8.02.2011

Crumble sa borovnicama/Blueberry Crumble

Please, scroll down for recipe in English


Ovog vikenda M. i ja smo otišli uhvatiti malo svježeg zraka na planinu Kozjak koja se uzdiže poviše Trogira i 7 Kaštela. Dug put nas je čekao do gore i strma staza nas je pratila, ali kada se male ruke (i noge slože) ništa nije nemoguće kada znate da idete s zadanim ciljem, ili više njih :) 
Na samom vrhu Kozjaka nalazi se Planinarski dom Malačka u kojem se možete fino odmoriti od penjanja, a koje vikendima vrvi planinarima i onima željnim avanture ili pak malo čistog zraka. Ili prave seljačke hrane koju obožavamo pojesti u kasnu jesen.
Cilj: borovnice.
Blueberries
Na Kozjaku u kasnu jesen ponajviše možete naći grmove biljke Planike i njenih crveno-žutih bobica koje nazivamo Maginje, a od kojih sam se zadnji put malo „napila“ jer nisam znala da imaju poveći postotak alkohola u sebi pa sam teturala nizbrdo, a da ni sama ne znam kako sam se spustila do auta. Mislim da je to bilo 2009.g. i da me od tada Kozjak više nije vidio jer smo između ostalog išli s prijateljima i imali bliski susret s lovcima koji su lovili uz cestu iako im je to bilo zabranjeno. Kada su meci počeli frcati poviše naših glava, nije nam preostajalo drugo nego da se sakrijemo i vičemo da znaju da smo tu. Nedjeljom me Kozjak više neće vidjeti :)
Ovog puta išli smo u borovnice, a kažu da je kraj srpnja pravo vrijeme za njih. Čini se da smo ipak malkice zakasnili jer naš ulov nije bio poveći, pa sam ostatak kupila :)


Mada ulov nije bio bogznašto, svježe borovnice pune su antioksidansa, a svjež planinski zrak samo nas je lijepo odmorio za nove radne pobjede, ili barem za nova kupanja/sunčanja sada kada je napokon počelo malo toplije vrijeme i kada nam se ljeto vratilo. Bilo je i vrijeme!
Na putu prema kući, naišla sam na neobičan cvijet boje fuksije koji nam je ukrasio cijelu malenu prostoriju dok smo se gostili s crumbleom i uživali u zalasku sunca na balkonu :)
Zamalo smo posvojili i malog psića kojeg smo pronašli kako njuška okolo, no u zadnji trenutak se pojavio njegov vlasnik tako da smo ostali bez te malene slatke životinjice.


Crumble s borovnicama
(za dvije osobe)



      Potrebni sastojci:
       Za voće:

·         150 g svježih borovnica
....................................................................................................................................................
·         2 žlice smeđeg šećera
....................................................................................................................................................
·         ½ žličice vanilija bourbon praha
....................................................................................................................................................
·         1 sjemenka kardamoma
....................................................................................................................................................

      Za crumble:

·         1 žlica zobenih pahuljica
....................................................................................................................................................
·         2 žlice lješnjaka, finije nasjeckanih
....................................................................................................................................................
·         120 g pirovog brašna
....................................................................................................................................................
·         1 žlica maslaca, ohlađenog
....................................................................................................................................................
·         1 žličica meda ili smeđeg šećera, ili više ako volite slađe tijesto
....................................................................................................................................................


      Priprema:

·         Zagrijte pećnicu na 180°C. Kalupe za pečenje premažite s malo otopljenog maslaca. Ostavite sa strane.
...................................................................................................................................................
·         Svježe borovnice operite pa pomiješajte s šećerom, vanilija prahom i sjemenkama kardamoma. Ostavite da odstoji oko 10 minuta.
...................................................................................................................................................
·         U manjoj zdjeli pomiješajte brašno s šećerom, lješnjacima i zobenim pahuljicama. Dobro promiješajte pa dodajte maslac narezan na komadiće. Tijesto spojite i razmrvite rukama u sitnije mrvice. Ostavite u hladnjaku do upotrebe.
...................................................................................................................................................
·         Kada se pećnica zagrijala, voće ulijte u pripremljene kalupiće pa prekrijte s mrvicama tijesta. Možete ih čak i pomiješati kao što sam ja napravila, tako da se tijesto s borovnicama fino zapeče.
...................................................................................................................................................
·         Pecite oko 20-30 minuta.
...................................................................................................................................................
·         Ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi oko 10 minuta, a potom poslužite mlako.
...................................................................................................................................................



English version

This week M. and I were hiking on a nearby Kozjak mountain, above Trogir and Kastela. Bad weather the last few days has forced us to stay away from the swimming, so we went to catch some fresh mountain air, and to pick up some blueberries we both love. I love nature, so I was so grateful for fresh blueberries!


I made crumble with healthy spelt flour, energetic oats, brown sugar, some domestic hazelnuts and blueberries.
On our way home, I find interesting flower with intesive pink color, in which I fell in love, so I took it home with me. We almost adopted a sweet puppy we find wandering around on Kozjak mountain, but his owner showed up in the last minute. So interesting day!


Blueberry crumble
(serves 2)

      You need:
       For the fruit:

·         150 g fresh blueberries
....................................................................................................................................................
·         2 tbsp brown sugar
....................................................................................................................................................
·         ½ tsp vanilla bourbon powder
....................................................................................................................................................
·         1 cardamom pod, split open and seeds scraped out
....................................................................................................................................................

      For the topping:

·         1 tbsp rolled oats
....................................................................................................................................................
·         2 tbsp hazelnuts, finelly chopped
....................................................................................................................................................
·         120 g spelt flour
....................................................................................................................................................
·         1 tbsp unsalted butter, chilled
....................................................................................................................................................
·         1 tsp honey or brown sugar, or more if you like
....................................................................................................................................................


      Steps:

·         Preheat the oven to 350 F (180°C). Butter a baking dish or ramekins. Set aside.
...................................................................................................................................................
·         Combine blueberries with sugar, vanilla powder and cardamom seeds. Leave aside.
...................................................................................................................................................
·         In a bowl, combine flour with sugar, hazelnuts and oats. Add cutted butter and rub until crumbles form. Set in a fridge few minutes.
...................................................................................................................................................
·         Pour the fruits inside the dish and cover with crumble.
...................................................................................................................................................
·         Bake for 20-30 minutes, or until the fruit bubbles.
...................................................................................................................................................
·         Let rest for 10 minutes, then serve lukewarm.
...................................................................................................................................................

P.S. For the measurements check out the kitchen chart!

Pin It Now!

15 comments:

  1. Uh kako fino izgleda;) Na jednom drugom blogu neko je postavio temu..sta vam najvise nedostaje od namirnica iz bivse Yuge(ovo se odnosilo na one koji zive izvan zemlje).Pobednik je bio jogurt..onaj tecni.A vidis ja zaboravih da napisem gusti sok od borovnice.:)

    ReplyDelete
  2. Što ovo dobro izgleda, crumbleu ionako ne mogu odoljeti, još s borovnicama

    ReplyDelete
  3. Toliko sam luda za borovnicama da bih i ja planinarila u potrazi za njima. Fini crumble!

    ReplyDelete
  4. krasan crumble! I ja sam ove sezone ostala bez borovnica, preostaju mi kupovne. Nisam znala da maginje imaju alkohola :)

    ReplyDelete
  5. prekrasan crumble i prekrasne borovnice, još su slađe kad si ih sama nabrala iako u nedovoljnoj količini!

    ReplyDelete
  6. Hvala cure :)
    @ Tamara, nisam ni ja znala dok ih se nisam najela. Isprobano na svojoj koži :)

    ReplyDelete
  7. Divne fotke! Ja volim borovnice, ali ovdje nema za kupiti sumske, nego one uzgojene, koje vise lice na grozdje. Totalno su bez veze, to nije nikakav ukus!
    Lovci nisu normalni, sta bi bilo da su nekoga pogodili...izvinuli bi se?!? Ili ne bi cak ni to! Strasno!!! Sreca nikome se nije nista desilo!!!
    Za maginje nikada cula, idem pogledati na netu...

    ReplyDelete
  8. i ja obožavam crumble, pogotovo onaj sa borovnicama ili miješanim šumskim voćem... ove godine kao da nisu baš dobro rodile borovnice, ja ih npr. na mjestu na kojem sam ihh brala prošle godine, ove godine nisam našla, niti jednu. :( ali nema veze, zato su trešnje ove godine odlično rodile u Gorskom kotru.. :) fotke su ti divne i zanosne. :)))

    ReplyDelete
  9. Divan recept (bas sada mi se jede taj crumble...) i divna avantura... :) Mogu misliti kako ti je bilo tada kad su lovci pucali. Ja sam se uvek plašila kad su lovci u blizini. Ko zna gde metak može zalutati?! :)
    A kuče... :) Joja i njen dragi su pre nekoliko dana spasili još slepe mačiće nađene pored kontejnera. Najpre su ih hranili špricom, a onda su ih udomili kod jedne mačke koja je izgubila svoje mačiće...

    ReplyDelete
  10. Neću ništa reći samo uživam znaš...

    ReplyDelete
  11. Kako ja volim crumble! Jela bih ga svaki drugi dan. Odlican recept.

    ReplyDelete
  12. Volim otici iz grada i otisnuti se na planinske vrhove ili barem brezuljke. Tamo covek naidje na mnostvo bilja, bobica... a i napuni baterije koje mi se sve cesce prazne poslednjih meseci u ovom prenatrpanom gradu. Ne volim lovce - tek, da se zna.
    Ovo bi mi bas prijalo iako nikako da se okusam u pripremi crumble-a. Borovnice posebno volim i znam koliko su blagotvorne po organizam. Jako dobar nacin kako ih koristiti.
    Hvala za mali putopis i fotkice, tek da provirim na tvoje divno ostrvce. Veliki pozdrav, draga moja...

    ReplyDelete
  13. Bojim se da vrh planine mene ne bih video osim ako ne postoji žičara do vrha. Mi smo skoro išli do Avale koja ima nešto preko 500m dovoljno da se nazove planinom ali sezonskom linijom gradskog prevoza do vrha. Svaka čast na planinarenju!
    Ja grm borovnice nisam videla, a mogu misliti kakav je gušt brati ih sveže. Mi smo par dana bili kod suprugovih i tamo smo duž ulice brali (krali) kupine i šljive koje rastu pored puta u dvorištima kuća ali grane lepo vire van dvorišta pa smo se poslužili. Ne da se porediti sa kupovnim voće sa grane.
    Mogu misliti kako su ove borovnice dobre u kramblu.
    Baš mi je žao što ste ostali bez ljubimca, ali ako ga želite, može da bude lep poklon za M. za rođendan.

    ReplyDelete
  14. aaaaa, divnog li crumbla! pa još s borovnicama, mmmm....
    bravo za planinarenje i branje, tako je gušt sigurno bio i veći ;)
    borovnice jako volim, čak sam ih pokušala uzgojiti doma al nisu se primile.

    e, da, fotke su ti prekrasne!

    ReplyDelete