Ovog vikenda M. i ja smo otišli uhvatiti
malo svježeg zraka na planinu Kozjak
koja se uzdiže poviše Trogira i 7 Kaštela. Dug put nas je čekao do gore i strma
staza nas je pratila, ali kada se male ruke (i noge slože) ništa nije nemoguće
kada znate da idete s zadanim ciljem, ili više njih :)
Na samom vrhu Kozjaka nalazi se
Planinarski dom Malačka u kojem se
možete fino odmoriti od penjanja, a koje vikendima vrvi planinarima i onima
željnim avanture ili pak malo čistog zraka. Ili prave seljačke hrane koju
obožavamo pojesti u kasnu jesen.
Cilj: borovnice.
Na Kozjaku u kasnu jesen ponajviše možete
naći grmove biljke Planike i njenih crveno-žutih
bobica koje nazivamo Maginje, a od
kojih sam se zadnji put malo „napila“ jer nisam znala da imaju poveći postotak
alkohola u sebi pa sam teturala nizbrdo, a da ni sama ne znam kako sam se
spustila do auta. Mislim da je to bilo 2009.g. i da me od tada Kozjak više nije
vidio jer smo između ostalog išli s prijateljima i imali bliski susret s
lovcima koji su lovili uz cestu iako im je to bilo zabranjeno. Kada su meci
počeli frcati poviše naših glava, nije nam preostajalo drugo nego da se
sakrijemo i vičemo da znaju da smo tu. Nedjeljom me Kozjak više neće vidjeti :)
Ovog puta išli smo u borovnice, a kažu da
je kraj srpnja pravo vrijeme za njih. Čini se da smo ipak malkice zakasnili jer
naš ulov nije bio poveći, pa sam ostatak kupila :)
Mada ulov nije bio bogznašto, svježe
borovnice pune su antioksidansa, a svjež planinski zrak samo nas je lijepo
odmorio za nove radne pobjede, ili barem za nova kupanja/sunčanja sada kada je
napokon počelo malo toplije vrijeme i kada nam se ljeto vratilo. Bilo je i
vrijeme!
Na putu prema kući, naišla sam na
neobičan cvijet boje fuksije koji nam je ukrasio cijelu malenu prostoriju dok
smo se gostili s crumbleom i uživali u zalasku sunca na balkonu :)
Zamalo smo posvojili i malog psića kojeg
smo pronašli kako njuška okolo, no u zadnji trenutak se pojavio njegov vlasnik
tako da smo ostali bez te malene slatke životinjice.
(za dvije osobe)
Potrebni sastojci:
Za voće:
·
150 g svježih borovnica
....................................................................................................................................................
·
2 žlice smeđeg šećera
....................................................................................................................................................
·
½ žličice vanilija bourbon praha
....................................................................................................................................................
·
1 sjemenka kardamoma
....................................................................................................................................................
Za crumble:
·
1 žlica zobenih pahuljica
....................................................................................................................................................
·
2 žlice lješnjaka, finije
nasjeckanih
....................................................................................................................................................
·
120 g pirovog brašna
....................................................................................................................................................
·
1 žlica maslaca, ohlađenog
....................................................................................................................................................
·
1 žličica meda ili smeđeg šećera,
ili više ako volite slađe tijesto
....................................................................................................................................................
Priprema:
·
Zagrijte pećnicu na 180°C. Kalupe
za pečenje premažite s malo otopljenog maslaca. Ostavite sa strane.
...................................................................................................................................................
·
Svježe borovnice operite pa
pomiješajte s šećerom, vanilija prahom i sjemenkama kardamoma. Ostavite da
odstoji oko 10 minuta.
...................................................................................................................................................
·
U manjoj zdjeli pomiješajte brašno
s šećerom, lješnjacima i zobenim pahuljicama. Dobro promiješajte pa dodajte
maslac narezan na komadiće. Tijesto spojite i razmrvite rukama u sitnije
mrvice. Ostavite u hladnjaku do upotrebe.
...................................................................................................................................................
·
Kada se pećnica zagrijala, voće
ulijte u pripremljene kalupiće pa prekrijte s mrvicama tijesta. Možete ih čak i
pomiješati kao što sam ja napravila, tako da se tijesto s borovnicama fino
zapeče.
...................................................................................................................................................
·
Pecite oko 20-30 minuta.
...................................................................................................................................................
·
Ostavite da odstoji na sobnoj
temperaturi oko 10 minuta, a potom poslužite mlako.
...................................................................................................................................................
English version
This week M. and I were hiking on a
nearby Kozjak mountain, above Trogir
and Kastela. Bad weather the last few days has forced us to stay away from the
swimming, so we went to catch some fresh mountain air, and to pick up some
blueberries we both love. I love nature, so I was so grateful for fresh
blueberries!
I made crumble with healthy spelt flour,
energetic oats, brown sugar, some domestic hazelnuts and blueberries.
On our way home, I find interesting
flower with intesive pink color, in which I fell in love, so I took it home
with me. We almost adopted a sweet puppy we find wandering around on Kozjak mountain,
but his owner showed up in the last minute. So interesting day!
Blueberry crumble
(serves 2)
You need:
For the fruit:
·
150 g fresh blueberries
....................................................................................................................................................
·
2 tbsp brown sugar
....................................................................................................................................................
·
½ tsp vanilla bourbon powder
....................................................................................................................................................
·
1 cardamom pod, split open and
seeds scraped out
....................................................................................................................................................
For the topping:
·
1 tbsp rolled oats
....................................................................................................................................................
·
2 tbsp hazelnuts, finelly chopped
....................................................................................................................................................
·
120 g spelt flour
....................................................................................................................................................
·
1 tbsp unsalted butter, chilled
....................................................................................................................................................
·
1 tsp honey or brown sugar, or
more if you like
....................................................................................................................................................
Steps:
·
Preheat the oven to 350 F (180°C).
Butter a baking dish or ramekins. Set aside.
...................................................................................................................................................
·
Combine blueberries with sugar,
vanilla powder and cardamom seeds. Leave aside.
...................................................................................................................................................
·
In a bowl, combine flour with
sugar, hazelnuts and oats. Add cutted butter and rub until crumbles form. Set
in a fridge few minutes.
...................................................................................................................................................
·
Pour the fruits inside the dish
and cover with crumble.
...................................................................................................................................................
·
Bake for 20-30 minutes, or until
the fruit bubbles.
...................................................................................................................................................
·
Let rest for 10 minutes, then
serve lukewarm.
...................................................................................................................................................
Uh kako fino izgleda;) Na jednom drugom blogu neko je postavio temu..sta vam najvise nedostaje od namirnica iz bivse Yuge(ovo se odnosilo na one koji zive izvan zemlje).Pobednik je bio jogurt..onaj tecni.A vidis ja zaboravih da napisem gusti sok od borovnice.:)
ReplyDeleteŠto ovo dobro izgleda, crumbleu ionako ne mogu odoljeti, još s borovnicama
ReplyDeleteToliko sam luda za borovnicama da bih i ja planinarila u potrazi za njima. Fini crumble!
ReplyDeletekrasan crumble! I ja sam ove sezone ostala bez borovnica, preostaju mi kupovne. Nisam znala da maginje imaju alkohola :)
ReplyDeleteprekrasan crumble i prekrasne borovnice, još su slađe kad si ih sama nabrala iako u nedovoljnoj količini!
ReplyDeleteHvala cure :)
ReplyDelete@ Tamara, nisam ni ja znala dok ih se nisam najela. Isprobano na svojoj koži :)
Divne fotke! Ja volim borovnice, ali ovdje nema za kupiti sumske, nego one uzgojene, koje vise lice na grozdje. Totalno su bez veze, to nije nikakav ukus!
ReplyDeleteLovci nisu normalni, sta bi bilo da su nekoga pogodili...izvinuli bi se?!? Ili ne bi cak ni to! Strasno!!! Sreca nikome se nije nista desilo!!!
Za maginje nikada cula, idem pogledati na netu...
i ja obožavam crumble, pogotovo onaj sa borovnicama ili miješanim šumskim voćem... ove godine kao da nisu baš dobro rodile borovnice, ja ih npr. na mjestu na kojem sam ihh brala prošle godine, ove godine nisam našla, niti jednu. :( ali nema veze, zato su trešnje ove godine odlično rodile u Gorskom kotru.. :) fotke su ti divne i zanosne. :)))
ReplyDeleteDivan recept (bas sada mi se jede taj crumble...) i divna avantura... :) Mogu misliti kako ti je bilo tada kad su lovci pucali. Ja sam se uvek plašila kad su lovci u blizini. Ko zna gde metak može zalutati?! :)
ReplyDeleteA kuče... :) Joja i njen dragi su pre nekoliko dana spasili još slepe mačiće nađene pored kontejnera. Najpre su ih hranili špricom, a onda su ih udomili kod jedne mačke koja je izgubila svoje mačiće...
Neću ništa reći samo uživam znaš...
ReplyDelete:) Hvala!
ReplyDeleteKako ja volim crumble! Jela bih ga svaki drugi dan. Odlican recept.
ReplyDeleteVolim otici iz grada i otisnuti se na planinske vrhove ili barem brezuljke. Tamo covek naidje na mnostvo bilja, bobica... a i napuni baterije koje mi se sve cesce prazne poslednjih meseci u ovom prenatrpanom gradu. Ne volim lovce - tek, da se zna.
ReplyDeleteOvo bi mi bas prijalo iako nikako da se okusam u pripremi crumble-a. Borovnice posebno volim i znam koliko su blagotvorne po organizam. Jako dobar nacin kako ih koristiti.
Hvala za mali putopis i fotkice, tek da provirim na tvoje divno ostrvce. Veliki pozdrav, draga moja...
Bojim se da vrh planine mene ne bih video osim ako ne postoji žičara do vrha. Mi smo skoro išli do Avale koja ima nešto preko 500m dovoljno da se nazove planinom ali sezonskom linijom gradskog prevoza do vrha. Svaka čast na planinarenju!
ReplyDeleteJa grm borovnice nisam videla, a mogu misliti kakav je gušt brati ih sveže. Mi smo par dana bili kod suprugovih i tamo smo duž ulice brali (krali) kupine i šljive koje rastu pored puta u dvorištima kuća ali grane lepo vire van dvorišta pa smo se poslužili. Ne da se porediti sa kupovnim voće sa grane.
Mogu misliti kako su ove borovnice dobre u kramblu.
Baš mi je žao što ste ostali bez ljubimca, ali ako ga želite, može da bude lep poklon za M. za rođendan.
aaaaa, divnog li crumbla! pa još s borovnicama, mmmm....
ReplyDeletebravo za planinarenje i branje, tako je gušt sigurno bio i veći ;)
borovnice jako volim, čak sam ih pokušala uzgojiti doma al nisu se primile.
e, da, fotke su ti prekrasne!