Pašticada
je tradicionalno dalmatinsko jelo u originalu spremljeno od goveđeg mesa
(frikandoa), pa kada govorimo o pašticadi, mislimo uvijek na goveđe meso. Pašticada
se tradicionalno jede na proslavama (krštenja, krizme, vjenčanja, rođendani,
blagdani) ili kada vam svekrva dolazi u posjet (naravno, ona će reći da je
njena bolja) :)
Međutim, kako u Dalmaciji pašticadu
volimo spremati češće puta, pretežito u jesenskim ili zimskim mjesecima, tako
je postalo uobičajeno da se u proljeće ili u ranu jesen sprema i s mesom od (domaće)
koke, a u ljetnjim mjesecima i od odrezaka tune.
Pašticada zahtjeva barem 24 sata
mariniranja!
Načini na koje se Pašticada sprema predmet
su svakodnevnih rasprava, a što je dovelo do toga da svaka kuća u Dalamciji ima
svoj recept. Mnogi od nas u pašticadu stavljaju suhe smokve, neki stavljaju
suhe šljive, neki svježe jabuke. Onda je tu opet pitanje da li u pašticadu
staviti umak od rajčica ili ne. Onda je tu i pitanje da li koristiti svinjsku
mast ili maslinovo ulje ili sojino ulje... I tako možemo raspravljati u
nedogled...
Na kraju, svaki recept za pašticadu je
dobar recept.
Ako sami režete koku, ostatke možete
iskoristiti za juhu. Ovo jelo možete spremiti i od pilećih zabataka.
Kokoš na pašticadu
(za 4 osobe)
Potrebni sastojci:
Za marinadu:
·
1 kg kokoši, očišćena od iznutrica
i kože, narezana (kao za pečenje na grillu)
....................................................................................................................................................
·
200 ml vinskog octa, domaćeg
....................................................................................................................................................
·
200 ml obične, hladne vode
....................................................................................................................................................
·
sol
....................................................................................................................................................
·
1 žlica papra u zrnu
....................................................................................................................................................
Za kuhanje:
·
2 mrkve, narezana na kriške
....................................................................................................................................................
·
1 korijen celera, narezan na kocke
....................................................................................................................................................
·
1 korijen peršina, narezan na
kocke
....................................................................................................................................................
·
1 glavica luka, narezana na kocke
....................................................................................................................................................
·
4-5 režnjeva češnjaka, narezan na
tanke kriške
....................................................................................................................................................
·
4 komada sušenih smokava
.....................................................................................................................................................
·
100 ml maslinovog ulja, domaćeg
.....................................................................................................................................................
·
2 klinčića
.....................................................................................................................................................
·
¼ žličice muškatnog orašćića, u
prahu
.....................................................................................................................................................
·
200 ml crnog vina
.....................................................................................................................................................
·
200 ml Prošeka
.....................................................................................................................................................
·
80 ml umaka od rajčica
.....................................................................................................................................................
·
300 ml ili više (po potrebi) vruće
vode ili kokošje juhe
.....................................................................................................................................................
·
sol i papar
....................................................................................................................................................
·
500-600 g njoka od krumpira, za
serviranje
.....................................................................................................................................................
Priprema:
·
Priprema marinade: svaki komad
kokoši natrljajte sa solju pa ju stavite u veliku (široku) keramičku zdjelu.
Dodajte papar u zrnu pa prelijte s mješavinom octa i vode. Poklopite pa
ostavite u hladnjaku da odstoji 24 sata do 36 sati prije kuhanja. Najbolje da kokoš počnete marinirati u petak
kako biste mogli u nedjelju uživati u Pašticadi. Dok se kokoš marinira,
okrenite ju par puta u marinadi tako da se fino marinira sa svih strana.
...................................................................................................................................................
·
Na dan pripreme, izvadite meso iz
marinade. Pripremite sve povrće.
...................................................................................................................................................
·
U veću, dublju teču ulijte
maslinovo ulje pa na zagrijanom ulju popržite luk dok ne uhvati blijedo žutu
boju, a potom dodajte ostalo povrće, te na kraju češnjak. Povrće stalno
miješajte kako ne bi zagorjelo, a pržite ga dok ne omekša. Kada je povrće
omekšalo, dodajte meso pa ga lagano popržite sa svih strana dok ne uhvati boju.
...................................................................................................................................................
·
Kada je meso uhvatilo zlatnu boju,
dodajte vino, prošek i toplu vodu ili kokošju juhu. Meso mora biti pokriveno, u
tekućini.
...................................................................................................................................................
·
Kuhajte 30 minuta, a potom dodajte
umak od rajčica, suhe smokve, klinčiće i orašćić.
...................................................................................................................................................
·
Pustite da se kokoš kuha još 30-ak
minuta ili dok meso ne bude kuhano. Pašticada se kuha polupoklopljena kako
tekućina ne bi izvrila, ali ako vam bude malo tekućine, slobodno dodajte još
tople vode.
...................................................................................................................................................
·
Kada je meso kuhano, izvadite ga
iz umaka, a umak propasirajte ili usitnite blenderom, ali nemojte ga pretvoriti
u kašu. Potom meso vratite natrag u lonac, provjerite da li treba dodati soli i
papra, a potom kuhajte još 5 minuta.
...................................................................................................................................................
·
Poslužite uz njoke od krumpira.
...................................................................................................................................................
English version
Pašticada
(Pasticada) is very old and traditional Dalmatian
dish originaly made with beef, but we
also use chicken meat and tuna. Sweet dessert wine (traditional Prošek, made from grapes) gives it just
the right seasoning. It requires at least 24 hours marinating!
Pašticada is usually served for feasts
like birthdays and holydays, not to mention mother in law visits (of course,
she will say hers is better) :)
In Dalmatia every house has it's own
recipe for famous Pašticada, so there are many disputes about what is the
proper way to prepare it – many of us use dried figs, some use dried plums or fresh
apples, and there is also lots of disputes to use or not to use tomato paste or
sauce.
In the end, every recipe is good recipe,
and Pašticada is something you need to try.
Dalmatian Chicken Pasticada
(serves 4)
You need:
For the marinade:
·
2 pounds (1 kg) whole chicken
(cleaned from skin and cuted into pieces)
....................................................................................................................................................
·
200 ml red wine vinegar,
homemade
....................................................................................................................................................
·
200 ml cold water
....................................................................................................................................................
·
salt
....................................................................................................................................................
·
1 tbsp peppercorns
....................................................................................................................................................
For the cooking:
·
2 carrots, sliced
....................................................................................................................................................
·
1 celery root, cutted into cubes
....................................................................................................................................................
·
1 parsley root, cutted into cubes
....................................................................................................................................................
·
1 onion, cutted into cubes
....................................................................................................................................................
·
4-5 cloves of garlic, sliced
....................................................................................................................................................
·
4 dried figs (instead, you can use
dried plums)
.....................................................................................................................................................
· 100 ml olive oil,
homemade
.....................................................................................................................................................
·
2 cloves
.....................................................................................................................................................
·
¼ tsp nutmeg, minced
.....................................................................................................................................................
·
200 ml red wine
.....................................................................................................................................................
·
200 ml sweet dessert
wine Prošek
.....................................................................................................................................................
·
80 ml tomato paste or
tomato sauce
.....................................................................................................................................................
·
300 ml or more warm
water
.....................................................................................................................................................
·
more salt and pepper to taste,
optional
....................................................................................................................................................
·
600 g potato gnocchi,
for serve
.....................................................................................................................................................
Steps:
·
To marinate the chicken: rub the
chicken meat with salt and place it in a large ceramics bowl. Pour with vinegar
and cold water, add peppercorns, cover and leave in the fridge for 24 hours to
36 hours. Start on Friday if you want to have it for Sunday lunch. While
marinating, turn it over occasionally.
...................................................................................................................................................
·
On the day of preparation, remove
meat from marinade. Prepare all vegetables.
...................................................................................................................................................
·
Pour olive oil in a large, deep
frying pan. On the heated oil fry onion until golden in color, then add celery,
parsley and carrot and in the end garlic. When vegetables become soft, add meat
and fry on each side just to get nice golden color.
...................................................................................................................................................
·
Add red wine, Prošek and warm water or chicken broth.
...................................................................................................................................................
·
Let cook on medium- low heat for
about 30 minutes, then add tomato paste, dried figs, cloves and nutmeg.
...................................................................................................................................................
·
Let cook for 30 minutes more or
until the meat is tender. Pan should be cover, but not completely. During
cooking, if too much liquid evaporates, add some more warm water or chicken
broth.
...................................................................................................................................................
·
Remove the meat out of the pan.
Blend vegetables just a little, then return the meat to the pan and boil again.
Cook 5 minutes more. Taste and add more salt and pepper if needed.
...................................................................................................................................................
·
Serve with potato gnocchi.
...................................................................................................................................................
Uh... meni ovo izgleda apsolutno fantastično!
ReplyDeleteMa, moram vec jednom probati pasticadu! Toliko citam o njoj i tako primamljivo zvuci, da ne mogu odoleti... :) A fotke su prelepe!!!
ReplyDeletejako volim šugo od domaće kokoške, kod nas to zovemo žgvacet. sigurno je fina i ova aromatična varijanta
ReplyDeleteJako zanimljiv recept! Nisam nikad probala nijednu verziju pašticade, ali znam da bi mi se ova tvoja jako svidjela! :)
ReplyDeleteNikad nisam probala kokoš na pašticadu. Hvala za recept! Izgleda jako primamljivo.
ReplyDelete@ Maslinka, hvala ti :)
ReplyDelete@ Miki, ako ideš probavati pašticadu, preporučujem da probaš prvo originalnu, sa goveđim mesom kako bi stekla puni dojam :) Jako je slična kontinentalnom Žgvacetu, samo je aromatičnija.
@ Tamara, hvala ti. Upravo pišem o žgvacetu. Jako volim žgvacet, ali pašticada mi je puno bolja.
@ Josipa, hvala ti. Kao šta sam rekla, svaka kuća u Dalmaciji ima neku svoju verziju recepta pašticade. Ja volim kada se dodaju i prošek i crno vino, obavezna marinada od octa, bude puno aromatičnije, skoro kao divljač. Volim i suhe smokve, šljive su također moguće kao zamjena i neki ih stavljaju, no one nisu izvorni Dalmatinski recept. Stvar je u tome da voće daje slatkoću umaku, a koriste se umjesto šećera.
@ Antalya, thank you :)
Niti ja nisam nikad probala kokos na ovaj nacin, ali izgleda i zvuci mi prefino!
ReplyDeleteNi ja nisam nikada probala pašticadu, ali mi zvuči kao nešto izuzetno dobro. A i izgleda.
ReplyDeleteovo je baš zanimljiv i hvale vrijedan recept! meni se čini da ja volim svaku pašticadu :)
ReplyDeleteBaš slasno ovo izgleda
Mnogo dobra stavr;))I gnocci izgledaju uspesno:)A sos mami mami...:)
ReplyDeleteDragocjen recept za nešto fino od kokoši koja mi sama po sebi nije baš nešto. Ovo je u svakom slučaju božanstveno jelo za poželjet. Uživam u tvojim fotkicama, tako su pune sunca i svjetlodti.
ReplyDeleteOdličan recept, beležim i uskoro isprobavam, sigurno!
ReplyDeletemmmmmmmljac! mi doma radimo uglavnom sa šljivama, i imamo neke verzije "lažne, brzinske pašticade" za priko tjedna. al imam domaćih suvih smokava, tako da bi baš i mogla napravit tvoju varijantu za promjenu.
ReplyDeletei slažem se da je svaki recept za pašticadu dobar recept, ka i za crni rižot, oko kojeg se isto vode ratovi između snaha i svekrva, a ja bi svaki pojila :)
Navikla sam na goveđu pašticadu ali morati ću probati i kokoš. Super izgleda.
ReplyDeletejao....cure mi sline, najradije bi monitor polizala :D :D
ReplyDeleteovo izgleda fantastično!!
Jednom sam napravila pašticadu i ispala je katastrofično. Zato se baš sada spremam po ovom recptu, korak po korak. Sigurna sam da će nam se svidjeti. Samo da nabavim prošek ;)
ReplyDelete@ Jubistacha, nadam se da će vam se svidjeti. Na jako sličan način radim i sa govedinom. Mogu se koristiti i suhe šljive (bez koštica), marinada od octa je obvezna jer mesu daje okus kao na "divljač", prošek je obavezan. preporučujem domaće crno vino koje nije kiselkasto, zato uvik koristim recimo Dalmatinska slatka vina koja su slađa od zagorskih kiseliša :)
ReplyDelete@ Tena, i moja je baka kuhala sa šljivama, ali meni su nekako draže smokve :) Slažem se i s brzinskim varijantama :) Ovo za crni rižot je živa istina, samo moja je svekrva zagorka pa njoj crni rižot "niš ne valja" :)
it's a long process but worth the wait. Or so I'm told (I don't eat meat) but my sister tried it the first time she visited split (about 5 years ago) and she said it was wonderful, I got the recipe from my mother-in-law and when we returned to the states, I made it, but with beef. My sister said it was ok, but not the same as what she had back in Croatia. Maybe because she didn't have the adriatic sea nearby? Haha I don't know!
ReplyDeleteVolim jako pašticadu i u onu moju idu suhe smokve ,iskreno meni se jako sviđa ali je muž komentirao fuj kokoš,sto ljudi sto ćudi.
ReplyDeleteZa pašticadu sam čula na blogovima i očarana sam. Tako predivno oplemenjeno jedno jednostavno meso kao što je piletina. Piletina doduše trpi razne dodatke, a mi je dosta koristimo. Ovih 200ml vinskog sirćeta me intrigira. Da li je domaće sirće-ocat iste kiselosti kao i kupovno?
ReplyDeletep.s p.s. kod mene na blogu do 23 Novembra ,lepa nagradna igra.Svi su dobrodosli:)
ReplyDelete@ Dzoli, divno :) Baš ću skoknit :)
ReplyDelete@ Jelena, domaći vinski ocat je dosta jači, aromatičniji, ali ga je teško nabaviti pa u nedostatku istog koristim kupovni, a najsličniji mu je Zvijezdin vinski ocat. Nije potrebno stavljati više od 200 ml kupovnog jer piletina je dosta blago meso i ocat bi mu dao previše kiselosti. Zato ga uvijek miješam s vodom.
@ Dilajla, zaista, šta ej to s muškarcima i piletinom? Moj brat nikako neće piletinu na koji god način da je spremiš, a poznajem još nekolicinu takvih. Ja prvenstveno grabim piletinu pored svih različitih vrsta mesa neovisno da li je kuhana, pržena ili s grilla. Sva sreća pa M. voli sve, on ček jede i ono šta ja nikad ne bi pojela, nije njega teško najesti :)
E ovo stvarno moram probat. Izgleda savršeno i ukusno.
ReplyDeleteSlažem se sa ovime što si napisala da je svaki recept za pašticadu dobar recept. Ili je ja toliko volim da mi je svaka dobra bez obzira što nije uvijek napravljena po istom receptu. Tvoja pašticada sa kokom mi se jako sviđa, interesantne su mi suhe smokve koje mi ne stavljamo već stavimo suhe šljive, ...., uglavnom probati ću je i po tvom receptu. Slikice su ti prekrasne, a najviše su me zaokupili veseli cvjetići :)
ReplyDelete