influence of the Greeks on
the Adriatic. Julius Caesar, who was then the governor of Illyricum gave it the
rank of a colony (Colonia Martia Julia Salona) - the center of the province of
Illyricum and afterwards of the province of Dalmatia. It developed into a
cosmopolitan centre of the Adriatic. The high point of its expansion was during
the time of Diocletian when it received the honorary title Valeria, which as a
family name belonged to the emperor himself. In the period between the IVth and
Vlth centuries Salona became an important centre of Christianity. It fell
before the onslaught of the Avars and Slavs around the year 641.
This week M. i I were to Salona, which is just 5 miles from Split. We walk, see lots of ruins of ancient Salona, we ate antic Roman
bread (Libum, which is usually made for Roman celebrations), which I made day before, and we just love it :D
I hope you enjoyed the pictures of Salona (above) :D
Homemade Ricotta cheese
(for 10 oz (300 g) cheese)
(for 10 oz (300 g) cheese)
You need:
·
1 liter whole milk
....................................................................................................................................................
·
200 ml sweet cream or heavy cream
....................................................................................................................................................
·
5 tbsp lemon juice, freshly
squeezed
....................................................................................................................................................
·
1 tsp sea salt
....................................................................................................................................................
·
1 sterile gauze, colander, pot
....................................................................................................................................................
Steps:
·
In a pot, combine milk, sweet cream
and salt and let it boil on high heat on the stove.
...................................................................................................................................................
·
When boiled, turn down the heat on
the medium, add freshly sweezed lemon juice and cook for about 5 mins until curdle.
Remove from the heat.
...................................................................................................................................................
·
Place sterile gauze in the
colander, and the colander on top of the pot.
...................................................................................................................................................
·
Pour curdled milk in the sterile
gauze and leave aside for 30 mins.
...................................................................................................................................................
·
Collect the cheese from the gauze
and store it in the plastic box. Leave in the refregerator.
....................................................................................................................................................
Ancient Roman bread (Libum)
(for 2 breads)
(for 2 breads)
You need:
·
300 g Ricotta cheese
....................................................................................................................................................
·
150 g all-purpose flour
....................................................................................................................................................
·
1 whole egg
....................................................................................................................................................
·
½ tsp sea salt
....................................................................................................................................................
·
10 pieces bay leaves, fresh
...................................................................................................................................................
Steps:
·
Preheat your oven at 400 F (200°C).
Oil your baking pan and arrange bay leaves on the bottom.
...................................................................................................................................................
·
Combine cheese with salt and whole
egg. Add flour and mix well until you get soft, sticky dough.
...................................................................................................................................................
·
Divide the dough into two equal
parts and shape 2 round breads.
...................................................................................................................................................
·
Cut the top of each bread with
knife into eights.
...................................................................................................................................................
·
Bake 40-50 mins, or until
golden-brown on the top.
...................................................................................................................................................
·
Cool before cutting.
....................................................................................................................................................
Pin It Now!
Vrlo niteresantno mesto.I kad vidim kako se lepo cuav , drago mi je.Zamisljam sedim u haldu i jedem ovu ricotta i helb:)Odlican post:)
ReplyDeleteKako su ti lijepi kruhcici, ja se sve mislim da ih napravi, pa onda ipak ne (vidjela sam par slika i nisu bili bas nesto, pa sam se pokolebala), ali poslije tvojih fotki...mislim da cu ih odmah umijesiti!!!
ReplyDeleteJa stvarno ne znam sta je sa Bloggerom, ali opet se ne mogu uligirati...dakle, puno suncanih pozdrava sa Baltika
melrose!
Božanstveno. Vas dvoje ste bš vredni. Treba čovek samo malo da se potrudi pa da stvari koje su mu ispred nosa otkrije. Sećam se posta Elize prošle godine o ovom gradu
ReplyDeletehttp://croatia-eolivas.blogspot.com/2010/10/roman-ruins-near-split-croatia.html
Kod nas postoji između ostalog Viminacijum koji je blizu Požarevca ali na žalost može se samo kolima ili organizovanom turom. Nema direktnog prevoza. Strašno!
Ovo povećanje masnoće mi se jako dopada. Ti si ga duplirala. Sledeći put pravim tako. A lovorovi listovi. Kakvo sam tupče. Toga se ne bi setila pa da mislim mesec dana. Prelepo!
Gdje kupuješ gazu za izradu sira? Uvijek stanem na tom koraku... Nekako bi mi bilo čudo kupiti onu iz apoteke pa da s njom pripremam hranu...
ReplyDeleteHvala cure!!
ReplyDelete@Dzoli, mjesto je zaista božanstveno i ne možeš vjerovati da se nešto takvo nalazi usred urbane sredine, dašak povijesti u urbanom i betoniranom gradu :)
@Jelena, lovor mu je dao poseban miris, probaj drugi puta :) Ja volim masnije sireve, a kako kod nas u dućanu nije bilo kupiti mlijeko s 3,2% m.m. odlučila sam se za masniju varijantu :)
@Mel, hvala ti na komentaru :)Ne znam što je s bloggerom, meni zadnjih dana isto nešto šteka, izbacuje...
@Nataša, gazu sam kupila u prodavaonici donjeg rublja i posteljine, iskidala na komade po potrebi i oprala prije uporabe. Nemam ništa protiv onih iz apoteke, ako mogu na svježe rane, mogu i za hranu, ali ih također operem prije uporabe jer koliko su sterilne pitanje je...
Predivan post,svaka čast!!!
ReplyDeleteI'm thrilled with your pictures! I saw you on Tastespotting :)
ReplyDeleteThanks for Ricotta recipe.
Your blog is soooo lovely and it has nice recipes! :D
Monica
super post, obožavam ovakve teme :)
ReplyDeleteDivan post!!! Iducom prilikom kad budem bila u blizini Splita, moramo u izlet (i mi obaozavamo takve izlete) da vidim ostatke Salone. Ricotta izgleda fenomenalno, s libumom, mogu samo da zamislim mmmh....:)
ReplyDeletedivne fotografije rimskih ostataka i boje neba i trave i ...
ReplyDeletekruh je prekrasan, kao cvijet, baš me zanima unutrašnjost
the pics look great! the ricotta is beautiful and the bread is nice too.
ReplyDeleteSuper post Majo i super fotke.
ReplyDeleteMene posebne emocije vežu za sve rimsko pa tako i njihovu hranu, a tvoj Libum izgleda odlično. Mislim da se ovoga ne bi ni sam Apicije posramio. :)
Prekrasno si Maja prikazala Salonu, divan izlet i divan post ! Baš sam ga sa zanimanjem i uživanjem pročitala. Koliko je tako lijepih i zanimljivih stvari nama tako blizu a ispadne da je tako daleko. Samo treba krenuti !
ReplyDeleteA divni su mi i sir i kruhići, baš se fino uživali, bravo !