Please scroll down for recipe in English
P.S. For the measurements check out the kitchen chart!
Pin It Now!
Ovi medenjaci će vas osvojiti na okus
ukoliko vam već izgledom ne budu privlačni. Nije potrebno nikakvo valjanje
tijesta stoga možete pospremiti svoje kalupiće za izrezivanje :) Dovoljno ih je
oblikovati u kuglice.
Nekada ih preferiramo bez ikakvih
glazura, s ½ žličice domaćeg pekmeza u njima, a nekada ih prelijemo čokoladnom
glazurom.
Dugo sam bila u potrazi za pravim okusom
medenjaka, a spoj svježeg đumbira, cimeta, klinčića i mljevenih koštica od
marelica (koje preferiram u medenjacima više od badema), odlična je
kombinacija. Ove medenjake radim već dugo godina, recept sam podijelila svima
koje znam i kažem vam, bolji su od kupovnih. Izvorni recept je bio objavljen na Coolinarici, bez dodataka koštica od marelice, a mislim da ga je BrusnicaKc bila objavila, no nisam sigurna, budući se isti više ne nalazi na stranicama Coolinarike. Kako bilo, ja sam ga pospremila i radim ga svake godine :)
Vodite računa da prilikom pravljenja
kuglica imate mokre ruke jer je tijesto ljepljivo. Slažite ih u tepsiju
udaljene jedne od drugih najmanje 5 cm, jer će se tijesto udvostručiti prilikom
pečenja. Ja sam radila kuglice veličine 2 cm, koje su se u pečenju malkice
spljoštile i raširile na kolačiće od 5 cm. Ako želite manje medenjake,
napravite manje kuglice, no onda pripremite dvije tepsije za pečenje.
I ne zaboravite, darivanje još uvijek
traje do 29.prosinca ove godine :)
Medenjaci
(za 20 komada)
Potrebni sastojci:
·
150 g kristal šećera
....................................................................................................................................................
·
3 žlice tekućeg meda
....................................................................................................................................................
·
2 cijela jaja
....................................................................................................................................................
·
350 g glatkog pšeničnog brašna,
tip 550
....................................................................................................................................................
·
1 žličica sitno ribanog đumbira,
svježeg
....................................................................................................................................................
·
1 žličica sode bikarbone
....................................................................................................................................................
·
1 žličica cimeta u prahu
....................................................................................................................................................
·
1/2 žličice zdrobljenog klinčića
....................................................................................................................................................
·
1 žlica mljevenih koštica od
marelica (ili 2 žlice amaretta)
....................................................................................................................................................
·
prstohvat soli
....................................................................................................................................................
Priprema:
·
U lončiću srednje veličine
pomiješajte med i šećer pa sve zagrijavajte na laganoj vatri uz neprestano
miješanje dok se šećer potpuno ne otopi. Skinite s vatre i potpuno ohladite.
...................................................................................................................................................
·
U ohlađenu smjesu meda dodajte
jedno po jedno jaje, stalno miksajući.
...................................................................................................................................................
·
U međuvremenu, pomiješajte brašno
s sodom bikarbonom, soli, đumbirom, cimetom, klinčićem i mljevenim košticama
marelica. Ostavite sa strane.
....................................................................................................................................................
·
U smjesu meda i jaja malo po malo
dodajte smjesu brašna, stalno miejšajući dok se smjesa ne ujednači. Smjesu
pokrijte čistom kuhinjskom krpom pa ostavite na sobnoj temperaturi 1 sat.
....................................................................................................................................................
·
Tepsiju za pečenje 41x36 cm obložite
papirom za pečenje. Ostavite sa strane.
....................................................................................................................................................
·
Prije nego krenete od tijesta
raditi kuglice, namočite ruke jer je tijesto jako ljepljivo. Naravno, smjesa
vam ne smije biti rijetka, pa ukoliko je potrebno dodajte još brašna. Od tijesta
zamijesite oko 20-ak kuglica veličine 2 cm (naravno, možete raditi i veće ili
manje kuglice), pa ih poslažite u pripremljenu tepsiju na udaljenosti najmanje
5 cm jednu od druge. Tako poslagane kuglice pokrijte suhom krpom i ostavite
stajati 2 sata na sobnoj temperaturi prije pečenja. Prije pečenja kuglice
premažite s malo vode.
...................................................................................................................................................
·
Zagrijte pećnicu na 180°C.
...................................................................................................................................................
·
Medenjake pecite 15 minuta.
...................................................................................................................................................
·
Pustite da se medenjaci ohlade, a
potom ih ili dekorirajte ili spremite u kutijice. Mogu trajati do 5 dana.
...................................................................................................................................................
English version
I'm a big fan of Gingerbread cookies! This
cookie has a wonderful combination of fresh ground ginger, cinnamon, clove and
a little bit of apricot stones, which I prefer more than almonds for holiday
events :)
Put away your cookie cutters, no decorating
required! But, if you want, you can decorate them any way you like. I prefer
dark choclate glaze or 1/2 tsp of jam into each cookie :)
When it comes to Christmas Day, the
Croatian baking tradition is evident everywhere. So, these Gingerbread cookies are
traditional Croatian cookies, made especially for Christmas.
Honeybread / gingerbread cookies can be
found throughout Europe. Croatian Medenjaci
originated in Northwest Croatia but have become a national symbol of the
country.
If you missed my last blog post, the
giveaway is still open until December 29th.
Chewy Gingerbread Cookies
(makes 20 individual pieces)
You need:
·
150 g granulated sugar
....................................................................................................................................................
·
3 tbsp liquid honey
....................................................................................................................................................
·
2 whole eggs
....................................................................................................................................................
·
350 g all-purpose flour
....................................................................................................................................................
·
1 tsp finely grated ginger
....................................................................................................................................................
·
1 tsp baking soda
....................................................................................................................................................
·
1 tsp cinnamon
....................................................................................................................................................
·
1/2 tsp crushed clove
....................................................................................................................................................
·
1 tbsp grounded apricot stones (or
2 tbsp amaretto liqueur)
....................................................................................................................................................
·
pinch of salt
....................................................................................................................................................
Steps:
·
In a large bowl, combine honey and
sugar. Bring to boil on low heat until the sugar is dissolved, continuously
stirring. Remove from the heat and allow to cool completely.
...................................................................................................................................................
·
Add the eggs, making sure the
first one is well incorporated before adding the second.
...................................................................................................................................................
·
In the meantime, combine flour
with baking soda, salt, cinnamon, clove, apricot stones and ginger. Set aside.
....................................................................................................................................................
·
Add the flour mixture slowly,
mixing until just homogeneous. Cover with kitchen towel and allow to rest for 1
hour at room temperature.
....................................................................................................................................................
·
Line a 16x14–inch (41x36 cm) baking
pan with baking sheet. Set aside.
....................................................................................................................................................
·
Wett your hands and shape the
dough into a 1-inch (2 cm) ball. Arrange cookie balls on prepared pan, 2-inches
apart. Cover and allow to rest for 2 hours more. Brush the cookies with a
little bit of water before baking.
...................................................................................................................................................
·
Preheat the oven at 350 F (180°C).
...................................................................................................................................................
·
Bake for 15 minutes.
...................................................................................................................................................
·
Allow to cool completely, then
remove from the pan. After cookies are cool, you can decorate them any way you
like. You can also arrange them in a tin or plastic container. They can last up
to 5 days.
...................................................................................................................................................
baš krasno izgledaju, ja sam pekla neke iz neke stare kuharice :)
ReplyDeleteKrasni su ti, a ja ih obožavam, sviđa mi se dodatak gorkog badema, ja još uvijek imam amaretta koji sam ljetos radila po tvom receptu :), svugdje ga ubacujem :)))
ReplyDeleteOmiljeni!
ReplyDelete@ LeeLoo, hvala ti :) Medenjaci su mi uvijek bili nekako posebni, volim ih raditi samo za Božić jer ima nešto u njima tako posebno da bi svakodnevna konzumacija pokvarila onaj njihov čar :)
ReplyDelete@ Nevena, hvala ti :) I ja sam radila na litre tog amaretta, tek sada vidim koliko sam samo marelica što pojela što iskoristila za liker ili kolače :) I ja ga stavljam u sve :)
Jaaaako dugo nisam pravila medenjake! Mozda bih mogal ove godine. Predivni su Majo! :)
ReplyDeletePošto sam trenutno u potrazi za dobrim receptom za keksiće, ovaj tvoj post stiže u pravi čas.
ReplyDeleteČitam uvod, kada ono spominju se mljevene koštice marelica. Pa gdje ću to nabavit, onda skužim u zagradama dvije žlice amaretta, super. Sviđa mi se kombinacija začina. Bilježim recept. A sada odoh na prijavu za nagradnu igru ;)
ReplyDeleteDivni medenjaci, a šalica simpa.
ReplyDeleteMedenjake nisam nikad radila. Koji god recept sam pogledala, spominjao se amonijek pa sam odmah odustala. Baš sam se razveselila kad sam vidjela da ga kod tebe nema na popisu sastojaka.
ReplyDeleteSuper izgledaju. Već se neko vrijeme spremam napraviti sama medenjake tako da je ovaj tvoj recept u pravi čas.
ReplyDeleteHvala vam svima na komentarima :)
ReplyDelete@ Dunja, hvala ti, ove su isto homemade samo ovaj puta s flomasterima za porculan :)
@ Jubistacha, uvijek radim po ovom receptu medenjake, već dugo. Ove sam godine prvi puta stavila u njih koštice marelica, a onda sam ih ponovila i s amarettom. Finiji su mi s tim dodatkom, mada se može i bez koštica/amaretta :)
Drago mi je da sudjelujete svi u nagradnoj igri :) Veseli me posebno vidit da ima i posjetitelja koji prate iako ne komentiraju :)
@ Tamara, nisam nikad čula da ide amonijak u medenjake. Izbjegavam ga u kupovnim proizvodima,pa ga sigurno ne bi dodala ni u domaće :)
Prekjučer sam napravila rundu medenjaka, ali onih koji se izrezuju oblicima, ovi tvoji su isto jako privlačni, sviđa mi se ovakav recept!
ReplyDeleteMajo, medenjake jedemo samo kada je Veliki petak, pred Uskrs jer se tada posti na vodi, a kupovni su baš takve recepture, tako da ih pogrickamo toliko da nam je dosta za celu godinu. Ovi tvoji su mi egzotičniji i da znaš da bi se mogli praviti i kad nije praznik. U Zemunu je postojala privatna radionica medenjaka uz Dunav, pa je sve mirisalo na medenjake. Na žalost zatvorili su je. Mama je svraćala i kupovala sveže.
ReplyDeleteThank you so much for sharing Croatian gingerbread cookies! Looks delicious and your food styling makes it so cute and lovely. :-)
ReplyDeleteDivni medenjaki! I kakva simatična šalica :)
ReplyDeleteja imam nešto drugačiji recept za medenjake ali ih isto slažem kao kuglice i tako najljepše ispadnu, dok se izrezuju kalupom nisu tako lijepi loptasti
ReplyDeleteNagovorila si me na medenjake :), meni se sviđaju i izgledom, a za okus vjerujem da sa ovim sastojcima mora biti odličan. Jedino što nemam sušene koštice marelica pa će biti bez njih.
ReplyDeleteTaj amaretto mi je promakao moraću da potražim recept....
ReplyDeleteMedenjaci su ti baš fini :)
Medenjaci ti izgledaju predivno, sad bih tako rado gricnula koji :) Nisam ih još nikad pravila, sviđaju mi se ovako loptasti, totalno su simpatični, moraću ih isprobati!
ReplyDelete