7.15.2011

Špageti s pečenim cherry rajčicama, kozjim sirom i medom/Spaghetti with roasted cherry tomatoes, goat cheese and honey

Please, scroll down for recipe in English


Ljeto je. Iako je +36 u hladu, imam osjećaj kao da je +50. Doslovno. Ponekad se čudim kako stariji ljudi izdrže ove vrućine bez odlaska na more, poput moje bake. Ne sjećam se kada je zadnji put bila na plaži, da li je to bilo prošle ili pretprošle godine. Sjećam se samo da smo se brat i ja previjali od smijeha jer su se veliki valovi prelijevali preko bake koja je sjedila u plićaku.
Na ove vrućine organizam traži svježe, sezonske namirnice, a M. i ja trudimo se jesti zdravo.
Zapravo, kada malo razmislim, sve je u špagetima koje obožavam. Poanta špageta je da s njima možete pomiješati bilo što i opet će biti ukusni. Volim kada su prošarani plodovima mora ili povrćem. Volim kada mirišu na Dalmaciju, Italiju ili Mediteran. I volit ću taj miris kada za par dana odemo u srce Hrvatskog Zagorja na par dana, čisto da se odmorimo. Odmor od odmora :)
Jučer je cijela moja obitelj, nas petero, vadila mlade krumpire i pripremala se za zimu. Nevjerojatno je kako ljudi čak i na ovim vrućinama misle na zimu/zimnicu, kao marljivi mravi. Tako samo i mi otišli do našeg vrta i pomagali vadit krumpire. Volim mlade, sitne, okrugle krumpire. Najjednostavniji ručak na svijetu: mlade krumpire sam oprala, prelila ih maslinovim uljem i domaćim bijelim vinom, malo posolila i popaprila te dodala svježi bosiljak i ružmarin. Sve se lijepo zapeklo u soku. S guštom smo ih pojeli.


New potatoes with fresh herbs

I znam da ću uživati za par dana kada dođemo u Križevce. Već smo dogovorili roštiljanje te pravu feštu koju nam je kum K. obećao s domaćim jarićem na ražnju. Pit ću i mlado bijelo vino  mog svekra koje je i ove godine na natjecanju osvojilo srebrenu medalju. Guštat ćemo i uživat u vremenu koje nam dolazi. 
I danas, kada odemo na kasno popodnevno kupanje koje će se po običaju produžiti do dugo u noć, gledat ću sjajne zvijezde na nebu te svjetlost zelenkastih planktona u moru koji se stvaraju dok plivate u noći. More je kao nafta i ponekad dobivam takve inspiracije da jednostavno nekada nosim bilježnicu sa sobom i u nju upisujem svoje dojmove. Pomalo mi nedostaju ti pjesnički dani iz srednje škole... Prošlo ljeto na jednom od takvih noćnih kupanja vidjela sam najljepši prizor u životu na našoj pomalo skrivenoj malenoj plaži. Negdje oko ponoć, možda i kasnije, koća se vraćala u luku i prolazila je pored nas. Kako sam ja sjedila na plaži i gledala u more, odjednom se iza zida srušenog mula (koji je prije služio za privez brodova) pojavila jaka svjetlost koja se približavala i bivala sve jača, a koja je osvjetljavala mirno more ispred sebe i tisuće galebova koji su se vrtjeli oko krme koće glasno kričući i tražeći ribu. Kako se svjetlo povećavalo, tako je i brod izlazio iza zida mula i jasno se ocrtavao na pučini mora. Galebovi su i dalje letjeli oko njega dozivajući ribu i stvarali su nenadmašiv prizor. U mirnoj noći čuo se samo njihov krik... Nevjerojatno je kako nam se neke stvari ili prizori urežu u pamćenje i tamo ostanu...
Do mog povratka s odmora, ostavljam vam ideju za lagani ručak. Sve je počelo kada sam išla ispeći cherry rajčice s lukom i medom. Na kraju sam ih samo pomiješala sa špagetima. Integralnim jer sam ih imala pri ruci, a i preferiram ih više nego obične.




Špageti s pečenim cherry rajčicama, kozjim sirom i medom
(za 2 osobe)



      Potrebni sastojci:



·         200 g cherry rajčica, svježih
....................................................................................................................................................
·         250 g špageta
....................................................................................................................................................
·         1 žlica meda
....................................................................................................................................................
·         1 veći režanj češnjaka, sitno nariban
....................................................................................................................................................
·         3-4 žlice maslinovog ulja, domaćeg
....................................................................................................................................................
·         50 g mladog kozjeg sira, razmrvljenog
....................................................................................................................................................
·         svježi listići bosiljka ili timijan
....................................................................................................................................................
·         1 žlica svježe iscijeđenog soka od limuna
....................................................................................................................................................
·         sol, svježe mljeveni papar
....................................................................................................................................................


      Priprema:

·         Zagrijte pećnicu na 180°C. Pripremite manju tepsiju za pečenje pa ju obložite papirom za pečenje.
...................................................................................................................................................
·         U manjoj zdjeli, pomiješajte maslinovo ulje, sok limuna, med, češnjak, te grublje sjeckani bosiljak ili timijan. Začinite s solju i svježe mljevenim paprom.
...................................................................................................................................................
·         Cherry rajčice operite, očistite od peteljki pa prepolovite. Dio rajčica s peteljkama možete ostaviti cijele, a koje će vam poslužiti kao ukras.
....................................................................................................................................................
·         Poredajte cherry rajčice po tepsiji te ih premažite s pripremljenom marinadom dok ju cijelu ne potrošite.
....................................................................................................................................................
·         Pecite oko 20-25 minuta. Povremeno pogledajte kako vam rajčice ne bi zagorile jer će biti gorke.
....................................................................................................................................................
·         U međuvremenu, kada su rajčice pri kraju, skuhajte špagete u većoj količini vode i soli. Neka špageti budu kuhani ad dente. Kada su špageti gotovi, ocijedite ih od vode u kojoj su se kuhali te prelijte s 1 žlicom maslinovog ulja. Dobro promiješajte kako se ne bi zalijepili.
....................................................................................................................................................
·         Kuhane špagete rasporedite u dvije zdjelice ili tanjura. Pomiješajte špagete s pečenim cherry rajčicama te marinadom od pečenja.
....................................................................................................................................................
·         Dodajte razmrvljeni kozji sir, svježe mljeveni papar te listiće svježeg bosiljka ili timijana.
....................................................................................................................................................
·         Poslužite dok je još vruće.
....................................................................................................................................................



English version



It' s very hot here where I am.
It's summer.
And it is +36°C.  Need I say more?
M. and I, we try to eat fresh vegetables and lots of pasta whenever we have a chance.
It's all about the spaghetti. They suppose to be light, comfort and colorful. Simply Italian dish.
I started by roasting the tomatoes with garlic and honey and I just toss them in the spaghetti.
Yesterday my family, the 5 of us, were digging new potatoes. It is hard but amazing work in our garden. So, we ate unpeeled new potatoes, roasted in the oven with olive oil, homemade white wine and fresh rosemary and basil. Amazing! I just love summer and it's gifts, even it's hot :)
In the next few days we will be traveling through Croatia, so I leave you with simple pasta dish, little bit sweet, which I'm sure you'll like.


Spaghetti with roasted cherry tomatoes, goat cheese and honey
(serves 2)

      You need:

·         200 g fresh cherry tomatoes
....................................................................................................................................................
·         250 spaghetti (mine was integral)
....................................................................................................................................................
·         1 tbsp honey
....................................................................................................................................................
·         1 large garlic clove
....................................................................................................................................................
·         3-4 tbsp olive oil
....................................................................................................................................................
·         50 g crumbled goat cheese
....................................................................................................................................................
·         handfull of fresh lemon thyme or basil
....................................................................................................................................................
·         1 tbsp freshly squeezed lemon juice
....................................................................................................................................................
·         salt, pepper
....................................................................................................................................................


      Steps:

·         Preheat the oven to 350 F (180°C). Prepare small baking pan covered with parchment paper.
...................................................................................................................................................
·         In a bowl, combine olive oil, lemon juice, honey, finely grated garlic, and chopped basil or thyme. Season with salt and pepper.
...................................................................................................................................................
·         Wash and slice on the half cherry tomatoes.
....................................................................................................................................................
·         Arrange cherry tomatoes on the baking pan and coat them with the marinade.
....................................................................................................................................................
·         Bake the cherry tomatoes for about 20-25 mins.
....................................................................................................................................................
·         In the meantime, cook spaghetti al dente in a large volume of salted water. Drain and transfer to the larger bowl. Toss spaghetti with 1 tbsp olive oil.
....................................................................................................................................................
·         Divide spaghetti between 2 bowls, and toss in baked cherry tomatoes and marinade from baking.
....................................................................................................................................................
·         Sprinkle with fresh  pepper and crumbled goat cheese. Add some more fresh basil or lemon thyme.
....................................................................................................................................................
·         Serve warm.
....................................................................................................................................................


P.S. For the measurements check out the kitchen chart!

Pin It Now!

25 comments:

  1. Thanks so much for dropping by. Your space is gorgeous and yours photos the light .. SIGH! Loving it all.
    I recently started gardening in pots .. basil .. tomatoes and rosemary .. Still struggling and learning and hope they grow nice and fine like yours :)I am a huge pasta fan and this dish looks delicious.

    ReplyDelete
  2. Koji krompirici, koja stolica! Super, lagani ljetni rucak (kod nas je 15C, tako da sam se ja totalno prebacila na gulase i sl.).

    ReplyDelete
  3. Wow/Jesam li aj ovo zalutala u neku galeriju.Koje divne slikice/I jelo je jednostavno ali takva budu najukusnija.Bravo;)

    ReplyDelete
  4. Fantastično i očaravajuće :)

    ReplyDelete
  5. Točno to što kažeš-špagete su mi odlične s bilo čime. Najbolje su te jednostavne kombinacije, jedan-dva sastojka se pomiješaju sa špagetama i eto predivnog obroka! Sviđa mi se što si koristila med :) A ovi mladi krumpiri...koja je to divota! I oni su najbolji u najjednostavnijim kombinacijama, jer su mladi i predivnog okusa. Ja sam po pitanju krumpira prava Ličanka-što i ne čudi jer mi je cijela mamina strana familije iz Like-obožavam ga i mogla bi živjeti na njemu :) (i tjestenini) :DD

    ReplyDelete
  6. Predivan post! Uzivanje za citanje!!! :) Mnogo mi se dopadaju ovakvi krompirici. Nismo ih do sada tako pravile... :)

    ReplyDelete
  7. Majo vi živite u bajci ili ste vi takve umetničke duše koje u svakom trenutku i kraju vidite ono najlepše što čovek i treba da vidi. Uvek sam se pitala kako je ljudima koji žive na moru. Gde oni idu na more? Da li je za njih zimovanje kao i za nas kontinentalne letovanje? Želim vam srećan put i sigurna sam da ćete se fenomenalno provesti jer ti sa takvim žarom i radošću govoriš o putu da se vidi da ti je kofer već spakovan. Divno je kako voliš suprugovu familiju. To nije baš čest slučaj.
    Špagete su prelepe, a moram priznati još nisam pekla cherry paradajz. Da li treba da se bocne viljuškom pre pečenja da ne eksplodira. Dobar tip oko ovok gorkog ukusa. Stolica je boli glava na slici. Čekamo novu inspiraciju iz Zagorja, a vas dvoje kao da ste i dalje na medenom mesecu i neka vam tako i ostane. Može jedan recetpt od M.-guest post?

    ReplyDelete
  8. Hvala cure na svim komentarima :)
    @ Tamara, upravo tako! Nekad mi se čini da na tome upravo i živimo :)
    @ Jelena, po tvojim komentarima čovik vidi da si bila i ostala pjesnička duša :) Familiju ka familiju ne možeš birat i mislim da je to upravo razlog zašto mi je M. rodbina draža od moje iako moja i nije baš malobrojna ali mrzim kada se diraju i guraju nos u doslovno sve i tamo di im nije misto. Odavno sam takve ljude maknula od sebe i zaista sam sretnija :)
    Šta se tiče guest posta, dobra ideja, iako mislim da bi post bio tipa kako spremit kajganu jer on ništa drugo ni ne zna sam napravit :) Možda ga ipak uspijem nagovorit :)
    Btw, ja rajčice nisam bockala jer nisam htjela da mi sav sok izađe iz njih. Neke su mi u pečenju popucale, a neke ne. S onima koje ne popucaju treba bit pažljiv, prvo ih malo pustit da odstoje kako bi se malkice ohladile, a zatim pažljivo bocnuti kako se ne bi opekli :)
    @ Karkana, thank you :) I hope they will growe :)
    @ Yadi, thanks!

    ReplyDelete
  9. Najslađi su kad ih sam izvadiš i samo dobro opereš koru i uživaš u njima a špageti su neodoljivi a što se tiče familije znam ja kako razmišljaju naši ljudi s obale i otoka u svih se diraju i nikom ne daju mira ,tako da sam se i ja makla i družim se s onima koji mi pašu i s kojim i uživam ali mama se jako ljuti pa trebaš se ići javiti onom ,ovome a meni se digne kosa na glavi valjda bi cijeli godišnji samo trebala šetati i pozdravljati rođake...Uživaj.

    ReplyDelete
  10. That looks lovely...:) Have fun while travelling...:)

    ReplyDelete
  11. I ja volim ovu finu jednostavnu ljetnu kuhinju ali ovaj moj M samo bi jeo nešto s mesom ili sa žlicom... A ja sam skroz drugi tip, samo jednostavno i puno povrća.
    Slike su fenomenalne!

    ReplyDelete
  12. I love the idea of using honey on the tomatoes..sounds heavenly
    I am truly in love with your photography
    I too started some herbs in pots on my kitchen window..can't wait for them to grow

    ReplyDelete
  13. Bas je odlično za leto!Ja od začina kod kuće imam tj kod mame samo ruzmarin.Čekamo nove recepte!Sretan put!

    ReplyDelete
  14. @ Dilajla, vidim da dijelimo istu ljubav prema domaće ubranom povrću/voću, a i familiji :D

    @ Snježana, a joj. Nadam se da ne kuhaš dva ručka dnevno :) Moj M. voli iste stvari kao i ja :)

    @ Ann, thank you :)

    @ Thefooddoctor, I hope they will growe, I love fresh herbs :)

    @ Vera, hvala ti na lijepim željama :)

    ReplyDelete
  15. Majo, kakav prekrasni post! Nevjerovatno sam uživala čitajući, tvoji dojmovi mene makar na nekoliko minuta "bace" u jedan drugi svijet (koji je za mene san snova jer iskreno, ne volim živjeti u gradu, ali eto... šta bih dala da živim blizu mora, mmmm). Samo zamišljam miris mora, galebove...A simpatično je opet kako se ti raduješ odmoru od "odmora" ;) Želim ti predivan odmor uz mnogo roštiljanja i vinceka :)

    A špagete su fenomenalne. Jako volim ovakva jela! A mladi krompirići? Njih bi mogla jesti svaki dan, mljac! Fotke- odišu ljetom, krasne!

    ReplyDelete
  16. The sphagetti and the potato dishes are looking so tempting and colourful! I loved the way you made them. Bravo!

    ReplyDelete
  17. Fenomenalne spagete.....i zaista si u pravu dobre su sa bilo cim....

    ReplyDelete
  18. Hvala vam svima na komentarima :)
    Napokon sam došla na red za internet :)

    ReplyDelete
  19. Prekrasan post,rado volim svratiti u tvoj kutak uvijek me dočekaju prekrasne tople sličice,sa neodoljivim delicijama kao što su i ove špagete...veliki ti pozdrav!

    ReplyDelete
  20. proslijedila sam sestri ovaj recept za špagete, sad mi je poslala poruku da je ispalo bogovski i sad brojim sekunde do kraja radnog vrimena da idem i ja doma jest :)

    ReplyDelete
  21. Samo da javim, da je onaj tekst sto sam pisala, samo malo reformisan, o food blogerkama, zapravo vama :) objavljen u online magazinu ''Wannabe''

    http://wannabemagazine.com/u-kuhinji-sa-varjacom-olovkom-i-fotoaparatom/

    ReplyDelete
  22. Katarina, odlično, no to već i sama znaš :D

    ReplyDelete
  23. Sve je tako primamljivo i mirisno i mmmmmm :)
    Od hrane, posudica, bilja do fotografija! :)

    ReplyDelete