Prije nekoliko tjedana M. i ja smo imali
pravu auto-avanturu kada sam ja izjavila da hoću napraviti juhu od pečenog
češnjaka. Ne bilo kakvog češnjaka, ne onog što se može u svim sezonama naći na
policama trgovina. Htjela sam domaći češnjak.
Kako se češnjak sadi samo na Sv. Luku
(par dana prije ili kasnije), malo poljoprivrednika se uopće upušta u takve
pohvate. Osim toga, domaći češnjak koji se prodaje na našim tržnicama ili je
skup ili ga samo nazivaju „domaćim“. A moram priznati da nam se malo i šetalo u
obližnja sela koja daju mir i tišinu :)
I tako smo se nas dvoje uputili autom u
obližnje selo pored Trogira tražeći rukom ispisane natpise kojima seljaci
pozivaju putnike da svrate u njihove domove i kupe domaće maslinovo ulje/rakiju/crno
vino/jaja/pršut... i češnjak. Put je bio neasfaltiran, prolazili smo pored
nasada vinove loze i maslina, dalmatinskog kamenjara i krša. Napokon smo
ugledali natpis koji nas je privukao, ručno napisan na komadu drva. Naš domaćin
sjedio je ispred svoje kuće i ispijao crno vino kojim nas je odmah ponudio.
Uz par minuta razgovora, kupili smo i naš
češnjak koji je s domaćom glavicom cvjetače dao divnu juhicu.
Roasted garlic |
Ako još niste probali pečeni češnjak,
pozivam vas da to napravite. Ovog puta juhu sam pravila samo za nas dvoje, no
ispekla sam više glavica češnjaka jer se njime možete doslovno udaviti od
radosti dok je još onako vruć i dok ga istiskujete iz ljuske. Ruke su mi bile
potpuno masne, a o dahu da i ne pričam, svakako nije za mladu damu :)
Što se tiče samog recepta, nemojte se
brinuti zbog dodatka vina u juhici. Znam da mi Dalmatinci dodajemo bijelo vino
u sve :) Alkohol ispari u kuhanju jer se dodaje na početku, a okus je puno bolji,
poboljšan.
Juha od pečenog češnjaka i cvjetače
(za 2 osobe)
Potrebni sastojci:
·
1 manja glavica cvjetače, očišćena
i narezana
....................................................................................................................................................
·
2 cijele glave češnjaka
....................................................................................................................................................
·
50 ml maslinovog ulja
....................................................................................................................................................
·
100 ml suhog bijelog vina
....................................................................................................................................................
·
700 ml vode ili pilećeg temeljca
....................................................................................................................................................
·
50 ml punomasnog mlijeka ili
vrhnja za kuhanje
....................................................................................................................................................
·
1 žličica brašna (glatko, tip 550)
....................................................................................................................................................
·
sol, papar
....................................................................................................................................................
Priprema:
·
Zagrijte pećnicu na 200°C.
...................................................................................................................................................
·
Glavicama češnjaka očistite prvi
sloj ljuske, obrišite ih lagano suhom krpom pa im odrežite kapicu, oko pola
centimetra od vrha. Nakapajte s žlicom-dvije maslinovog ulja, posolite i
popaprite pa ih zamotajte cijele u foliju. Pecite oko 50 minuta ili dok glavice
češnjaka ne budu skroz mekane da se daju istisnuti iz ljuske. Izvadite iz iz
folije i ostavite da se ohlade. Kada budu hladni samo ih lagano istisnite iz ljuske.
Ostavite sa strane.
...................................................................................................................................................
·
U međuvremenu, cvjetaču nalomite
na cvjetove pa ih operite pod mlazom hladne vode.
...................................................................................................................................................
·
Na ostatku maslinovog ulja
popržite cvjetove cvjetače dok malkice ne omekšaju, oko 2 minute, pazeći da ne
uhvate smeđu boju. Dodajte bijelo vino pa kuhajte dok vino ne ispari, a potom
dodajte vodu. Poklopite i kuhajte oko 20 minuta.
....................................................................................................................................................
·
Nakon 20 minuta, maknite poklopac,
dodajte pečeni češnjak pa kuhjate još 10 minuta.
....................................................................................................................................................
·
Štapnim mikserom cvjetaču i luk
usitnite u pire, dodajte brašno i vrhnje koje ste prethodno pomiješali, zatim
sol i papar pa kuhajte uz stalno miješanje još 3 minute.
....................................................................................................................................................
·
Poslužite toplo.
...................................................................................................................................................
English version
A few weeks ago M. and I had a real car
adventure when I said I want to make a roasted garlic soup.
I didn't want any kind of garlic, not what we can find on store shelves. I wanted homemade garlic.
So we went to a nearby village. The road was dirty
and we walked next to the vineyards and olive trees. Finally we saw
a hand written sign on a piece of wood.
We walked in and we
bought our garlic which gave us a wonderful domestic soup.
I love roasted garlic so I always roast
more. Doesn't it look lovely?
Roasted
garlic & Cauliflower soup
(serves 2)
You need:
·
1 small head cauliflower, broken
into small florets
....................................................................................................................................................
·
2 heads garlic
....................................................................................................................................................
·
50 ml olive oil
....................................................................................................................................................
·
100 ml dry white wine
....................................................................................................................................................
·
700 ml water or chicken broth
....................................................................................................................................................
·
50 ml milk or heavy cream
....................................................................................................................................................
·
1 tsp all purpose flour
....................................................................................................................................................
·
sea salt, pepper
....................................................................................................................................................
Steps:
·
Preheat the oven at 200°C (400 F).
...................................................................................................................................................
·
Peel the first layer around the
heads of garlic and slice the top of each head to reveal the garlic cloves. Place
the garlic heads in a foil, sprinkle with salt, pepper and drizzle each with 1-2
tbsp olive oil. Wrap the garlic heads tightly in foil. Bake for 50 minutes or until
the cloves are very soft. Remove from the oven. Allow to cool. Squeeze garlic
cloves from peel, set aside.
...................................................................................................................................................
·
In the meantime, broke cauliflower
into florets and wash under the cold water. Set aside.
...................................................................................................................................................
·
Heat the rest of the olive oil in
a large pot over medium high heat on the stove. Stir in sliced cauliflower and
cook for 2 minutes, then add wine. Cook until wine is reduced. Add water or
chicken broth, cover and cook for 20 minutes.
....................................................................................................................................................
·
Remove cover, add garlic and cook
until cauliflower is soft, for about 10 minutes more.
....................................................................................................................................................
·
Using elextric hand mixer, smash
it into puree until smooth.
....................................................................................................................................................
·
Combine 1 tsp flour with heavy
cream. Stir into soup. Season with salt and pepper. Cook for 3 minutes more.
Remove from the heat.
...................................................................................................................................................
·
Serve warm.
...................................................................................................................................................
Pin It Now!
Kod nas je sadnja češnjaka obavezna i to iz dva razloga: obožavamo paske na salatu i nema šanse da kupujemo onaj kineski češnjak (čula sam da pozeleni ako par sati stoji oguljen).
ReplyDeleteVi ste imali pravu malu pustolovinu i baš mi je drago da ste na kraju našli izvor domaćeg češnjaka.
Juhica je sigurno bila puna okusa, volim i cvjetaču i češnjak.
sigurno isprobavam :) ima kod mene na blogu juha od karfiola s orasima, i sa šampinjonima, sad je vrijeme i sa češnjakom ;)
ReplyDeletePredivna juhica, a još mi je privlačnija kad vidim da je napravljena s domaćim sastojcima. :)
ReplyDeleteObozavam ove tvoje slike, fantasticne su, a naravno i juha je dobra. Pozdrav :)
ReplyDeleteObožavam pečeni češnjak, navukla sam se na njega :) Juha ti je fenomenalna
ReplyDeleteTvoje fotke mi uljepšaju dan :) Predivan recept, i još ljepše fotke ;) A i avantura sa traženjem češnjaka zvuči dobro ;)
ReplyDeleteNisam još nikad probala pećeni češnjak u ljusci, morat ću probati kad naiđem na pravi domaći.
ReplyDeletePečeni beli luk je zaista super a i ova čorbica mi zvuči prosto savršeno sa svim tim divnim aromama... Fotkice kao u uvek očaravajuće :)
ReplyDeleteKrasna juhica, a ovo s češnjakom moram probat.
ReplyDeletePečenom češnjaku ne mogu odoljeti, a posebno je dobar u raznim juhicama. Ovu ćemo sigurno isprobati!
ReplyDeleteJa odavno znam da pečeni češnjak (a i luk) su prava delicija. Zato vjerujem da bi nam se ova juha jako svidjela. Neka vina, nije višak. Ili u juhi ili poslije ;)
ReplyDeleteYum!! I also love roasted garlic, can't wait till we have an oven again and look forward to trying this receipe.
ReplyDeleteE baš ste genijalni u potrazi za belim lukom. kao iz nekog filma, već vas zamišljam. Ja od skoro tražim neke bakice i dekice na pijaci koji prodaju par stvarčica i prodaju neki jadni beli luk koji na oko nije lep ali je bar pravi. Ne znam da li sam ovde pisala ili kod nekog drugog ali desiloo mi se da stavim onaj divan perfektan beli luk u jelo na bazi bešemela sa malo limuna i da taj beli luk dobije fluorescentno zelenu boju. Užas. Super mi je opaska, nije za mladu damu. Ja uvek ovakve stvari štimam da se jedu subotom, da se do radne nedelje vratim u element mlade dame.
ReplyDeletevolim pečeni češnjak a ni od vina ne bježim pa znam da bih guštala u ovoj tvojoj juhici.
ReplyDeletekrasno izgleda, fotke su fenomenalne.
inače, češnjak nabavljam isto domaći, u povratku s mora obavezno kupujemo 2 vijenca (iz zd zaleđa).
Hvala vam svima!
ReplyDelete@ Jelena, dah nije nešto strašan, ali kada moraš raditi s ljudima... I mi isto ovakve stvari kombiniramo petkom ili subotom. Stvarno ne mogu odolit pečenom češnjaku, baš ka i Monika :)
@ Jubistacha, baš si me nasmijala. Dapače, mi u Dalmaciji inače ribu zalijemo čašom bilog vina, al ne škodi ni za ovim :)
@ Sabasilver, I hope you will get your oven soon :) Thank you!
@ Just Cake Girl & Tamara, hvala vam :)
Super su ti fotogtafije... svidja mi se taj dekorativno detalj u corbi...
ReplyDeleteJuhica odlično izgleda i vjerujem da je jako ukusna. O češnjaku nisam kompetentna puno reći jer ga zbog alergije ne smijem skoro niti primirisati i znam da sam zakinuta za jedna od dobrih okusa.
ReplyDeleteSuper mi je odlazak na selo po pravi domaći češnjak, kada god mogu kupujem tako voće, povrće, med, ......
This sounds like a really exotic type of soup; with the garlic as the main ingredient, I must say!:) However, I am really impressed by how lovely the soup turned out to be and now I am intrigued by how it really tastes ;)
ReplyDeleteVolim juhu od češnjaka. Baš me zanima ova kombinacija sa cvijetačom. Češnjak ukoliko uspijem nabavljam od prijateljeve mame sa Žumberka. Mislim pa cijena jedne glavice češnjaka na placu u Samoboru košta 5 kn.
ReplyDeleteda, stvarno je naći domaći češnjak prava avantura, ja nemam tih problema,moji se bave proizvodnjom povrća. ali nikad nisa jelea pečeni češnjak, i mislim da bi super pasao s ovom krem juhicom
ReplyDeleteJoj, već znam da mi se dopada!U zadnje vreme često kupujem i koristim beli luk u prahu, ali ovaj pravi ništa ne može zameniti!
ReplyDeleteod prošle godine mi obavezno sadimo domaći češnjak pa nemam više problema sa pronalaženjem istog
ReplyDeletejuhica je odlična iako ja nisam neki obožavatelj cvjetače, vjerujem da u ovoj kombinaciji prevladava češnjak pa bi možda i prošla kod mene
I love garlic and when you roast it .. it's like double yum! But soup with roasted garlic .. i am very curious to try it.
ReplyDeleteI love the whole garlic being roasted and I bet this soup has so much great flavor from the garlic. Not to mention, cauliflower is one of my top 5 favorite veggie! What an exciting post for me!
ReplyDeleteJuhica ti je genijalna, odkad si je objavila, planiram je uskoro napraviti, samo da dođe na red. Jako mi se sviđa ova bijela boja i cijela kombinacija sastojaka je savršena! Za fotke ti ne moram niti reć da su prekrasne, kao da je već proljeće, djeluju jako pozitivno u ovo hladno zimsko doba!
ReplyDelete