Photo credit: Medo @ Kužinavanje |
Medo je jedan od mojih najstarijih food
prijatelja koje sam upoznala prije par godina, kako preko internetskih voda,
tako i osobno, a koji je svjedočio mojim počecima kuhanja, kako dobrim tako i
onim lošim J
Bili smo jedni od najmlađih, uvijek smo se ohrabrivali, uvijek smo stajali
jedno drugom uz bok.
Još se sijećam našeg prvog susreta.
Okupljanje par Coolinaričara, njih svega desetak, bilo je u Zadru, rodnom gradu
Mede, a ja sam nestrpljivo Zadarske ceste promatrala iz autobusnog sjedišta s
iščekivanjem da upoznam prijatelje. Svaki kilometar bliže Zadru u meni je
izazivao sve veće uzbuđenje. Kiflice od sira koje sam radila za naš susret
skoro su od nervoze sve nestale :)
Medo me, kao pravi kavalir koji je,
dočekao na autobusnoj stanici uz maleni poklončić zadarskih suvenira i njegove chef kape, gdje smo se pridružili
ostalim prijateljima. Bio je to dan kada sam upoznala i druge divne ljude, moju
Anu, Tatjanu, Ćuftu... Bila su to dva nezaboravna dana priče i priče,
upoznavanja, degustiranja hrane, fotkanja, kupanja, obilaska Zadra, Nina, Vira,
Medinog tadašnjeg radnog mjesta... Predivan susret!
Medo & I, Zadar 2007.; photo credit: Medo @ Kužinavanje |
Danas, nakon što je prošlo nekoliko
godina naših susreta i kontakata, svatko od nas ima svoj blog, više
inspiracije, više iskustva za sobom. Medo je profesionalni kuhar koji je nedavno
otvorio blog na novoj web adresi. Njegov blog Kužinavanje donosi vam
raznorazne recepte kako slanih tako i slatkih
jela, onih pravih domaćih, starinskih jela koje svi mi volimo, popraćeni
hvalevrijednim slikama i detaljnim savjetima. Njegov blog je prava mala zlatna
riznica koja raste iz dana u dan i to me jako veseli :) Njegov kolač Medin crnac bez jaja uvijek će nam ostati u sijećanju!
I zato je Medo bio logičan izbor za mog
prvog gosta na blogu. Kako Medo nikada ne ide u goste a da ne donese sa sobom
nešto fino i lijepo, tako je ovog puta donio jedno jednostavno, a prekrasno
jelo!
Moram priznati da me oduševilo kada je
pristao da bude gost na mom blogu, a još više što je pripremio ovo jelo. Njoke od kuha nisam nikada radila ni jela, a
kruh je namirnica koja se uvijek nađe u našim ostavama. Dodatak kozjeg sira i
kadulje čini ove njoke upravo savršenim izborom za lagano, jednostavno jelo,
okupano suncem Mediterana :)
Njoki od kruha
Jednostavnija varijanta njoka su njoki od
kruha, a ujedno je i odlična ideja kako iskoristiti “stari” kruh, osim naravno i
za krušne mrvice :) Prilikom prve izrade ovih istih njoka nisam bio nešto previše zadovoljan
rezultatom, trebalo je to sve još malo doraditi. Voda je zamijenjena mlijekom;
parmezan kozjim sirom, koji ujedno njokima daje specifičan okus, a sir sam po
sebi i nije previše jak da bi mogao dominirati okusom.
Razmišljao sam da napravim i njoke od
kukuruznog kruha sa kukuruznim brašnom, ali to ću ostaviti za neki drugi put
jer kombinacije kruha i brašna su po odabiru pojedinca.
Potrebni sastojci:
·
200 g bijelog kruha bez kore,
starog 2-3 dana
....................................................................................................................................................
·
100 g glatkog pšeničnog brašna +
još za radnu površinu
....................................................................................................................................................
·
150 ml mlijeka
....................................................................................................................................................
·
50 g maslaca, sobne temperature
....................................................................................................................................................
·
50 g polutvrdog kozjeg sira,
naribanog
....................................................................................................................................................
·
1 cijelo jaje
....................................................................................................................................................
·
malo muškatnog oraščića, naribanog
....................................................................................................................................................
·
6 listića svježe kadulje
....................................................................................................................................................
·
prstohvat soli
....................................................................................................................................................
·
prstohvat bijelog papra
....................................................................................................................................................
Priprema:
·
Kruh narezati na kocke, staviti u posudu
pa sve preliti mlijekom, pustiti da kruh upije tekućinu. Povremeno pritisnuti
vilicom da sav kruh bude natopljen mlijekom. Možda će vam se učiniti malo
mlijeka, ali sav kruh će biti dovoljno vlažan i svako naknadno dodavanje
mlijeka biti će suvišno. Ostavite kruh sa strane.
...................................................................................................................................................
·
U drugu posudu za miješanje ili na
radnoj površini staviti brašno, dodati sol, papar, muškatni oraščić te naribani
sir. Brašnu primješati natopljeni kruh, a potom jaje i maslac narezan na
listiće. Zamijesiti glatko tijesto dok se ne upije sve brašno. Tijesto nije
potrebno dugo mijesiti jer postane jako ljepljivo, pa na kraju pospite s malo
brašna i laganim pokretima umijesite da bude suho na dodir.
....................................................................................................................................................
·
U međuvremenu, na štednjak stavite
lonac s posoljenom vodom da zakuha.
....................................................................................................................................................
·
Dok voda kuha, tijesto podijelite
na 4 dijela, pa svaki dio razvaljajte u dugi valjak debljine prsta, narežite ga
na komade veličine oko 1 cm pa pomoću vilice ili daske za njoke izradite
njoke. Lagano ih pospite brašnom da se
ne zalijepe. Ponovite s ostatkom tijesta.
....................................................................................................................................................
·
Kada voda zakuha, smanjite vatru
da voda lagano vrije, dodajte njoke i kuhajte kao i standardne njoke od
krumpira, dakle, dok ne isplivaju na površinu.
...................................................................................................................................................
·
Dok se njoki kuhaju, po želji možete pripremiti umak takod a u manjoj
tavi na malo maslaca (oko 50 g) popržite lagano svježe listiće kadulje. Maslac
obogaćen aromom kadulje njokima daje jedinstven svjež okus.
...................................................................................................................................................
·
Gotove njoke izvadite iz vode. Poslužite
same ili u pripremljenom umaku, s naribanim kozjim sirom.
....................................................................................................................................................
Photo credit: Medo @ Kužinavanje |
English version
Medo @ Kužinavanje is one of my very
close (blogger) friend who lives in Zadar, Dalmatia.
He is a professional chef, and he is very passionate about cooking and photographing.
When I got the idea of Guest post, I knew
it would be Medo who I'll ask to do me a favor and write a recipe for my blog.
There is no doubt he is so great a person and a wonderful chef!
He share with us beautiful and simple
gnocchi dish.
This Gnocchi is really just the easiest
thing to make! With some sage leaves and
goat cheese to add extra texture and flavour they're absolutely delish.
The other Medo's recipes you can find on
his beautiful blog.
Bread
Gnocchi
You need:
·
200 g finely crumbled, crustless
bread (2-3 days old)
....................................................................................................................................................
·
100 g flour + more if needed
....................................................................................................................................................
·
150 ml milk
....................................................................................................................................................
·
50 g butter, room temperature
....................................................................................................................................................
·
50 g goat cheese, semi-soft,
grated
....................................................................................................................................................
·
1 whole egg
....................................................................................................................................................
·
little nutmag, finely grated
....................................................................................................................................................
·
6 leaves fresh sage
....................................................................................................................................................
·
pinch of sea salt
....................................................................................................................................................
·
pinch of white pepper
....................................................................................................................................................
Steps:
·
Place the bread in a bowl with
milk and mash together with your hands forming a mush. Set aside for about 10 minutes. ...................................................................................................................................................
·
In another bowl combine flour with
salt, pepper, nutmag and grated goat cheese. Add soaked bread, egg and butter.
Knead the dough lightly. If the dough feels to sticky add more 1 tbsp flour.
....................................................................................................................................................
·
Meanwhile, bring a large pot of
water to a boil and add hand full of salt.
....................................................................................................................................................
·
Divide the dough in quarters and
shape each quarter into a large sausage, arround 15 cm in length. Cut off 1 cm
pieces and gently press the tops with back of a fork tine or gnocchi maker.
Sprinkle with flour.
....................................................................................................................................................
·
Drop the gnocchi into the boiling
water and cook until they float to the surface. Drain well.
...................................................................................................................................................
·
Heat the butter (about 50 g) in a
frying pan and pan fry fresh sage leaves. Place the sauce in a serving plate,
add gnocchi and serve with grated goat cheese on the top.
...................................................................................................................................................
Pin It Now!
Super recept za njoke, jednostavne za pripremu a vjerujem vrlo ukusne! Medu pratim već neko vrijeme, i vrlo rado svratim na njegov blog! Hvala Majo, hvala Medo, ovaj recept će obavezno biti isproban!
ReplyDeletePS. Prva fotka obara s nogu!
Odlična ideja kako iskoristiti stari kruh i lijepa priča o vašem prijateljstvu.
ReplyDeleteBravo za vas oboje !!!!!!!
ReplyDeleteBas sam uzivala citajuci !!!!!
Hvala Majo što sam imao priliku gostovati na tvom blogu. Prvo mi je na pamet pao složenac od krumpira i ribe, ali uvijek tu ima nepredviđenih situacija, ali poslije sam razmislio i došao do zaključka da i sa ovim njokima kao tvoj gost ne mogu pogriješiti. Kao što sam i prije vidio u tvojim jelima, kozji sir voliš tako da tu nema greške, a uostalom i sam recept je jedna dodatna ideja kako iskoristiti kruh :)
ReplyDeleteHvala za ovak recept, fotke su super
ReplyDeleteDivna prijateljstva su nastala u ovim internet vodama kao i to vaše. Njoke od hleba, a joj....a fotke famozno, famozno!
ReplyDeleteThis post is giving me some confidence that someday I too can make Gnocchi at home. You make it sound so doable :)
ReplyDeleteBeautiful friendship and I checked his blog too .. it's beautiful!
Imala sam priliku upoznati Medu prošle godine na Coolkinom rođendanu, i iako nismo stigli puno pričati, učinio mi se kao krasan, simpatičan mladić! Baš mi je drago što ti je on prvi gost na blogu, divni ste na ovoj gore fotkici :)
ReplyDeleteNjoki od kruha, sa kozjim sirom i kaduljom djeluju jako, jako ukusno i zanimljivo! Njokiće nisam nikada radia s kruhom, svakako recept za isprobati, mislim d abi se meni jako svidjeli!
@ Tanja, hvala ti :)
ReplyDelete@ Tamara, hvala!
@ Branka, baš mi je drago, hvala ti na komentaru :)
@ Medo, drago mi je da ti se tekst sviđa. Kod nas u Dalmaciji s njokima ne možeš pogriješit. Vjerujem da će se i drugima svidit, a i ja ću ih prvom prilikom isprobat :) Imam sve sastojke! Hvala ti još jednom što si pristao na ovo :)
@ Gordana, hvala!
@ Jelena, upravo tako :) Medo i ja upoznali smo se još davne 2007-e godine :)
@ Kankana, thank you very much!
@ Tamara, onda znaš da je Medo jedna krasna osoba :) Fotkica je još iz 2007-e kad smo bili jaako mladi :D Hvala ti!
Sigurna sam da će vam se ovi njoki svidjeti!
Super, bas mi je fora ovakvo "gostovanje" na blogu... a to da je ovo blogovanje mnogo vise o pukog razmenjivanja recepta lepo govori ovaj post :)
ReplyDeleteŠta reći nego: odlično!
ReplyDeleteReally, gnocchi from bread? This is so interesting and I love how they look - so yummy! It's one of my to do list to make gnocchi... one day I wish to try it. Aren't they so cute and adorable? Thanks for the delicious recipe!
ReplyDeleteThose gnocchi look amazing and ever so scrumptious! What a great guest post.
ReplyDeleteCheers,
Rosa
Krasan gost! I još je donio domačici nešto fino; super.
ReplyDeleteIzvrsna ideja njoki od kruha. Prvi puta čujem za tako nešto, probati ću.
Divan gost! Pratim Medin blog i jako ga volim. Trenutno nisam u mogucnosti da komenatrisem tamo jer nemam Facebook profil, ali redovno dolazim u goste... :) A i na Coolinarici vec dugo pratim njegove recepte. Naravno, isprobali smo i Crnca... :)
ReplyDeleteOdlicne njoke! Bravo za oboje!!!
Medini njoki su mrak, bravo Medo, a tebi hvala na lijepom postu.
ReplyDeleteSjećam se Mede sa Coolinarice, ima odlične recepte. Nisam probala raditi ovakve njoke, izgledaju stvarno odlično
ReplyDeleteprije par godina kopirala sam neke medine recepte...moram vidjeti o cemu se radilo! njoki izgledaju odlicno!
ReplyDeleteMa kako bi zaboravili Medino ludo tijesto i crnca bez jaja? To su sad već pravi klasici :) A ovi njoki su me baš oduševili. Odlična ideja!
ReplyDeleteNjoki pravo zamamno izgledaju! Prvom prilikom su mi na repertoaru! Divan gost na blogu!
ReplyDeleteIzgledaju super, morat ću ih probati jednom prilikom!! Veliki pozdrav!
ReplyDeleteZa Medu znam da ima super recepte,ovi njoki su tako primamljivi..divno vaše druženje,i jako lijep post..veliki pozdrav!
ReplyDeleteIzgledaju divno <3 Obožavam njoke, u bilo kojoj kombinaciji :D
ReplyDeleteOdličan recept. Uživala sam čitajući o vašem prijateljstvu, ima li išta ljepše!?
ReplyDeleteHvala vam svima na komentarima. Prava prijateljstva zaista su rijetka, a prijatelji još rijeđi.
ReplyDeleteDrago mi je da su vam se njoki svidili, Medo je bia sretan :)
Veliki pozdrav za vas dvoje, ovo je zaista lepsa strana blogovanja kada virtuleno prijateljstvo postane ono pravo, istinsko... hvala nasem sefu na lepom receptu i tebi Majo sto si nam ga dovela u goste!:)))
ReplyDeleteSuper si mi ove njoke a još bolja sličica a Anom u pozadini , vidi se da guštate.
ReplyDeletebravo, recept me stvarno očarao, ostaje nam mnogo kruha i pokušavam naći razne recepte da iskoristim, njoki su odlična ideja
ReplyDeletepost je predivan
Do danas nisam znao da se njoki mogu raditi i od kruha. Super stvar, probam prvom prilikom.
ReplyDeletePozdrav