Lipanj.
Ne mogu vjerovati da je prošla već čitava
godina otkako smo se vjenčali!
Vrijeme je jednostavno proletjelo...
Prije dva dana nam je bila prva godišnjica
braka i iskreno, uopće mi se nije dalo spremati nikakav ručak, nego smo
odlučili uživati kao gospoda :)
Ujutro smo bili na prvom ovosezonskom
kupanju (usput, more je predivno i turista još nema što znači da smo bili na
plaži nas dvoje i par domaćih ljudi), i baš sam se predivno izbučkala, malo
plivala, a ponajviše slikavala morske ježiće, morske zvijezde, plažu...
Popodne sam napravila savijaču od višanja i grisa, kolač mog djetinjstva koji nam je mama stalno radila s našim domaćim višnjama. Lijepo smo se zasladili slatkastim tijestom i kiselkastim višnjama s blagim okusom cimeta na vrhu jezika... Predivan osjećaj!
Navečer smo otišli u restoran na plaži udaljen 2 km od Trogira, na rižot sa friško ulovljenim škampima. Uživali smo u mirisima restorana tik uz more, u žamoru ljudi oko nas i dalmatinskoj glazbi uživo...
Sve me to podjetilo da nam je ljeto već stiglo!
Sjećate se kako sam vam u prošlom postu
pisala da su objavili moje slike na Season with Spice i da sam ponosna zbog
toga? Ovog puta moram vam reći da sam izuzetno pošašćena prijedlogom Reese i
Marka da me dodaju na njihovu Rutu Začina po Svijetu.
DalmatiaGourmande, moj blog, slike i recepti
predstavljat će dalmatinsku kuhinju i njene začine ljudima po svijetu i baš sam
sretna zbog toga! Ponajviše, sretna sam što će ljudi sa svih strana svijeta
upoznati običaje, začine i tradicije dalmatinske (i općenito, mediteranske)
kuhinje, ali i moje pomalo eksperimentalne kuhinje s novim začinima :)
Savijača od višanja i grisa
(za 2 savijače)
(za 2 savijače)
Potrebni sastojci:
·
8 tankih kora za savijače
....................................................................................................................................................
·
400 g svježih višanja
....................................................................................................................................................
·
2 žlice kristal šećera, za višnje
....................................................................................................................................................
·
1/2 žličice cimeta u prahu, za
višnje
....................................................................................................................................................
·
120 g kristal šećera
....................................................................................................................................................
·
240 g grisa (pšenična krupica)
....................................................................................................................................................
·
120 g ulja, neutralnog
....................................................................................................................................................
·
360 g običnog jogurta
....................................................................................................................................................
·
2 cijela jaja
....................................................................................................................................................
·
2 žlice mlijeka
....................................................................................................................................................
·
120 ml mlake vode + 2 žlice
neutralnog ulja, za premazivanje
....................................................................................................................................................
Priprema:
·
Zagrijte pećnicu na 200°C. Tepsiju
za pečenje premažite s malo ulja. Ostavite sa strane.
...................................................................................................................................................
·
Svježim višanjama očistite
koštice, a sok koji su pritom pustile sačuvajte i pomiješajte ga s višnjama.
...................................................................................................................................................
·
Jaja pomiješajte s 120 g šećera pa
dobro izmiksajte. Dodajte jogurt, mlijeko, ulje i gris. Dobro promiješajte dok
se svi sastojci ne spoje.
...................................................................................................................................................
·
Uzmite dvije kore za savijače,
posložite jednu na drugu pa ih postavite na kuhinjsku podlogu. Gornju koru
premažite s 3 žlice pripremljenog nadjeva. Preko nadjeva posložite još jednu
koru za savijaču pa i nju premažite s 3 žlice nadjeva. Preko nadjeva postavite
još jednu koru za savijaču, ali ovog puta je premažite s 4 žlice nadjeva,
poslažite višnje po cijeloj kori, pospite s žlicom kristal šećera i cimetom.
Zarolajte savijaču, a krajeve dobro utisnite kako vam nadjev ne bi iscurio van.
....................................................................................................................................................
·
Ponovite isti postupak s ostatkom
kora. Dobit ćete dvije savijače koje ćete premjestiti u tepsiju za pečenje. ....................................................................................................................................................
·
Savijaču premažite mješavinom
mlake vode i ulja da omekša tijekom pečenja.
....................................................................................................................................................
·
Pecite 40 minuta, odnosno dok
savijača ne uhvati zlatnosmeđu boju.
....................................................................................................................................................
·
Servirajte mlako ili hladno.
Pospite šećerom u prahu ili poslužite s kuglicom sladoleda od vanilije.
....................................................................................................................................................
English version
It's
June.
I can't believe it's
been a year already since we got married!
The time just flew...
For the first wedding anniversary, we decided to
enjoy food and enjoy Trogir's beaches.
So, early in the morning we went for the first swimm
of the season! We were so excited!
Later, I baked traditional (sour) cherry strudel roll
just for two of us. A mom's recipe is the best, sweet phyllo semolina dough,
sour cherries inside and a little bit of cinnamon on the tounge tip... Amazing
feeling!
In the evening, we went to the beautiful restaurant
on the Trogir's beach, near the sea. We ate Dalmatian risotto with fresh
schrimps, we enjoyed the people's murmur around us and we listened to the
traditional Dalmatian music played on acustic guitar. The summer season is
comming!
Along with the summer, I can't wait for the fresh
vegetables and seasonal fruits (from grandma's garden) to come to my kitchen table!
Remember my last post and new spicy web site Season with Spices I talked about? I'm so glad to inform you that DalmatiaGourmande is
added to the New Spice Route (check the picture above), thanks to Reese &
Mark! Thank you so much Reese and Mark for your kind words, comments and
sugestions! So, Dalmatia Gourmande, through the Season with Spices site, will
represent Dalmatian food, culture and spices! I'm already very excited because
I will introduce dalmatian/mediterranean culture to the world :) Stay tuned!
Sour Cherry & Semolina Strudel
(for 2 strudel rolls)
You need:
·
8 sheets of phyllo dough
....................................................................................................................................................
·
400 g fresh sour
cherries, pitted
....................................................................................................................................................
·
2 tbsp granulated sugar, for
cherries
....................................................................................................................................................
·
1/2 tsp cinamon, for cherries
....................................................................................................................................................
·
120 g + 1 tbsp granulated sugar
....................................................................................................................................................
·
240 g semolina
....................................................................................................................................................
·
120 g oil, neutral
....................................................................................................................................................
· 360g plain yogurt
....................................................................................................................................................
· 2 whole eggs
....................................................................................................................................................
· 2 tbsp milk
....................................................................................................................................................
·
120
ml lukewarm water, for sprinkle
....................................................................................................................................................
Steps:
·
Preheat your oven to 400 F
(200°C). Oil your baking pan, leave aside.
...................................................................................................................................................
·
Combine eggs with ½ cup (120 g) sugar
and mix well until yellow and pale in color. Add yogurt, milk, semolina and
oil. Mix well until incorporated.
...................................................................................................................................................
·
Take 2 sheets of phyllo dough and arrange
them on top of each other, on the bottom of kitchen surface. Brush with 3 tbsp
prepared semolina mixture. Stack another sheet on top of the mixture and brush
with 3 tbsp of semolina mixture. Stack another sheet on top of the mixture and
brush with 4 tbsp semolina mixture, sprinkle with half amount of fresh
cherries, add 1 tbsp granulated sugar and ¼ tsp cinamon.
....................................................................................................................................................
·
Roll the dough in the shape of
strudel. Fold the ends. Repeat process with remaining phyllo sheets and
semolina mixture. You will get 2 rolls. Transfer to the baking pan.
....................................................................................................................................................
·
Sprinkle top of strudel with
mixture of lukewarm water and oil – this way the crust will be softer.
....................................................................................................................................................
·
Bake 40 mins.
....................................................................................................................................................
·
Serve lukewarm or cold. Before
serving, sprinkle with confectioner's sugar or serve with vanilla ice cream. I
prefer vanilla ice cream :)
....................................................................................................................................................
Dzoli je rekla(pfff komenatr mi ne radi)
ReplyDeletePa ubicete me sa tim receptima sa visnjama.Sad kadNeustarsivi zna gde se motam(pola dana) ,i kad sam pravila nesto sa njegovim omiljenim vocem visnjama ne ostavlja me na miru.Problem je visnje ne rastu ovde;(
Uvozimo konzerve one od 4 kg iz Australije(nasa oblacinska visnja).Ipak hvala za recept:)
čestitke draga Majo, najprije na godišnjici.. mogu si zamisliti kako ste lijepo uživali na moru, pa u ovoj tvojoj diivnooj štrudli...pa u škampima, ma divoota, male stvari koje život čine ljepšim.. nadam se da će u Rijeci brzo zatoplit..jer ja želim na more, a stalno neka kiša :(
ReplyDeleteno, da se vratim na štrudlu, veoma me zaintrigirao ovaj tvoj nadjev, msilila sam da si stavila samo griz, ali tu je i jogurt i jaje.. sve u svemu jako lijepa kombinacija, fotke, oept ću spomenuti tvoju umjetnost da naglasiš jelo na fotkama i da izgleda ekstra primamljivo..svaka čast. :)
da ne zaboravim, čestitam za Season with Spice, morati ću se i ja učlaniti..
Jako lijepo, savijača s višnjama mi je omiljena :)
ReplyDeleteBaš mi je drago što si i ti na karti, samo naprijed, bravo!
PS. Sretna godišnjica braka :) jako lijepo ste uživali :)
ReplyDeleteCure, hvala na komentarima i čestitkama :)
ReplyDelete@ Dzoli, baš mi je žao :) Izglda da ćeš morati kupovati dupla pakiranja višanja za dragog :)
@ Nevena, hvala ti! Istina, jug uvijek prvi zatopli, ali doći će red i na sjever RH. Imate prekrasne plaže :)Ovu štrudlu ej moja mama radila još otkako znamo za sebe, a imam i sličan recept bez jaja gdje se u nadjevu baš vidi gris :)
Majo, prvo čestitke tebi i M. na godišnjici i takvom mladom krasnom paru koji se po svemu sudeći slaže onako kako se samo može poželeti želim još sto ovakvih godišnjica.
ReplyDeleteMi smo našu treću skoro slavili i slažem se da uvek treba obeležiti te datume. Malo sam počastila goste, a onda smo uveče izašli po tradiciji na večeru u restoran gde pravili ručak za naše venčanje. Ima i boljih restorana ali nam je ovaj prirastao srcu.
I ja sam se denula na mapu Spajsa i zaista im je sjajna ideja za sajt. Nadam se da će zaživeti punim plućima.
Pita ti je božanstvena. Nisam još kombinovala cimet sa višnjama ali pošto ga obožavam mogla bih da probam.
ps Majo, po ugledu na sve vas, pomoću štapa i kanapa učim se polako da menjam blog. Kao što vidiš stranica sa indeksom recepata u slikama mi je na primitivnom nivou pošto ne unam da stavim fotke onako ko čovek zasebno. HTML treba da se menja, valjda, a ja se plašim da ne zbrljam ceo blog. A šablon je najobičniji iz Bloggera.
Školjka ti je prelepa!
@ Jelena, hvala ti na čestitkama! I vi ste tek friški u braku, sve je to jako lijepo jer život ti nekada jako brzo prođe, a da se niti ne okreneš. Treba znati uživati u malim stvarima i nekada "stati na loptu" :)
ReplyDeleteVidila sam da su i tebe dodali, baš mi je drago zbog toga :)
Obavezno probaj dodati cimet višnjama - meni su nezamislive bez toga :)
Draga Majo, cestitke na prvoj godisnjici i neka vam buduce budu isto tako lepe i slatke.;))) Savijaca prekrasno izgleda, nedavno sam je bas pravila sa visnjama iz zamrzivaca da ih potrosim posto ce uskoro stici nove (ovde sve malo kasnije stize;)) a super je sto cemo sada moci da te pratimo i na ruti zacina...puno pozdrava za vas dvoje!;)))
ReplyDeleteDraga Majo, prije svega čestitke na godišnjici braka! Jako lijepo ste proveli dan, ne može ljepše: more, plaža pa lijepa večerica...Tako i treba!
ReplyDeleteSavijača izgleda prekrasno, s grizom je još nmisam jela, i rado bih probala!
Btw, školjka je divna!
Lana, Tanja, hvala vam :) Školjki sigurno ima više od 30 godina, moj pok. dida ju je lakirao i zajedno s ostalim školjkama te zubima zubatca (kojeg je ulovio, mislim da je bia poprilično velik) stoji kao ukras u našoj vitrini :)
ReplyDeleteDraga Maja , čestitam ti prvu godišnjicu braka ! I svaka slijedeća neka vam bude lijepa barem kao ova i još ljepša i veselija ! Super ste proveli dan i mogu ti reći da ti pomalo zavidim na prvom kupanju i to bez gužve. Ja jedva čekam da se dokopam Dbk-a i kupanja, još malo :)
ReplyDeleteŠkoljka je jako lijepa. A savijača mi se isto tako sviđa. Volim višnje jako i uvijek smo se i mi doma veselili štrudelu od višanja koji je pomalo zamjenjivao onaj klasični od jabuka. Odlično si je napravila i jako lijepo izgleda !
Cestitam 2-u godisnjicu braka !!! :D
ReplyDeletesta da radim kada nisam stigla na prvu,a tresnje svuda po blogovima,te razne poslastice dovedose me do tebe !!!