Kuglof se
nikada nije radio u mojoj kući u vrijeme blagdana, stoga mi je svaki novi
recept za kuglof bio dvostruko zanimljiv, a njegov okus intrigantan.
Ovo je moja
obrada jednog starog dalmatinskog recepta za kuglof s voćem koji sam prije dvije godine dobila od moje
prijateljice i Mericine kolegice Ivane. Njena baka radila je kuglof s
margarinom, ja sam umjesto margarina stavila manju količinu maslaca te dodala
maslinovo ulje. Iako u originalnom receptu idu cijela jaja te dodatak soka i
korice 1 limuna i 1 naranče, mislila sam da će se s delikatnim limunom bolje
uklopiti bjelanjci koji će limunu dati da dođe do izražaja, i nisam
pogriješila.
U svakom slučaju,
ovaj kuglof se u mojoj kuhinji radi barem 2 puta godišnje, pred Uskrs i pred
Božić :)
A kako je 15
studenog bio Nacionalni dan Kuglofa, ovaj receptić čekao je u folderu još od
proljeća za objavu i skroz sam zaboravila na njega :)
Kuglof od limuna i maslinovog ulja
(za 1 kuglof, 16 cm)
Potrebni sastojci:
Za kuglof:
·
4 bjelanjka
....................................................................................................................................................
·
200 g kristal šećera
....................................................................................................................................................
·
120 g maslaca, rastopljenog
....................................................................................................................................................
·
120 ml maslinovog ulja
....................................................................................................................................................
·
2 žličice praška za pecivo
....................................................................................................................................................
·
2 limuna, sok i korica + 1 limun,
oguljen i narezan na kockice za utisnuti u tijesto
....................................................................................................................................................
·
1/2 žličice arome vanilije
....................................................................................................................................................
·
400 g glatkog pšeničnog brašna
....................................................................................................................................................
·
2 dl punomasnog mlijeka
....................................................................................................................................................
Za glazuru od limuna:
·
200 g šećera u prahu
....................................................................................................................................................
·
2 žlice soka od limuna
....................................................................................................................................................
·
1 ½ žlice korice od limuna
....................................................................................................................................................
Priprema:
·
Zagrijte pećnicu na 170°C.
....................................................................................................................................................
·
Kalup za kuglof premažite maslacem
u tankom sloju pa pobrašnite. Otklonite ostatak brašna.
....................................................................................................................................................
·
U većoj zdjeli pomiješajte brašno
s praškom za pecivo. Ostavite sa strane.
....................................................................................................................................................
·
U drugoj zdjeli pomiješajte
otopljeni maslac, maslinovo ulje i šećer. Miksajte dok smjesa ne postane lagano
pjenasta, oko 1 minutu.
....................................................................................................................................................
·
Dodajte vaniliju, ribanu koricu i
sok 2 limuna, mlijeko, jedan po jedan bjelanjak pa miksajte dok se svi sastojci
ne spoje. Između svakog dodavanja sastojaka, miksajte oko 1 minutu.
....................................................................................................................................................
·
Na kraju dodajte brašno pomiješano
s praškom za pecivo, stalno miksajući.
....................................................................................................................................................
·
Pripremljenu smjesu izlijte u
kalup za kuglof.
....................................................................................................................................................
·
Ogulite 1 limun, narežite ga na
manje kockice pa pulpu limuna utisnite u tijesto.
....................................................................................................................................................
·
Pecite
30-45 minuta ili dok kuglof ne uhvati žuto-zlatnu koricu. Prije nego ga
izvadite iz pećnice, provjerite čačkalicom da li je pečeno.
....................................................................................................................................................
·
Izvadite kuglof iz pećnice,
ostavite ga da se ohladi 10 minuta u kalupu, a potom ga izvadite. Pustite da se
potpuno ohladi.
....................................................................................................................................................
·
Za glazuru: izmiješajte polovicu
šećera u prahu s ostalim sastojcima pa stalno miksajući dodajite i ostatak
šećera u prahu. Miksajte oko 5-7 minuta dok smjesa ne postane sirupasta.
Prelijte kuglof glazurom počev od sradine prema krajevima, dopustite da se
cijedi. Ostavite da se glazura stvrdne, oko 15 minuta.
....................................................................................................................................................
On November 15 was a National Bundt Day,
so I give you old Dalmatian recipe for bundt Cake with olive oil and my
favorite lemons. If you are lemon lovers, this Cake won't disappoint.
You can also combine lemons and oranges
and if you don't have olive oil, you can use butter instead :)
Lemon & Olive oil Bundt Cake
(makes 1 small bundt cake, 6-inch)
You need:
For the Bundt cake:
·
4 egg whites
....................................................................................................................................................
·
200 g crystal sugar
....................................................................................................................................................
· 120 g butter, melted
....................................................................................................................................................
·
120 ml olive oil
....................................................................................................................................................
·
2 tsp baking powder
....................................................................................................................................................
·
2 lemons, juice and zest + 1 lemon,
peeled and cutted into cubes, for batter
....................................................................................................................................................
·
1/2 tsp vanilla extract
....................................................................................................................................................
·
400 g cake flour
....................................................................................................................................................
·
200 ml milk
....................................................................................................................................................
For the lemon glaze (optional):
·
200 g confectioner's sugar
....................................................................................................................................................
·
2 tbsp freshly squeezed lemon
juice
....................................................................................................................................................
·
1 ½ tbsp grated lemon zest
....................................................................................................................................................
Steps:
·
Preheat your oven to 340 F (170°C).
....................................................................................................................................................
·
Butter and flour bundt pan
generously. Remove excess.
....................................................................................................................................................
·
In a large bowl combine flour with
baking powder. Set aside.
....................................................................................................................................................
·
In another bowl combine butter, olive
oil and sugar. Mix until foamy.
....................................................................................................................................................
·
Add vanilla, grated lemon zest and
juice of 2 lemons, milk, egg whites and mix until all ingredients combine.
....................................................................................................................................................
·
Add flour with baking powder and
mix well.
....................................................................................................................................................
·
Pour the batter into the prepared
pan.
....................................................................................................................................................
·
Peel 1 lemon, cutt lemon pulp into
cubes and press it into the batter.
....................................................................................................................................................
·
Bake
30-45 minutes, or intil crust become lightly golden yellow in color (or until a toothpick
inserted in the center of the cake comes out with a few moist crumbs attached).
....................................................................................................................................................
·
Remove from the oven and cool for
10 minutes. Remove cake from bundt pan and cool completely.
....................................................................................................................................................
·
To make a glaze: Whish everything
together until smooth, for about 5-7 minutes. Drizzle over the cake letting it
run down the sides. Let the glaze set for about 15 minutes.
....................................................................................................................................................
Ovakav sličan kuglov radi i moja mama. Malo je više kontinentalni nego tvoj, ona koristi maslac a ne maslinovo ulje ali je izvrstan.
ReplyDeletebjelanjke u kuglof, a žumanjke u creme brule :PMS:
ReplyDeleteEeeh, proleće... Makar na slikama da ga ugledam, u ove tmurne, maglovite dane:)
ReplyDeletekuglof ima divnu žutu boju i veruj mi odlično bi mi pasovao uz mlekce:) Pozdrav i lep vikend
jako ti je lijep kuglof i baš izgleda sočno. On je kao uobičajen tu u mojim krajevima za Božić, ali kod nas doma nikad nismo spremali kuglof, moji nisu ljubitelji. Iako ja sam jednom napravila baš s maslinovim uljem i narančom i bio mi je ukusan
ReplyDeleteNisam znala da kuglof ima svoj dan. Kuglof izgleda jako lijepo i mislim da bi bio odličan i u varijanti s narančom.
ReplyDeleteOvaj glaze preko mi se jako dopada. nemam naviku da pravim ovakve stvari jer jednostavno mama ih nije pravila. Ti si u klubu ljubitelja limuna pa ne sumnjam da si ovo vrhunski izvela. Kako miriše na leto! Kod tebe je uvek sunce. Ti si trebala Sunčica da se zoveš!
ReplyDeleteIzgleda bas socno... Cini mi se da si super promene napravila u odnosu na originalni recept. Posebno mi se dopada sto si stavila samo belanca i sto si dodala maslinovo ulje... Odlicno! :)
ReplyDeleteKako socno izgleda, jako mi se svidja i sigurno cu ga probati!
ReplyDeleteJa sam odusevljena sa Kuglov kolacem.I tvoj recept je jako divan.Citajuci neke americke blogove videla sam da imaju neke divne posude za kuglof..ali nisam ovde jos uspela da andjem takve;)
ReplyDeleteLooks delicious
ReplyDeleteHvala svima na komentarima :)
ReplyDelete@ Tena, slažem se :)
@ Za sve ljubitelje naranče, preporučujem ipak kombinaciju osvježavajućeg limuna i naranče :) Nekako mi je oduvijek limun bio draži u kolačima nego naranča, daje im nekakav poseban citrusni štih.
@ Dzoli, ni ja isto :( Moj kalupić je iz Tupperwarea i otkako sam probala silikonske kalupe, više ne pečem u limenim. Razlog je jednsotavan: biskvitna tijesta ostaju mekša i sočnija :)
I had once made lemon and olive oil cake and loved it A LOT! This is now tempting me to bake that again .
ReplyDeleteOvaj kuglof mi miriše sve do ovdje. Sigurno neću dugo čekati da ga isprobam, već ovih dana će mi zamirisati sa stola. Posebno me zanima maslinovo ulje u ovoj kombinaciji. Odličan recept Maja i prekrasan kuglof !!
ReplyDeleteJako mi se dopadaju fotografije i ta starinsa šolja. Divan kuglof sa omiljenim mi limunom. Kuglofe skoro nikada ne pravim jer osim mene niko to neće a nema smisla da sama pojedem ceo!
ReplyDeleteThis is my first visit to your blog and I absolutely enjoyed being here. You have beautiful pictures and mouthwatering recipes. I wish I am a baker who can bake this beautiful Bundt Cake - love citrus flavor!
ReplyDeleteKako sam promašila da prokomenarišm ovaj post, kad me sličica već danima "gleda" u tvom FB albumu :))) Za mene limunoljupca idealan kolač, oduševljena sam, Majo!!
ReplyDeletemoja mama je radila kuglofe, iako najčešće mramorni, ali i druge, tako sam ja dobila u nasljeđe kalup koji sam u mlađim danima puno koristila, u posljednje vrijeme baš i ne jer sam se zasitila
ReplyDeletekod ovog kuglofa mi se baš sviđa ovaj preljev, ali i ukupni recept je odličan
Super izgleda. Tako sočno :).
ReplyDelete