Baked apricots with ice cream |
Jeste li čuli za izraz „en papillote“? Riječ je o francuskom
izrazu koji označava voće zamotano u paketićima koji se prave najčešće od
papira za pečenje, a zatim zapečeno u pećnici. Jednostavno i divno zvuči, zar
ne? Takvog je i okusa! Meni je osobno najdraže posluženo uz sladoled od
vanilije, a u mojoj verziji bilo je posluženo uz vanilla sladoled koji sam
radila od bourbon vanilin štapića prošarano s sirupom od malina. Znači,
napravite uobičajen sladoled od vanilije sa sjemenkama vanilije ili bourbon
vanilije, a kada se sladoled počne
zamrzavati, lagano mu u par pokreta umiješate već skuhani i ohlađeni kompot od
malina i bourbon vanilin šećera. Receptić dolazi samo okvirno, mjere nisu
ograničene, a možete staviti voće koje volite ili koje imate pri ruci.
Ovih dana, ili bolje rečeno posljednjih
nekoliko tjedana pa čak i zadnja dva mjeseca bila sam toliko zauzeta da vam
nisam stigla sve ispričati što sam radila, a kamoli objaviti sve te recepte i
slike za koje treba poprilično vremena da se napišu. Iako se to možda tako ne
čini po mojim postovima, istina je. Nekada imam osjećaj kao da imam 4 ruke
umisto ove dvi i napravim tisuću svari, pogotovo onih kojima se gostimo M. i ja
sami ili s prijateljima, ali jednostavno ne stignem sve objaviti jer nekada
treba iskoristiti vrijeme s prijateljima, obitelji ili jednostavno otići
prošetati ili se okupati i izaći malo iz ovog virtualnog svijeta.
Da nisam bila zauzeta, sigurno bih vam
već prije pričala o Pečenim marelicama s sirupom od javora i timijanom koje sam
radila, o pečenim nektarinama s medom i timijanom, o pečenim paketićima ljetnog
voća, o Sladoledu od punča, o ledenim voćnim lizalicama, o Toskanskoj piti koju
radim skoro svaki vikend, o integralnom kolaču bez jaja s višnjama, o Muffinima
s limunom i makom s dodatkom borovnica... Ali, jednostavno nisam stigla, tako
da će neki receptići dolaziti i s zaostatkom (ako uopće nađem vremena za njih)
jer uvijek mi nešto novo pada na pamet i uvijek mi se to novo sviđa više od
onog starog tako da neke stvari ostanu zaboravljene...
Ovim
putem se želim zahvaliti mojoj dragoj prijateljici Juditi koja mi je poklonila
pregršt tkaninastih stvari kao podloga za slikavanje. Judita i ja se znamo još
od malih nogu, a od prije par godina Judita se počela baviti izradom
nakita, a između ostalog izrađuje i
prstene i naušnice od tkanina. Meni su se te tkanine toliko svidjele da mi se
smilovala :) i udijelila par komadića, a jedan od njih je i prekrasna svijetloplava tkanina s
malenim cvjetićima u koju sam se doslovno zaljubila. Judita, hvala ti!
I
kao šećer na kraju (a svi mi volimo slatko) želim vas upoznati s blogom mog jako dragog i dugo znanog
prijatelja Mede čije recepte možete naći i na Coolinariki, a koji je nedavno
otvorio svoj blog. Medo je inače po struci kuhar i jako mi je draga i srcu
prirasla osoba pa vas pozivam da posjetite njegov blog i njegove recepte i da
jednostavno uživate u tim prekasnim rižotima, kolačima...
Zapečeno ljetno voće
(za dvije osobe)
Potrebni sastojci:
·
4 marelice, prerezane i očišćene
od koštica
....................................................................................................................................................
·
10 svježih višanja ili trešanja,
očišćenih od koštica
....................................................................................................................................................
·
10 svježih borovnica, malina,
ribizla ili jagoda
....................................................................................................................................................
·
1 štapić vanilije, sjemenke
....................................................................................................................................................
·
2-3 žlice kristal šećera
....................................................................................................................................................
·
svježi listići timijana
....................................................................................................................................................
·
sladoled od vanilije
....................................................................................................................................................
Priprema:
·
Pomiješajte voće po želji.
...................................................................................................................................................
·
Voću dodajte šećer i sjemenke iz
mahune vanilije pa ostavite sa strane oko 10 minuta.
...................................................................................................................................................
·
Zagrijte pećnicu na 200°C.
Pripremite dva lista papira za pečenje.
...................................................................................................................................................
·
Svaki papir za pečenje položite
ispred sebe, voće stavite na sredinu, dodajte timijan pa od papira napravite
paketić tako da ga savijete prvo po širini, a zatim savijte krajeve.
...................................................................................................................................................
·
Položite paketiće voća na tepsiju.
Pecite oko 15 minuta.
....................................................................................................................................................
·
Izvadite paketiće iz pećnice, ostavite
da se ohlade oko 5 minuta, a zatim ih otvorite po sredini. Dodajte kuglicu
sladoleda od vanilije i uživajte u ljetnim mirisima i okusima.
....................................................................................................................................................
English version
En Papillote (French: "in parchment") is a
method of cooking in which the food is put into a folded parchment paper.
I love these
simple things served with vanilla ice cream. So tasteful!
These days (or
should I say weeks) I was so busy, that I din't had enough time to share all
beautiful things I made for M. and me, for our family or friends. If I had
time, I would have shown you the Punch ice
cream that I made, the fruit popsicles, baked apricots with maple syrup and
thyme, baked nectarines with honey and lemon thyme, the Tuscan pie, the lemon
muffins with poppy seeds and blueberries... But I didn't have time. Instead, I
enyoj summer time with my husband and friends.
I would like to take this opportunity and tell you about my dear friend Medo who
recently opened blog. Be sure to stop by on his blog and read all of these
yummy recipes of real chef :)
Summer fruit papillotes
(serves 2)
You need:
·
4 fresh apricots, pitted and diced
....................................................................................................................................................
·
10 fresh cherries or sour cherries,
pitted
....................................................................................................................................................
·
10 blueberries, raspberries,
currants or strawberries
....................................................................................................................................................
·
1 vanilla bean, seeds scraped out
....................................................................................................................................................
·
2-3 tbsp granulated sugar
....................................................................................................................................................
·
fresh lemon thyme leaves
....................................................................................................................................................
·
vanilla ice cream
....................................................................................................................................................
Steps:
·
In a bowl, combine all the fruits
you like.
...................................................................................................................................................
·
Toss gently with the sugar and
vanilla seeds. Leave for 10 mins.
...................................................................................................................................................
·
Preheat the oven to 400 F (200°C)
and have 2 pieces of parchment paper.
...................................................................................................................................................
·
Place one paper in front of you,
put half of the fruits in the middle. Add lemon thyme. Fold the papillote
secure, lengthwise first and then at each end. Repeat with the second paper and
fruit.
...................................................................................................................................................
·
Bake the papillotes for 15 mins. Remove
from the oven and let rest for 5 mins before the top opening. Add one
scoop of vanilla ice cream and enyoj in the summer.
....................................................................................................................................................
Pin It Now!
Diiivnoooo!!! Sve je divno u ovom postu! :) I tvoje fotke i ove predivne idejice za slastice! :) A i već sam otvorila i Medin blog! :)
ReplyDeleteHvala ti puno :)
ReplyDeleteObavezno svratite na Medin blog :)
hvala na linku, idem da vidim blog! A fotke, ja vise nemam rijeci da opisem svoju ljubomoru:))), salim se malo, prekrasne su!!!
ReplyDeletezna se: melrose
Ne moram ti ni pisati o tome koliko si me iznenadila. Hvala ti puno :) Blog sam napravio potaknut receptima koje sam napravio i isprobao, a potrebno ih je još i objaviti. Zbog sezonskog posla i dvokratnog rada sam malo ograničen za kuhanje kod kuće ali poslije ljeta ću to sve nadoknaditi. Iskreno da kažem, kuhanje kod kuće, fotografiranje i objava recepata općenito na internetu mi je vrsta kreativnosti koja mi fali i koju na moju veliku žalost nemam u ovom sezonskom poslu jer to su većinom jela a la carte koja su za tren gotova i to je to. Ne gubim nadu i nadam se kreativnijem i boljem poslu u ugostiteljstvu od ovog sezonskog. :)
ReplyDeleteŠto se tiče mog bloga i recepata potrudit ću se da bude još finih i jednostavnih slatkih i slanih jela za koja se nadam da će se svidjeti i ostalim ljubiteljima hrane :)
Tebi Majo još jednom puno hvala na iznenađenju i usput pohvala za recept koji vjerujem da je jako fin :)
:) Medo, hvala tebi :) Ne bih hvalila da nije vrijedno hvaljenja, a budući da sam većinu toga i isprobala, a jedan manji dio probala i iz prve ruke na našim susretima, znam što govorim :) Nadam se da ćeš naći posal kakav priželjkuješ tako da se možeš posvetit onome šta zaista voliš :)
ReplyDeleteMajo, kakve divne prijatelje imaš i da znaš da treba čovek izaći iz virtuelnog sveta. I meni se desi da se recepti nagomilavaju a sada mi se neki ni ne dopadaju zbog fotografija, pa i ne odgovaraju sezoni. Neka čuče u draftu, koliko vidim kako vreme prolazi postovi iskusnijih blogerica se proređuju pa će i te fotke dobro doći. Voće nisam ovako spremala, a mogu misliti kako je dobro u kombinaciji sa slodoledom.
ReplyDeleteSuper su ovi papilotići :) i ova tkaninica je prekasna, jako ti se lijepo uklapa u fotografije! Vidi se da si radila puno divnih stvari, a ja se radujem tvojim nadolazećim receptima! Tako i ja imam u draftu svašta nešto pa mi se ovo posljednje uvijek više svidi od nečeg ranije napravljenog :D
ReplyDeleteE, jako mi je drago čuti da je Medo otvorio svoj blog, sad hitam tamo! :)
Da dobro kaže Tamara super su ti ovi papilotići,puna okusa koje treba iskoristiti pogotovo sada kada ima toliko svježeg voća.
ReplyDeleteKakvo zuivanje z aoci;) A tek jesti ..mogu misliti;)
ReplyDelete