Please scroll down for recipe in English
P.S. For the measurements check out the kitchen chart!
Pin It Now!
Konačno je i u Dalmaciju došla prava
sezonska zima donoseći sa sobom orkansku buru, kišu i hladnije vrijeme. A onda
opet buru koja je rastjerala sve oblake i donijela nam sunce. Da li su te
promjene vremena više uopće normalne? Ne znam šta da više mislim.
Sjećam se zima
prijašnjih godina. Dok sam bila dijete, temperature su bile daleko niže, imali
smo pravu zimu, čak bi i nekada pao snijeg, a od niskih temperatura sve lokvice
na cesti bi se zaledile. Sjećam se da je mene i brata baka budila svako jutro
prije škole, da bi popili vruću čokoladu i da su kiše bile toliko jake da su
nas roditelji morali voziti do škole.
A danas? Prekjučer je dragom prijatelju
restoran planuo (doslovno) i cijeli dan smo čistili čađu iz kuhinje, 12 sati
radne akcije na buri, bez jakni. Prijatelj se čak dvaput okupao u moru ispred
kuće i to u siječnju. Više me ništa ne čudi.
Što se tiče salatice, inspiracija mi je
došla instiktivno u nedjelju.
Zapravo, nešto slično sam već jela na jednoj
prijateljskoj večeri i bila je izvrsni dodatak uz tjesteninu sa škampima na
bijelo.
M. i ja smo se rano ustali, slijedeći već
dobro pozantu rutinu. Kada smo pogledali kroz prozor, vidjeli smo grane posvuda
po podu, neka stabla prepolovljena, ostatke sinoćnje orkanske bure. A nedjelja
je bila tako lijepa, blaga za ove siječanjske temperature, sunčana.
Oboje smo odlučili da je dan prelijep za
ostati u kući, pa smo posjetili dragu prijateljicu J. koju nismo stigli posjetiti u prosincu. Njena kuća je uređena u drvenom
stilu, prava riznica starinskih stvari, detalja i domaćih likera. Iznenadilo me
koliko je dobar njen domaći liker od šipaka!
Na našem putu kući, dobili smo zadnje
domaće šipke te domaću ciklu.
I tu se rodila idejica za salaticu.
Napravila sam salatu sa šipkom, matovilcem i Pecorino sirom. Radila sam i salatu
s pečenim narančama, grejpom i ciklom prelivenu s sokom od naranče, maslinovog
ulja i meda– kao slatkasto slanu varijantu. Obje su nas oduševile!
Roasted beetroot and citrus Salad drizzle with orange juice, honey and olive oil |
Salata s matovilcem izvrsna je u kombinaciji s
slanim pecorino sirom jer tada ne zahtjeva dodatak soli. No, možete je slobodno
kombinirati i s Mozzarellom. Volim je i s kruškama i s jabukama, a nekada dodam
i sitno naribanu sirovu ciklu. To mi je omiljena kombinacija :)
Salata od šipka, Pecorino sira i
matovilca
(za dvije osobe)
Potrebni sastojci:
·
1 puna šaka svježeg matovilca
....................................................................................................................................................
·
1 manji šipak, očišćen
....................................................................................................................................................
·
1 manja jabuka (ili kruška), tanko
narezana na kriške i nakapana s sokom od limuna
....................................................................................................................................................
·
20 g Pecorino sira, narezanog na
tanke kriške
....................................................................................................................................................
·
2 žlice maslinovog ulja
....................................................................................................................................................
·
1 žličica balzamičnog octa
....................................................................................................................................................
·
1 žličica svježe iscijeđenog soka
od limuna
....................................................................................................................................................
·
1 žličica tekućeg meda
....................................................................................................................................................
Priprema:
·
Matovilac operite pod mlazom
hladne vode i protresite par puta da se ocijedi voda. Stavite u dublju zdjelu.
...................................................................................................................................................
·
Kriške jabuka nakapajte s svježe
iscijeđenim sokom od limuna. Poslažite preko matovilca. Dodajte šipak i sir pa
lagano promiješajte.
...................................................................................................................................................
·
U manjoj posudici pomiješajte maslinovo
ulje, sok limuna, med i ocat pa prelijte preko salate. Po želji dodajte sol i papar.
...................................................................................................................................................
·
Poslužite hladno.
....................................................................................................................................................
English version
Winter has finally arrived here in
Dalmatia, bringing thunder, rain, and the cooler temperatures. And then, bringing
sunny days again. I don't know what to think anymore. One thing is for sure, I
was not surprised!
It was a Sunday when it all happened. My
salad inspiration.
We got up early, following our Sunday
morning routine. When we looked out through the window, we realized that the
last night's storm has passed. Sunday was mild, little bit sunny.
One thing I knew. That Sunday was a day
we had to spend outside. To visit our old friend J. we didn't see a
long time. To feel the season. To taste her's homemade liquors. To worm up
again.
Her house is a wonderful place to find
vintage things. Or fresh fruits :)
I was quite surprised when I tried her's
domestic Pomegranate liqueur! Amazing, isn't it?
On our way home, we got a handful of
fresh pomeganates and beetroots.
That was it. An idea for perfect winter
salad. Colorful.
I made Pomagranate salad with lamb's
lettuce. Also, I made roasted citrus and beetroot salad drizzle with orange
juice, honey and olive oil.
Ever had a fresh pomegranate? We have it every season and we love
it! It takes a bit of time to remove the seeds from this almost absurd looking
fruit, but it’s totally worth it – each seed is a burst of juicy, sweet flavor.
Lamb’s lettuce is the perfect base for
any autumn or winter salad – it has a very mild taste and can be combined with
sweet or hearty other ingredients. I love it in the winter, with apples or
pears, with Mozzarella or Pecorino cheese (when using salty Pecorino cheese, I
don't add salt).
Sometimes I even add grated raw beetroot.
Give it a try!
Pomegranate,
Pecorino cheese and Lamb's lettuce Salad
(serves 2)
You need:
·
handful of lamb's letttuce salad
....................................................................................................................................................
·
1 small pomegranate, purified
....................................................................................................................................................
·
1 small apple, sliced thinly and
drizzled with freshly squeezed lemon juice
....................................................................................................................................................
·
20 g Pecorino cheese,
sliced thinly
....................................................................................................................................................
·
2 tbsp olive oil
....................................................................................................................................................
·
1 tsp balsamic vinegar
....................................................................................................................................................
·
1 tsp fresh lemon juice
....................................................................................................................................................
·
1 tsp honey
....................................................................................................................................................
Steps:
·
Wash the lamb's lettuce leaves
under the cold water and tap them dry. Arrange in the bowl.
...................................................................................................................................................
·
Drizzle the sliced apples with
lemon juice. Put them into a bowl with lettuce. Add pomegranate seeds and
cheese and toss gently.
...................................................................................................................................................
·
In a small bowl combine olive oil,
honey, lemon juice and balsamic vinegar. Add salt and pepper if you like.
...................................................................................................................................................
·
Drizzle the dressing over the
salad and serve.
....................................................................................................................................................
P.S. For the measurements check out the kitchen chart!
Nije ni vrijeme što je nekad bilo, slažem se. Baš danas se iz čistog mira spustila neka topla jaka kiša baš kad sam ja kretala s posla. Sva sam pokisla. Živim ravno 4minute laganog hoda od posla i kad sam ušla u stan, još nisam stigla ni kaput skinuti, vani sunce piči na veliko. Nevjerojatno. Što se salatica tiče, omiljene su mi kombinacije s voće. Ova sa šipkom me podsjela na salatu koju sam nedavno napravila i koja mi je stvarno fantastična. Ali ova s ciklom i narančama me oduševila, Majo. Probat ću ju prvom prilikom!
ReplyDeletewinter has arrived here too but it's not that bad yet ! Just chill and sunny at the same time :) The salad looks vibrant and the idea of homemade pomegranate liquor is so tempting!!
ReplyDeleteMaja salate su savršene, ne znam koja mi je bolja i koju bih prije isprobala. Obje u meni dragim pomalo neobičnim kombinacijama. Divno si ih i prezentirala, jako mi se ovo sve sviđa !
ReplyDeleteŽao mi je za restoran od prijatelja, uistinu veliki gubitak.
Što se vremena tiče, danima već komentiram kako mi nije više normalno, niti vrućina kada to ne treba biti niti zima kada to ne treba biti. Kao da se više ne zna ni koje je godišnje doba.
Kod tebe vlada pravo šarenilo boja.
ReplyDeleteOve godine vrijeme definitivno nije normalno, ali tješimo se da smo uštedjeli na grijanju.
wow! ove fotke su me osvojile!!! :) Danas je u 9 sati navečer u Vž bilo 8 stupnjeva...danas je 10.01...to nije noramlno i ove promjene nose neko poluđenje sa sobom :D Ova salata izgleda fantastično, čak bi je i ja jela, koja ne jedem salalte ;)
ReplyDeleteJoj kako sve izgleda tako lepo i ukusno... Fotke su mi fantastične a i salatice savršeno zvuče :))
ReplyDeleteHvala vam svima na komentarima :)
ReplyDeleteOvo vrime više nije normalno, i ja kažem. MI cijelu zimu uopće nismo upalili grijanje. Prijašnjih godina bi se ja, zimogrozna, čak i ljeti iza ponoći znala smrzavati kada bismo išli u noćne klubove do zore, sada se bez problema kupam po noći... Nekako je sve toplije i toplije, a neki dan sam čak i tratinčice vidjela kako rastu...
Bože kakve divote mirisa ukusa i boja kod tebe. kao da je leto u punom jeku kod vas a ne ta bura i nevreme. Ovde kao da je jesen, a stalno obećavaju sneg i ništa. Mislim da bi se moj V. mrštio na kombinaciju slatko-slanog, ali ja bi ovo smazala očas posla.
ReplyDeleteSalatica je prava, taman posle ovih "krkanluka" da se detoksikujemo. Da, vreme se promenilo, kod nas nije ni bilo snega. Možda u februaru..i sama pomisao mi na to smeta!
ReplyDeleteZanimljiva salata, prekrasne boje!
ReplyDeleteFotke i ove salate su ti divne, pune energijom od samog gledanja u ove krasne vitamine!
ReplyDeleteSlažem se s tobom, ovo vrijeme je meni katastrofa. Kod nas je uvijek bilo snijega i hladnih zima, ali ove godine je snijeg pao dva put, padao je po sat vremena i do sutradan se to malo otopilo. Katastrofa.
Izvrsna kombinacija salate s jabukama i šipkom, a i voće sa ciklom mi izgleda kao jako ukusna kombinacija salate :D
ReplyDeleteJako lijepa salata, a fotografije su stvarno super
ReplyDeleteovo je vrlo neobična kombinacija za mene jer još nisam došla do isprobavanja takvih salatica, a i nisam sigurna kako bi to moji prihvatili, jako lijepe slikice
ReplyDeleteOpet, krasne fotke i receptici! :)
ReplyDelete