Napokon nam je počela sezona svježeg
povrća i voća, a bakin vrt u punom je cvatu :)
Nema ništa bolje od mladog graška! I ne
mislim samo na domaći, onaj svježe ubrani, nego na onaj svijetlo zeleni, dok
još nije u potpunosti narastao, dok još opna graška nije do kraja popunjena
velikim zrnima. Taj mi je najslađi i obožavam ga u juhi :)
Ovog puta, dok sam napokon sređivala
svoju policu s namirnicama/začinima/i drugim sastojcima, našla sam pinjole koje
sam prošlo ljeto ubrala na Malom Drveniku i u potpunosti zaboravila na njih. Na
žalost, nemam sliku češera da vam pokažem kako izgleda, ali možete vidjeti
pinjole u ljušturi. Ljuštura im je tvrda poput pistacija i morate biti pažljivi
dok ih čistite jer su puni smole i smeđe prašine – ne ginu vam prljave ruke.
Ali sav trud se isplati :)
Kao djeca, dok smo ljetovali na M. Drveniku ljušture
pinjola bi razbivali kamenjima i cijela zabava bila je u tome tko će prvi
ugrabiti pinjole. Mislim da sam ih tada prvi put probala.
Taj osjećaj, uspomenu
i okus nitko ne može platiti :)
Juhu sam namjerno izmiksala u kašu, ali
nije nužno. Otkako sam si kupila štapni mikser, sve živo pokušavam pretvoriti u
kašu jer mi je tako slađe :) Naravno, možete je poslužiti i neizmiksanu :)
Mladi grašak se jako malo kuha, svega
nekih 15-ak minuta i juha je zaista tako slatka da je s guštom jedete. Ako
koristite zamrznuti grašak ili onaj stariji, slobodno pustite da vam duže kuha :)
Dalmatian Pine nuts |
Juha od mladog graška i pinjola
(za 2 osobe)
Potrebni sastojci:
· 2 šalice (od 200 ml) očišćenog
mladog graška
....................................................................................................................................................
· 1 mladi krumpir srednje veličine,
narezan na kriške
....................................................................................................................................................
· 2 režnja češnjaka
....................................................................................................................................................
· 1 poriluk (samo bijeli dio),
narezan na kriške
....................................................................................................................................................
· 600-800 ml tople vode ili povrtnog
temeljca
....................................................................................................................................................
· 2-3 žlice maslinovog ulja
....................................................................................................................................................
· 2 žlice pinjola, tostiranih
....................................................................................................................................................
· 20 g parmezana, ribanog (po želji)
...................................................................................................................................................
· sol, papar
....................................................................................................................................................
Priprema:
· Na zagrijanom maslinovom ulju
prodinstajte poriluk i luk dok ne omekšaju, a potom dodajte mladi grašak i krumpir
te dolijte vodu.
...................................................................................................................................................
· Kuhajte polupoklopljeno na
srednjoj vatri, oko 15 minuta, ili dok mladi grašak ne omekša.
...................................................................................................................................................
· Dodajte parmezan, tostirane
pinjole te začine solju i paprom. Provjerite okus prije nego skinete s vatre.
...................................................................................................................................................
· Kuhani grašak i krumpir štapnim
mikserom izmiksajte u kašu, po ćelji. Meni je osobno ukusnija kada je pretvorena
u kašu, a slobodno možete dodati još vode u kuhanju ako volite rijeđu juhu.
...................................................................................................................................................
· Poslužite dok je još toplo.
...................................................................................................................................................
Young peas |
English version
Young
Pea & Pine nuts Soup
(serves 2)
You need:
· 2 cups shelled peas
....................................................................................................................................................
· 1 young potato, regular size,
diced
....................................................................................................................................................
· 2 garlic cloves
....................................................................................................................................................
· 1 leek, white part diced
....................................................................................................................................................
· 600-800 ml warm water or vegetable
stock
....................................................................................................................................................
· 2-3 tbsp olive oil
....................................................................................................................................................
· 2 tbsp, pine nuts, toasted
....................................................................................................................................................
· 20 g Parmigiano Reggiano cheese,
grated
...................................................................................................................................................
· salt
....................................................................................................................................................
Steps:
· In a small pot, heat the olive oil
over medium heat. Add the leek and the garlic and cook until soft.
...................................................................................................................................................
· Add peas, potato and the rest of
the ingredients and bring liquid to a boil. Let it simmer for 15 minutes or
until soft.
...................................................................................................................................................
· Add Parmigiano (parmesan) cheese,
toasted pine nuts and season with salt.
...................................................................................................................................................
· Puree the soup.
...................................................................................................................................................
· Serve while it's still warm.
...................................................................................................................................................
Pin It Now!
Divna juha, Maja, slike su ti stvarno fantasticne i cjelokupna prezentacija, detalji... Volim juhe sa graskom, a i sama sam pravila jednu za blog. I ja volim svoj stapni mikser upravo za juhe je super.
ReplyDeleteGordana, hvala ti! I ja također obožavam juhice od graška :)
Deleteizvrsno :) nažalost moj lođni urod nije dovoljan za isprobati recept, morat ću od kupovnog graška ;)
ReplyDeleteLeeloo, pokušaj nabaviti mladi, nadam se da će ga netko prodavati :) Ako ne, svejedno će biti zdrava juhica :)
DeleteJuhica ima fantastičnu boju, a ja ju obožavam jer mi ju uvijek baka radi kad dođem k njoj na ručak. I ta mi je juha onda nezamjenjiva jer je skroz svježa i mladi grašak je namirnica prepuna okusa, a jako je lagan za pojesti.
ReplyDeleteA na ovo s miksanjem sam se baš nasmijala, jer ja sam mami doma otela štapni mikser dok ga za Uskrs nije kupila baš za mene i rekla da nije više mogla gledati kako joj ga kradem - jer to miksanje je opsesija. Radim svakakve kremice i šejkove svaki dan :D
Anja, hvala ti :) Eto vodiš, nisam ni znala da nas ima toliko zaluđenih štapnim mikserom :) Moji prijatelji ga također koriste još više nego ja :)
DeleteGrašak volim i zapravo mi je najdraži dio čistiti ga. Pa kad naletim na mahunu sa sasvim mladim i preslatkim zrnima sav trud se isplati.
ReplyDeleteJuhu bih i ja u ovom slučaju smiksala u kašu, nekako mi više pašu juhe bez komadića.
Tamara, upravo to :) Mi smo kao djeca sjedili u bakinom vrtu i čistili ga sjedeći na zemlji. Hvala ti!
DeleteA delicious soup! What a lovely color.
ReplyDeleteCheers,
Rosa
Thank you Rosa :)
Deleteprekrasna juha, tak ozelena da vrišti kako je zdrava!
ReplyDeleteprerkasna juhica i fotke! odlilna kombinacija. obožavam mladi grašak, ja ga sirovog črpkam iz vrta i jedem :)
ReplyDeleteJuhu od graška još nikad nisam jela, odlična ideja serviranja u plastičnoj čaši :) I ja obožavam mladi grašak, a pinjole i mene podsjećaju na djetinjstvo...Nisam ih godinama jela :(
ReplyDeleteJa nisam preveliki ljubitelj graška, ali ovako iskombiniran u juhi me baš mami. Super juhicu si napravila , a prezentirala si je posebno dobro. Ideja sa plastičnim čašama mi je skroz originalna, k tome još i dekoracije....., odlično Maja !
ReplyDeletePredivna boja, osvezavajuce vidi se!
ReplyDeleteImaš pravo, ništa lepše od mladog graška...
ReplyDeleteI ja jako volim sve od njega, nisam još probala sa pinolima...
Super ideja!
Obozavam sve sa graskom! Mama je ove godine pravila i corbu (drugaciju od tvoje) i bas je bila dobra... :)
ReplyDeleteDivna čorbica. Prelepo izgleda, prezentacija je super a kombinacija graška, parmezana i pinjola je savršena. I ja mnogo volim moj štapni mikser. :)
ReplyDeleteBožanstveno izgleda, slikice su rajske!
ReplyDeletekad ima tako mladog graška ja ga trpam posvuda, a naravno juha je vrh, s pinjolima nisam isprobala
ReplyDeleteja bez štapnog miksera i blendera ne mogu, sve miksam, a juhice su mi ukusnije dok su tako kremaste