5.29.2012

Obiteljska torta od oraha/Familly Walnut Cake

Please, scroll down for recipe in English



Otkako znam za sebe mama nam je oduvijek pravila ovu tortu. Bez ove torte nije prošao niti jedan rođendan mene i brata, krštenje, pričest, krizma, diploma, položen pravosudni ispit, vjenčanje, Božić, Uskrs, posjet rodbini... No, već shvaćate, za svaku važniju prigodu radila se ova torta i nikada nije ostao niti jedan komad iste. Mada sam ja više ljubitelj voćnih kolača/torti te onih bogatih čokoladnim kremama, ovo je jedina torta koju obožavam, a koja u sebi ne sadrži voće ili čokoladu. Ona je okus djetinjstva, ona je uspomena.
Mislim da u originalu stoji kao Katarina torta, a majka je recept dobila od jedne Austrijanke još dok je imala 25 godina i od tada je stalno radi. Torta se sastoji od dva biskvita – tamnijeg i svijetlijeg.
Svijetliji biskvit peče se jednom i slaže se cijeli u torti (srednji sloj torte). U njega ne ide prašak za pecivo pa se neće puno niti dignuti, a ono što mi je najdraže u njemu jesu krupnije sjeckani orasi. Kao dijete jela sam samo taj srednji sloj torte :)
Drugi, tamniji bisikvit peče se jednom, u njega idu mljeveni orasi, po želji kakao (ne morate ga staviti) te prašak za pecivo. Biskvit se prereže na pola. Budući u svaki biskvit idu samo 2 žlice brašna, nikada ne znate kako će vam ispasti presjek torte stoga morate biti pažljivi kada biskvit režete ako vam je stalo do izgleda. Meni nikada ne uspije da ga podjednako prerežem jer pečeni biskvit bude malkice udubljen u sredini. Ali, vjerujte mi, 2 žlice brašna su vam dovoljne, nemojte dodavati više kako vam ne bi bilo presuho.
Što se tiče kreme, to vama ostavljam na izbor. Iako u kremu ide margarin, mislim da nećete pogriješiti s ovom kremom – izuzetno je lagana za ovu tortu, rum u njoj daje potpuni okus torte, povezati će biskvite i torta će biti savršena. Moja je majka radi s ovom kremom više od 30 godina. Ja sam naravno pokušala dodati maslac u kremu i pokušala sam ju raditi s drugim kremama, ali onda to nije ova torta. A ona zaista iziskuje puno vremena i mi je svi nazivamo kraljicom među tortama :) I voli je svatko tko je probao.
Ako ćete tortu ukrašavati recimo ružicama kao što sam ja napravila, onda napravite barem još polovicu kreme od predviđene količine za ukrašavanje. Kremu napunite u vrećicu, koristite 1M zvjezdasti nastavak i iscrtajte ružice. Tutorial za ružice možete pronaći na ovoj stranici, meni je bio novo otkriće :)



Torta od oraha
 (za 1 x 26 cm tortu)


      Potrebni sastojci:
      Za svijetli biskvit:

·       6 bjelanjaka
....................................................................................................................................................
·       6 žlica kristal šećera
....................................................................................................................................................
·       5 žlica mljevenih oraha
....................................................................................................................................................
·       2 žlice glatkog pšeničnog brašna, tip 550
....................................................................................................................................................
·       200 g grubo sjeckanih oraha
....................................................................................................................................................

       Za tamni biskvit:

·       6 žumanjaka
....................................................................................................................................................
·       3 cijela jaja
....................................................................................................................................................
·       9 žlica kristal šećera
....................................................................................................................................................
·       9 žlica mljevenih oraha
....................................................................................................................................................
·       1 (12 g) prašak za pecivo
....................................................................................................................................................
·       2 žličice gorkog kakaa, po želji
....................................................................................................................................................
·       2 žlice glatkog pšeničnog brašna, tip 550
....................................................................................................................................................

Za kremu:

·       1/2 litre punomasnog mlijeka
....................................................................................................................................................
·       3 žlice škrobnog brašna (Gustin)
....................................................................................................................................................
·       8 žlica kristal šećera
....................................................................................................................................................
·       1 žličica bourbon vanilije u prahu
....................................................................................................................................................
·       2 ml ekstrakta ruma (Dr. Oetker)
....................................................................................................................................................
·       200 g margarina za kreme
....................................................................................................................................................

   
      Priprema:
      Priprema svijetlog biskvita:

·       Zagrijte pećnicu na 180°C. Pripremite kalup za torte koji ste prethodno premazali s malo otopljenog maslaca/margarina i posuli s malo brašna. Otresite višak brašna i ostavite kalup sa strane.
...................................................................................................................................................
·       Bjelanjke odvojite od žumanjaka (žumanjke ostaviti sa strane za tamni biskvit). Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg. Dodajte šećer, mljevene orahe i brašno stalno miksajući. Na kraju dodajte grubo sjeckane orahe pa sve laganim pokretima promiješajte drvenom kuhačom.
...................................................................................................................................................
·       Smjesu ulijte u pripremljen kalup pa pacite u unaprijed zagrijanoj pećnici oko 20 minuta. Prije nego biskvit izvadite vani, zabodite čačkalicu u sredinu biskvita da vidite da li je dobro pečen.
...................................................................................................................................................
·       Biskvit izvadite iz pećnice, ostavite ga 5 minuta na sobnoj temperaturi, potom izvadite iz kalupa i ostavite da se potpuno ohladi.
...................................................................................................................................................
      
       Priprema tamnijeg biskvita:

·       Dok se peče svijetli biskvit, pripremite tamni.
...................................................................................................................................................
·       Žumanjke pjenasto izmiksajte s šećerom pa dodajte jedno po jedno cijelo jaje. Dodajte mljevene orahe, kakao, brašno te na kraju prašak za pecivo. Dobro izmiksajte.
....................................................................................................................................................
·       Pecite u unaprijed zagrijanoj pećnici na 180°C oko 20-25 minuta. Prije nego izvadite biskvit iz pećnice provjerite čačkalicom da li je pečen. Nemojte otvarati vrata pećnice za vrijeme pečenja kako vam biskvit ne bi „upao“.
....................................................................................................................................................
·       Pečeni biskvit izvaditi iz pećnice, ostaviti 5 minuta da se ohladi, a potom ga izvaditi iz kalupa. Ostavite da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi.
....................................................................................................................................................
·       Ohlađeni biskvit preprežite po sredini horizontalno na dva jednaka dijela.
....................................................................................................................................................

       Priprema kreme:

·       Sve sastojke osim margarina dobro promiješati i skuhati kao da kuhate puding. Kuhajte na laganoj vatri stalno miejšajući dok se smjesa ne zgusne. Kuhanu kremu potpunoohladite pa u ohlađeno dodajte margarin. Dobro izmiksajte kako biste izbjegli da vam krema ima grudice.
....................................................................................................................................................
·       Kremu podijelite na tri jednaka dijela. Ako ćete ukrašavati tortu, slobodno skuhajte još polovicu smjese za kremu.
....................................................................................................................................................

Slaganje torte:

·       Donji dio tamnog biskvita poslažite na tanjur za serviranje torti pa ga premažite s 1/3 pripremljene kreme. Preko kreme poslažite svijetli biskvit pa i njega premažite s 1/3 kreme. Na svijetli biskvit poslažite gornji dio tamnog biskvita pa cijelu tortu premažite s ostatkom 1/3 kreme.
....................................................................................................................................................
·       Tortu ukrasite pa ostavite u hladnjaku do posluživanja.
...................................................................................................................................................




 English version

Ever since I can remember, Mom has always made us this cake. It's our familly cake for birthdays, graduation, bar exam, weddings, Christmas, Easter, for relatives... It's a taste of my childhood, my memories. It originates from Austria (Austro-Hungarian empire). 
How to make cake roses, you can find here.


     Walnut cake
    (makes 1 x 10-inch cake)


      You need:
      For the brighter cake layer:

·       6 egg whites
....................................................................................................................................................
·       6 tbsp crystal sugar
....................................................................................................................................................
·       5 tbsp finely grind walnuts
....................................................................................................................................................
·       2 tbsp all-purpose flour
....................................................................................................................................................
·       200 g roughly choped walnuts
....................................................................................................................................................

       For the darker cake layer:

·       6 egg yolks
....................................................................................................................................................
·       3 whole eggs
....................................................................................................................................................
·       9 tbsp crystal sugar
....................................................................................................................................................
·       9 tbsp finely grind walnuts
....................................................................................................................................................
·       12 g baking powder
....................................................................................................................................................
·       2 tsp unsweetened cocoa, optional
....................................................................................................................................................
·       2 tbsp all-purpose flour
....................................................................................................................................................

For the filling:

·       500 ml whole fat milk
....................................................................................................................................................
·       3 tbsp cornstarch
....................................................................................................................................................
·       8 tbsp crystal sugar
....................................................................................................................................................
·       1 tsp bourbon vanilla powder
....................................................................................................................................................
·       2 ml rum extract
....................................................................................................................................................
·       200 g margarine
....................................................................................................................................................

   
      Steps:
      To make the brighter cake layer:

·       Preheat the oven to 350 F (180°C). Grease a 10-inch (26 cm) cake pan, set aside.
...................................................................................................................................................
·       Separate egg yolks from whites. Beat the egg whites until stiff peakes form. Add sugar, finely grind walnuts and flour constantly mixing. At the end, add roughly chopped walnuts and stirr with a silicone spatula.
...................................................................................................................................................
·       Pour cake batter into prepared pan and bake for 20 minutes (test with skewer).
...................................................................................................................................................
·       Remove from the pan and let cool completely.
...................................................................................................................................................
      
       To make a darker cake layer:

·       In the meantime, prepare darker cake layer: beat yolks with sugar, add one whole egg at the time constantly mixing. Add finely grind walnuts, cocoa (optional), flour and baking powder.
...................................................................................................................................................
·       Pour cake batter into prepared cake pan and bake at 350 F (180°C) for 25 minutes (test with skewer).
....................................................................................................................................................
·       Remove from the pan and let cool completely, then cut verticaly into 2 equal parts.
....................................................................................................................................................

       To make the filling:

·       Cook milk until it boils, but separate some milk which you combine with cornstarch and sugar. When the rest od the milk boils, add milk combined with cornstarch and cook on low heat stirring constantly until it thickens. You will get a custard. Remove from the heat, cover surface with plastic wrap and let it cool completely.
....................................................................................................................................................
·       When the filling has cooled, beat it with electric mixer and add vanilla powder, rum extract and margarine.
....................................................................................................................................................
·       Divide the filling into 3 equal parts.
....................................................................................................................................................

Assemling the cake:

·       Put darker cake layser onto serving plate. Put 1/3 of the filling over the first layer, cover it with the brighter layer. Again, put second part of the filling over it. Then, cover with final darker layer and put final part of the filling over whole cake.
....................................................................................................................................................
·       For the decoration, you can make 1/2 of the filling more and decorate the cake with roses, like I did.
....................................................................................................................................................
·       Cake is best served after it sits in the fridge for 1 day. Served cooled.
             ....................................................................................................................................................


P.S. For the measurements, check out the Kitchen chart! 


Pin It Now!

54 comments:

  1. Svidja mi se tvoja prica o torti. I ja imam jednu koja se uvijek ravi kad je vazno da uspije, provjerena i dobra, samo se drugacije ukrasi. Predivna ti je torta, divni ukrasi, a prezentacija je fantasticna.

    ReplyDelete
  2. Torta je jednostavno prekrasna :)

    ReplyDelete
  3. ove starinske torte koje prizivaju atmosferu i okuse djetinjstva su najčešće i najbolje :)

    Baš zato jer se sa svakim zalogajem sjetiš nečega..ili smijeha za obiteljskim stolom, ili igre ''kukala'' nakon ručka, ili zveckanja posuđa koje se već pere dok se oblizuju zadnji komadi torte s tanjura :)

    Divno si ju napravila i prezentirala :)
    Ružice su odlične!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ana, upravo tako - baš te podsjeti na djetinjstvo :) Hvala ti :)

      Delete
  4. Uistinu zanimljiva torta i ovako na prvi pogled nikad ne bih rekla da se unutra krije još jedan biskvit bogat orasima. Već sam na fejsu komentirala prekrasnu stolicu u pozadini koja je stvorila romantično okruženje koje u potpunosti odgovara ovoj torti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tamara, hvala ti! Nekako su mi se osobno ružice baš slagale s ovakvim shabby stolicama, a ja obožavam shabby stil :)

      Delete
  5. Torta je divna. Mnogo mi se dopada presek a i način kako si je ukrasila. I mi imamo tortu od oraha koja je obelezila svaki znacajan datum. Naša se zove Sonja torta. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zoka, hvala ti! Obožavam te stare isprobane obiteljske recepte :)

      Delete
  6. Da, ovo je Katarina torta. Bar se kod mene tako zove. Imam je sličnu i pod nazivom Teodora torta. Sve je isto samo se razlikuju količine sastojaka. I kada već govorimo o asocijacijama mene uvijek podsjeti kako je jedna moja gošća ovu tortu natopila kavom. Jednostavno, pili smo kavu uz tortu a ona lijepo izlije pola šalice kave po svojoj šniti torte i s užitkom je pojede, Rekla je da joj je bila suha i da joj je kava išla u tek u torti:)
    Lijepo je i ukrašena što meni nikako ne polazi za rukom pa volim vidjeti kod drugih. Slike su famozne!

    ReplyDelete
  7. A wonderful cake! I love walnuts.

    Cheers,

    Rosa

    ReplyDelete
  8. Torta mi izgleda fantastično, možda je to do tvojih slika, ali nekako mislim da je baš i do prefine torte ;)
    Ovako nešto moja mama radi, samo s čokoladnom kremom i meni su to oduvijek omiljene torte. Jer, kod bake i mame uvijek ima oraha i čokolade pa nastaju ovakva remek djela.
    Ali bijela krema je prefina, volim sličnu kombinirati s voćem i uvijek je fina! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anja, hvala ti! Nisam još probala ovu kremu kombinirati s voćem, ali obećavam da hoću :)

      Delete
  9. predivna torta:) i predivana tacna na stalku :)

    ReplyDelete
  10. torta je zaista prerkasna, divan recept. bravo za ružice fenomenalno izgledaju!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tamara, hvala ti :) Prve ružice koje sam napravila na prošloj torti nisu bile lijepe niti približno kao ove - kad uhvatiš ruku sve ti ide. Kao što si rekla (to nikada neću zaboraviti) - svatko može napraviti dobar kolač. To vrijedi i za dekoraciju. Samo treba prakse, ponavljanje je majka znanja :)

      Delete
  11. Prava obiteljska torta s dušom i posebnim okusom.

    ReplyDelete
  12. torta je prekrasna, sve ukupno s dekoracijom
    kod mene ne postoji torta koja je obilježila djetinjstvo jer su bile razne, ali zato kolač, to ima i zato znam o čemu govoriš

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nina, kod mene je bila obrnuta situacija - kolači nam nisu bili baš omiljeni - jeli smo štrudle s višnjama i jabukama, čokoladne kuglice bez pečenja i mramorni kolač. To je sve od kolača koje pamtim. Ali zato je ova torta uvijek bila na našem stolu :)
      Hvala ti :)

      Delete
  13. Vrlo volim te dobre stare torte koje imaju tradiciju i patinu. Predivne slike i jako si je lepo ukrasila!

    ReplyDelete
  14. Prava obiteljska torta. Vjerujem ti kad kažeš da ne ostane ni komadić. Inače, i moja mama istu ovu kremu (bez ruma) radi uvijek za svečane prigode. Nekad je to torta, nekad samo keksi pa krema... Ponekad doda i kokosa pa imamo drugačiju kremu itd. Uglavnom krema je super!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jubistacha, drago mi je da i tvoji rade ovu kremu. Sama za sebe nije mi ništa posebno, ali u kombinaciji s tortom je predivna - baš lagana i ne oduzima ništa od okusa torti :)

      Delete
  15. zaljubljnica sam u ovakve stare recepte koji se brižno čuvaju na ceduljicma i prenose iz generacije u generaciju.moja mama ima uskoro rođendan pa sam baš u potrazi za tortom s orasima

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tamara, baš mi je drago :) Hvala ti!

      Delete
  16. Prekrasna torta :)) prava obiteljska :) volim torte s orasima i mislim da bi ova bila pun pogodak :)

    ReplyDelete
  17. Da, i mene podseća ovakva torta na detinjstvo.
    Moja mama je nešto slično pravila, i dalje pravi. Ima običaj da kaže: "Ti napravi nešto svoje a ja ću pravu tortu" :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nevena, hvala :) Izgleda da svi imamo neku tortu/kolačić koji su dio naših uspomena iz djetinjstva :)

      Delete
  18. Ovo je uistinu prava torta za obiteljska okupljanja i slavlja, ona sa kojom se nikada ne može pogriješiti a to i tvoja priča kaže. Lijepo mi je pročitati ovaj post, krasno si nam prezentirala tortu i još je bolje napravila. Jako je lijepa ovako ukrašena sa ružicama, a da je ukusna to je jasno, komad doslovno mami sa tanjura. I stalak mi se jako sviđa ! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Branka moja, hvala ti :)
      btw, stalak sasm kupila u Mercatora, a viđala sam ih i po Konzumu, Kerumu i KTC dućanima :)

      Delete
  19. Wow, predivna tortica, stalak, fotke...sve se mi sviđa :). Super!

    ReplyDelete
  20. Svidja mi se i torta i to jako, ali mnogo mi se dopada i stolica na kojoj stoji... Predivna je! Jos samo da mi je ono veliko parce sa jedne od fotki...
    Inace i nama je torta od oraha duuugooo bila standard za sve proslave. Ali mnogo jednostavnija od ove... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Miki, znala sam da će se tebi svidjeti stolica, ja sam bila tako sretna što sam napokon kod nas našla nešto u shabby stilu :) Hvala ti!

      Delete
  21. Iako nisam baš od oraha, što sam starija, sve češće posegnem za njima i vjerujem da bi mi se i ova torta svidjela.
    U svakom slučaju je s ovim ružicama baš shabby elegantna. :)

    ReplyDelete
  22. Beautiful pics, you are so talented!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Helene, thank you so much dear! :)

      Delete
  23. Draga Majo, recept je divan, bas kao i prica koja prati ceo post, meni nikako ne polazi za rukom da ravnomerno presecem biskvit na pola, pa mi je nekako lakse da ispecem iz dva dela.:) Fotke su tako romanticne, odabrala si savrsenu pozadinu za prezentaciju tortice a ruzice su joj dale jedan nezni i diskretni "touch".:))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lanice, hvala ti! Meni najiskrenije nikada ne uspije da biskvit ove torte prerežem na jednake dijelove. Ali nije sve ni u izgledu, njen okus je bitan. Iako je od oraha, ona je stvarno laganija torta :) :)

      Delete
  24. Torta verujem da je super, ja volim te starinske, ali ovde sam da bih javila da me je stajling oborio s nogu. I torta, i okolina, nekako sve diše, jako mi se sviđaju slike i atmosfera.
    Pozdrav!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Imenjakinjo moja, hvala ti! :)

      Delete
  25. krasna torta, ima svoju povijest a to je divno :)
    prezentirala si nam je s puno stila i topline, bravo!

    ReplyDelete
  26. Ja sam toliki ljubitelj ovakvih torti,baš preferiram ove starinske recepte,i evo odmah si bilježim ovaj jer je u potpunosti po mom ukusu.Fotke su prekrasne odišu vintage štihom,sve zajedno perfektno:)

    ReplyDelete
  27. Stalak i kompletan stajling fotki se i meni dopada. Atmosfera savršena...

    Torta skroz odgovara svemu na fotkama

    Bravo :)

    ReplyDelete
  28. Oh my!!! Maja, your walnut cake looks GORGEOUS!!! I'm not sure if I can ever make a cake like yours in my lifetime but this cake as well as your photography is simply amazing. Such a beautiful post!!

    ReplyDelete
  29. Torta je super i uopce ne sumnjam da je ukusna, no stolica mi jeee... :) i stalak,i cijeli set up..

    ReplyDelete
  30. Predivne slike i odlicna torta! Obozavam torte sa orasima!

    ReplyDelete