12.29.2011

Medvjeđe šapice, pregled 2011-e godine & objava dobitnika/A year in review, Croatian Bear paw Cookies & giveaway result

Please, scroll down for English version

Croatian Bear Paw Cookies

Prosinac nas je ispunio mnogim lijepim stvarima. Prijateljima, obitelji, hranom, kolačima, prvim nanosom snijega, mirisom zime, hladnoćom.
Dok smo M. i ja bili na putu, u tih kratkih 8 dana uživala sam u svakoj pahuljici snijega, u svakom sankanju, u svakom nanosu zime. 


Uživala sam u čaroliji Božićnih svjetala, u krugu obitelji, u mirisu bakinih kolača.

A Christmas Carol ranch, Čazma (Croatia)
2011-a godina donijela je meni, mojoj obitelji mnogo lijepih stvari. Sretnih stvari. Inspiracije hranom, fotografijom, prva godišnjica braka M. i mene, novih poznanstava, suradnje na mnogim područjima s odličnim ljudima. Hvala vam svima na tome!

Najplodnije u inspiracijama bilo je ljeto koje cvjeta svježim sezonskim namirnicama. Bojama, vrućinom, lepršavim desertima. 

Snapshots, summer 2011
No, meni osobno bilo je najdraže proljeće. Vrijeme kada se priroda budi i cvijeta. 

Snapshots, spring 2011
Isto tako, 2011 godina donijela je i mnogo tužnih stvari. Stvari na koje nikada nećemo biti spremni. Stvari koje želimo ostaviti iza sebe. Stvari koje nam daju hrabrost da idemo dalje.
2011-a godina pokazala nam je, pokazala je meni, kako u sebi krijemo nemjerljivu količinu snage da se dignemo kada padnemo i nastavimo dalje. Jer život je dar. Jer u budućnosti hrabri vide šansu.
I zato pozdravljam novu 2012-u godinu!

National park Plitvice lakes, Croatia
Za kraj ove godine, ostavljam vam prelijepe tradicionalne kolačiće, Medvjeđe šapice koje se kod nas rade za Božićne blagdane. Medvjeđe šapice su tradicija na blagdanskim stolovima u Hrvatskoj, ponajviše u sjevernijim krajevima. Recept je iz dobro poznate knjige „Slastice u Hrvata“.
Jedino što sam promijenila jest temperatura pečenja. Naime, 220°C previše je za moju pećnicu, stoga sam temperaturu prilagodila istoj. Dok mijesite tijesto, nemojte se brinuti jer će ono biti mrvičasto. Lijepo ga zamotajte u foliju, neka odstoji na hladnom i neće se više mrviti. I za kraj, pečene šapice pažljivo izvadite iz kalupa jer će se mrviti sve dok se ne ohlade. Ako vam je tako lakše, pričekajte neka se ohlade, izvadite ih iz kalupa i tek onda uvaljajte u šećer.



Medvjeđe šapice
(za 72 individualna keksića)

      Potrebni sastojci:

·         600 g oštrog pšeničnog brašna (tip 550)
....................................................................................................................................................
·         ½ žličice praška za pecivo
....................................................................................................................................................
·         200 g kristal šećera
....................................................................................................................................................
·         400 g mljevenih oraha
....................................................................................................................................................
·         200 g domaće masti ili maslaca, sobne temperature
....................................................................................................................................................
·         1 cijelo jaje
....................................................................................................................................................
·         2 žlice meda, tekućeg
....................................................................................................................................................
·         1 žličica ekstrakta vanilije (ili 1 vanilin šećer)
....................................................................................................................................................
·         šećer u prahu, za pospianje
....................................................................................................................................................


      Priprema:

·         Pomiješajte brašno s praškom za pecivo pa dodajte mljevene orahe i kristal šećer. U sredini napravite udubinu pa dodajte jaje, med, vaniliju, te omekšalu mast ili maslac. Sve sastojke dobro zamijesite.
...................................................................................................................................................
·         Tijesto oblikujte u kuglu, zamotajte u plastičnu foliju pa ostavite najmanje 30 minuta u hladnjaku.
....................................................................................................................................................
·         U međuvremenu, zagrijte pećnicu na 180°C. Modlice za kolačiće premažite s malo masti i pospite u tankom sloju s brašnom. Odstranite ostatak brašna, a modlice ostavite sa strane.
....................................................................................................................................................
·         Od tijesta trgajte malene komadiće i lagano ih utisnite u pripremljene modlice. Nemojte ih napuniti do vrha, neka vam 1 mm ostane prazan. Poravnajte vrh.
....................................................................................................................................................
·         Poslažite modlice na tepsiju pa pecite oko 15-20 minuta. Pazite da vam ne zagore, dovoljno je da uhvate žućkastu boju po vrhu.
....................................................................................................................................................
·         Pečene kolačiće izvadite iz pećnice, pažljivo ih izvadite iz kalupa kako se ne bi mrvili pa ih još vruće uvaljajte u šećer u prahu. Ostavite na sobnoj temperaturi da se ohlade.
....................................................................................................................................................

Giveaway result
I na kraju, ono što ste dugo očekivali. Darivanje na Dalmatia Gourmande službeno je završilo! Ipak prije same objave pobjednika, moram reći par riječi. Neću vas dugo držati u neizvjesnosti, obećavam :)
Hvala vam svima na lijepim željama povodom rođendana, hvala vam svima koji ste sudjelovali u nagradnoj igri, svima koji me pratite i dijelite istu ljubav prema kuhanju. Svima koji komentirate ili samo svratite da vidite što ima novog. Tisuću puta hvala!
A sada, da ne duljim dalje, sretnog dobitnika odabrala je aplikacija Random.org, a krije se pod komentarom broj 48. Anamarija T., čestitam :)  Nadam se da će ti kuharica i tkanine koristiti. Za detalje se dogovorimo sve preko maila :) 
Svima ostalima mogu samo poželjeti više sreće drugi put, jer darivanja će još biti :) Baš je na Božić završilo malo nagradno darivanje  na Facebook stranicama Dalmatia Gourmande, u kojem je pobjedu odnijela Maslinka i kojoj ovih dana stiže paketić proljetnih tkanina :)

Snapshots, fall 2011

English version

December was filled with time spent with family and friends, with food and cookies, the first winter snow storm that kept us cozily inside for a few days. 
We visited a Christmas Carol ranch in the hart of Croatia, in Čazma town. It was amazing with lots of lights everywhere around us!

A Christmas Carol ranch, Čazma, Croatia
2011 was the year which brought many happy things. Food inspiration. Our first anniversary. Magazines review. New friends. Lots of good things. Thank you, thank you!

National Park Plitvice Lakes, Croatia
But it also brought sadness and difficult times.
But in the end, 2011 showed me that we have incredible resources inside when we need them the most. It also taught me how lucky I am to have my husband. My family. Food inspiration.
So, welcome 2012!

Snapshots, winter 2011

A few words about the recipe. Croatian Bear Paws cookies are completely different from the American bear claws. Our bear paws are part of the cookie selection which one prepares during Christmas time. The only hurdle to make this delicatessy abroad is the cookie mold. Instead you can use the Madeleine cookie pan.



Croatian Bear paw Cookies
(makes 72 individual pieces)

      You need:

·         600 g all-purpose flour
....................................................................................................................................................
·         ½ tsp baking powder
....................................................................................................................................................
·         200 g granulated sugar
....................................................................................................................................................
·         400 g ground walnuts
....................................................................................................................................................
·          200 g butter, room temperature
....................................................................................................................................................
·         1 whole egg
....................................................................................................................................................
·         2 tbsp liquid honey
....................................................................................................................................................
·         1 tsp vanilla essence
....................................................................................................................................................
·         powdered sugar, for coating
....................................................................................................................................................


      Steps:

·         Combine together ground walnuts, flour, baking powder and sugar. Add the whole egg, honey, vanilla, butter and work into a dough.
...................................................................................................................................................
·         Wrap the dough in the plastic bag and set in the refregerator for at least 30 minutes.
....................................................................................................................................................
·         Preheat the oven at 350 F (180°C). Grease the Madeleine molds and sprinkle them lightly with flour. Set aside.
....................................................................................................................................................
·         Break off small pieces and lightly press into the cookie molds.
....................................................................................................................................................
·         Bake for 15-20 minutes.
....................................................................................................................................................
·         Gently remove from the molds and coat them with powdered sugar while still hot.
....................................................................................................................................................


P.S. For the measurements check out the kitchen chart!


P.P.S. The giveaway on Dalmatia Gourmande is concluted, and we have a one lucky winner, choosen through random.org aplication.
And, the winner is comment no. 48., Anamarija T. Congrats! Thanks all who participated. I wish you better luck next time :)




Pin It Now!

29 comments:

  1. Prekrasan post Majo, savršeno si sažela 2011. godinu u slici i riječima! uživam gledajući fotografije, pogotovo ranč u Čazmi! čestitke pobjednici, a šapice su preeeslatke!:-)

    ReplyDelete
  2. Čestitke pobjednci. Odličan post, prava retrospektiva protekle godine!

    ReplyDelete
  3. Krasnu retrospektivu prošle godine si napisala.
    Čestitke pobjednicama.
    Sve najbolje u idućoj godini!

    ReplyDelete
  4. Kolaži su prekrasni, odličan pregled godine. Sviđaju mi se i fotke s lampicama, kao i Plitvice prekrivene snijegom (nikako da nagovorim supruga da ih posjetimo zimi). Medvjeđe šapice su fini kolačić. Čestitke pobjednicama.

    Sve najbolje u 2012. godini!

    ReplyDelete
  5. Predivan post, predivne fotke kako snega, tako i kolaž hrane... ma sve je super i jako sam uživala gledajući i čitajući...
    Čestitam sretnoj dobitnici i zahvaljujem se na svojoj nagradici, sa nestrpljenjem je očekujem...
    I da... i ovde da ti poželim lep i veseo rođendan :)))

    ReplyDelete
  6. Predivan osvrt na godinu koja izmice, fantasticne fotke i odlicni starinski kolacici!
    Cestitam pobednici a tebi i tvojoj porodici zelim sve najbolje u godini koja sledi :)

    ReplyDelete
  7. Sve si prekrasno sažela, šapice su preslatke, mene podsjećaju na djetinjstvo, moja baka ih je uvijek spremala i davala je meni da ih i ja mijesim :) iako ih moja baka zove modlice :)

    ReplyDelete
  8. Modlice ili sapice nezaboravni su kolacici mog djetinjstva, iako mojoj mami nikad nisu uspijevali tako dobro kao bakama, njihove su se jednostavno topile u ustima, kako se kaze i krezuba baba bi ih jela.
    Prekrasan je tvoj slikovni putopis kroz recepte u ovoj godini. Zelim ti sve najljepse i u novoj godini koja je pred nama.

    ReplyDelete
  9. Majo, divan post, oduševljavaju boje na fotkama i drago mi je što ste ti i dragi uživali u snijegu :)
    Šapice su prekrasne, to je baš jedan divan kolačić naših krajeva.
    Čestitam i dobitnicima, a tebi i obitelji želim najljepšu novu god.! :)

    ReplyDelete
  10. Vau, koja sreća!Čujemo se mailom!Sve slikice su prekrasne, a nagradu ću sigurno iskoristiti:)

    ReplyDelete
  11. O, kakav divan sneg na tvojim fotkama! Blago tebi!!! :)
    I predivni kolazi...
    Draga Majo, SRECAN TI RODJENDAN! Zelim ti da budes uvek tako snazna i takav optimista kakav si sada (bar meni tako delujes)!!!
    Cestitke pobednicama...
    E da, i hvala na receptu za sapice, kolac koji je zaista obelezio moje detinjstvo. Jos samo da nabavim kalupe... :)

    ReplyDelete
  12. Šapice volim, kalupe imam ali ovu godinu ih nisam pravio, a brat je jučer sa Korčule kao naručen donio kolača, kojih mi je iskreno, na vrh glave za ove blagdane... a među kolačima su bile i šapice.
    Ovako suhe kolačiće obožavam :) Slike su ti super, kao i cijeli pregled godine :)

    ReplyDelete
  13. Majo, hvala ti što si sve divne trenutke u protekloj godini delila sa nama. Blog jeste svojevrstan dnevnim i to ćemo tek videti kad se osvrnemo za nekih desetak i više godina. Tvoji postovi su uvek inspirativni i pozitivni i čast mi je da si vrata svog kutka tako divno satkanog otvorila svima nama i omogućila da zavirimo unutra i da te upoznamo.

    Šape se tradicionalno prave i u Srbiji i mama ih uvek pravi pred Novu godinu i to samo jednom u ogromnom broju. Ja sam dobila svojih 40 kalupa prošle godina i nikako da ih napravim. Divne su naročito što mogu stajati jako dugo.

    Ovde kao i da nije Nova godina. Nigde snega, nigde pahulje, negde oko 5 stepeni...ali kod nas u kući je lepa atmosfera.

    ReplyDelete
  14. Jao, kakve slike!!!! Plitvice - najlepša prirodna tvorevina koju sam videla, ekskurzija, VIII razred....

    ReplyDelete
  15. Hvala vam svima na komentarima :) Želim vam sretnu Novu 2012. Neka vam doense sve ono što ste željeli u ovoj, a nije vam se ispunilo :)

    ReplyDelete
  16. Wow! I liked it! I wish you and your family a Happy New Year! If you want to see Antalya's Miss Santa Girls, visit my blog.. Thanx..

    http://antalya-magnificent-city.blogspot.com/

    ReplyDelete
  17. Looks delicious. Would love for you to come and share this with us over at foodepix.com.

    ReplyDelete
  18. Maja, prekrasno! Medvjeđe šapice su ti super a ovi kolaži.....perfect! Mnogo, mnogo lepe fotografije! <3

    Sve najbolje u Novoj godini!! :)

    ReplyDelete
  19. Šapice su divne, a i u Srbiji poznat, ali malo zaboravljen slatkiš :)
    Sve najbolje u novoj godini tebi i tvojoj porodici!

    ReplyDelete
  20. Thank you for your words. You have certainly been busy with your food preparation this year and beautifully displayed in full colour!

    ReplyDelete
  21. Happy New Year's my friend. What lovely snapshots. Beli would have loved to see those Christmas lights. May 2012 bring you much happiness and health.

    ReplyDelete
  22. Draga Majo, sve mi se na tvom blogu dopada, od fotografija do predivnih recepata!Sretna Nova 2012!!!godina, neka bude bolja nego prethodna!

    ReplyDelete
  23. Draga Majo sve najbolje u 2012, i da jos dugo uzivamo u tvojim lijepim receptima i fotkama!!!

    ReplyDelete
  24. Šapice su divne, imam kalupe, ali ih se nikad nisam nakanila raditi. Ovako složeni izgledaju kao mali boreki. :)
    Restrospektiva zavidna, fotke prirode mrak, zavidim ti, očito je da guštaš.
    Sve najbolje tebi i tvojima! :)

    ReplyDelete
  25. šapice nisaa dugo jela, moja mama ih je nakad često radila ali izgleda da zanemarujemo ove stare tradicionalne recepte i okrećemo se novim i neobičnim kombinacijama, tvoje fotke su divne, ovi veseli ljetni i šareni pršte bojama..jedva čekam ljeto!!
    Sretna ti Nova!

    ReplyDelete
  26. Bravo Maja, prekrasan post i pregled 2011.-te godine !! Uživala sam u svakom slovu i slikici !
    Čestitam pobjednicama u darivanju !
    Šapice su super, pravi klasik od kolačića koji mora zamirisati na blagdanskom stolu !
    Tebi i tvojima želim Sretnu Novu Godinu, neka ova 2012.-ta bude lijepa i vesela i neka ti se ostvare najljepše želje !!

    ReplyDelete
  27. Predivan post..zaista predivan! Kako ja nisam naletela na tvoj blog ranije. Ah ocaravajuce Plitvice! A sape nisam jela ima sigirno 15 godina..uhh kako bi mi prijale sada uz kafu!

    ReplyDelete
  28. Beautiful, beautiful, beautiful.... I loved this roundup post! It was my great pleasure finding your site. Can't wait to see more this year!

    ReplyDelete
  29. Many thanks for publishing this recipe in English. My great grandmother Elizabeta Tittjung-Otrok, who worked in a Croatian bakery before her marriage in 1903, made these for Christmas every year. My grandmother also born in Slovenia, made them with me here in Detroit Michigan USA. The recipe was lost when grandma passed in 1989, but I have about 3 dozen old tin molds.

    ReplyDelete