Please, scroll down for recipe in English
Pin It Now!
Ušećereni bademi tradicionalni su
dalmatinski desert koji se na Badnjak, Božićno jutro i na Uskrs poslužuje kao
slatka grickalica, uobičajeno uz čašicu Prošeka. Možete ih naći u u svakoj svečanijoj
prigodi poput vjenčanja ili rođendana i zaista su neizostavni, a tako ih je
jednostavno napraviti.
Sve što trebate raditi jest miješati
smjesu badema, vode i šećera. Vrlo je bitno da smjesu ne skinte s vatre prije
nego se šećer kristalizira. U onom trenutku kada se šećer kristalizira, dakle,
kada postane smeđi i u tavi više nema tekućine, vrlo je bitno da odmah
odmaknete s vatre jer će se šećer ponovno početi topiti i poprimiti će tamnu
boju i zagoreni okus.
New Year's Eve, firework |
U našj obitelji ušećereni bademi
tradicionalna su slastica. Jednostavno bez njih ne mogu zamisliti blagdane, a
otkako sam postala punoljetna, otkrila sam da se čar njihovog okusa upotpunjava
s slatkim desertnim vinom, Prošekom, kojeg služimo s njima. Tako je bilo i ove
godine.
Miris ušećerenih badema i Prošeka daje mi
nadu da će 2012 donijeti nove promjene. Volim misliti da će to biti bolje
stvari. Nova poznanstva. Putovanja. Inspiracija.
Ušećereni bademi
Potrebni sastojci:
·
200 g badema
....................................................................................................................................................
·
200 g kristal šećera
....................................................................................................................................................
·
200 ml hladne vode
....................................................................................................................................................
Priprema:
·
Pomiješajte bademe, šećer i vodu u
tavi pa stavite kuhati na srednje jakoj vatri.
...................................................................................................................................................
·
Kuhajte neprestano miješajući
drvenom kuhačom! Nakon nekog vremena šećer će se otopiti. Nakon 10 minuta
kuhanja, primjetit ćete kako se šećer karamelizira. U ovom trenutku vrlo je
bitno da neprestano miješate jer će se šećer početi pjeniti i nakon toga će se
smjesa zgusnuti. Miješajte bademe sve dok smjesa ne postane suha tako da se
odvaja od stijenki tave (sva tekućina će ispariti).
....................................................................................................................................................
·
Kada je šećer postao smeđi, a
smjesa je toliko suha da se odvaja od stijenki tave, odmah skinite s vatre i
istresite na tepsiju obloženu papirom za pečenje. Odmah pomoću drvene kuhače
odvojite bademe jedne od drugih i pustite da se tako potpuno ohlade. Već nakon
1 minute hlađenja, šećer na bademima postati će ružićaste boje.
....................................................................................................................................................
·
Spremite bademe u platične
kutijice ili jednostavno ostavite u keramičkim zdjelicama za posluživanje.
....................................................................................................................................................
·
Poslužite uz čašicu Prošeka.
....................................................................................................................................................
English version
Little things like these candied almonds make
me optimistic about change, about what will yet to come. About 2012.
These lovely almonds are a little spin of
the traditional holiday treat that we usually serve with Prosceco (sweet dessert wine). There is nothing better then to
start the holidays with something sweet! Since I can remember, candied almonds
were regularly on our holiday table.
Candied almonds are delicious and fairly
easy to make. You can use them for a number of occasions such as Christmas Eve,
Christmas, New Year's Eve, Easter and weddings.
Do not forget to serve them with sweet dessert
wine (Prosceco, Sherry, etc)!
Candied almonds
You need:
·
200 g whole raw almonds
....................................................................................................................................................
·
200 g granulated white sugar
....................................................................................................................................................
·
200 ml cold
water
....................................................................................................................................................
Steps:
·
Combine sugar, water and whole
almonds in the saucepan over medium heat.
...................................................................................................................................................
·
Cook constantly stirring! After a while, the mixture will turn into
caramel.It will take for about 10 minutes. Cook more constantly stirring. When
the caramel has thickened and browned (when the mixture become dry!)
immediately transfer the candied almonds on a non-stick surface. Parchment or
baking paper is a good choice. Spread the candied almonds on the parchement
paper.
....................................................................................................................................................
·
Let cool and separate the candied
almonds. ....................................................................................................................................................
·
They keep fresh in an airlight
container for days.
....................................................................................................................................................
·
Before serving, you can sprinkle
it with powdered sugar. I prefer it hot.
....................................................................................................................................................
P.S. For the measurements check out the kitchen chart!
Obožavam ušećerene bademe, gricnem jedan-dva i teško je zatim stati. Pogotovo kada je tu i čašica prošeka ili nekog finog likera. Ove blagdane mama me njima darivala, još nisam otvorila vrećice, ljubomorno ih čuvam :)
ReplyDeleteTvoji bademi jako lijepo izgledaju, pravi fini uvod u 2012.-tu godinu.
Još jednom želim ti svako dobro !
obožavam ih! Majo, sve najbolje!
ReplyDeleteOdlično si spojila ušećerene bademe uz vatromet, taman idealna grickalica.
ReplyDeleteHvala vam svima na predivnim komentarima i željama! Želim vam da vam ova Nova Godina donese nove pobjede, nove inspiracije i nove pothvate. Sve ono čemu se nadate. Nekako sam optimistična prema ovoj 2012 :)
ReplyDeleteKad navalim na njih ne znam stati. Obožavam ih ali ih nisam nikad do sada sama radila. Probat ću sigurno. Draga Majo, tebi i tvojim najbiližima želim sve najbolje u Novoj godini!
ReplyDeleteFotkice su ti božanstvene a ovako pripremljene bademe obožavam.
ReplyDeleteJoš jednom svako dobro u Novoj godini :)
These would make a nice gift. I made mine with pesto : http://www.palatepassport.com/savory/pesto-almonds
ReplyDeleteAh ušećereni bademi pa još prošek! Gozba!
ReplyDeleteSve najbolje u Novoj Godini! Još puno dobrih recepata i prelepih slika!
Jao, što je dobar recept! Prvi put sam probala ušećerene bademe u Ljubljani, kupila ih u Krašovoj radnji. A onda donela kilogram kući u Beograd i sledeću nedelju se obeznanila od slatkog. Nisam ni slutila da je tako jednostavno napraviti ih.
ReplyDeleteovi baedemi me uvijek sjete na jednu dragu gospođu iz Šibenika, njeni su bili malo tamniji ali nisam ih jako dugo jela!!
ReplyDeleteJedno vreme sam stalno kupovala usecereni kikiriki. Bas sam bila zaludjena. Nisam probala bademe, ali sigurno su super. Hvala na receptu! :)
ReplyDeletetienes un blog precioso y unas fotografías fantásticas ;)
ReplyDeleteSalu2. Paula
Ušećerene bademe volim, iskreno nisam ih dugo radio...zadnji puta za bratov pir :) Ove godine sam skupio dosta badema tako da će i kod mene ubrzo biti ušećerenih badema.
ReplyDeleteOvako ih i ja radim i definitivno nema greške :)
mogla bih probati, jedino sam ih jela usoljene, ovako šećeraste, koliko se sjećam, nisam :)
ReplyDeletekod nas ušećereni badem i planu u roku 'odmah'! nema šanse da se povlače po kući, za razliku od drugih slastica! pravim po istom principu!
ReplyDeleteOdlicno izgledaju, mada ja vise volim obicne bez soli ili secera..ali moji klinci obozavaju sve sto je slatko naravno kao i bademe! Predivne fotke, veoma primaljive! Srecna Nova i sve najbolje!!!!
ReplyDeletePrekrasni su bademi ovako ušećereni,imala sam sreću pred Božić dobiti ih od prijatelja sa mora,guštam u njima i sada..sve najljepše ti želim u Novoj!
ReplyDeleteSavrseno izgledaju! Volim ovakve bademe.
ReplyDeletePrekrasne slike i post!!! Sve najbolje u Novoj 2012 ;)) Pratimo se ;)
ReplyDeleteSve najbolje draga u 2012!Mi takodje radimo ušećerene orahe!Predivan post, ja obožavam tvoju kuhinju!
ReplyDeleteVolim ušećerene bademe, ali ih nikad nisam sama radila morat ću probati.
ReplyDeleteSve najbolje u Novoj 2012
Majo divni su ti ovi bademi. Badem baš trađi ovakav oklop od šećera. Ja ih pravim sa medom i šećerom a ovakve sam samo kupovala, nisam imala recept.
ReplyDeletetvojih badema puuuune zdjelice, Majo!!!!! a sutra ću ih raditi i u cimet verziji!
ReplyDelete