Proljeće je moje omiljeno godišnje doba.
Mada sam već stotinu puta naglasila da volim sva godišnja doba jer svako od
njih je posebno i zaista možete uživati u prirodi i hrani, proljeće je moje
omiljeno.
Ne samo zbog sunca i zelenila trave, ne
samo zbog mirisa u zraku i buđenja cvijeća, šarenila livada i dječje igre. Ima
nešto i u voćkama koje tada rastu. Višnje su jedne od njih.
Dok sam bila mala, a nisam sigurna da li
je to bilo čak i prije mog rođenja, moj djed je zasadio stablo višnje u našem
vrtu. Svake godine na početku proljeća, a kada bi vrijeme dopuštalo onda i
krajem zime, naša je višnja cvjetala predivnim bijelim cvijetovima. Ti cvjetovi
toliko su bili nježni da su me uvijek fascinirali svojom ljepotom! Cvjetovi bi
se s vremenom pretvarali u plodove, a plodovi u zrele višnje. Brat i ja sve smo
to promatrali, iz dana u dan, nestrpljivo kružeći oko višnje da nađemo barem
jedan plod koji je dozreo. Višnje su bile simbol bratstva. Višnje smo uvijek imali
u izobilju, oko njih se nikada nismo svađali kao primjerice oko jagoda, nikada
ih nismo dijelili na principu „jedna meni jedna tebi“. Njih smo čekali, od njih
smo radili sokove, džemove, spremali za zimu.
Najdraže nam je bilo višnje jesti
direktno sa stabla. Nekoliko godina smo tako po vrtu jeli, trčkarali okolo i
svuda bacali špice. Bili smo razigrana djeca. Nemojte misliti da to i danas ne
radimo :)
Danas je od tih istih špica niknulo još
7-8 stabala i sve ih volimo na jednak način :)
Draga mama, bako
i djede,
Hvala vam što ste
meni i mom bratu dopustili da trčkaramo okolo po livadama,
U našem vrtu
punom voćaka,
Šljiva, višanja,
smokava...
Sjećam se
penjanja na ta stabla
Dok su se druga
djeca igrala,
Dok su se druge
djevojčice igrale lutkama,
Ali ne ja,
Ja sam uživala u
prirodi...
U prirodi, u
našem vrtu, u stablima,
Brat i ja smo se
smijali
I jeli svježe
voćke...
Sour Cherry muffins |
A da vam pokažem
da sam još razigrana kao dijete i da su mi višnje jedne od omiljenih, ja pečem
najdraže bakine kolače...
Ovo je jedan od najstarijih kolača koji
poznajem u našoj obitelji, kolač koji je baka uvijek radila sa višanjama, kolač
na kojem sam odrasla. Sigurna sam da većina vas zna za ovakve bakine recepte i
da ste i vi odrasli na njemu. Nema u njemu ništa specijalno, ništa blještavo.
Samo višnje.
S vremenom naučite neke male trikove, pa
je tako meni draži jogurt u tijestu od mlijeka, draža mi je manja količina
šećera od onih uobičajenih 200 g, a kako biste spriječili da vam višnje padnu
na dno, odmrznite ih, ocijedite i posušite papirnatom salvetom – višnje moraju
biti suhe.
Čak i ukoliko smatrate da niste neki
super talent u pečenju (kao naprimjer ja), ovaj kolač uvijek zagarantirano
uspijeva :)
Dio tijesta možete iskoristiti i uliti u
kalupiće za muffine, kao što sam ja napravila :)
Kolač sa višnjama
(za 1 tepsiju, 35x40 cm)
Potrebni sastojci:
·
450 g svježih ili zamrznutih
višanja, očišćenih od koštica
....................................................................................................................................................
·
200 ml jogurta (ili punomasnog mlijeka)
....................................................................................................................................................
·
200 ml ulja, neutralnog (soja,
suncokret)
....................................................................................................................................................
·
600 g glatkog pšeničnog brašna,
tip 550
....................................................................................................................................................
·
6 cijelih jaja
....................................................................................................................................................
·
150 g kristal šećera
....................................................................................................................................................
·
24 g praška za pecivo
....................................................................................................................................................
·
1 limun, ribana kroica
....................................................................................................................................................
Priprema:
·
Zagrijte pećnicu na 180°C. Tepsiju
obložite papirom za pečenje ili ju premažite s malo ulja i pospite s malo
brašna. Ostavite sa strane.
...................................................................................................................................................
·
Žumanjke odvojite od bjelanjaka.
Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg. Ostavite sa strane.
...................................................................................................................................................
·
Žumanjke istucite s šećerom dok ne
dobijete kremastu smjesu svijetlo-žute boje. U žumanjke dodajte jogurt, ribanu
koricu limuna, ulje te potom glatko brašno. Između svakog dodavanja sastojka
miksajte smjesu barem 1 minutu. Na kraju umiješajte bjelanjke te dodajte prašak
za pecivo.
...................................................................................................................................................
·
Smjesu izlijte u pripremljenu
tepsiju pa preko tijesta rasporedite odmrznute višnje.
...................................................................................................................................................
·
Pecite u unaprijed zagrijanoj
pećnici oko 30-35 minuta.
....................................................................................................................................................
·
Pečeni kolač ohladite, pospite
šećerom u prahu pa poslužite.
....................................................................................................................................................
English version
I am a big fruit fan. Sour cherries are
my favorite delightful treats!
When I was little, and I'm not
sure if this was even before my birth,
my grandfather planted a sour cherry tree in our family garden. Every year at the
beginning of spring our beautiful cherry
blossomed. I am still fascinated by
its beauty!
My favorite was to eat cherries directly from the tree!
Dear Mum,
Grandmother & Grandfather,
Thank you for
allowing me to play in fields,
In our family garden full of -
Plum trees,
Sour Cherry trees,
In our family garden full of -
Plum trees,
Sour Cherry trees,
Fig trees...
I remember climbing up those same trees,
When other girls,
(Not me)
Played dolls :)
And in the trees,
Me and my brother laughed,
And we ate fruit...
Plums, figs, cherries...
I remember climbing up those same trees,
When other girls,
(Not me)
Played dolls :)
And in the trees,
Me and my brother laughed,
And we ate fruit...
Plums, figs, cherries...
To celebrate love, I still love cherries... and baking...
My grandmother baked the best
cherry cakes :) This cake is one of them. I grew up with
this cake. And this is one of the cakes I made in the begining of my baking :) I’m pretty sure there are several versions quite similar to this one floating
around the web.
Anyone else grow up eating this cake? It
contains glamourous ingredients such as cherries.. and more cherries :) Yes, it’s not fancy, but we all love it :) Easiest cake
ever!
P.S. In the years, I learned the best tip
for not sinking the fruits to the bottom: fruits must be dry.
Happy baking :)
Cherry Cake
(makes 13x15-inch baking pan)
You need:
·
450 g fresh or frozen sour
cherries, pitted
....................................................................................................................................................
·
200 ml yogurt or milk
....................................................................................................................................................
·
200 ml oil, neutral
....................................................................................................................................................
·
600 g all purpose flour
....................................................................................................................................................
·
6 whole eggs
....................................................................................................................................................
·
150 g chrystal sugar
....................................................................................................................................................
·
24 g baking powder
....................................................................................................................................................
·
1 lemon, finely grated zest
....................................................................................................................................................
Steps:
·
Preheat the oven at 180°C (350 F).
Line an 13x15-inch baking pan with parchment paper. Set aside.
...................................................................................................................................................
·
Beat egg whites until stiff peaks
form. Set aside.
...................................................................................................................................................
·
In a bowl, combine egg yolks with
sugar. Beat with an electric mixer until it is pale and light in color. Add
yogurt, grated lemon zest, oil and flour. Mix well to combine.
...................................................................................................................................................
·
Slowly incorporate the egg whites
and baking powder.
....................................................................................................................................................
·
Pour the batter into prepared pan.
Arrange cherries on the top of the batter.
....................................................................................................................................................
·
Bake for 30-35 minutes, or until
the edges are slightly golden and brown in color.
....................................................................................................................................................
·
Cool completely before serving.
...................................................................................................................................................
Pin It Now!
fotografije su prekrasne!
ReplyDeletesvidja mi se kako si ovu kasetu iskoristila za podlogu. to sa strane je papir ili platno?
mmmm bakin kolac mora biti odlican :).
i mene je zatekao zavrsetak igrice. imala sam marmelade i likera ali nisam stigla snimiti. i ja sam htjela pripremiti jedan odlican bakin kolac, doduse muzeve bake, s visnjama ali nisam stigla traziti niti recept :)...
Hvala ti Mare, potpuno znam kako je :)
DeleteP.s. Ovo sa strane je tkanina :)
Predivan post!
ReplyDeletePrekrasan ti je ovaj post Maja ! Tako lijepo, toplo, veselo sjećanje na djetinjstvo ! Kolač mi se jako sviđa, odličan , onako pravi bakin. A slike su mi tek posebno dobre, kašeta je super ideja !!
ReplyDeleteKrasne su ti sličice, recept i sjećanja. Takve su uspomene neprocjenjive. Imam i ja jedan kolač sa višnjama ovako jednostavan, a tako dobar, tako da znam koliko je ovo fino :)
ReplyDeletevolim ovakve jednostavne kolače :), uostalom, moji najdraži kolači su tipa, nekakav lagani biskvit, voće ili nekakav fini domaći džem i gore šlag ;)
ReplyDeletePrekrasne fotke i lijepa priča. Vidim da ti kao i ja jedva čekaš proljeće. Još malo i nadam se da stiže.
ReplyDeleteHvala vam svima na komentarima :)
ReplyDelete@ Branka, kašeta se slučajno zatekla na balkonu pa sam ju iskoristila koliko sam mogla prije nego u njoj završe krumpiri za sađenje :)
@ Tamara, znam da si i ti ljubitelj višanja, pa kada budeš radila, hoću i tvoj receptić :)
Divan post... Nekako je odmah mene podsetio na moje baku i dedu. I mi smo imali visnju. Nije bila neka, sitnih plodova, ali voleli smo ju...
ReplyDeleteMajo, fotke sa gajbicom su fantasticne!!! Odusevljena sam! :)
vjerujem da je kolač ukusan. fotke 'otkidaju'!
ReplyDeleteThis looks absolutely delicious. Would love for you to share your gorgeous pictures with us at foodepix.com.
ReplyDeleteWhat a beautiful photography on this post!!!! I love this farm style (is it?) styling. So pretty! I enjoyed reading the story behind this cake. And thanks for the tip about drying the cherries so they don't sink!
ReplyDeleteSa ovim kolačima nema promašaja, a i deo su naše tradicije. Mnogo lep kolač, slike ostavljaju bez daha.
ReplyDeleteVolim ove priča s dušom a i u živam i u slikicama i naravni čekam proljeća ali na današnjih - 6 čini mi se jako daleko.
ReplyDeleteHvala vam svima na komentarima! Drago mi je da vam se sviđaju fotke, kašeta je poslužila svrsi :) Potražite malo ako imate starijih stvari po stanu pa ih iskoristite za fotkanje - nevjerojatno je što sve možete nać i iskoristit :)
ReplyDeleteFotke su predivne! Kašeta je pun pogodak! A i recept mi se jako sviđa.
ReplyDeleteSvaka čast djedici, a i bakici. Divan starinski kolač, klasik, nema bolje, a čestitke i tebi na lijepom postu i divnim fotkama, kao da je na njima već proljeće.
ReplyDeletePredivan post, lijepa prica, a kao uvijek slike fenomenalne, tako brizljivo odabrani detalji, prekrasno sve
ReplyDeletePredobro izgleda kolač :) obožavam kolače s višnjama :)
ReplyDeleteMajo, obožavam ovakve kolače, često radim jogurt kolač koji je skoro pa isti kao ovaj tvoj, a dala mi ga je jedna starija žena u selu koja ga radi cijeli svoj žvot. dakle, to je to, bakin kolač. :) probala sam ga u dosta kombinacija, a ostala mi u pamćenju ona sa narančama, kriške naranče sam poslagala po biskvitu i pekla.:) Fotografije su ti prekrasne, tako si sve divno ukomponirala, moram si nabaviti ovakvu neku kašetu! :)
ReplyDeleteDa znaš da sam pre neki dan za malo dovukla ovu gabicu sa slike iz prodavnice ali nije mi se nosala sa još stvari koje sam imala sa namerom da mi bude podloga za slikanje. Ma ovi kolači nas vraćaju u detinjstvo sigurno kad su kolači bili obavezan deo nedeljnih ručkova. Sada mnoge mame kupuju a i pored slatkiša u izobilju deca i neće da jedu domaće stvari. Nekako svaka generacija je vezana za neki kolač, a to je valjda tako sa svima nama. ne znam čega će se današnji klinci sećati, kojih kolača.
ReplyDeleteIzvrsna prezentacija, a ova slika sa drvenom kašetom mi se posebno sviđa :) Sličan recept imam (znam da si ga isprobala) i tu nema greške, jednostavno i fino :)
ReplyDeleteobožavam višnje, sigurno ću isprobati i ovaj recept. Prezentacija sa kašetom , odlična! Pozzz!
ReplyDeleteHello maja, thank you for dropping by my blog.
ReplyDeleteanyway, i really love this recipe and i definitely would convert it to english via google :))
happy cooking!
Jako lijepa priča. Sviđa mi se jednostavnost i pomalo asketska kvaliteta ovog kolača, baš kao i starinskih recepata uopće. Što se tiče potonuća višanja na dno, dobro ih je i malo uvaljati brašno prije stavljanja u smjesu ili pak peći biskvit 5-10 minuta bez višanja, pa tek onda rasporediti višnje po vrhu.
ReplyDeleteWhat a lovely cake! So tempting.
ReplyDeleteThanks for your kind comment on my blog and for the e-mail (I'll give you an answer asap).
Cheers,
Rosa
I love fruit also and I can't wait until cherries are in season again so I can try this!
ReplyDeleteBaš mi je lijepo bilo čitati tvoj opis višnje u cvatu.. Negdje na kompu imam fotku mog balkona u proljeće koje totalo paše uz tu tvoju priču.. Pored mog balkona je trešnja koja dok cvate stvara neodoljivi pogled kroz prozor iz moje sobe.. :))
ReplyDeleteBtw, volim ove stare bakine recepte.. i ja imam par bakinih bilježnica koje čuvam ko pravo zlato..
obožavam ovaj jednostavni kolač, a odlično je što može i sa bilo kojim drugim voćem, ovisno što ima, mada su i meni višnje jedne od dražih
ReplyDeleteHvala na odličnom i jednostavnom receptu, baš nam je prijao. Obožavam kolače sa višnjama :)
ReplyDelete