Apple tart |
Prije neki dan sam listala recepte sa
svog bloga, a nekada to radim i uživam u svoj toj hrani pa se sjetim svojih početaka i pitam se kako se
uopće rodila ta ljubav prema kuhanju. Odakle je došla? I sva ta ljubav prema
fotografiji, zbilja, odakle?
I onda me strafilo kao iz vedra neba: na
mom blogu nema niti jednog recepta s jabukama! Kako je to moguće? Jabuke i
limuni su dvije najčešće voćke na našem stolu i u kolačima. Dok sam bila
dijete, mama je upravo u ovo vrijeme uvijek radila pitu od jabuka, onu s prhkim
tijestom i onu s mekanim, a to radi i
danas. Otkako znam za sebe, ona to ponavlja svake godine.
Mirisi jabuke i cimeta oduvijek su mi
bili asocijacija jeseni i sjećam se da bi se uvijek danima nakon ispečene pite
zadržali u kući.
Kako je moguće da sam jabuke zapostavila,
a uvijek, baš uvijek ih imamo u kući? Najdraže su mi one kisele, ne volim
brašnaste, ali i njih pojedem kada nema nikakvih drugih. Pored toliko vrsta
jabuka, više ih ni ne razlikujem, ali moram priznat da bih domaću jabuku uvijek
razlikovala od one kupovne.
I tako sam odlučila iskoristiti preostale
lješnjake koje nam je kum dao, napokon upotrijebiti jabuku u svojim kolačima (a
da taj recept bude objavljen na blogu) i sve to lijepo zapakirati u prekrasni
tart koji smo M. i ja odnijeli za naš mali brzinski jesenski piknik.
Jabukama nisam gulila koru, ali slobodno je
možete oguliti. Možete ih i deblje rezati (moje kriške su bile oko 5 mm
debljine), možete umijesto kokosovog mlijeka koristiti slatko vrhnje, možete
dodati cimet... Jabuke su zbilja za svaku kombinaciju :)
Tart od jabuka
(za 1 tart, 24 cm)
Potrebni sastojci:
Za tijesto:
·
240 g glatkog pšeničnog brašna
....................................................................................................................................................
·
3 žlice kristal šećera
....................................................................................................................................................
·
4 žlice prženih mljevenih
lješnjaka
....................................................................................................................................................
·
100 g maslaca, sobne temperature
....................................................................................................................................................
·
prstohvat soli
....................................................................................................................................................
·
5 žlica hladne vode
....................................................................................................................................................
Za nadjev:
·
3 veće (kiselije) jabuke, očišćene
i narezane na kriške
....................................................................................................................................................
·
2 velika jaja, lagano razmućena vilicom
....................................................................................................................................................
·
120 ml kokosovog mlijeka (ili
slatkog vrhnja)
....................................................................................................................................................
·
60 g kristal šećera
....................................................................................................................................................
·
1 limun, ribana korica
....................................................................................................................................................
Priprema:
·
Za pripremu tijesta pomiješajte
brašno s soli i šećerom, dodajte mljevene lješnjake (koje ste prethodno
popržili na tavici bez ulja, a potom istraljali krpom da im skinete
kožicu), te maslac narezan na listiće.
Tijesto dobro izmrvite rukama da se maslac fino „otopi“ u tijestu, a potom
dodajte vodu, žlicu po žlicu dok ne dobijete fino tijesto. Tijesto izvadite iz
zdjele i premijesite ga par puta, a potom ga oblikujte u obliku diska,
zamotajte u plastičnu vrećicu i ostavite u hladnjaku oko 30 minuta. ...................................................................................................................................................
·
Kada je tijesto odstajalo,
izvadite ga iz hladnjaka pa ga na pobrašnjenoj radnoj površini razvaljajte na
tanko, u veličini vašeg kalupa za tart. Tijesto prethodno nožem odvojite od
radne površine ako se slučajno zalijepilo, a potom ga rukama ili pomoću valjka
za tijesto prebacite u kalup za tart. Podignite ivice tijesta uz kalup, fino ga
utisnite rukama, pa vilicom nabodite dno tijesta.
......................................................................................................................................................
·
Zagrijte pećnicu na 180°C.
....................................................................................................................................................
·
Za pripremu nadjeva, jabuke
narežite na tanke kriške (možete ih i oguliti), a jaja razmutite s koricom
limuna i kokosovim mlijekom.
....................................................................................................................................................
·
Kriške jabuka poredajte po sirovom
tijestu, a potom ih prelijte s smjesom koju ste prethodno razmutili.
....................................................................................................................................................
·
Pecite oko 30 minuta, ili više,
dok tijesto ne poprimi zlatnožutu boju, a jabuke budu mekane, a nadjev pečen.
Prije nego tart izvadite iz pećnice, provjerite da li je pečeno.
....................................................................................................................................................
·
Poslužite hladno.
....................................................................................................................................................
English version
Apple tart (with coconut milk)
(for a 9.5 inches tart)
You need:
For the crust:
· 240 g cake flour
....................................................................................................................................................
·
3 tbsp granulated sugar
....................................................................................................................................................
·
4 tbsp roasted hazelnuts, graound
....................................................................................................................................................
·
100 g butter, room
temperature
....................................................................................................................................................
·
pinch of salt
....................................................................................................................................................
·
5 tbsp cold water
....................................................................................................................................................
For the topping:
·
3 large apples, cored and sliced
....................................................................................................................................................
·
2 large eggs, beaten with a fork
....................................................................................................................................................
·
120 ml unsweetened
coconut milk (or heavy whipping cream)
....................................................................................................................................................
·
60 g granulated sugar
....................................................................................................................................................
·
1 lemon, grated zest
....................................................................................................................................................
Steps:
·
To make a crust: combine the flour
with hazelnuts, salt and sugar, add butter and crumble the dough with your
hands. Add the water, 1 tablespoon at time and work the dough. Wrap in plastic
bag and refrigerate for 30 minutes.
...................................................................................................................................................
·
When the dough is ready to use,
take it out of the fridge and roll into the shape of a circle. Garnish the tart
mold and make small holes at the bottom. Leave aside.
......................................................................................................................................................
·
Preheat the oven to 350 F (180°C).
....................................................................................................................................................
·
In a small bowl, beat the eggs
with the sugar, lemon zest and coconut milk.
....................................................................................................................................................
·
Arrange the slices of apple on top
of the crust and pour with the egg batter.
....................................................................................................................................................
·
Bake for 30 minutes, or more,
until golden brown in color. Leave to cool before eating.
....................................................................................................................................................
Fotografije kako tarta tako i jeseni su ti PREDIVNE! A i recept mi zvuči prefino :)
ReplyDeleteI kod mene u kuci uvijek ima jabuka i to nekoliko razlicitih vrsta. Jedno su mi od omiljenog voca,
ReplyDeleteTart izgleda bozanstveno. A slike... opcinjena sam njima.
Vau kakav krasan tart. Nadam se da ste uživali na pikniku :)
ReplyDeleteTvoje pite i tartovi uvijek izgledaju savršeno. Ovo je nešto prekrasno, i recept i fotke. I ja obožavam jabučice :)
ReplyDeleteKad sam vidjela fotku, krenula sam u strahu čitati recept, jer imam u planu uskoro objaviti nešto slično na blogu. Ali nije isti recept u pitanju.
ReplyDeleteJabuke su jako zahvalno voće za kolače i tart ti izgleda prekrasno. Nadam se da ste se lijepo proveli na pikniku.
@ Maslinka, hvala ti! Mene je iskreno, oduševila kombinacija kokosa i jabuka :)
ReplyDelete@ Sanja, upravo tako. Hvala na komentaru i pohvalama :)
@ Kranjice, hvala ti! Zaista jesmo, dobro nam je došao sunčani vikend nakon kiše i bure :)
@ Tamara, hvala ti :) Znam koliko i ti voliš jabuke.
Majo, kakve fotke. Mrak. Zamišljam te kako sediš na ovim stepenicama kao devojčica sa kikicama i jedeš sva musava jedno parče ove pite. Jabuke su divne u svim kombinacijama a ovo kokosovo mleko mora da savršeno paše.
ReplyDeleteGledajući ove fotografije na tren sam osjetila sve čari tvog jesenjeg piknika, cijela atmosfera je tako romantična, a tart izgleda savršeno!
ReplyDeleteKrasno izgleda, a sigurna sam da je i jako fina (mora biti, čim su jabuke unutra, njam) :-)
ReplyDeleteni slucajno guliti ljusku :).Super izgleda!
ReplyDeletePrekrasne fotografije, toplo mi je oko srca kad ih gledam. Šta da kažem tart cvijet. Predivno.
ReplyDelete@ Jelena, hvala ti :) Zapravo, M. je dobia prvi komad tarta jer je on uvik nestrpljiv dok ja trčkaram kao Indijanac oko kaše, pa moram napraviti nekakav kompromis.
ReplyDelete@ Majo, imenjakinjo moja, ti si nepopravljiv romantik i to mi se sviđa kod tebe, a osjeti se u svakom tvom komentaru :) Hvala ti.
@ Maki, i ja kažem. Jabukama ne gulim koru, a dok ih ribam za prhku pitu, uvijek ih naribam s korom :)
@ Dunja, od srca ti hvala :)
i mi obožavamo jabuke i jedemo ih cijelu godinu. najčešće su voće u našem hladnjaku, a isto sam zapostavila deserte s njima. jako mi se sviđa ova pita, pogotovo dodatak kokosovog mlijeka. predivno!
ReplyDeleteOve su mi jedne od tvojih najljepsih fotki, a jabuke obozavam!
ReplyDeleteSviđa mi se ovaj piknik: od okruženja pa sve do okusa i mirisa...
ReplyDelete@ Monika, tako ti to biva kada imaš nekih namirnica na pretek i žudiš za onim koje nisi probala ili dugo jela. Onda zapostaviš ono najjednostavnije :)
ReplyDelete@ jasenka, hvala ti. Moram ti priznat da su i meni isto :)
@ Jubistacha, hvala ti od srca :)
ja sam neko vrijeme jela jabuke u enormno velikim količinama, naročito u klolačima. skoro svaki drugi dan smo mama i ja pravile pitu od jabuka sa zapečenim snijegom od bjelanjaka i totalno sam se predozirala jabukama, pa ih sad baš i ne koristim previše :D
ReplyDeleteali vratiti će se jednom sigurno na moj jelovnik :)
ova tvoja pita izgleda divno!
Majo, divne fotke!!! Predivne! A i tart je fenomenalan, sa puuunooo voca! :) Jako mi se dopada... I svidja mi se sto nisi ljustila jabuke... :)
ReplyDeleteSlike su tako artisticke..tart je zasvaku pohvalu .Ma kakva jesen jabuka ovde uvek ima a ovo se mora probati;)
ReplyDeleteMaja prekrasan je post ! Pravi jesenski ugođaj. Slike su ti zbilja prekrasne, a tart je posebno dobar. Ja sam ljubitelj jabuka i ne prođe dan da ne pojedem barem jednu jabuku. Doma je jabuka često i u kolačima, a mama je radila kolač sličan tvome tartu , tijesto i isto ovako je slagala jabuke ali u četvrtastom plehu. Pokazati ću joj i tvoj recept, ali ću prije svega ja nju iznenaditi sa ovim tartom !
ReplyDeleteJa sam se nauzivala u fotkama, kao i uvek kada dodjem do tebe:) Tart je predivan, mada nisam od onih koji su nešto ludi za njima... Pozdravček
ReplyDeletePrvo, fotke su predivne! <3 Boje, motivi...
ReplyDeleteObožavam jabuke i kokos i mislim,da čemo ovo probati!
Pozdrav, C&T
@ Moonea, i ja sam je također skroz zapostavila. Mislim da čak nisam napravila niti jedan kolač od jabuka otkako sam počela blogati, a što je baš tužno jer jabuka je zaista zdravo voće i zaslužuje pažnju :)
ReplyDelete@ Miki, hvala ti :)
@ Dzoli, hvala :) Upravo tako, i kod nas jabuka uvijek ima :)
@ Branka moja, nadam se da će vam se svidjeti :) Ja sam prvi puta probala kombinaciju koksovog mlijeka i jabuka i znala sam da će mis e svidjeti. Kokosovo mlijeko ide stvarno u sve pa me niti ne čudi da se dobro spojilo s jabukama. Mi smo u svakom slučaju uživali :)
@ Nale, hvala ti :) Ja sam uvijek za tart :)
@ C&T, hvala :)
Fenomenalan, neznam sta bih drugo rekla.Sjane fotkice Majče!!!
ReplyDeletejabuke često koristim u kolačima ili na bilo koji drugi način, a najradije onako svježe pogotovo sad dok još imamo naše domaće
ReplyDeleteova kombinacija je odlična, jedino ne mogu si zamisliti kako se ovo kokosovo mlijeko uklapa i zato moram isprobati jer me baš kopka kakvog je okusa
s jabukama ne možeš pogriješiti, jako me zanima kakva je kombinacija s kokosovim mlijekom?
ReplyDeleteHvala cure :)
ReplyDelete@ Tamara i Nina, meni je kokosovo mlijeko zakon u svemu, a super mi se složilo i s jabukama. Ako ga volite, nećete pogriješiti :)
I just love fruit tart and this looks so yummy. I am drooling here and your styling is amazing.. love that rock (stairs?) back ground !
ReplyDeleteKanakana, thank you so much :)
ReplyDeleteYes, it's old rock stairs, we always do picnic there. It's untouched piece of nature :)
oh my goodness Maja, your photography is spectacular! and that apple tart looks amazing.
ReplyDeleteodlicne fotografije! jedne od onih kojima bih rado ukrasila vlastitu kuhinju.
ReplyDeleteOdličan tart i još bolje fotografije!
ReplyDeleteHi maja - This is lovely! The apple tart looks mega delicious with the nature as its backdrop. Only if we can do picnic all the time:) I like that you used ground hazelnut in the crust too. Yummy!
ReplyDelete