Moja lubenica bila je svježa, hrskava i nije puštala puno vode pa sam joj malo pripomogla dodavajući hladnu vodu malo po malo. Nemojte pretjerivati u količinama dodavanja vode jer je moguće da ju lubenica u kuhanju pusti. Količinu šećera možete prilagoditi svojem ukusu, ja osobno ne volim kada su mi zimnice preslatke.
Džem od lubenice
(za oko 500 g džema)
(za oko 500 g džema)
Potrebni sastojci:
·
3 kriške lubenice
....................................................................................................................................................
·
120 ml hladne vode
....................................................................................................................................................
·
4 žlice kristal šećera ili više po
vašoj želji
....................................................................................................................................................
·
1 žličica ekstrakta vanilije
....................................................................................................................................................
·
2 žličice Želina
....................................................................................................................................................
Priprema:
·
Lubenicu ogulite od kore (možete
skinuti samo zelenu koru i ostaviti bijeli dio jer je i on jestiv, no onda će
džem nešto više kuhati; a možete kao i ja koristiti samo crveni dio lubenice).
Odstranite sve koštice i narežite lubenicu na manje kockice.
...................................................................................................................................................
·
Želin pomiješajte s 3 žlice
kristal šećera pa ostavite smejsu sa strane.
...................................................................................................................................................
·
U manjem lončiću pomiješajte
lubenicu s vodom i šećerom. Vodite računa da lubenica sadrži puno vode pa nemojte
dodavati previše vode makar vam se učini suhim (ona će kasnije pustiti svoju
vodu). Kuhajte povremeno miješajući oko 30 minuta na laganoj vatri, ili dok
voće ne omekša.
....................................................................................................................................................
·
Kada je lubenica omekšala usitnite
ju štapnim mikserom ili pasirkom za pire krumpir.
....................................................................................................................................................
·
U međuvremenu, svije manje ili
jednu veću staklenku od oko 500 g sterilizirajte tako da ćete ju oprati,
ocijediti od vode i staviti u hladnu pećnicu. Pećnicu upalite na 120°C pa
staklenku ostavite unutra oko 20 minuta.
...................................................................................................................................................
·
Kada je lubenica omekšala i
propasirana, dodajte aromu vanilije i pektin pomiješan s 2 žlice šećera.
Kuhajte stalno miješajući još oko 3 minute, a potom skinite s vatre.
...................................................................................................................................................
·
Staklenku izvadite iz pećnice pa
ju stavite na mokru kuhinjsku krpu kako biste izbjegli pucanje stakla dok je
punite. Pripremljeni džem odmah ulijte u staklenku, zatvorite poklopac pa
ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Kada se džem potpuno ohladio,
premjestite ga na suho i tamno mjesto. Ovako pripremljeni džem može trajati do
1 godine.
....................................................................................................................................................
English version
If you are able to buy fresh, juicy
watermelon, then you should definitely make some watermelon jam!
Watermelon jam
(makes 2 cups (500 g) jam)
You need:
·
3 big slices red watermelon,
peeled and diced
....................................................................................................................................................
·
120 ml cold water
....................................................................................................................................................
·
4 tbsp granulated sugar, or more
....................................................................................................................................................
·
1 tsp vanilla essence
....................................................................................................................................................
·
2 tsp (12 g) no sugar powdered
pectin
....................................................................................................................................................
Steps:
·
Peel and dice watermelon. Remove pits.
...................................................................................................................................................
·
Combine pectin with 2 tbsp of sugar.
Mix well and leave aside.
...................................................................................................................................................
·
Combine watermelon pieces with water
and remaining sugar. Bring to boil on a medium heat on the stove, and cook continuously
stirring for about 30 mins, or until the fruits are softened.
....................................................................................................................................................
·
Mix softened fruit with hand mixer
until smooth.
....................................................................................................................................................
·
In the meantime, sterilize one big
jar by putting it in the cold oven. Heat oven on 250 F (120°C) and leave jar
inside for 20 mins.
...................................................................................................................................................
·
Add pectin mixture and vanilla
essence and continuously stirring cook for 3 minutes. Remove from the heat.
...................................................................................................................................................
·
Remove jar from the oven and put
on wet kitchen cloth (to avoid cracking glass). Immediately pour cooked jam in
a hot jar and close the lid. Let cool on
the room temperature, then put in a dark place. It can last for 1 year.
....................................................................................................................................................
oo, ovo mora da je jaaako fino!
ReplyDeleteLjro zarobljeno u tegli:)) Odlično!
ReplyDeleteJa se sjećam slatka od onog zelenog dijela do kore lubenice! Isto tako dobro kao ovaj tvoj džem, samo se to kuhalo bez želina kojega ja baš i ne koristim.
Ovo je nešto stvarno novo za mene i baš me mami da isprobam! Djeluje baš osvježavajuće, suprotno od onoga na što smo navikli kod tradicionalnih džemova koji su preslatki. :)
ReplyDeleteOvo bih stvarno rado probala, jela sam slatko od kora lubenice, ali dzem nikada!
ReplyDeleteIzgleda super! Čitala sam u jednoj kuharici da se marmelada od lubenice kuha saaaatima jer dosta dugo vremena bude jako rijetko pa sam na kraju odustala od toga.
ReplyDeleteŽelin nisam upotrebljavala nikada za pripremu zimnice, ali vidim da je krajnje vrijeme da kupim koji paketić.
E Majo za ovo prvi put čujem, a i vidim. Interesuje me, pošto sam veliki ljubitelj lubenica, kolike su te kriške, tj, koliko je to u gramima kada se lubenica iseče ili od koliko kg je lubenica? Ne mogu ni da zamislim ukus. To mora da se proba.
ReplyDeleteprekrasno izgleda, sigurno ću probati
ReplyDeletebaš sam nestrpljiva isprobati ga na palačinkama
Hvala cure :D
ReplyDeleteNije mi prvi put da radim džem od lubenice. Prvi puta kada sam ju radila kuhala sam ju satima jer lubenica pušta dosta vode i nikako mi se nije htjela zgusnuti. Ovog puta pokušala sam ponovno, no koristila sam Želin. Dakle, kada voće omekša, propasirati ga (ja svoje usitnjavam kuhinjskim pomagalom za pire krumpir jer nemam štapni mikser), a zatim dodati želin. Želin se dodaje prema količini vode/voća/marmelada, a na pozadini paketića piše koliko se 1 vrećica želina (25 g) koristi za koliko voća.
@Jelena, moje kriške lubenice su bile debele oko 2 cm, a lubenica je imala negdi oko 4 kg. Nisam ih mjerila u gramima čisto iz razloga jer nemam vagu i sve mjerim po žlicama i čašama (na stari način) :D
Dakle, najbolje je raditi odokativno. Stavljati malo po malo šećera jer se on lako na kraju doda kada se dodaje želin. S želinom garantirano uspijeva, a lubenica se fino zgusne. No, ponavljam, moji džemovi nisu želatinasti, fino se razmazuju i ni jedan nije kao žele :)
@ Mel, probala sam slatko od kora od lubenice što me zapravo i natjeralo da napravim ovaj džem. Iskreno priznajem da bi i to bila napravila ali mi se nije dalo slijediti proceduru od kuhanja bijele kore pa prolijevanja vode i ponovnog ukuhavanja, i tako po 6 puta...
Isprobala sam razno-razne džemove i marmelade ali od lubenice još nisam. Napisala si da ćeš staviti ovaj recept i baš mi je drago da jesi, ovo mi izgleda odlično, a tek divna boja ! Jednostavno moram ga isprobati, čim prije, tj. čim kupim lubenicu. Bravo Maja , baš prekrasan džem !
ReplyDeleteNi ja nisam niakd pravila dzem od lubenice..bas iz razloga koji si navela..da je previse vodnjikava.Ima zaistu prelepu boju kao gotov proizvod.Sad me intrigira koliko je krajnji ukus na lubenicu?
ReplyDeleteNikad mi nije palo na pamet da se napravi džem od lubenice, ona je onako sama voda pa sad ti ajde napravi džem :) Ali sa ovim receptom si me skroz razuvjerila, izvrsno :) Ovo definitivno treba probati napraviti :)
ReplyDeleteImam dvije male lubenice koje mi rastu u vrtu, pa ću probati od njih kad dozriju :)
Hvala :D
ReplyDelete@ Dzoli, osjeti se lubenica, onaj njen osvježavajući okus, ali pomalo slatkasti zbog šećera. Uglavnom, meni se jako dopao. Samo treba paziti kod dodavanja vode. Moja je lubenica bila svježa i hrskava (ne volim lubenice koje su kao uvele) i nije imala baš puno vode. Kuhala sam ju malo više od 30 minuta i cilo vrime sam čekala oće li pustit još vode pa sam joj nadodavala malo po malo, ovisno o količni džema koju sam htjela dobit. Ako budete radili džem od lubenice, svakako vodite računa o količini vode, a prema tome prilagodite i potrebu Želina. Možda vam bude trebalo svih 25 g (1 vrećica). Uglavnom, želin se ponaša tako da odmah ne zgusne marmeladu/džem, on ju zagusti, a ona postane teksture džema/marmelade tek kada se ohladi na sobnoj temperaturi.
razmišljala sam da napravim marmeladu od lubenice, međutim kad god je kupimo nestane odmah tako da ne stignem ništa od nje da napravim, u svakom slučaju ovo je jedan odličan džem
ReplyDeleteMajo, nikad nisam niti čula niti jela džem od lubenice, i ovo se definitivno mora probati!!! Ovo mora da je jako fino, mljac!
ReplyDeleteBaš sam razmišljala da li je to moguće napraviti pekmez od lubenica iako sam radila pekmez od dinje i bio je fenomenalan,divne slikice.
ReplyDeleteJao, pa ja ovo moram isprobati!
ReplyDeleteThat is one amazing recipe!
ReplyDeleteThank you for sharing..
I will look for pectin and if I find it I will surely try it
Ovo je stvarno divno... rado cu probati, nadam se da ce biti dobrih lubenicica za ovaj dzem, jako lepo izgleda a ukus mogu da zamislim, njamiiiii
ReplyDeleteHvala za ideju i recept. Pozdrav
Ovo je sjajno! Bavila sam se ja tom mišlju, a sad vidim i to još iz ovako divnih sličica, da je i izvedivo! Prekrasne boje i prezentacija. Čim napravim, pohvalim se! :)
ReplyDelete