12.07.2011

Tartlete s jabukama i šumskim voćem/Rustic Berries & Apple Tartlets

Please, scroll down for recipe in English



Ovih dana sam dosta eksperimentirala s raznim vrstama brašna. Kako u našim prodavaonicama ponuda ne ide dalje od glatkog i oštrog bijelog brašna, raženog i kukuruznog, spas sam potražila u trgovinama zdrave hrane i nabavila pirovo brašno. Prosenog brašna nisu imali, kao ni heljdinog. A baš me heljdino brašno vuklo k sebi!
Budući da u zadnje vrijeme stalno jedemo nekakve povrtne kašice, najčešće od heljde, imala sam napretek heljde pa sam ju odlučila samljeti u električnom mikseru i pretvoriti u brašno. Budući da mikser može usitnjavati i led, zašto ne bi mogao i heljdinu kašu?!


Ako ste i vi jedni od onih koji ne mogu nabaviti heljdino brašno, fino ga sami sameljite! Budući da mikser kao pametno čudo tehnologije ipak ne samlije sve, smjesu istresite u posudi i prosijte kako biste uklonili sitne (tvrđe) komadiće heljdine kaše iz brašna (ne želite si polomiti zube) :)
Ovih dana kao da me pećnica privlači. Puno smo pekli. Točnije, ja sam pekla.
M. je bio moralna podrška :) Najčešće smo degustirali čokoladu. I još čokolade. 
Često sam i zamrzavala tijesta za kasniju upotrebu kada budem u „stisci“ s vremenom, a bude nam se jelo nešto slatko.
Naravno da je onda M. zatražio nešto voćno, zdravije i bez puno šećera.
Odmah su mi pale na pamet tartlete u kombinaciji s raznim vrstama brašna. Ne toliko slatke, malo rustičnija varijanta koja nam se odmah svidjela. Ako niste pobornik zdravije hrane, trebati ćete se navikunuti na njihov okus :)

I ne zaboravite, darivanje još uvijek traje do 29.prosinca ove godine :)


Tartlete s jabukama i šumskim voćem
(za šest tartleta x 12 cm)

      Potrebni sastojci:
      Za tijesto:

·         120 g heljdinog brašna
....................................................................................................................................................
·         120 g pirovog brašna
....................................................................................................................................................
·         120 g glatkog pšeničnog brašna, tip 550
....................................................................................................................................................
·         4 žlice hladne vode
....................................................................................................................................................
·         1 žlica šećera u prahu
....................................................................................................................................................
·         1 žlica gorkog kakaa u prahu
....................................................................................................................................................
·         125 g hladnog maslaca, narezanog na listiće
....................................................................................................................................................
·         1 cijelo jaje
....................................................................................................................................................
·         prstohvat soli
....................................................................................................................................................


      Za nadjev:

·         120 g šumskog voća, svježeg ili smrznutog
....................................................................................................................................................
·         1 mala jabuka, oguljena i tanko narezana na kriške
....................................................................................................................................................
·         1 naranča, sitno ribana korica
....................................................................................................................................................
·         1 žličica bourbon vanilije u prahu
....................................................................................................................................................
·         1 žličica sitno ribanog đumbira
....................................................................................................................................................
·         80 g kristal šećera
....................................................................................................................................................
·         120 g mljevenih badema
....................................................................................................................................................


       Priprema:

·         Za tijesto pomiješajte sve vrste brašna s soli, šećerom i kakaom. Dodajte maslac narezan na listiće pa smjesu razmrvite rukama. Dodajte jaje te na kraju vodu pa umijesite glatko tijesto. Oblikujte tijesto u obliku diska, zamotajte ga u plastičnu foliju pa ostavite u hladnjaku najmanje 2 sata. Prije upotrebe, izvadite tijesto na sobnu temperaturu. Moje je nekoliko dana stalo zamrznuto, prije upotrebe sam ga otopila (bilo je fino elastično i mekano).
...................................................................................................................................................
·         Za nadjev pomiješajte šećer (jednu žlicu šećera ostavite sa strane za posipanje voća, a ostatak upotrijebiti) s vanilijom, đumbirom, koricom naranče i mljevenim bademima. Sve fino pomiješajte rukama kako bi se sve arome fino spojile.
...................................................................................................................................................
·         Zagrijte pećnicu na 180°C.
....................................................................................................................................................
·         Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj radnoj podlozi, neka bude tanko oko 0.5 cm, a potom ga podijelite na 6 jednakih dijelova. Svaki dio tijesta utisnite u već pripremljene kalupiće za tartlete. Dno tijesta nabockajte vilicom.
....................................................................................................................................................
·         Na svaku tartletu stavite dio pripremljenog nadjeva od badema, poslažite kriške jabuka i nabacajte (u neurednom looku) šumsko voće preko badema. Pospite voće s ostatkom šećera. Ukoliko ne volite kiselkastije voće, prije nego ga stavite na tartlete, možete ga posuti s više šećera.
....................................................................................................................................................
·         Pecite 25-30 minuta.
...................................................................................................................................................



English version

So, these days I have experimented with different types of flour. I baked a lot.
Chocolate & fruits. And more chocolate. Again and again.
So naturally, M. asked for something fruity, not to sweet, something healthy.

Tartlets, perhaps?“- I asked. 

We love tartlets and it was exactly what we wanted to eat.
I love the crunchy part of a crust, especially when it tastes rustic. I love the messy look of the tartlets. Like theese tartlets.

If you mised my last blog post, the giveaway is still open until Decembar 29th 2011.


Rustic Berries & Apple Tartlets
(makes 6 x 4.5-inch tartlets)

      You need:
       For the crust:

·         120 g buckwheat flour
....................................................................................................................................................
·         120 g spelled flour
....................................................................................................................................................
·         120 g all-purpose flour
....................................................................................................................................................
·         4 tbsp cold water
....................................................................................................................................................
·         1 tbsp powdered sugar
....................................................................................................................................................
·         1 tbsp unsweetened cocoa, powder
....................................................................................................................................................
·         1 stick (125 g) cold butter, diced
....................................................................................................................................................
·         1 whole egg
....................................................................................................................................................
·         pinch of salt
....................................................................................................................................................


      For the topping:

·         120 g frozen mixed berries
....................................................................................................................................................
·         1 small apple, peeled and thin sliced
....................................................................................................................................................
·         1 orange, finely grated zest
....................................................................................................................................................
·         1 tsp bourbon vanilla powder
....................................................................................................................................................
·         1 tsp finely grated ginger
....................................................................................................................................................
·         80 g sugar
....................................................................................................................................................
·         120 g almond meal
....................................................................................................................................................


       Steps:

·         For the crust: In the bowl, combine the flours, sugar, cocoa powder and salt. Add the butter and work this mixture into crumbs. Add the egg and continue to work. Add water, one tablespoon at a time and work until the dough detaches from the bowl. Cover and refrigerate for 2 hours. Bring back to room temperature before using.
...................................................................................................................................................
·         For the topping: In a small bowl, combine ¼ cup + 1 tbsp sugar, vanilla, ginger, orange zest and the almond meal. Mix well. Set aside.
...................................................................................................................................................
·         Preheat the oven to 350 F (180°C).
....................................................................................................................................................
·         Transfer the dough to the floured kitchen surface, roll out and divide into 6 equal parts. Garnish the molds with the crust. Make small holes with a fork at the bottom.
....................................................................................................................................................
·         Divide the almond mixture between the tartlets and top with apple, adding mixed berries on each tartlet. Sprinkle with the rest of the sugar.
....................................................................................................................................................
·         Bake the tartlets for 25-30 minutes.
...................................................................................................................................................


P.S. For the measurements check out the kitchen chart!


Pin It Now!

20 comments:

  1. Prekrasne su! Odlično si se dosjetila za heljdino brašno!

    ReplyDelete
  2. Ja sam uvijek za zdravije varijante. Odlično punjenje!

    ReplyDelete
  3. Hvala cure :)
    @ Tamara, palo mi je na pamet, pa sam htjela isprobati. Mislim da ću ubuduće to raditi i sa rižom :)

    ReplyDelete
  4. Obožavam ovakve rustične i zdrave deserte, pogotovo s ovim vrstama brašna. prelijepe su, a čini li mi se da si pofarbala kutiju od jaja u plavo? :) izgleda originalno :D

    ReplyDelete
  5. Hvala ti Nevena :)
    Kutija od jaja je pobojana u tirkizno, u pravu si :)

    ReplyDelete
  6. Mislim da sam negdje vidjela heljdino brašno - imala sam namjeru raditi tjesteninu, ali nisam našla recept, a ne znam da li funkcioniraju isti omjeri kao i sa običnim brašnom. Pogledat ću po dućanima koje inače obilazim pa ti javim ako negdje vidim.

    Jako mi se sviđa nadjevi, bile su to fine pitice.

    ReplyDelete
  7. Ako postoji kategorija zdravih poslastca onda bi ovaj tvoj desertić mogli svrstati ovde. Kod nas ima izbora brašna ali u prodavnicama zdrave hrane. Tu se čovek može satima pogubiti gledajući čega sve nema, ali su im i cene prilično visoke.

    ReplyDelete
  8. Kod mene ima heljdinog brašna i u lokalnoj radnji, ali ga ja nešto ne voli. Ali, i to bi se zanemarilo kada bih se dočepala ovih lepotica sa šumskim voćem. Predivne su.

    ReplyDelete
  9. nisam pobornik zdrave hrane ali volim sve probati i na kraju za svaku namirnicu nađem naćin na koji mi se dopadne. Heljdu volim u svim oblicima, nije da mi je najomiljenija ali podnosim je. Vjerujem da su ove tvoje pitice odlične

    ReplyDelete
  10. Ja sam veliki fan heljdinog brašna i ova kombinacija mi je skroz zanimljiva, a fotografije su izuzetne!

    ReplyDelete
  11. Ovo se i meni odmah svidjelo, kombinacija je odlična i uvijek sam za ovakve zdravije varijante. Brašna si super iskombinirala, a nadjev mi se tek posebno sviđa. Slike su mi sve super, ali ona sa jajima mi je ipak posebna.
    Heljdu volim i sve od heljde, neko vrijeme sam stalno kuhala heljdinu kašu pa sam stala, a pospremljene i rezance od heljde, ..., vrijeme je da se opet heljda nađe na stolu !

    ReplyDelete
  12. Volim da isprobavam različite vrste brašna i sada imam nekoliko u kući...manje ili više sva se mogu pronaći...Ovakve tartlete sa različitim kombinacijama voća su mi omiljeni kolači...

    ReplyDelete
  13. Super izgleda. Ako ti treba heljdino brašno u Sloveniji ga ima u svakoj trgivini. Znam da ti to nije uz put ali ako ti treba javi mi se na mail pa ti pošaljem poštom.

    ReplyDelete
  14. Hvala vam svima na komentarima! Nisam očekivala toliko pozitivne reakcije na ove malene tartlete, baš mi je drago zbog toga :)

    @ Kranjice, hvala ti. Ubrzo ću biti na par dana u Zagrebu pa ću potražiti gore u trogvinama zdrave hrane. Ako ne nađem, javim ti se. Od srca ti hvala na ponudi :)

    ReplyDelete
  15. Kao i uvek kod tebe, lepe i žive fotke savršene hrane :))

    ReplyDelete
  16. I ja volim da kombinujem razna brasna. Na srecu, kod mene u Malom spajzu ima heljdinog brasna, pa ne moram muciti mikser. :)
    Bas mi se svidja ova kombinacija...

    ReplyDelete
  17. rijetko koristim "zdravija" brašna! ove pitice su tako ljetne, šarene.....

    ReplyDelete
  18. Svidja mi se ova ideja za heljdino brasno, pitice su krasne!

    ReplyDelete
  19. Thanks for stopping by my blog :). You've got some lovely recipes and gorgeous pictures here!

    ReplyDelete
  20. prekrsno...baš mi se sviđa..od kombinacije namirnica, do dekoracije.. bravo... :)

    ReplyDelete