6.02.2012

Juha od mladog graška i pinjola/Young Pea & Pine nuts Soup

Please, scroll down for recipe in English



Napokon nam je počela sezona svježeg povrća i voća, a bakin vrt u punom je cvatu :)
Nema ništa bolje od mladog graška! I ne mislim samo na domaći, onaj svježe ubrani, nego na onaj svijetlo zeleni, dok još nije u potpunosti narastao, dok još opna graška nije do kraja popunjena velikim zrnima. Taj mi je najslađi i obožavam ga u juhi :)
Ovog puta, dok sam napokon sređivala svoju policu s namirnicama/začinima/i drugim sastojcima, našla sam pinjole koje sam prošlo ljeto ubrala na Malom Drveniku i u potpunosti zaboravila na njih. Na žalost, nemam sliku češera da vam pokažem kako izgleda, ali možete vidjeti pinjole u ljušturi. Ljuštura im je tvrda poput pistacija i morate biti pažljivi dok ih čistite jer su puni smole i smeđe prašine – ne ginu vam prljave ruke. Ali sav trud se isplati :)
Kao djeca, dok smo ljetovali na M. Drveniku ljušture pinjola bi razbivali kamenjima i cijela zabava bila je u tome tko će prvi ugrabiti pinjole. Mislim da sam ih tada prvi put probala. 
Taj osjećaj, uspomenu i okus nitko ne može platiti :)


Juhu sam namjerno izmiksala u kašu, ali nije nužno. Otkako sam si kupila štapni mikser, sve živo pokušavam pretvoriti u kašu jer mi je tako slađe :) Naravno, možete je poslužiti i neizmiksanu :)
Mladi grašak se jako malo kuha, svega nekih 15-ak minuta i juha je zaista tako slatka da je s guštom jedete. Ako koristite zamrznuti grašak ili onaj stariji, slobodno pustite da vam duže kuha :)

Dalmatian Pine nuts

      Juha od mladog graška i pinjola
      (za 2 osobe)


      Potrebni sastojci:

·       2 šalice (od 200 ml) očišćenog mladog graška
....................................................................................................................................................
·       1 mladi krumpir srednje veličine, narezan na kriške
....................................................................................................................................................
·       2 režnja češnjaka
....................................................................................................................................................
·       1 poriluk (samo bijeli dio), narezan na kriške
....................................................................................................................................................
·       600-800 ml tople vode ili povrtnog temeljca
....................................................................................................................................................
·       2-3 žlice maslinovog ulja
....................................................................................................................................................
·       2 žlice pinjola, tostiranih
....................................................................................................................................................
·       20 g parmezana, ribanog (po želji)
...................................................................................................................................................
·       sol, papar
....................................................................................................................................................


      Priprema:

·       Na zagrijanom maslinovom ulju prodinstajte poriluk i luk dok ne omekšaju, a potom dodajte mladi grašak i krumpir te dolijte vodu.
...................................................................................................................................................
·       Kuhajte polupoklopljeno na srednjoj vatri, oko 15 minuta, ili dok mladi grašak ne omekša.
...................................................................................................................................................
·       Dodajte parmezan, tostirane pinjole te začine solju i paprom. Provjerite okus prije nego skinete s vatre.
...................................................................................................................................................
·       Kuhani grašak i krumpir štapnim mikserom izmiksajte u kašu, po ćelji. Meni je osobno ukusnija kada je pretvorena u kašu, a slobodno možete dodati još vode u kuhanju ako volite rijeđu juhu.
...................................................................................................................................................
·       Poslužite dok je još toplo.
...................................................................................................................................................

Young peas

English version


      Young Pea & Pine nuts Soup
      (serves 2)


      You need:

·       2 cups shelled peas
....................................................................................................................................................
·       1 young potato, regular size, diced
....................................................................................................................................................
·       2 garlic cloves
....................................................................................................................................................
·       1 leek, white part diced
....................................................................................................................................................
·       600-800 ml warm water or vegetable stock
....................................................................................................................................................
·       2-3 tbsp olive oil
....................................................................................................................................................
·       2 tbsp, pine nuts, toasted
....................................................................................................................................................
·       20 g Parmigiano Reggiano cheese, grated
...................................................................................................................................................
·       salt
....................................................................................................................................................


      Steps:

·       In a small pot, heat the olive oil over medium heat. Add the leek and the garlic and cook until soft.
...................................................................................................................................................
·       Add peas, potato and the rest of the ingredients and bring liquid to a boil. Let it simmer for 15 minutes or until soft.
...................................................................................................................................................
·       Add Parmigiano (parmesan) cheese, toasted pine nuts and season with salt.
...................................................................................................................................................
·       Puree the soup.
...................................................................................................................................................
·       Serve while it's still warm.
...................................................................................................................................................



 P.S. For the measurements check out the kitchen chart!



Pin It Now!

20 comments:

  1. Divna juha, Maja, slike su ti stvarno fantasticne i cjelokupna prezentacija, detalji... Volim juhe sa graskom, a i sama sam pravila jednu za blog. I ja volim svoj stapni mikser upravo za juhe je super.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gordana, hvala ti! I ja također obožavam juhice od graška :)

      Delete
  2. izvrsno :) nažalost moj lođni urod nije dovoljan za isprobati recept, morat ću od kupovnog graška ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Leeloo, pokušaj nabaviti mladi, nadam se da će ga netko prodavati :) Ako ne, svejedno će biti zdrava juhica :)

      Delete
  3. Juhica ima fantastičnu boju, a ja ju obožavam jer mi ju uvijek baka radi kad dođem k njoj na ručak. I ta mi je juha onda nezamjenjiva jer je skroz svježa i mladi grašak je namirnica prepuna okusa, a jako je lagan za pojesti.
    A na ovo s miksanjem sam se baš nasmijala, jer ja sam mami doma otela štapni mikser dok ga za Uskrs nije kupila baš za mene i rekla da nije više mogla gledati kako joj ga kradem - jer to miksanje je opsesija. Radim svakakve kremice i šejkove svaki dan :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anja, hvala ti :) Eto vodiš, nisam ni znala da nas ima toliko zaluđenih štapnim mikserom :) Moji prijatelji ga također koriste još više nego ja :)

      Delete
  4. Grašak volim i zapravo mi je najdraži dio čistiti ga. Pa kad naletim na mahunu sa sasvim mladim i preslatkim zrnima sav trud se isplati.
    Juhu bih i ja u ovom slučaju smiksala u kašu, nekako mi više pašu juhe bez komadića.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tamara, upravo to :) Mi smo kao djeca sjedili u bakinom vrtu i čistili ga sjedeći na zemlji. Hvala ti!

      Delete
  5. A delicious soup! What a lovely color.

    Cheers,

    Rosa

    ReplyDelete
  6. prekrasna juha, tak ozelena da vrišti kako je zdrava!

    ReplyDelete
  7. prerkasna juhica i fotke! odlilna kombinacija. obožavam mladi grašak, ja ga sirovog črpkam iz vrta i jedem :)

    ReplyDelete
  8. Juhu od graška još nikad nisam jela, odlična ideja serviranja u plastičnoj čaši :) I ja obožavam mladi grašak, a pinjole i mene podsjećaju na djetinjstvo...Nisam ih godinama jela :(

    ReplyDelete
  9. Ja nisam preveliki ljubitelj graška, ali ovako iskombiniran u juhi me baš mami. Super juhicu si napravila , a prezentirala si je posebno dobro. Ideja sa plastičnim čašama mi je skroz originalna, k tome još i dekoracije....., odlično Maja !

    ReplyDelete
  10. Predivna boja, osvezavajuce vidi se!

    ReplyDelete
  11. Imaš pravo, ništa lepše od mladog graška...
    I ja jako volim sve od njega, nisam još probala sa pinolima...
    Super ideja!

    ReplyDelete
  12. Obozavam sve sa graskom! Mama je ove godine pravila i corbu (drugaciju od tvoje) i bas je bila dobra... :)

    ReplyDelete
  13. Divna čorbica. Prelepo izgleda, prezentacija je super a kombinacija graška, parmezana i pinjola je savršena. I ja mnogo volim moj štapni mikser. :)

    ReplyDelete
  14. Božanstveno izgleda, slikice su rajske!

    ReplyDelete
  15. kad ima tako mladog graška ja ga trpam posvuda, a naravno juha je vrh, s pinjolima nisam isprobala
    ja bez štapnog miksera i blendera ne mogu, sve miksam, a juhice su mi ukusnije dok su tako kremaste

    ReplyDelete