11.02.2011

Mericine dalmatinske fritule/Dalmatian Fritters by Mery & a weekend getaway

Please, scroll down for recipe in English

A weekend getaway
Priroda oko nas poprimila je jesensko ruho.  Obukla je svoje zlatno smeđe, žute i crvene haljinice, a vani je sunce upeklo kao da dolazi proljeće. Samo njeno novo raznobojno, jesensko ruho odaje naznake da je jesen tu. I ne biste vjerovali da ne promatrate tu prirodu svaki dan. Trešnja moje susjede u samo tri dana od zelene boje babljeg ljeta počela je žutjeti prvo po vrhovima do kojih sunce prvo dopire, a potom cijela. Nevjerojatan je taj život prirode.
Nedavno smo M. i ja otišli na izlet, vozeći se automobilom prema Makarskoj rivijeri, i svaki puta me ta divna priroda tik iza Omiša, a prije obala Mimica, ostavi bez daha. Ako ste mislili da samo Irska ima predivne klifove, prevarili ste se. Dalmacija joj zasigurno konkurira u tome, sa svojim škrapama i padinama planina koju opljuskuju valovi.  


Dalmatian cliffs
Ovog puta zaustavili smo se uz magistralu kako bih uslikala tu predivnu mirnoću planinskih padina koje uranjaju okomito u more, dostojanstvo prizora u kojem stoje, ranojutarnji vjetar koji lagano mreška more i zrake sunca što se ljeskaju na njegovoj površini... Prizor od kojeg vam zastaje dah. Svaki puta promatram taj prizor s glavom naslonjenom na staklo automobila i kao opijena gledam. Kada bi samo postojala staza na tim planinama, sigurno bih prošetala njom.



Boja jesenskog neba u jutarnjim satima nešto je tamnija i to se svakako primjeti na moru koje je poprimilo indigo boju. Da sam slikar, sigurno bih ovaj prizor uhvatila u milijun slika. A budući da slikar nisam, s nimalo talenta za akvarele, ja hodam i fotkam... Nekada me ljudi zamijene sa strancem, a nekada je i lijepo biti stranac u svom rodnom gradu :)


Autumn colors
Ranojutarnje buđenje natjeralo me na prozor i prispjela sam uhvatiti jesenji izlazak sunca u ružićastoj boji. I to je bilo to, znala sam da je danas dan za izlete, druženja, prijateljstva i Mericine nezaboravne fritule u kojima se doslovno davim i ne dolazim do riječi dok obje ne ispraznimo zdjele :)
Merica me dočekala s najsrdačnijim osmjehom na licu, kao i uvijek kada sam tužna i kada sam sretna. 
Njen vrt ispred kuće također je poprimio jesenske boje, mandarina, kao i naša u vrtu, polagano se iz zelene pretvara u narančastu boje bundeve, kokice kljucaju okolo po svom, a ptičice pjevaju slavujevu pjesmu...


Mandarins
Dan bijega iz svakodnevnice...

Dalmatian fritters by Mary

Mericine dalmatinske fritule


      Potrebni sastojci:

·         720 g glatkog pšeničnog brašna
....................................................................................................................................................
·         2 cijela jaja
....................................................................................................................................................
·         4 žlice kristal šećera
....................................................................................................................................................
·         360 ml kiselog vrhnja
....................................................................................................................................................
·         1 jabuka, kisela, sitno naribana
....................................................................................................................................................
·         2 praška za pecivo (24 g)
....................................................................................................................................................
·         1 limun, ribana korica
....................................................................................................................................................
·         1 naranča, ribana korica
....................................................................................................................................................
·         1 žlica ruma, po želji
....................................................................................................................................................
·         60 ml rakije od ruža (ili neka druga rakija)
....................................................................................................................................................
·         ulje za prženje, oko 600 ml
....................................................................................................................................................


      Priprema:

·         Pomiješajte jaja s šećerom, ribanim koricama limuna i naranče, rumom, rakijom, pa dodajte kiselo vrhnje i naribanu jabuku.
...................................................................................................................................................
·         Brašno pomiješajte s praškom za pecivo pa dodajte gornjoj smjesi, stalno ručno miješajući. Smjesu ostavite sa strane.
......................................................................................................................................................
·         U manju, užu tećicu ulijte ulje i stavite da se ulje zagrije dok ne počne „cvrčati“.
....................................................................................................................................................
·         Od tijesta pomoću 2 žlice oblikujte fritulice veličine oraha, pa ih stavljajte pržiti u vruće ulje na srednje jakoj vatri. Žlice prije stavljanja u tijesto namočite u čaši hladne vode. Prilikom pečenja fritulice okrećite kako vam ne bi zagorile.
....................................................................................................................................................
·         Kada su fritulice rumene, pomoću žlice sa rupicama izvadite ih na tanjur obložen kuhinjskom salvetom kako bi se upio višak masnoće.
....................................................................................................................................................
·         Prije posluživanja pospite šećerom u prahu, po želji.
....................................................................................................................................................

Chicken

English version

Early this morning, I woke up just in time to saw beautiful sunrise in autumn (pink) color. 
M. & I, we both looked at each other. It's a weekend getaway from Trogir. So, we drove far away from Trogir, to the Makarska coast line, and each time we do that, I rest my head on the car window trying to fell nature call. Soon, we will be able to see the open see, Makarska cliffs (see pictures above), golden sunrise and I'm just exited. I love these trips we offten take.



That day, Mery, my dear friend, greeted me with a smile, like she always does. I love spending time just talk to her while we enjoy eating her fritters.

Fritters are traditional dalmatian sweet, also prepared in Istria and in Italy. Like each dalmatian dish or sweet, every house in Dalmatia has its own recipe :) 
We prepared them on Christmas, Easter and carnival. Mery & I, we like to eat them offten ;)



Dalmatian Fritters by Mery


      You need:

·         720 g cake flour
....................................................................................................................................................
·         2 eggs
....................................................................................................................................................
·         4 tbsp granulated sugar
....................................................................................................................................................
·         360 ml sour cream
....................................................................................................................................................
·         1 apple, finely grated
....................................................................................................................................................
·         2 tbsp baking powder
....................................................................................................................................................
·         1 lemon, grated zest
....................................................................................................................................................
·         1 orange, grated zest
....................................................................................................................................................
·         1 tbsp rum, optional
....................................................................................................................................................
·         60 ml homemade rose liquor (or other brandy)
....................................................................................................................................................
·         neutral oil, for frying, 600 ml
....................................................................................................................................................


      Steps:

·         Combine eggs with sugar. Add lemon and orange zest, rum, brandy, apple and sour cream.
...................................................................................................................................................
·         Combine flour with baking powder and add it into the egg batter. Combine well constantly mixing.
......................................................................................................................................................
·         Pour oil into small, narrow pot and bring to boil. Reduce heat to meduium strong.
....................................................................................................................................................
·         Using 2 small spoons, make small dough balls (walnut size)  and place them in hot oil. Fry until golden brown, but be careful not to burn them. Beetwen each placement, soak spoons into cold water.  ....................................................................................................................................................
·         Remove fritters from the oil and place them to the kitchen towel to reduce fat. ....................................................................................................................................................
·         Before serving, you can sprinkle it with powdered sugar. I prefer it hot.
....................................................................................................................................................

P.S. For the measurements check out the kitchen chart!

Pin It Now!

18 comments:

  1. Fritule i Dalmacija. to me odmah podsjeti na mamu.
    ona je poznata po svojim fritulama, budu mekane, pahuljaste, male ko frenja, savršenog okruglog oblika, i veselim se što će nam moja mama kroz kojih mjesec dana biti na samo par minuta hoda od naše zgrade jer se firtule neće stići ni ohladiti :)

    jako ti je lipi ovaj post..i složila bih se s tobom - Dalmacija je definitivno konkurencija Irskoj. :)

    ReplyDelete
  2. koja fora kokica :)
    Krasne su fotke, a i fritule obožavam!

    ReplyDelete
  3. Genijalne fotke prirode, a fritule su za poželjeti :)

    ReplyDelete
  4. Hvala ti za ovaj recept, spremam ga isti tren,a fotke su ti predivne....ne mogu odvojiti oci od njih!

    ReplyDelete
  5. Sta mi radis ovim divnim fotkama u poslednje vreme!!! Cini mi se da bih sve odstampala i stalno zurila u njih... :)
    Nisam nikad jela fritule, a svi ih toliko hvale... Vreme je za probu! :)

    ReplyDelete
  6. Maja predivan je ovaj post ! Jako lijepo si sve napisala, a slike su prelijepe, baš da ih gledaš i ne možeš se dovoljno nagledati. Fritule jako volim i isto kao i ti dok ih ima, ne stajem,a zato ih rijetko i radim :). Ove od tvoje Merice su odlične !

    ReplyDelete
  7. Ne znam sta pre da gledam.Slike su ti prekrasen..bas si zarobila jesenske boje u njima
    Afritule mi se takodje jako dopadaju:)

    ReplyDelete
  8. Kakve fotografije! I kakvo blago da je more tako nadomak!

    ReplyDelete
  9. Hvala svima na komentarima :)
    Obožavam Mericine fritule i uvijek se udavim u njima :)
    Uvijek kada pečem fritule, prije nego ih krenem peći pomirišem ili probam tijesto da vidim da li mi ima dovoljno arome u njemu :) Što više ruma stavite one će biti tamnije, pa preporulujem samo žličicu do žlicu ruma. Rakija je ta koja ovim fritulama daje poseban čar, a Merica sama radi rakiju od ruža. Možete staviti i drugu rakiju, samo nemojte pretjerati :)

    ReplyDelete
  10. Uh fritule mljac. Genijalno izgledaju!

    ReplyDelete
  11. Iako sam s mora uvijek me fascinira Dalmacija i more je drugačije nego kod nas i vjetar puše drugačije a i ljudi su drugačiji ,volim tu stradu od Splita prema Makarskoj i dolje prema Pločama i uvijek se svađam s mužem jer nikad ne dam da ide autoputom .Divan post.
    A i fritule nisu za bacit.

    ReplyDelete
  12. jako lijep post, odiše mirnoćom i zadovoljstvom, baš kao i predivne fotke.

    ReplyDelete
  13. Rakija od ruža, e to je čista egzotika. Koliko je ružinih latica potrebno za to ili se samo dodaje ekstrakt da zamiriše na kraju. Mama je pravila ove fritule, ali nismo znale da se zovu fritule već ih zove mini krofnice. Moram da zasučem rukave i pozovem goste jer bi sve sama pojela. Krajolik je čaroban. Majo da te zaposle honorarno u turističkoj organizaciji Hrvatske. Pošalji im koju fotku.

    ReplyDelete
  14. Prelep post. Fotografije govore sto jezika. Uh, milina:) Fritulice su zabeležene:) Pozdrav

    ReplyDelete
  15. I mi smo sa ove strane monitora uzivali u prekrasnim fotkama, opisima i fritulama... joj, otkad zelim da ih napravim, svaki put kad vidim negde receptic, uvek ga spremim na komp i kazem da cu isprobati, pa onda ga prekriju drugi recepti i jednostavno zaboravim... e, nece sada, ide na top listu za probu!:)))

    ReplyDelete
  16. znaš da nikad nisam probala fritule s jabukama!!!??

    ReplyDelete
  17. Hvala :)

    @Tamara, jabuke fritulama daju mekani šmek i u Dalmaciji ih uobičavamo staviti, mada ima raznih recepata za fritule, a neki ih čak prave s svježim kvascem, neki s krumpirima... Ali ovo su mi najbolje, najmekše i najaromatičnije fritule koje sam probala :)

    @Jelena,hvala ti :) Mada, nije ovo National Geografic stil :)

    ReplyDelete