2.02.2012

Bakin kolač s višnjama/Grandma's Cherry Cake

Please, scroll down for recipe in English



Proljeće je moje omiljeno godišnje doba. Mada sam već stotinu puta naglasila da volim sva godišnja doba jer svako od njih je posebno i zaista možete uživati u prirodi i hrani, proljeće je moje omiljeno.
Ne samo zbog sunca i zelenila trave, ne samo zbog mirisa u zraku i buđenja cvijeća, šarenila livada i dječje igre. Ima nešto i u voćkama koje tada rastu. Višnje su jedne od njih.
Dok sam bila mala, a nisam sigurna da li je to bilo čak i prije mog rođenja, moj djed je zasadio stablo višnje u našem vrtu. Svake godine na početku proljeća, a kada bi vrijeme dopuštalo onda i krajem zime, naša je višnja cvjetala predivnim bijelim cvijetovima. Ti cvjetovi toliko su bili nježni da su me uvijek fascinirali svojom ljepotom! Cvjetovi bi se s vremenom pretvarali u plodove, a plodovi u zrele višnje. Brat i ja sve smo to promatrali, iz dana u dan, nestrpljivo kružeći oko višnje da nađemo barem jedan plod koji je dozreo. Višnje su bile simbol bratstva. Višnje smo uvijek imali u izobilju, oko njih se nikada nismo svađali kao primjerice oko jagoda, nikada ih nismo dijelili na principu „jedna meni jedna tebi“. Njih smo čekali, od njih smo radili sokove, džemove, spremali za zimu.
Najdraže nam je bilo višnje jesti direktno sa stabla. Nekoliko godina smo tako po vrtu jeli, trčkarali okolo i svuda bacali špice. Bili smo razigrana djeca. Nemojte misliti da to i danas ne radimo :)
Danas je od tih istih špica niknulo još 7-8 stabala i sve ih volimo na jednak način :)


Draga mama, bako i djede,
Hvala vam što ste meni i mom bratu dopustili da trčkaramo okolo po livadama,
U našem vrtu punom voćaka,
Šljiva, višanja, smokava...
Sjećam se penjanja na ta stabla
Dok su se druga djeca igrala,
Dok su se druge djevojčice igrale lutkama,
Ali ne ja,
Ja sam uživala u prirodi...
U prirodi, u našem vrtu, u stablima,
Brat i ja smo se smijali
I jeli svježe voćke...

Sour Cherry muffins
A da vam pokažem da sam još razigrana kao dijete i da su mi višnje jedne od omiljenih, ja pečem najdraže bakine kolače...
Ovo je jedan od najstarijih kolača koji poznajem u našoj obitelji, kolač koji je baka uvijek radila sa višanjama, kolač na kojem sam odrasla. Sigurna sam da većina vas zna za ovakve bakine recepte i da ste i vi odrasli na njemu. Nema u njemu ništa specijalno, ništa blještavo. Samo višnje.
S vremenom naučite neke male trikove, pa je tako meni draži jogurt u tijestu od mlijeka, draža mi je manja količina šećera od onih uobičajenih 200 g, a kako biste spriječili da vam višnje padnu na dno, odmrznite ih, ocijedite i posušite papirnatom salvetom – višnje moraju biti suhe.
Čak i ukoliko smatrate da niste neki super talent u pečenju (kao naprimjer ja), ovaj kolač uvijek zagarantirano uspijeva :)
Dio tijesta možete iskoristiti i uliti u kalupiće za muffine, kao što sam ja napravila :)



Kolač sa višnjama
(za 1 tepsiju, 35x40 cm)

      Potrebni sastojci:

·         450 g svježih ili zamrznutih višanja, očišćenih od koštica
....................................................................................................................................................
·         200 ml jogurta (ili punomasnog mlijeka)
....................................................................................................................................................
·         200 ml ulja, neutralnog (soja, suncokret)
....................................................................................................................................................
·         600 g glatkog pšeničnog brašna, tip 550
....................................................................................................................................................
·         6 cijelih jaja
....................................................................................................................................................
·         150 g kristal šećera
....................................................................................................................................................
·         24 g praška za pecivo
....................................................................................................................................................
·         1 limun, ribana kroica
....................................................................................................................................................

   
      Priprema:

·         Zagrijte pećnicu na 180°C. Tepsiju obložite papirom za pečenje ili ju premažite s malo ulja i pospite s malo brašna. Ostavite sa strane.
...................................................................................................................................................
·         Žumanjke odvojite od bjelanjaka. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg. Ostavite sa strane.
...................................................................................................................................................
·         Žumanjke istucite s šećerom dok ne dobijete kremastu smjesu svijetlo-žute boje. U žumanjke dodajte jogurt, ribanu koricu limuna, ulje te potom glatko brašno. Između svakog dodavanja sastojka miksajte smjesu barem 1 minutu. Na kraju umiješajte bjelanjke te dodajte prašak za pecivo.
...................................................................................................................................................
·         Smjesu izlijte u pripremljenu tepsiju pa preko tijesta rasporedite odmrznute višnje.
...................................................................................................................................................
·         Pecite u unaprijed zagrijanoj pećnici oko 30-35 minuta.
....................................................................................................................................................
·         Pečeni kolač ohladite, pospite šećerom u prahu pa poslužite.
....................................................................................................................................................



English version

I am a big fruit fan. Sour cherries are my favorite delightful treats!
When I was little, and I'm not sure if this was even before my birth, my grandfather planted a sour cherry tree in our  family garden. Every year at the beginning of spring our beautiful cherry 
blossomed. I am still fascinated by its beauty! 
My favorite was to eat cherries directly from the tree! 
Dear Mum, Grandmother & Grandfather,
Thank you for allowing me to play in fields,
In our family garden full of -
Plum trees,
Sour Cherry trees,
Fig trees...
I remember climbing up those same trees,
When other girls,
(Not me)
Played dolls :)
And in the trees,
Me and my brother laughed,
And we ate fruit...
Plums, figs, cherries...

To celebrate love, I still love cherries... and baking...
My grandmother baked the best cherry cakes :) This cake is one of them. I grew up with this cake. And this is one of the cakes I made in the begining of my baking :) I’m pretty sure there are several versions quite similar to this one floating around the web.
Anyone else grow up eating this cake? It contains glamourous ingredients such as cherries.. and more cherries :) Yes, it’s not fancy, but we all love it :) Easiest cake ever!
P.S. In the years, I learned the best tip for not sinking the fruits to the bottom: fruits must be dry.
Happy baking :)


Cherry Cake
(makes 13x15-inch baking pan)


      You need:

·         450 g fresh or frozen sour cherries, pitted
....................................................................................................................................................
·         200 ml yogurt or milk
....................................................................................................................................................
·         200 ml oil, neutral
....................................................................................................................................................
·         600 g all purpose flour
....................................................................................................................................................
·         6 whole eggs
....................................................................................................................................................
·         150 g chrystal sugar
....................................................................................................................................................
·         24 g baking powder
....................................................................................................................................................
·         1 lemon, finely grated zest
....................................................................................................................................................

   
      Steps:

·         Preheat the oven at 180°C (350 F). Line an 13x15-inch baking pan with parchment paper. Set aside.
...................................................................................................................................................
·         Beat egg whites until stiff peaks form. Set aside.
...................................................................................................................................................
·         In a bowl, combine egg yolks with sugar. Beat with an electric mixer until it is pale and light in color. Add yogurt, grated lemon zest, oil and flour. Mix well to combine.
...................................................................................................................................................
·         Slowly incorporate the egg whites and baking powder.
....................................................................................................................................................
·         Pour the batter into prepared pan. Arrange cherries on the top of the batter.
....................................................................................................................................................
·         Bake for 30-35 minutes, or until the edges are slightly golden and brown in color.
....................................................................................................................................................
·         Cool completely before serving.
...................................................................................................................................................


P.S. For the measurements check out the kitchen chart!



Pin It Now!

30 comments:

  1. fotografije su prekrasne!
    svidja mi se kako si ovu kasetu iskoristila za podlogu. to sa strane je papir ili platno?

    mmmm bakin kolac mora biti odlican :).
    i mene je zatekao zavrsetak igrice. imala sam marmelade i likera ali nisam stigla snimiti. i ja sam htjela pripremiti jedan odlican bakin kolac, doduse muzeve bake, s visnjama ali nisam stigla traziti niti recept :)...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti Mare, potpuno znam kako je :)
      P.s. Ovo sa strane je tkanina :)

      Delete
  2. Prekrasan ti je ovaj post Maja ! Tako lijepo, toplo, veselo sjećanje na djetinjstvo ! Kolač mi se jako sviđa, odličan , onako pravi bakin. A slike su mi tek posebno dobre, kašeta je super ideja !!

    ReplyDelete
  3. Krasne su ti sličice, recept i sjećanja. Takve su uspomene neprocjenjive. Imam i ja jedan kolač sa višnjama ovako jednostavan, a tako dobar, tako da znam koliko je ovo fino :)

    ReplyDelete
  4. volim ovakve jednostavne kolače :), uostalom, moji najdraži kolači su tipa, nekakav lagani biskvit, voće ili nekakav fini domaći džem i gore šlag ;)

    ReplyDelete
  5. Prekrasne fotke i lijepa priča. Vidim da ti kao i ja jedva čekaš proljeće. Još malo i nadam se da stiže.

    ReplyDelete
  6. Hvala vam svima na komentarima :)

    @ Branka, kašeta se slučajno zatekla na balkonu pa sam ju iskoristila koliko sam mogla prije nego u njoj završe krumpiri za sađenje :)

    @ Tamara, znam da si i ti ljubitelj višanja, pa kada budeš radila, hoću i tvoj receptić :)

    ReplyDelete
  7. Divan post... Nekako je odmah mene podsetio na moje baku i dedu. I mi smo imali visnju. Nije bila neka, sitnih plodova, ali voleli smo ju...
    Majo, fotke sa gajbicom su fantasticne!!! Odusevljena sam! :)

    ReplyDelete
  8. vjerujem da je kolač ukusan. fotke 'otkidaju'!

    ReplyDelete
  9. This looks absolutely delicious. Would love for you to share your gorgeous pictures with us at foodepix.com.

    ReplyDelete
  10. What a beautiful photography on this post!!!! I love this farm style (is it?) styling. So pretty! I enjoyed reading the story behind this cake. And thanks for the tip about drying the cherries so they don't sink!

    ReplyDelete
  11. Sa ovim kolačima nema promašaja, a i deo su naše tradicije. Mnogo lep kolač, slike ostavljaju bez daha.

    ReplyDelete
  12. Volim ove priča s dušom a i u živam i u slikicama i naravni čekam proljeća ali na današnjih - 6 čini mi se jako daleko.

    ReplyDelete
  13. Hvala vam svima na komentarima! Drago mi je da vam se sviđaju fotke, kašeta je poslužila svrsi :) Potražite malo ako imate starijih stvari po stanu pa ih iskoristite za fotkanje - nevjerojatno je što sve možete nać i iskoristit :)

    ReplyDelete
  14. Fotke su predivne! Kašeta je pun pogodak! A i recept mi se jako sviđa.

    ReplyDelete
  15. Svaka čast djedici, a i bakici. Divan starinski kolač, klasik, nema bolje, a čestitke i tebi na lijepom postu i divnim fotkama, kao da je na njima već proljeće.

    ReplyDelete
  16. Predivan post, lijepa prica, a kao uvijek slike fenomenalne, tako brizljivo odabrani detalji, prekrasno sve

    ReplyDelete
  17. Predobro izgleda kolač :) obožavam kolače s višnjama :)

    ReplyDelete
  18. Majo, obožavam ovakve kolače, često radim jogurt kolač koji je skoro pa isti kao ovaj tvoj, a dala mi ga je jedna starija žena u selu koja ga radi cijeli svoj žvot. dakle, to je to, bakin kolač. :) probala sam ga u dosta kombinacija, a ostala mi u pamćenju ona sa narančama, kriške naranče sam poslagala po biskvitu i pekla.:) Fotografije su ti prekrasne, tako si sve divno ukomponirala, moram si nabaviti ovakvu neku kašetu! :)

    ReplyDelete
  19. Da znaš da sam pre neki dan za malo dovukla ovu gabicu sa slike iz prodavnice ali nije mi se nosala sa još stvari koje sam imala sa namerom da mi bude podloga za slikanje. Ma ovi kolači nas vraćaju u detinjstvo sigurno kad su kolači bili obavezan deo nedeljnih ručkova. Sada mnoge mame kupuju a i pored slatkiša u izobilju deca i neće da jedu domaće stvari. Nekako svaka generacija je vezana za neki kolač, a to je valjda tako sa svima nama. ne znam čega će se današnji klinci sećati, kojih kolača.

    ReplyDelete
  20. Izvrsna prezentacija, a ova slika sa drvenom kašetom mi se posebno sviđa :) Sličan recept imam (znam da si ga isprobala) i tu nema greške, jednostavno i fino :)

    ReplyDelete
  21. obožavam višnje, sigurno ću isprobati i ovaj recept. Prezentacija sa kašetom , odlična! Pozzz!

    ReplyDelete
  22. Hello maja, thank you for dropping by my blog.
    anyway, i really love this recipe and i definitely would convert it to english via google :))
    happy cooking!

    ReplyDelete
  23. Jako lijepa priča. Sviđa mi se jednostavnost i pomalo asketska kvaliteta ovog kolača, baš kao i starinskih recepata uopće. Što se tiče potonuća višanja na dno, dobro ih je i malo uvaljati brašno prije stavljanja u smjesu ili pak peći biskvit 5-10 minuta bez višanja, pa tek onda rasporediti višnje po vrhu.

    ReplyDelete
  24. What a lovely cake! So tempting.

    Thanks for your kind comment on my blog and for the e-mail (I'll give you an answer asap).

    Cheers,

    Rosa

    ReplyDelete
  25. I love fruit also and I can't wait until cherries are in season again so I can try this!

    ReplyDelete
  26. Baš mi je lijepo bilo čitati tvoj opis višnje u cvatu.. Negdje na kompu imam fotku mog balkona u proljeće koje totalo paše uz tu tvoju priču.. Pored mog balkona je trešnja koja dok cvate stvara neodoljivi pogled kroz prozor iz moje sobe.. :))
    Btw, volim ove stare bakine recepte.. i ja imam par bakinih bilježnica koje čuvam ko pravo zlato..

    ReplyDelete
  27. obožavam ovaj jednostavni kolač, a odlično je što može i sa bilo kojim drugim voćem, ovisno što ima, mada su i meni višnje jedne od dražih

    ReplyDelete
  28. Hvala na odličnom i jednostavnom receptu, baš nam je prijao. Obožavam kolače sa višnjama :)

    ReplyDelete