1.02.2012

Ušećereni bademi/Candied almonds

Please, scroll down for recipe in English



Ušećereni bademi tradicionalni su dalmatinski desert koji se na Badnjak, Božićno jutro i na Uskrs poslužuje kao slatka grickalica, uobičajeno uz čašicu Prošeka. Možete ih naći u u svakoj svečanijoj prigodi poput vjenčanja ili rođendana i zaista su neizostavni, a tako ih je jednostavno napraviti.
Sve što trebate raditi jest miješati smjesu badema, vode i šećera. Vrlo je bitno da smjesu ne skinte s vatre prije nego se šećer kristalizira. U onom trenutku kada se šećer kristalizira, dakle, kada postane smeđi i u tavi više nema tekućine, vrlo je bitno da odmah odmaknete s vatre jer će se šećer ponovno početi topiti i poprimiti će tamnu boju i zagoreni okus.

New Year's Eve, firework
U našj obitelji ušećereni bademi tradicionalna su slastica. Jednostavno bez njih ne mogu zamisliti blagdane, a otkako sam postala punoljetna, otkrila sam da se čar njihovog okusa upotpunjava s slatkim desertnim vinom, Prošekom, kojeg služimo s njima. Tako je bilo i ove godine.
Miris ušećerenih badema i Prošeka daje mi nadu da će 2012 donijeti nove promjene. Volim misliti da će to biti bolje stvari. Nova poznanstva. Putovanja. Inspiracija. 



 Ušećereni bademi

      Potrebni sastojci:

·         200 g badema
....................................................................................................................................................
·         200 g kristal šećera
....................................................................................................................................................
·         200 ml hladne vode
....................................................................................................................................................


      Priprema:

·         Pomiješajte bademe, šećer i vodu u tavi pa stavite kuhati na srednje jakoj vatri.
...................................................................................................................................................
·         Kuhajte neprestano miješajući drvenom kuhačom! Nakon nekog vremena šećer će se otopiti. Nakon 10 minuta kuhanja, primjetit ćete kako se šećer karamelizira. U ovom trenutku vrlo je bitno da neprestano miješate jer će se šećer početi pjeniti i nakon toga će se smjesa zgusnuti. Miješajte bademe sve dok smjesa ne postane suha tako da se odvaja od stijenki tave (sva tekućina će ispariti).
....................................................................................................................................................
·         Kada je šećer postao smeđi, a smjesa je toliko suha da se odvaja od stijenki tave, odmah skinite s vatre i istresite na tepsiju obloženu papirom za pečenje. Odmah pomoću drvene kuhače odvojite bademe jedne od drugih i pustite da se tako potpuno ohlade. Već nakon 1 minute hlađenja, šećer na bademima postati će ružićaste boje.
....................................................................................................................................................
·         Spremite bademe u platične kutijice ili jednostavno ostavite u keramičkim zdjelicama za posluživanje.
 ....................................................................................................................................................
·         Poslužite uz čašicu Prošeka.
....................................................................................................................................................



English version

Little things like these candied almonds make me optimistic about change, about what will yet to come. About  2012.
These lovely almonds are a little spin of the traditional holiday treat that we usually serve with Prosceco (sweet dessert wine). There is nothing better then to start the holidays with something sweet! Since I can remember, candied almonds were regularly on our holiday table.
Candied almonds are delicious and fairly easy to make. You can use them for a number of occasions such as Christmas Eve, Christmas, New Year's Eve, Easter and weddings.
Do not forget to serve them with sweet dessert wine (Prosceco, Sherry, etc)!


Candied almonds
      You need:

·         200 g whole raw almonds
....................................................................................................................................................
·         200 g granulated white sugar
....................................................................................................................................................
·         200 ml cold water
....................................................................................................................................................


      Steps:

·         Combine sugar, water and whole almonds in the saucepan over medium heat.
...................................................................................................................................................
·         Cook constantly stirring!  After a while, the mixture will turn into caramel.It will take for about 10 minutes. Cook more constantly stirring. When the caramel has thickened and browned (when the mixture become dry!) immediately transfer the candied almonds on a non-stick surface. Parchment or baking paper is a good choice. Spread the candied almonds on the parchement paper.
....................................................................................................................................................
·         Let cool and separate the candied almonds.   ....................................................................................................................................................
·         They keep fresh in an airlight container for days.
 ....................................................................................................................................................
·         Before serving, you can sprinkle it with powdered sugar. I prefer it hot.
....................................................................................................................................................

P.S. For the measurements check out the kitchen chart!


Pin It Now!

23 comments:

  1. Obožavam ušećerene bademe, gricnem jedan-dva i teško je zatim stati. Pogotovo kada je tu i čašica prošeka ili nekog finog likera. Ove blagdane mama me njima darivala, još nisam otvorila vrećice, ljubomorno ih čuvam :)
    Tvoji bademi jako lijepo izgledaju, pravi fini uvod u 2012.-tu godinu.
    Još jednom želim ti svako dobro !

    ReplyDelete
  2. obožavam ih! Majo, sve najbolje!

    ReplyDelete
  3. Odlično si spojila ušećerene bademe uz vatromet, taman idealna grickalica.

    ReplyDelete
  4. Hvala vam svima na predivnim komentarima i željama! Želim vam da vam ova Nova Godina donese nove pobjede, nove inspiracije i nove pothvate. Sve ono čemu se nadate. Nekako sam optimistična prema ovoj 2012 :)

    ReplyDelete
  5. Kad navalim na njih ne znam stati. Obožavam ih ali ih nisam nikad do sada sama radila. Probat ću sigurno. Draga Majo, tebi i tvojim najbiližima želim sve najbolje u Novoj godini!

    ReplyDelete
  6. Fotkice su ti božanstvene a ovako pripremljene bademe obožavam.
    Još jednom svako dobro u Novoj godini :)

    ReplyDelete
  7. These would make a nice gift. I made mine with pesto : http://www.palatepassport.com/savory/pesto-almonds

    ReplyDelete
  8. Ah ušećereni bademi pa još prošek! Gozba!

    Sve najbolje u Novoj Godini! Još puno dobrih recepata i prelepih slika!

    ReplyDelete
  9. Jao, što je dobar recept! Prvi put sam probala ušećerene bademe u Ljubljani, kupila ih u Krašovoj radnji. A onda donela kilogram kući u Beograd i sledeću nedelju se obeznanila od slatkog. Nisam ni slutila da je tako jednostavno napraviti ih.

    ReplyDelete
  10. ovi baedemi me uvijek sjete na jednu dragu gospođu iz Šibenika, njeni su bili malo tamniji ali nisam ih jako dugo jela!!

    ReplyDelete
  11. Jedno vreme sam stalno kupovala usecereni kikiriki. Bas sam bila zaludjena. Nisam probala bademe, ali sigurno su super. Hvala na receptu! :)

    ReplyDelete
  12. tienes un blog precioso y unas fotografías fantásticas ;)

    Salu2. Paula

    ReplyDelete
  13. Ušećerene bademe volim, iskreno nisam ih dugo radio...zadnji puta za bratov pir :) Ove godine sam skupio dosta badema tako da će i kod mene ubrzo biti ušećerenih badema.
    Ovako ih i ja radim i definitivno nema greške :)

    ReplyDelete
  14. mogla bih probati, jedino sam ih jela usoljene, ovako šećeraste, koliko se sjećam, nisam :)

    ReplyDelete
  15. kod nas ušećereni badem i planu u roku 'odmah'! nema šanse da se povlače po kući, za razliku od drugih slastica! pravim po istom principu!

    ReplyDelete
  16. Odlicno izgledaju, mada ja vise volim obicne bez soli ili secera..ali moji klinci obozavaju sve sto je slatko naravno kao i bademe! Predivne fotke, veoma primaljive! Srecna Nova i sve najbolje!!!!

    ReplyDelete
  17. Prekrasni su bademi ovako ušećereni,imala sam sreću pred Božić dobiti ih od prijatelja sa mora,guštam u njima i sada..sve najljepše ti želim u Novoj!

    ReplyDelete
  18. Savrseno izgledaju! Volim ovakve bademe.

    ReplyDelete
  19. Prekrasne slike i post!!! Sve najbolje u Novoj 2012 ;)) Pratimo se ;)

    ReplyDelete
  20. Sve najbolje draga u 2012!Mi takodje radimo ušećerene orahe!Predivan post, ja obožavam tvoju kuhinju!

    ReplyDelete
  21. Volim ušećerene bademe, ali ih nikad nisam sama radila morat ću probati.
    Sve najbolje u Novoj 2012

    ReplyDelete
  22. Majo divni su ti ovi bademi. Badem baš trađi ovakav oklop od šećera. Ja ih pravim sa medom i šećerom a ovakve sam samo kupovala, nisam imala recept.

    ReplyDelete
  23. tvojih badema puuuune zdjelice, Majo!!!!! a sutra ću ih raditi i u cimet verziji!

    ReplyDelete