7.29.2011

Špageti sa škampima na buzaru/Scampi Spaghetti or I grew up this way

Please, scroll down for recipe in English

Scampi Spaghetti
Buzara je tradicionalni dalmatinski umak pripremljen od bijelog vina, češnjaka i peršina „na crveno“. Ako ste se ikada pitali šta to domaćim ljudima u Dalmaciji znače izrazi „na crveno“ i „na bilo (na bijelo)“, vrijeme je da vam netko kaže da je „na crveno“ tradicionalni način spremanja brujeta, špageta, rižota i općenito sve ribe jer uključuje dodatak soka od rajčice, a najčešće koncentrata rajčice u umak, koji jelo oboji u crveno. Izraz „na bilo“ nešto je novijeg datuma i uključuje dodatak slatkog vrhnja za kuhanje. Finog, laganog okusa, ali i masno.


Home grown tomatoes from our garden

Ako ste se ikada susreli s dalmatinskim restoranima, zasigurno ste primjetili da nema restorana koji vam neće ponuditi buzaru. Buzara je u restoranima najčešće naručivano jelo, ali pored jastoga sa grilla i riblje plate, najskuplje jelo koje zaista možete brzo pripremiti kod kuće.
Na ovom jelu sam odrasla i veliki sam ljubitelj škampa, a moja baka mi ih je znala  često spremati ljeti. Uvijek dodajem luk u umak jer mi je buzara na taj način boljeg, punijeg okusa, a dok se kuha jednostavno ćete uživati u mirisima bijelog vina i škampa koji će obogatiti svaki kutak vaše kuhinje. Pritom ćete se pitati odakle stiže taj divni miris koji nikada niste okusili i zazubice će vam rasti. A onda, kada je jelo napokon servirano ispred vas, zar nije divno šta je ovo jedno od rijetkih jela koje možete jesti rukama i pritom biti dijete dok se igrate hranom u svom tanjuru?



Budite sigurni da ste upotrijebili domaće maslinovo ulje ili ako isto nemate, barem da ulje bude dobre kvalitete, kao i vino. Naravno, i da škampi budu svježi, pa preferiram kupiti ih još dok su živi :)
Prvi puta kada sam M. poslala na peškariju (ribarnicu) da kupi škampe, nastala je prava avantura jer nekoga ko nema domaći naglasak lako je privarit i svježe zaminit za zaleđene. Doma vas dočekaju škampi iz leda ulovljeni prije tkoznakoliko dana, pa vas čeka i borba s prodavačicom za povrat novca jer kg škampa košta oko 80 kn i niste spremni popustiti. Na kraju dobijete svježe škampe jer je domaće ljude teško privarit, a sve se to na kraju isplati da bi imali fini ručak, koji ste naravno platili iz svog džepa. Svježi škampi imaju lijepu narančastu boju, dok zaleđeni škampi u gornjem dijelu tijela poplave/pomodre pa budu zelenkasti. Već znate po tome da ulov nije jutrošnji i da su čekali na ledu dok se ne prodaju (a šta prodavači često rade. Naime, kada je liti lipo vrime, škampa ima u obilju i onda ne budu skuplji od 40 po kilogramu. Na lošije vrime nitko ne ide u škampe pa se prodaju ka suho zlato). 
Dakle, ako se ikada nađete na peškariji, obratite pažnju na boju škampa :)
Spremni? 


Špageti sa škampima na buzaru
(za dvije osobe)

      Potrebni sastojci:

·         500 g svježih škampa, neočišćenih
....................................................................................................................................................
·         300 g špageta
....................................................................................................................................................
·         400 ml suhog bijelog vina
....................................................................................................................................................
·         1 glavica luka, krupnije narezana
....................................................................................................................................................
·         3 režnja češnjaka, sitnije narezana
....................................................................................................................................................
·         60 ml maslinovog ulja, domaćeg
....................................................................................................................................................
·         2 žlice koncentrata rajčice ili soka od rajčica
....................................................................................................................................................
·         2 manje svježe rajčice, krupnije narezane
....................................................................................................................................................
·         ½ limuna, krupnije narezanog
....................................................................................................................................................
·         40 g krušnih mrvica
....................................................................................................................................................
·         1 vezica svježeg peršina, sitnije narezanog
....................................................................................................................................................
·         sol, svježe mljeveni crni papar
....................................................................................................................................................


      Priprema:

·         Škampe operite pod mlazom hladne vode pa im očistite crvene „brčiće“ ako želite. Možete ih i očistiti ili očistiti samo dio, ali ja ih preferiram kuhati cijele jer je u tome cijela čar ovog jela.
...................................................................................................................................................
·         U manjem loncu zagrijte maslinovo ulje, dodajte krupnije narezani luk pa dinstajte dok luk ne poprimi kristalno bijelo-žutu boju. Dodajte cijele škampe pa ih popržite par minuta bez tekućine, tek toliko da puste miris. Miješajte cijelo vrijeme kako vam luk ne bi izgorio.
...................................................................................................................................................
·         Dodajte sjeckani češnjak, peršin, malo soli, koncentrat rajčice i cijelu količinu bijelog vina. Kuhate povremeno protresajući loncem oko 20-30 minuta na srednje jakoj vatri.
...................................................................................................................................................
·         Kada su škampi kuhani, dodajte sjeckane rajčice i limun, te krušne mrvice. Dodajte cijele špagete pa kuhajte dok vam se špagete ne skuhaju al dente.
...................................................................................................................................................
·         Provjerite slanoću prije nego skinete buzaru s vatre. Ako želite, dodajte još krušnih mrvica za gušći umak, još peršina, soli.
...................................................................................................................................................
·         Skuhane špagete s škampima podijelite u dvije zdjelice i pospite s svježe mljevenim crnim paprom, s peršinom ili parmezanom. Poslužite odmah dok  je jelo još toplo.
...................................................................................................................................................
·         Jednom kada je jelo ispred vas, dajte mašti na volju i budite jednom dijete za stolom. Dopustite da vam se umak cijedi niz ruke dok čistite repove škampi i pritom uživajte u svakoj minuti predivnog tradicionalnog Dalmatinskog jela :)
...................................................................................................................................................



English version

Scampi spaghetti or Spaghetti on „buzara“ way. Buzara is a traditional Dalmatian seafood sauce made with white wine, parsley and garlic, mostly used with clams or scampi/shrimps. 
One of the rarely dishes that can be eaten with the hands, and we enjoy in that (pretty much).
Buzara sauce is mostly served dish in Dalamtian restaurants, and tourists love it. It's also one of the most expensive dish even it's so easy to prepare it yourself at home. 
Ready? Just be careful to use good olive oil and white wine, fresh scampi and vegetables.
This is the dish that my Grandma often cooked just for me and I love it so much. It feels like chilhood and I can say that I grew up on this beautiful dish! We love eat it with hands, while sauce slipping down the arms...
And believe me, you do not wont it to share with more than one person (preferebly your loved one) because it's so tasty you'll wont more!

Scampi Spaghetti
(serves 2)

      You need:

·         1 pound (500 g) fresh scampi/shrimps
....................................................................................................................................................
·         300 g spaghetti
....................................................................................................................................................
·         400 ml dry white wine
....................................................................................................................................................
·         1 small onion, finely chopped
....................................................................................................................................................
·         3 garlic cloves, finely chopped
....................................................................................................................................................
·         60 ml olive oil
....................................................................................................................................................
·         2 tbsp tomato juice or tomato paste
....................................................................................................................................................
·         2 small fresh tomatoes, chopped
....................................................................................................................................................
·         ½ fresh lemon, chopped
....................................................................................................................................................
·         40 g bread crumbs
....................................................................................................................................................
·         hanful of fresh parsley, finely chopped
....................................................................................................................................................
·         sea salt, handful freshly ground black pepper
....................................................................................................................................................


      Steps:

·         Wash scampi briefly under the cold water, set aside. You can clean the shells if you like, but I prefer not to even it's a little bit messy later, but that's the fun!).
...................................................................................................................................................
·         Heat olive oil in a large pot and set over medium heat. Add chopped onion and cook until white-golden in color, stirring occasionally.
...................................................................................................................................................
·         Add whole scampi and cook without liquid few minutes. Then add chopped garlic, parsley, little bit sea salt, tomato paste and white wine. Let it cook 20-30 minutes on medium heat. Simmer, stirring occasionally.
...................................................................................................................................................
·         Add chopped tomatos, lemon and bread crumbs. Stirr. Add spaghetti and cook 5 minutes more, or until spaghetti are cooked al dente.
...................................................................................................................................................
·         Taste and add more sea salt if you like, add fresh ground pepper, more parsley if you like, or more bread crumbs if you like little bit thicker sauce.
...................................................................................................................................................
·         Devide scampi spaghetti into two bowls and serve immediately. You can serve it with Parmigiano Reggiano, if you like (I prefer a lot of parmesan!).
...................................................................................................................................................
·         Once the dish is in front of you, let your imagination run wild and enjoy this beautiful Dalmatian seafood dish.
...................................................................................................................................................

P.S. For the measurements check out the kitchen chart!

Pin It Now!

20 comments:

  1. Ohhhh Majo, ovo je prekrasno, volimmmmm :D Kad sam u Dalmaciji, uzivam u jelima na buzaru... Hvala puno na savjetima kako poznati svjeze ulovljene škampe. Dobro, ovdje kod nas ih ima samo zamrznutih, pa i ne "treba" kontrola ;), ali kad opet budem bila na primorju, ovo ce mi jako dobro doci!!! Hvala!

    Tvoji špageti sa škampima na buzaru izgledaju tako primamljivo, a slike- FENOMENALNE!

    ReplyDelete
  2. Pa ko ne bi razvio ljubav prema kuvanju ako si na ovako necemu odrasl.Mnogo volim skampe i u spagetama:)

    ReplyDelete
  3. Pravi specijalitet!Njami!Ja to retko kada imam prilike da probam!

    ReplyDelete
  4. obožavam ih! Ali baš to što kažeš, treba znati prepoznati i kupiti friške. Uh, mogla bih ih jesti na milijun načina, kako god, stvarno ih obožavam :)) Na buzaru volim isto sve...mi često dagnje prikupljamo kad smo na moru, ima jedno mjesto na koje stalno idemo i gdje je voda jako čista, pa ih spremam na buzaru, obožavam kad puste more i onda se toća kruhić u to...divota! :)

    ReplyDelete
  5. Divim se cijeni od samo 80 kn. Primorske ribarnice ističu puuuuuuno veću cijenu za 1 kg :(

    Prekrasno prikazano i ekran bih pojela ;-)

    ReplyDelete
  6. volim škampe, a ti si to divno skuhala i onda popratila još divnijim slikama!

    ReplyDelete
  7. Hvala cure :)
    Nemojte krivo shvatit cijenu od 80 kn - ona nekada varira i do 200 kn, ovisno o klasi ribe/škampa koju kupujemo...

    ReplyDelete
  8. Uf, ovo je skroz dobro i mom dragom bi se extra dopalo... Ja nikada nisam jela (ni pravila) skampe jer su mi stvarno mnogo skupi. Ali jela sam gambore i oni mi se dopadaju. Pretpostavljam da je okus priblizan?
    A fotke - kao i uvek, prelepe... :)

    ReplyDelete
  9. @ Miki, zapravo, gambere sam probala par puta i slobodno mogu reći da je to jedna od rijetkih stvari koje ne volim. Škampi su mi punijeg okusa, nisu toliko slatkasti, a skuhani u vinu (netko koristi pola vino/pola voda, no meni dolaze do izražaja kada se koristi samo vino) daju posebnu aromu. Ne mogu ih usporediti s gamberima, ali doduše, ja sam probala samo zamrznute gambere. Virujen da su svježi puno boljeg okusa :)

    ReplyDelete
  10. Nisam to znala. Verovatno bih i ja to mislila da sam probala i jedno i drugo... Ako ikada probam skampe (nadam se da hocu jednom) javicu ti utiske... :)

    ReplyDelete
  11. Škampe obožavam na sve načine, pa tako i sa paštom. Fotke su kao i recept, savršene!
    Na kontinentu iz nužde zažmiriš često na oba oka i ne vidiš da se baš plave! :)

    ReplyDelete
  12. Jaoj, buzara! Obožavam je, al više volim bez paradajza a i bez vrhnja/slatke pavlake...tako sam navikla, takvu je pravila moja baka.

    Odličan recept i prelepe fotke, dodje mi da sednem u prvi bus i na škampe!

    ReplyDelete
  13. predivno!
    škampe obožavam a i razne buzare jako volim, ipak ne pripremam ih često, nekako su to jela koja radim dok sam dolje a u zagrebu tek jako, jako rijetko.
    ovo što si ti napravila baš je i po mom guštu. fotke su prekrasne!

    ReplyDelete
  14. Hey Maja,

    It's interesting to learn that you actually enjoy this dish with hands! I can see the fun of it. We have a culture of eating certain dishes with hands in Malaysia as well, but it involves mostly rice dishes:) There is a method/ manner to scoop the rice with fingers, but I always struggle with it. So I end up eating with utensils instead.

    I wonder if there is a specific method of eating the spaghetti noodles with your hands in Dalmatia. Would be fun to try out. Love this recipe with white wine!

    ReplyDelete
  15. Your Scampi Spaghetti looks so mouthwatering, Maja! Great combination of ingredients!

    ReplyDelete
  16. @ Tina, thanks! :)

    @ Reese, thank you! Actually, I eat these scampi spaghetti with hands, but it's not polite to do that when you have giuests :) I love that you have such amazing tradition you can eat some food with hands! I love playful food :)

    ReplyDelete
  17. Ja bi na ovome mogla živeti, ali svaki svakcati dan. Uvek mi je fascinantno bilo zašto se kaže na buzaru. I u Crnoj Gori isto kažu dagnje na buzaru, a zašto nije dagnje u buzari.
    Majo, treba pisati ovakve postove jer se tako neke stvari razjasne, a kada piše neko sa područja gde je to domaće jelo onda dobijemo prave informacije. Da mi je doći do svežiš škampi to ne mogu. Ima neka opcija ovde poručivanja svega i svačega iz sveta da ti stigne friško ali košta kao svetog Petra kajgana. Moraću se zadovoljiti škampima sa leda koje ko zna koliko stoje na njemu. Sada imam i uputstva šta da tražim.
    Jel može jedan post sa razjašnjenjem šta su škampi, šta kozice, ima tu još nekih naziva ne mogu da se setim, kako se to kaže na engleskom, šta je najbolje kupiti i kako. Iz prve ruke sa mora!

    ReplyDelete
  18. O ovakvoj klopi mogu samo maštati... Predivno izgleda i rado bi klopala ove škampe ali, ali...

    ReplyDelete
  19. Hi Maja, Your Spaghetti with shrimp in wine sauce recipe has been selected to be featured in a Recipe Guessing Game. Please share the following link with your friends and fans. To play, go here: http://knapkins.com/guess_games/153?source=blog Congrats again!! :)

    ReplyDelete
  20. There is certainly a lot to find out about this subject. I really like
    all the points you've made.
    Also see my web site: read this blog and get stoned tumblr

    ReplyDelete