Please, scroll down for recipe in English
Pin It Now!
Fettuccine
alla papalina (ili u prijevodu „za papu“) tradicionalno
su Rimsko jelo koje predstavlja poboljšanu verziju Špageta alla Carbonara. Ako se mene pita, i mnogo bolju!
U mojoj verziji ovo je jelo spremljeno s
špagetima jer ih preferiram više od fettuccina, a koristila sam i Pecorino sir
umjesto Parmezana koji se u originalu dodaje. Sve je to stvar ukusa, a ja ih
obožavam na ovaj način. Kada probate ovo kremasto, a jednostavno jelo, možda ih
i vi zavolite :)
Kao i mnogi talijanski recepti, i ovaj
recept odiše srednjim vijekom i starom pričom koja ide stoljećima unatrag. Kažu
da je ovo jelo prvi puta bilo pripremljeno za kardinala Pacellija, koji je
kasnije postao poznat kao papa Pio XII,
a koji je zamolio vlasnika restorana u Borgiji da mu pripremi drugačiju,
delikatesniju inačicu klasičnih špageta alla carbonara.
Rimljani za sebe kažu da im nema ništa
bolje nego kada se vrate s puta pa u kuhinji ugledaju lonac kipuće vode jer
onda znaju da ih za dobrodošlicu čeka tanjur tjestenine, najčešće Fettuccine
alla papalina, koje jedu kao glavno jelo.
I ja sam probala ovo jelo kada sam prvi
puta bila u Rimu. Još se sjećam njihovog mirisa, kremastog okusa i gužve u
restoranu u uskim rimskim uličicama...
Ovih blagdana oči su mi bile gladnije od
želuca, a želudac je primao obilje svega što su oči vidjele. Kolači i još
kolača. Ne znam za vas, ali moj organizam žudi za nečim laganim i hranjivim.
Budući da sam ove špagete jela prije par
godina i od tada su kao zaboravljeni stali u nekom kutku uspomena, razmišljala
sam o tome kako bi bilo zabavno da M. i ja zajedno spremimo ručak. Moje
uzbuđenje je još više naraslo kada smo došli s puta i kada sam pronašla pravi
domaći dalmatinski pršut. I tako smo nas dvoje, rame uz rame u kuhinji stali
jedno uz drugo. Dok sam ja sjeckala, M.
je pripremao lonce, tave i donosio namirnice. Zajedno smo ubacivali sastojke,
dolijevali vodu, a M. je miješao. Pričali smo o našem putu u Italiju na koje se
spremamo, o tome kako bismo mogli otići autom po Toskani i doživjeti je u punom
smislu riječi.
Bio je to dan uzbuđenja, dan
oduševljenja, dan kada smo odlučili zajedno donijeti Italiju na naš stol. Dan
kada je PS3 ostao zatvoren u kutiji. Iako sam sigurna da se u ovom trenutku ne sijeća
svih detalja, znam da bi mu uspjelo da sam pripremi ovo jelo.
Volim kada ga mogu naučiti nove stvari.
On voli kada se osjeća korisno.
Konačan rezultat bio je divan!
Špageti alla papalina (Špageti s pršutom,
Pecorino sirom i graškom)
(za 2 osobe)
Potrebni sastojci:
·
350 g špageta (no.5)
....................................................................................................................................................
·
4 žlice maslinovog ulja
....................................................................................................................................................
·
1 luk
....................................................................................................................................................
·
200 g graška
....................................................................................................................................................
·
100 g pršuta
....................................................................................................................................................
·
100 g Pecorino sira
....................................................................................................................................................
·
120 ml vrhnja za kuhanje
....................................................................................................................................................
·
2 jaja
....................................................................................................................................................
·
sol
....................................................................................................................................................
·
papar
....................................................................................................................................................
·
240-500 ml hladne vode, za kuhanje
graška
....................................................................................................................................................
Priprema:
·
Jaja stavite u veću zdjelu pa ih
lagano razmutite pomoću vilice. Dodajte vrhnje za kuhanje i grublje naribani
sir pa sve promiješajte. Ostavite sa strane.
...................................................................................................................................................
·
Pršut narežite na trakice debljine
oko ½ cm. Ostavite sa strane.
...................................................................................................................................................
·
Špagete skuhajte al dente u slanoj kipućoj vodi. Kada su
špageti gotovi, ocijedite ih od vode, premjestite u zdjelu, dodajte im 1 žlicu
maslinovog ulja i dobro promiješajte. Ostavite sa strane.
...................................................................................................................................................
·
Luk ogulite pa narežite na sitnije
kockice. Stavite ga dinstati na zagrijanom maslinovom ulju sve dok ne postane
prozirne boje. Dodajte grašak, popržite ga 1 minutu, a zatim dolijte oko 200 ml
vode. Pustite neka se grašak kuha dok ne postane mekan, a ako je potrebno
dodajte još vode.
....................................................................................................................................................
·
Kada je grašak kuhan, dodajte
pršut, popržite ga oko 1 minutu, posolite i popaprite, a potom ubacite kuhane
špagete. Špagete dobro promiješajte, a potom odmah dolijte smjesu jaja, sira i
vrhnja. Kuhajte još oko 1-2 minute da se svi okusi prožmu.
....................................................................................................................................................
·
Skinite špagete s vatre. Poslužite
ih odmah s još naribanog Pecorino sira, ukoliko želite.
.....................................................................................................................................................
English version
Spaghetti alla papalina (originally Fettuccine alla papalina), is an
reinterpretation of the Spaghetti alla carbonara, quite
simple and gorgeous Roman dish.
This is one of the recipes that has a
story (and I love ancient stories!). The story goes centuries back. The dish
was prepared for a certain Cardinal Pacelli, who was soon to become Pope Pius
XII, who had asked the owner of a restaurante in the Borgo (the area of Rome
that lies between the Vatican and the Tiber river) to make him a more delicate
version of the classic Roman dish.
Naturally, I ate it too the first time I was in Rome. I can still remember the Italian restaurant in a narrow alley, their creamy taste...
Naturally, I ate it too the first time I was in Rome. I can still remember the Italian restaurant in a narrow alley, their creamy taste...
And I love Pecorino cheese which I often use instead of Parmesan.
I thought of how M. would be excited with
this dish. We both decided that this is a day in which we will together, side
by side, prepare this lovely meal. The day in which we will bring Italy to our
home once again. Together. This time in the winter.
I love when I can teach him to do
something lovely and simply.
He likes to help and learn something new.
The outcome was outrageously beautiful!
Such a beautiful day.
Spaghetti
alla papalina (Spaghetti with Prosciutto, Pecorino cheese and Peas)
(serves 2)
You need:
·
350 g spaghetti
....................................................................................................................................................
·
4 tbsp olive oil
....................................................................................................................................................
·
1 onion
....................................................................................................................................................
·
200 g peas
....................................................................................................................................................
·
100 g Prosciutto, chopped
....................................................................................................................................................
·
100 g Pecorino cheese (you can use Parmigiano Reggiano instead)
....................................................................................................................................................
· 120 ml cream
....................................................................................................................................................
·
2 eggs
....................................................................................................................................................
·
sea salt
....................................................................................................................................................
·
freshly ground pepper
....................................................................................................................................................
·
240 ml – 500 ml cold
water, for peas
....................................................................................................................................................
Steps:
·
Beat the eggs into a large bowl
with grated Pecorino cheese and cream. Set aside.
...................................................................................................................................................
·
Cut the prosciutto into long tight
pieces. Set aside.
...................................................................................................................................................
·
In the meantime, cook spaghetti al dente in a large volume of salted
water. Drain and transfer to the larger bowl. Toss spaghetti with 1 tbsp of
olive oil. Set aside.
...................................................................................................................................................
·
Peel the onion and slice it
thinly. Fry the onion slowly in hot olive oil until transculent, then pour the
peas. Fry them for about 1-2 minutes, then and 1 cup water and cook them on a
brisk fire until tender. Add more water if needed. It will take for about 15
minutes.
....................................................................................................................................................
·
Once ready, mix in proscuito and
let it season with sea salt and pepper. Add cooked spaghetti. Stirr well to
combine. Immediately pour egg mixture and allow the cream to reduce a bit, for
about 1-2 minute.
....................................................................................................................................................
·
Remove from the stove. Serve it
hot with more grated Pecorino cheese.
.....................................................................................................................................................
Volim paštu na 100 načina pa i ovaj ali nemam naviku stavljati grašak a tebi želim da u Novoj obavezno ptputuješ i doživiš Italiju na sebi svojstven način.
ReplyDeleteUh, što ja volim ovakva jela. Pun pogodak! Divota prava. Putovanje autom po Toskani zvuči savršeno. Lijepa suradnja u kuhinji :)
ReplyDeleteovo želim sutra za ručak!!! tjesteninu obožavam, karbonara mi je odlična, nemogu do čekati da isprobam ovu varijantu!
ReplyDeleteObožavam kuhati u dvoje i možda je baš čar u tome što to radimo rijetko. Tada podijelimo poslove i svatko nešto radi.
ReplyDeleteTjesteninu volim i uz grašak kombiniram pancetu. Morat ću probati s pršutom drugi put.
Želim vam da se lijepo provedete u Toscani.
moram priznati da nisam čula za ovaj recept pa sam mislila da je s ribicama!!obožavam ovakve pašte!
ReplyDeleteJako lijep post koji oduše toplinom i ljubavlju. Tjesteninu volim na sve moguće načine, što jednostavnija to bolje. Odličan recept Majo!
ReplyDeletei ja preferiram špagete iako i drugu tjesteninu volim, isto tako obožavam kremaste umake, a ovaj mi se dopada i sigurna sam da bi me osvojio u istom trenutku
ReplyDeleteBas mi je lepo kako si opisala vase zajednicko spremanje rucka. Velika ljubav izvire iz tvojih reci... :)
ReplyDeleteA i jelo je jako fino. Volim ovakve kremaste testenine... :)
Hvala vam svima na komentarima :)
ReplyDeleteDivno je kad ljudi mogu da spremaju zajdno u kuhinji. Ja imam tendenciju da sve isteram iz kuhinje jer najviše volim sama da spremam, a V. doduše i ne voli da se petlja u kuvanje, osim kad se razbolim. Divne su ti ove špagetice a prava pršuta u kombinaciji je magična. Bojim se da bi se pršuta kod nas pojla monogo pre nego što bi završila u špagetama.
ReplyDeleteSlicice su prelijepe
ReplyDeleteSpremati ovako divnu hranu sa čovekom svog života... ma nema ništa bolje, savršeno!
ReplyDeleteDivan post. Kuvanje u dvoje jeko zabavno i romantično! A tek pasta, beležim pa ćemo je isprobati čim nadjem pršut :)
ReplyDeleteI heard of Pecorino cheese before but it's not the kind of cheese that we buy often. This dish looks not only beautiful but delicious! I love all kinds of cheese so I'll be looking for the cheese. :-)
ReplyDeleteTko bi rekao, ja ovak nešta slično radim odavno. Sve krene od carbonare pa završi tko zna gdje, ovisno o sastojcima iz frižidera...
ReplyDeleteHvala vam svima na komentarima :)
ReplyDeleteItalija će morat malo pričekat, mislim do kraja ljeta, no tada i jest najljepša :)
@ Gordana, hvala ti!
@ Jubistacha, upravo tako i kod nas :)
@ Nami, parmesan cheese will be fine also :)
pršuta imam, imam i graška, mogla bih isprobati :)
ReplyDeleteIt's very yummy..
ReplyDeleteWhat a beautiful site. So inspiring. This pasta dish? Delicious!!
ReplyDelete: ))
Jen