Ako ste ikada imali priliku probati
kokosovo mlijeko, onda znate da se može miješati u sve :)
Meni je osobno najdraže u kombinaciji s
višnjama. Mogu biti i svježe i zamrznute, važno je da su kiselkaste.
Kokosovo mlijeko sam nekada nalazila na
policama Müller-a,
no dugo ga nisam vidjela u prodaji, barem u splitskom dućanu. Ima ga kupiti i u
Mercatora, a ipak je 10ak kuna jeftiniji u Metroa (na policama azijske kuhinje).
Možete ga naravno napraviti i kod kuće, ali kupovno kokosovo mlijeko nije
tekuće kao obično mijeko (niti ono napravljeno u domaćoj radinosti), ono je
gušće i posebne je arome. Svakako preporučujem :)
Ako volite višnje i općenito brze i
jednostavne deserte s voćem, crumble se čini kao idealan desert.
M. i ja se uvijek udavimo u njemu, a kako
sam ja skoro dva mjeseca doslovice štrebala i na taj način apstinirala od
slatkog, zaželjela sam se slatkiša raznih vrsta. Domaće višnje samo su bile
poticaj da me odvuku u kuhinju :)
Crumble s višnjama i kokosovim mlijekom
(za 6 malih ramekina)
Potrebni sastojci:
Za voće:
·
240 g svježih višanja, očišćenih
....................................................................................................................................................
·
40 g kristal šećera
....................................................................................................................................................
·
6 žlica kokosovog mlijeka
....................................................................................................................................................
·
3 žlice škrobnog brašna (Gustin)
....................................................................................................................................................
Za crumble:
· 180 g glatkog pšenićnog brašna,
tip 550
....................................................................................................................................................
· 100 g maslaca
....................................................................................................................................................
· 60 g kristal šećera
....................................................................................................................................................
· 40 g sjeckanih pistacija
....................................................................................................................................................
Priprema:
· Zagrijte pećnicu na 180°C. Kalupiće
za ramekine premažite iznutra s malo otopljenog maslaca. Ostavite sa strane.
...................................................................................................................................................
· Po dnu ramekina poslažite očišćene
višnje u jednakim količinama, neka kalupići budu napunjeni skoro do vrha, a
zatim dodajte jednaku količinu šećera, kokosovog mlijeka i škrobnog brašna u
svaki kalup. Lagano promiješajte.
...................................................................................................................................................
· Maslac narežite na listiće,
dodajte mu brašno i šećer pa ga dobro razmrvite.
...................................................................................................................................................
· Pripremljenu crumble (mrvičastu)
smjesu rasporedite po vrhu svakog kalupa, pa pospite sjeckanim pistacijima.
...................................................................................................................................................
· Pecite oko 25-30 minuta ili dok se
na vrhu ne počne hvatati zlatno-žuta boja, a voće se zapjeni.
....................................................................................................................................................
· Izvadite iz pećnice, ostavite da
se hladi oko 5 minuta, a potom poslužite. Po želji, možete poslužiti uz kuglicu
sladoleda od vanilije.
....................................................................................................................................................
English version
Sour
cherry & Coconut milk Crumble
(makes 6 small ramekins)
You need:
For the fruit:
· 240 g fresh cherries, pitted
....................................................................................................................................................
· 40 g crystal sugar
....................................................................................................................................................
· 6 tbsp coconut milk
....................................................................................................................................................
· 3 tbsp cornstarch
....................................................................................................................................................
For the crumble topping:
· 180 g all-purpose flour
....................................................................................................................................................
· 100 g butter
....................................................................................................................................................
· 60 g crystal sugar
....................................................................................................................................................
· 40 g pistachios, roughly chopped
....................................................................................................................................................
Steps:
· Preheat the oven to 180°C. Butter 6
small ramekins, set aside.
...................................................................................................................................................
· In a bowl, combine sugar, flour
and butter. Rub until crumbles form. Set aside.
...................................................................................................................................................
· Combine the cherries with
cornstarch, sugar and coconut milk. Pour the cherries inside the prepared dish
and cover with the crumble. Sprinkle with pistachios.
...................................................................................................................................................
· Bake for 25-30 minutes, or until
the fruit bubbles and the crumble is golden-yellow in color.
...................................................................................................................................................
· Serve lukewarm (with vanilla ice
cream on the side).
...................................................................................................................................................
Ovo tu je extra!
ReplyDeleteVera, hvala ti!
DeleteHow I miss picking fresh fruits from the trees! So I went to the grocery store and you know how much a bag of cherries were? over 10 dollars!! crazy..
ReplyDeleteElisa, I wish you could be here again :)
DeleteNe volim višnje, ali volim trešnje i baš ih sad mjerkam na stablu. Još samo par dana i biti će zrele! Crubmle obožavam i mislim da će jedna tura trešanja tako završiti. Nisam sto posto sigurna ali mislim da sam kokosovo mlijeko vidjela u DM-u. Sigurno je dalo fini okus ovom desertu.
ReplyDeleteJa volim sve voće, stvarno nisam izbirljiva :) Obožavam naravno i trešnje, mada su trašnje slađe pa im u kolačima treba smanjiti količinu šećera.
DeleteJako fino izgleda, crumble još nisam radila, nikako da kupim posudice pa da se odvažim :)
ReplyDeleteAmatarka, hvala ti! Crumble zaista možete napraviti u bilo kojim kalupićima :)
DeleteVisnje, divno, jedva cekam sezonu ovdje. Divan crumble, pravila sam skoro sa rabarbarom, meni su to odlicni deserti i budu brzo gotovi. Super recept s kokosovim mlijekom. Fantasticne slike.
ReplyDeleteGordana, hvala ti!
DeleteTeško jedem višnje, baš ih ne volim, ali u kolačima - obožavam! Volim kad su ovako cijele u desertima :)
ReplyDeleteHvala ti Anja :)
DeletePredivno izgleda!Ali PREDIVNO!
ReplyDeleteNjami! :) Iako visnje nikad ne jedem same, obozavam sok i kolace s visnjama. :)
ReplyDeleteKod nas još nema višanja jer sunca ima malo i povremeno ali ovaj kremblić mora da se proba kad dođe vreme:-)))
ReplyDeleteJako, jako volim kokos, ali kokosovo mleko uvek pravim. Skupo mi je kupovno, ali jednom cu ga probati. Bas da vidim kakvo je... :)
ReplyDeleteA crumlbe je uvek super! :)
Joj, predivno je. I fotografije i crumble. Tako bih rado volela da mogu zavući ruku u monitor i dokopati se šlupse sa višnjama. :) Ja sam juče pravila smoothe sa kokosovim mlekom i jagodama, mada su mi jagode prekrile ukus kokosa jer sam preterala sa njihovom količinom. :) U crumble ja umesto putera ili jednog njegovog dela dodam kokosovo ulje sa mirisom.To mu da baš lep kokosasti šmek. Mozda će vam biti čudno što to "sa mirisom" stalno naglašavam ali kod nas se pojavilo i kokosovo ulje bez mirisa koje sam ja jednom prilikom greškom kupila. Super je išlo u podvarak ali za kolače nije. :)
ReplyDeletePredivna kombinacija Majo,mogu misliti kokosovo mlijeko kakav je šmek dalo..jako mi se sviđa recept,idu domaće svježe višnje,bit će isprobano:)
ReplyDeleteobožavam kokosovo mlijeko, budući da ne pijem druga mlijeka osim alternativnih kokosovo je najčešće kod mene
ReplyDeletekombinirano s višnjama je pravi izbor, eto čekam višnje koje kod mene još nisu dozrele
I ja obožavam kokosovo mleko a bogami i sve crumble:)
ReplyDeleteIzgleda super, baš ću da probam. Stižu višnje, već sam ih videla po dućanima.
Maja osvojila si me sa ovim crumbleom. Višnje obožavam, u kombinaciji sa kokosovim mlijekom sigurno je sve skupa odlično i jednostavno moram isprobati. Uz to i predobro izgleda ! Ja kokoksovo mlijeko kupujem standardno u DM-u, uvijek ga nađem i cijena mi je relativno prihvatljiva, ali ipak ću pogledati i to u Metrou koje preporučuješ.
ReplyDeleteajme kakve divne boje!
ReplyDeletefotkala si tako da bih kroz monitor posegnula za zdjelicom :lol
crumble obožavam a ovo je odlična kombinacija. u mom vrtu višnjice su još tek lagano rumene, čim sazriju vraćam se na ovaj post ;)
Obozavani crumble! Nisam imala priliku da se sretnem sa kokosovim mlekom ali nisam ga nesto ni trazila, moracu malo bolje da pogledam.
ReplyDeletePrva fotografija mi je jako lepa :)