Starim ljudima
nije promaklo to staro, stoljećima njegovano jelo koje odiše putevima Jadrana,
pokriveno viškom zemlje u kojoj je sloj po sloj, okus po okus, miris po miris
zaspalo vrime…
Juha od slanutka
jeftino je jelo, najčešće spremano u siromašnim kućanstvima. U Dalmaciji ga
seljaci još uvijek uzgajaju i suše u svojim dvorištima, spremajući ga na juhu
od slanutka ili u kombinaciji s drugim mahunarkama. Slanutak je također bio
popularan među starim Rimljanima, Grcima i Egipćanima.
I kako to u
svakoj (barem mojoj) gastronomskoj priči biva, glavnu ulogu preuzima baka.
Juhu od
slanutka na ovaj način spremala je mama
moje bake, njena baka, prabaka, praprabaka…i tako u nadogled…
Osobno, volim
juhu od slanutka, ona je okus mog djetinjstva, a kombinacija s peršinom koji se
svježi dodaje na kraju i maslinovog ulja je nepogrešiva kada M. i ja poželimo
lagani ručak. Možete čak dodati i režanj češnjaka ukoliko želite.
Ukoliko nam
ostane slanutka za sutradan, fino ga ocijedim, isperem kroz vodu pa napravim Hummus ili dip od slanutka i slanih
srdela, ili pak neku jednostavnu salaticu s tunom... Slanutak je dovoljno
kremast za svaku kombinaciju, pa sam čak razmišljala da ga idući puta usitnim
štapnim mikserom za neku krem juhicu. No za sada, zadovoljiti ćemo se sa starim
dalmatinskim receptom :)
(za 6 osoba)
Potrebni sastojci:
·
1 kg sušenog slanutka
....................................................................................................................................................
·
2 žlice morske soli
....................................................................................................................................................
·
obična hladna voda
....................................................................................................................................................
·
vezica svježeg peršina
....................................................................................................................................................
·
1-2 žlice maslinovog ulja, domaćeg
....................................................................................................................................................
·
svježe mljeveni crni papar, sol
....................................................................................................................................................
Priprema:
·
Suhi slanutak operite pod mlazom
hladne vode, a potom premjestite u plastičnu ili keramičku zdjelu. Prelijte s
dovoljno obične hladne vode da slanutak bude prekriven, dodajte 2 žlice morske
soli te potom izmiješajte. Ostavite preko noći da slanutak omekša.
...................................................................................................................................................
·
Sutradan slanutak ocijedite od
viška vode koji se nije upio. Premjestite ga u veći lonac pa dolijte običnu hladnu vodu da bude prekriven.
Dodajte papar i još soli, ali nemojte pretjerivati.
....................................................................................................................................................
·
Pustite da se juha kuha
polupoklopljeno, oko 1-2 sata, sve dok slanutak ne omekša (vrijeme kuhanja
ovisi o kvaliteti slanutka).
...................................................................................................................................................
·
Prije serviranja, probajte da li
je juha dovoljno slana, dodajte sitno sjeckani svježi peršin te maslinovo ulje
(uobičajeno dodamo 1 žličicu ulja po osobi, ali možete slobodno dodati i više).
...................................................................................................................................................
·
Poslužite dok je još vruće.
...................................................................................................................................................
English version
If you go on holiday through Dalmatian
coast, you'll probably find this delicious but simple Dalmatian
dish. Chickpea soup is traditional Dalmatian dish, served with fresh parsley
and homemade olive oil. It's very cheep but delightful meal. It was a dish of
poor farmers who cultivated chickpeas and
consumed it with other beans. It was popular among the ancient Romans, Greeks
and Egyptians.
This is my grandmother's recipe.
Dalmatian Chickpea soup
(serves 6)
You need:
·
2 pounds (1 kg) dry chickpeas/garbanzo
beans
....................................................................................................................................................
·
2 tbsp sea salt
....................................................................................................................................................
·
natural cold water
....................................................................................................................................................
·
1 bunch of fresh parsley
....................................................................................................................................................
·
2 tbsp (or more) olive oil,
homemade
....................................................................................................................................................
·
fresh black pepper, sea salt
....................................................................................................................................................
Steps:
·
Rinse the chickpeas and soak them
in cold water with 2 tbsp sea salt, overnight.
...................................................................................................................................................
·
Drain the chickpeas from the remaining
water and add them to the large cooking pot. Cover them with cold water, add pepper
and more salt.
....................................................................................................................................................
·
Let the soup cook until the
chickpeas are tender (this usually takes 1-2 hours, depending on the quality of
chickepeas). Pot should be cover during cooking, but not completely.
...................................................................................................................................................
·
Just before serving, add chopped
parsley and olive oil (we usually add 1 tsp olive oil per person).
...................................................................................................................................................
·
Serve while it's still hot.
...................................................................................................................................................
Pin It Now!
Sasvim jednostavno i pretpostavljam preukusno! Nikada nisam jela slanutak o ovom obliku - isprobacu prvom prilikom :)
ReplyDeleteBaš si me obradovala s ovom juhicom, gotovo da je slanutak zaborvljen u ovom načinu spravljanja, barem na kontinentu. Kad se spomene slanutak svima je asocijacija humus, ok, ali dala bi 10 ovakvih tanjura za 1 porciju humusa.
ReplyDeleteNe koristim slanutak baš jako često u svoj kuhinji. Najčešće radim hummus isprobati ću ovu dalmatinsku juhu. Izgleda jednostavno a ipak zanimljivo.
ReplyDeletevidiš, u sjevernijim djelovim zemlje slanutak je skoro pa nepoznanica. moja baka nikad nije čula za njega, a i mama me ispod oka pogledala kad sam jednom spomenula neko varivo koje sam radila. ja ga volim, iako mi je jako teško probavljiv. nikako da kupim kombu alge pa probam na taj način ublažiti probleme. bilo kako bilo, juhica je super - jednostavna i okrepljujuća!
ReplyDelete@ Mila, hvala! Ovo je zaista jednostavna juhica, slanutak se kuha u vodi dok ne omekša, a poseban okus daje mu svježi peršin, zrno soli i papra te maslinovo ulje :)
ReplyDelete@ Dunja i Monika, hvala vam. Znam da je slanutak na kontinentu zaboavljen, recimo moja ga svekrva nikada nije spremala, a M. je to jelo probao prvi puta u Dalamciji. Stvarno šteta jer ja slanutak ili kako ga mi nazivamo čičer, obožavam :)
@ Kranjice, hvala!
Uvek sam zahvalna za nove recepte za supu,posto sam od mame nasledila obicaj da je pravim pre svakog glavnog jela;) Cini mi se bas ukusna;)
ReplyDeletevolim slanutak i bas mi je drago da si objavila ovakav domaci, obiteljski recept :). A sto ostane, ako ostane, ce i kod mene u humus :). hvala!
ReplyDeleteSlanutak ne koristim često, nekako je zapostavljen kod nas, ali šteta. Radila sam humus jednom i bio mi je ok, ali nisam bila posebno oduševljena. S druge strane, ova juhica mi se jako sviđa i mislim da bih kroz nju mogla zavoljeti slanutak. Volim ovakve stvari na žlicu, tople, pogotovo u ovo vrijeme.
ReplyDeleteSviđa mi se što na blogu predstavljaš tradicionalne dalmatinske recepte
Ja sam Vlajina, pa se kod nas slanutak tradicionalno pravi najčešće s malo suvog mesa :) Ali ja ga volim u svakoj varijanti: hummus, falafel, salate..jedna od dražih mi je kombinacija slanutak + bučino ulje + mozarella. i ja bi recept za taj dip sa slanim srdelama :)
ReplyDeletee, da, i očito moja baka ima neko drugo sime, naš slanutak ima dosta manje zrno nego onaj koji vidim u tuđim receptima
Sram me bilo, nikada jos nisam niti jela niti spremala slanutak, tako da ne znam uopce kakvog je okusa :( Juhica izgleda preukusno i krajnje je vrijeme da ga probam!
ReplyDeletejako jednostavna juha, baš kao i svi stariniski recepti, slanutak jako volim!
ReplyDeleteU okolici Rijeke isto ima ljudi koji uzgajaju slanutak, odnosno čič. Moram priznati da sam ga ja viđala jedino u konzervi :)
ReplyDeleteit looks very delicious. Thanks for sharing..
ReplyDeleteJako zanimljiva i čini mi se jako ukusna juha! Super što nam predstavljaš stare obiteljske recepte!! Slanutak rijetko koristim, ako, onda za krem juhu ili hummus, ali evo prilike da ga opet kupim i spremim :)
ReplyDeleteHvala svima na komentarima :) Drago mi je da vam se sviđa ova juhica. Zapravo je jako jednostavna, slanutak daje primjesu slatkosti i mi ga volimo. Ja sam odrasla na ovoj juhici pa skroz zaboravljam da ga pojedina kućanstva nikada nisu probala, nemojte zamjeriti :)
ReplyDeleteBtw, početna ideja bloga kada je nastajao jest bila upravo ta da predstavim stare i nove dalmatinske recepte, recepte našeg podneblja. No kako sam ja uvik znatiželjna, na blogu se mogu pronaći i razne druge stvari i netradicionalni kolači i jela koja sam u međuvremenu naučila, htjela probati, eksperimentirala...
To izgleda vrlo ukusno. Hvala za dijeljenje. :)
ReplyDeletesuch a simple flavorful soup. I should try this as soon as am back from my trip.
ReplyDeleteJuha od slanutka ili kako mi u Dbk kažemo "grah slani" je i kod mene uvijek dobro došao i doma smo ga uvijek radili po sličnom receptu. U kuhanju stavim još lovor list za aromu. I uvijek mu se veselimo jer se podrazumijeva da nakon slanutka imamo palačinke sa sirom :)
ReplyDeleteTvoj slanutak mi prekrasno izgleda, tako dobro i primamnjivo !
ja sam slanutak otkrila prije nekih 5-6 godina sasvim slučajno i zavoljela ga od prve
ReplyDeleteradila sam od njega krem juhice, ali ovakve bistre još nisam isprobala