Please, scroll down for recipe in English
Browniesi
Pin It Now!
Zar postoje drugi? :)
Još otkako je Snježana objavila recept za
njih, čvrsto sam ih odlučila napraviti. Ne znam zašto ih prije nisam radila,
jednostavno sam ih uvijek odlagala, radila druge stvari, a Browniesi su ostali
u nekom kutku sjećanja koje sam pospremila. Izgleda da su bilo pospremljeni na
sigurno jer mi je trebala čitava vječnost da ih napravim!
2012.-a godina učinila mi se kao pravo
vrijeme za njih :)
Već mjesecima hoću kupiti balkonski stol
spojen od dasaka na kojima se vide fini prijelazi, nešto u vintage stilu, sa željeznim
nogicama, a koji bih iskombinirala sa stolicama od vijanog željeza. Kako takvih
stolova u nas nema kupiti, odlučila sam ga napraviti sama, dobro, barem onaj
dio koji je u mojoj amaterskoj moći. Ostatak ću prepustiti stručnjacima ukoliko
u međuvremenu ne nađem ono za čim žudim :)
Pitate se kakve veze ima stol sa
Browniesima? Evo kako: M. zna koliko dugo hoću taj stol za naš novi stan, pa je
u Bauhausa našao slične daske od kojih se sklapaju police (koštaju svega 60kn),
a koje su me oduševile! Već imam ideju što ću s njima :)
Ako ne možete naći pogodnu dasku za slikanje vaše hrane, prošetajte do Bauhausa
i kupite si tu dasku, itekako je preporučujem. Ja sam svoju pobojala u dva
sloja s bijelom mat bojom za drvo i zavoljela sam je instiktivno. Radim još jednu tirkiznu :)
Za nagradu M. što je mislio na moj hobi,
dobio je Browniese koje je čekao neko vrijeme :)
U originalnom receptu ide 250 g smeđeg šećera, ja sam tu količinu smanjila na 200 g, ali slobodno možete smanjiti i na 150 g. Dosta su slatki :)
U originalnom receptu ide 250 g smeđeg šećera, ja sam tu količinu smanjila na 200 g, ali slobodno možete smanjiti i na 150 g. Dosta su slatki :)
Evo kako sam ih napravila:
(za kalup veličine 18x18 cm)
Potrebni sastojci:
·
250 g tamne čokolade, 70% kakaa
....................................................................................................................................................
·
250 g maslaca
....................................................................................................................................................
· 150-200 g smeđeg šećera
....................................................................................................................................................
·
3 cijela jaja
....................................................................................................................................................
·
130 g glatkog pšeničnog brašna
....................................................................................................................................................
·
1 žličica arome vanilije
....................................................................................................................................................
·
prstohvat soli
....................................................................................................................................................
Priprema:
·
Zagrijte pećnicu na 170°C, a kalup
za pečenje obložite papirom za pečenje.
...................................................................................................................................................
·
Čokoladu pomiješajte s maslacem pa
ju otopite na pari. Ostavite sa strane.
....................................................................................................................................................
·
Jaja izmiksajte s šećerom i
prstohvatom soli dok ne dobijete svijetložutu boju. Dodajte čokoladu i vaniliju
pa miksajte još jednu minutu. Na kraju umiješajte brašno pa lagano u pra
pokreta izmiksajte da se svi sastojci prožmu. Nemojte dugo miksati, tijesto
treba biti prozračno.
....................................................................................................................................................
·
Smjesu ulijte u pripremljeni kalup
i pecite u unaprijed zagrijanoj pećnici oko 35-40 minuta. Prije nego ih
izvadite iz pećnice, zabodite čačkalicu u sredinu tijesta kako biste vidjeli da
li su Browniesi pečeni.
....................................................................................................................................................
·
Ostavite da se ohlade prije
rezanja. Ukoliko želite, pospite ih šećerom u prahu, narežite na kocke i
poslužite uz čašu mlijeka.
....................................................................................................................................................
English version
Chocolate
Brownies
(for an 7x7-inch baking pan)
You need:
·
250 g dark chocolate, 70%
cocoa
....................................................................................................................................................
·
250 g butter
....................................................................................................................................................
·
150-200 g brown sugar
....................................................................................................................................................
·
3 whole eggs
....................................................................................................................................................
·
130 g plain flour
....................................................................................................................................................
·
1 tsp vanilla essence
....................................................................................................................................................
·
pinch of salt
....................................................................................................................................................
Steps:
·
Preheat the oven to 338 F (170°C).
Line an 7x7-inch baking pan with parchment paper. Set aside.
...................................................................................................................................................
·
Combine chocolate with butter and
melt it in a double-boiler. Let cool slightly.
....................................................................................................................................................
·
Beat together the eggs and sugar
with a pinch of salt until light and pale in color.
....................................................................................................................................................
·
Add the chocolate, vanilla and
then the flour. Mix well.
....................................................................................................................................................
·
Pour the batter in the pan. Bake
for 35-40 minutes.
....................................................................................................................................................
·
Let cool in the pan before
cutting. Sprinkle with powdered sugar before serving.
....................................................................................................................................................
Ne postoje drugi;)
ReplyDeleteI moja je daska iz Bauhausa. S jedne strane bijela, a s druge natural. Nismo još osmislili boju. Ja nekako naginjem zelenoj ;)
Nisam ih već dugo radila, a tako mi se jede nešto čokoladnooooooo.
ReplyDeleteJedva čekam da vidim tirkiznu dasku. To mi je najdraža boja. Ove daske za police iz Bauhausa sam ljetos uočila kao idealne za podlogu i igrala se voskom i akrilnim bojama. Sad sam ponovno spremna za farbanje i u hobby art dućanu sam vidjela prekrasnu lila boju. Možda bi druga strana mogla biti tirkizna.
Browniesi super izgledaju, pogotovo ovako u plavom pekacu :) Meni je samo zao sto nisam na vrijeme u konzumu kupio iste ovakve kvadratne samo one sa kariranim svijetlo smedim uzorkom :)
ReplyDeleteRecept, pa ne može jednostavnije nego što je :)
Zaista prekrasno. Volim boje na tvojim fotografijama, tvoj stil... Predivno! Ovaj pleh u kojem si pekla je toliko simpatican. A tek brownies, bez rijeci sam
ReplyDeleteOdlicno izgleda..ne samo ukusno nego i primamljivo. svidja mi se recept i tvoje fotke! Daske si predivno uradila..mislim da ce odlicno biti i u tirkiznoj boji!
ReplyDeletedelicious!! and such gorgeous photos as well.
ReplyDelete@ Jubistacha, tako je! Čokoladni i gotovo :) Ili s tri vrste čokolade :) :)
ReplyDelete@ Tamara, Upravo tako - druga strana tirkizna :) Ta boja mi je fantastična u kombinaciji s bijelim i crvenim :)
@ Medo, hvala ti! Pogledat ću ti ja ovde kod nas u KOnzumu ima li još tih zdjelica. Ja sam svoje kupila na veleprodaji u Nirsa (Dugopolje). Bila sam skroz glupa, mogla sam uzet boje koje hoćeš - bilo je žutih, crvenih, smeđih, zelenih... I bile su samo 25 kn. Kad sam se sutradan vratila, više niti jedne nije bilo... I više ih do danas nisu dobivali,a ja se uvik vraćam i pitam...
@ Gordana, hvala ti na lijepim riječima :)
@ Sandra, hvala :)
@ Rebecca, thank you :)
Vidim da ti je čokolada omiljena namirnica :-)
ReplyDeleteBrownies izgledaju divno, posuda je čarobna. Inače, pravila sam za naš Božić tvoju Čokoladnu mus tortu. Rečju - vau!!! Tako laka za napraviti, a ukus je fantastičan. Moje dete ju je potamanilo do poslednjeg parčeta (a to se ne dešava često, obično izgustira slatkiš već drugog-trećeg dana ;-)
Bravo za M. bravo, bravo! I moj V. je vičan radovima sa drvetom, tj. on je sve naše plakaare iskonstruisao, i napravio u stanu, čak i celu kuhinju. Ja brownies obožavam, ali na žalost pampim samo savršen ukus kupovnih američkih, i ni jedan nisam našla da je sličan, osi u jednoj pekari kod nas ali ih više ne prave. našla sam ovaj recept
ReplyDeletehttp://www.maminajela.com/2011/07/brownies-od-cokolade-orasa-i-plazme.html
ali ga nisam probala koji mi je najbliži po konzistenciji tim o kojima sanjam. Moraju biti vlažni i sočni. Ovaj tvoj naravno ne bi nikada odbila, ma sve što je sa čokoladom mi je fenomenalno.
Pozivam M. ne radi ubistva već daske radi. Kad već dolazi može poneti jedno parče ovog divnog kolača. Obožavam ovako jednostavne a čokoladne kolače!
ReplyDeletePozdrav,
Vesna
Jako lijepo! Ja si moram isto dasku nabaviti na tu foru, jednu stranu bih ostavila u prirodnoj boji, a drugu obojala u bijelo.
ReplyDeleteOvo je krasna nagrada za obavljen posao :) Browniesi izgledaju tako dobro! I ja sam ih nedavno radila i zapitala se zašto ih ne radim češće :)
Predivni su! Volim tu vrst kolača ali ovaj moj m je čudo nad čudima, njemu smeta čokolada:)
ReplyDeleteA o daski šta da kažem: Bauhaus mi je daleko i sve mi je daleko. A i nema veze, meni je ionako svejedno bar što se toga tiče.
A tvoje slike i boje: ti si posebna i predivna!
I ja obozavam bas ovaj recept za Brownies. Najbolji su! Secam se da sam ih pravila sa dodatkom kupina - mnogo dobri su bili!!!
ReplyDeleteBravo za M!!! Ma i ja da se pohvalim - moj Aca je bas danas zavrsio rasvetu za moj mini studio tj. za fotkanje hrane... :)
Predivne fotografije !!! Istraživajući , slučajno sam naišla na Vaš blog, jednostavno me oduševio!
ReplyDeleteVeliki pozdrav!
@ Opasna, čokolada je zakon! I nemaš pojma koliko mi je drago da ti se svidila čokoladna mousse torta, tako sam sretna :)
ReplyDelete@ Jelena, nisam znala da je i V. vičan radu s rukama :) Divno je kad ne moraš sve sama napravit :)
@ Vesna, hvala ti!
@ Tamara, svakako probaj :) I ova moja je s druge strane ostala u natural boji :)
@ Snježo, hvala ti na divnim riječima :) Da si mi bliže, ja bi ti je sama kupila i pobojala :)
@ Miki, onda znaš koliko su ovo browniesi divni :) Hvala ti!
@ Annie, hvala ti na lijepim riječima i na komentaru :) :)
Ovo je ultimativno dobro!!!
ReplyDeleteI am SO going to bake this. Seriously brownies are my fav but the husband is not a fan of dark chocolate. So i have add some twist with his fav kinda chocolate :)
ReplyDeleteHvala na pozitivnom feedbacku koji si ostavila na mom blogu,...pregledavajući tvoju stranicu " travels", vidim da ti je Trogir rodni grad, ja trenutno živim na Čiovu!!! Lijepo!!
ReplyDeleteBravo za tvoga M. i bravo za tebe ! Odlična je ideja sa daskom, pogledati ću je i ja malo kada naiđem u Bauhaus. Super su Brownies, bas si ih dobro napravila, odlično mi izgledaju i kao i uvijek krasna je prezentacija !
ReplyDeleteJoj, browniesi su naša ovisnost. Ne smijem ih peći češće od dva-tri puta godišnje jer ih pojedemo u roku od jednog popodneva. Smrst! Ovi tvoji pak tako dobro izgledaju, sočni i čokoladni. Onako su "gooey", kako bi Ameri rekli :) Što se daske tiče, i ja sam vidjela te daske u Bauhausu ali nikako da ih konačno kupim i složim si tu podlogu.
ReplyDeleteLooks delicious,I think I haveto try this because I have a girl Who loooove brownies!
ReplyDeleteTanks for sharing the recipe,and beautiful pictures as well:)
Tove
Ovo izgleda tako sočno i kremastoo mmmm :) Jeva čekam da probam! Baš ću malo prošetati po tim većim centima jer i ja tražim neke dobre podloge za slikanje :) Thnx na savjetu ;) I pozdtavi dragog koji je tako dobar da misli na tvoj hobi :)
ReplyDeleteIzgledaju predivno! :) I jako sočno! Fotkice su, kao uvjek, pune energije in života. Krasno!
Deletebaš sočno izgledaju, fotke su prekrasne
ReplyDeleteMa strašan ti je taj tvoj M. A kolač odličan.
ReplyDeleteObozavam brownies i tvoji bas sumer izgledaju! Ja imam jedan recepat za brownies cheesecake i to se pojede na brzinu! :) xx
ReplyDeleteI will try your recipe this week :). I liked the photos a lot, very nice color combinations.
ReplyDeleteWOW!!! IT LOOKS VERY YUMMY! I LIKED IT! THANS FOR SHARING!!! YOU ARE THE BEST, DON'T CARE ABOUT THE REST!!!
ReplyDeleteBeautiful and perfect brownies! Would love to have this with a cup of coffee.
ReplyDeletekolač mi nije nešto posebno... već sam ga radila prije... ali mi se jako sviđaju tvoje fotke ;)
ReplyDeleteHvala vam svima na komentarima :)
ReplyDelete@ Nagradni info, hvala ti na komentaru. Meni su ovi jedni od boljih koje sam probala. Ali volila bi probat one prave Američke :)
Dobar podsjetnik a ih nisam nikad radila do sada.
ReplyDeleteWhoa....beautiful & yummy brownie! I love the baking pan too. I've never seen anything like that before - the blue polka dot definitely looks cute! I love how you coordinate colors...very good feeling when I visit your blog. ;-)
ReplyDelete