Uvijek kada malo zatopli i zapuše lagani
povjetarac s mora, nas dvoje zajedničkim snagama spremamo paštetu od tunjevine.
Zamislite da stojite naslonjeni na željeznoj balkonskoj ogradi, gledate more i
brodice koje su krenule u jutarnji ribolov, a do vas dopre miris soli u zraku.
Mislite da je to nemoguće? Ja zaista osjećam miris soli i mora u zraku, valjda
je to tako kada odrastete na moru pa vas svaki krik galeba i dodir sunca na
koži mami na ljeto i morsku hranu. Ako ste ikada ljetovali u blizini mora, onda
znate što znači ujutro ustati i odšetati do balkona. Udahnuti miris soli i
mora. Probati pravo maslinovo ulje ili nešto morsko. Sa paštetom od tunjevine
uvijek započnemo ljeto :)
Prošli petak smo se okupili kod nas u
stanu čisto da u krugu prijatelja proslavimo položeni pravosudni ispit, a što
sam odmah iskoristila za jednu laganu paštetu od tunjevine. Recept sam prije
sigurno nekih 10ak godina dobila od jedne bake, prave dalmatinke i otkako sam
ga probala, nikada ga više nisam promjenila. Uvijek kada je neka veća fešta svi
traže moju paštetu od tunjevine, a radim je u troduplo većim dozama. Savršena
je uz domaći kruh, krekere ili prepečenac.
Nemojte da vas zbuni parmezan u
sastojcima, zbog njega pašteta dobiva na svojoj pikantnosti.
U zagradama sam navela proizvode koje ja
koristim pri izradi ove paštete, a ukoliko ih ne možete naći ili smatrate da su
drugi bolji, slobodno ih upotrijebite. Samo pazite da vam sirni namaz bude jako
kremast, a tunjevina u komadićima ružićaste boje (ona siva kod nas ne dolazi u
obzir zbog koncentracije olova u sebi i uvijek biramo domaće proizvode).
Uživajte u dašku mirisa mora :)
Pašteta od tunjevine
(za 8 osoba)
Potrebni sastojci:
· 320 g tune u biljnom ulju,
komadići
....................................................................................................................................................
· 300 g sirnog namaza (Dukatela)
....................................................................................................................................................
· 80 g ribanog parmezana, sušenog
....................................................................................................................................................
· 300 g majoneze (Zvijezda)
....................................................................................................................................................
· 1/2 limuna (sok)
....................................................................................................................................................
· 1/2 žličice senfa, po želji
....................................................................................................................................................
· kapari, po želji
...................................................................................................................................................
· krekeri ili prepečenac za
posluživanje
....................................................................................................................................................
Priprema:
· Komadiće tunjevine iz konzerve
ocijedite od ulja.
...................................................................................................................................................
· Tunjevinu pomiješajte s sirnim
namazom, majonezom, senfom, sokom limuna te na kraju s parmezanom. Sve dobro
promiješajte, dodajte kapare i ostavite u hladnjaku najmanje 2 sata da se
ohladi prije posluživanja.
...................................................................................................................................................
· Poslužite uz krekere, prepečenac,
domaći kruh ili napravite kanapee. Možete ju pojesti i na žlicu kao što to ja
uobičajeno napravim :)
...................................................................................................................................................
English version
Tuna
fish pate
(serves 8)
You need:
· 320 g tuna chunks in brine,
drained
....................................................................................................................................................
· 300 g soft cream cheese, softened
....................................................................................................................................................
· 80 g Parmesan cheese, grated and
dried
....................................................................................................................................................
· 300 g mayonnaise
....................................................................................................................................................
· 1/2 lemon (juice)
....................................................................................................................................................
· 1/2 tsp mustard, optional
....................................................................................................................................................
· capers, optional
...................................................................................................................................................
· crackers, homemade bread or toast,
to serve
....................................................................................................................................................
Steps:
· Combine the drained tuna with
cream cheese, mayonnaise, mustard, lemon juice and parmesan. Add capers at the
end.
...................................................................................................................................................
· Mix well until mixture becomes a
very pale color. Put into a bowl and leave in refrigerator at least 2 hours
before serving.
...................................................................................................................................................
· Serve with crackers, homemade
bread or toast.
...................................................................................................................................................
Pin It Now!
Obozavam more i miris soli, bas ti zavidim jer je to u proljece jos ljepse, dok je mirno i nema previse ljidi:) uf jedvs cekam da zavrse rokovi, vec se vidim na plazi:)
ReplyDeletepasteta izgleda jako fino:)
i cestitam jos jednom na pravosudnom, i mene to ceka:)
Hvala ti :) I želim ti svu sreću s ispitima, još malo izdrži :)
DeleteSve sam zamislila. I galebove i miris mora. :) Odrasla sam na moru i ne bih mogla da zamislim da ne živim pored vode. Sada sam more zamenila rekom. :) Ima galebova ali nema mirisa. :( Tvoja pašteta je divna. Moraću da je isprobam.
ReplyDelete:) Zoka, hvala ti!
DeleteAww, jako lijepo izgleda. Ja radim bez majoneze, ali nije tako kremasta. Morat ću isprobati ovu verziju. Sigurno je dobra uz dodatak kapara ;)
ReplyDeleteDraga, ja miješam majonezu i krem sir da razblaži majonezu. Nisam još probala bez nje :) Kad mi nema kapara, onda mi uvijek nešto fali u pašteti. Uostalom, kapari su afrodizijak, antioksidans i jako su ljekoviti. I stari Grci su govorili da Mediteran počinje tamo gdje kapari samoniklo rastu :)
DeleteDelicious! That i something I really love. Perfect with afew slices of cucumber and raw onion rings.
ReplyDeleteCheers,
Rosa
Thank you Rosa :)
DeleteOboyavam tunu, i sve u veyi nje. Volim da pravim i domace pastete i namaye, mnogo su mi ukusnije od kupovnih!
ReplyDeleteHvala ti Vera :) U tome se definitivno slažem :)
DeleteObožavam paštetu od tune, pogotovo u kombinaciji s domaćim kruhom od tikvica i češnjaka. Često ju napravim za vikend doručak.
ReplyDeleteParmezan mi je definitivno iznenađenje u receptu, morat ću sljedeći put probati. Što se majoneze tiče, meni je Tommy zakon za ovu paštetu.
Opisi balkona kraj mora (mirisa i zvukova) su toliko živopisni da je moja terasica na trenutak postala taj balkon.
Tamara, hvala ti! Da, i meni je parmezan bio iznenađenje kad sam ju prvi put probala i bila sam baš skeptična, ali na kraju se savršeno uklopio i dao joj pikantnost :)
DeleteTako si nam lijepo docarala svoje jutro.Ljetna jutra na moru znaju stvarno biti divna i meni je to najdrazi dio dana kad sam na odmoru, pogotovo volim na trznicu skroz rano.
ReplyDeletePasteta je divna, nisam je sama pravila, ali zvuce mi odlicno svi sastojci. I prekrasno prezentovana, kao i uvijek :)
Hvala ti Gordana! Nadam se da ćeš imati takva jutra i ove godine na odmoru :)
Deleteyum, yum, yum :))) obožavam!
ReplyDeleteI ja isto! Hvala ti Tihana :)
Deletesvatko ima neki tajni sastojak u pašteti od tune.ja ponekad stavim mrvu kiselih krastavaca ili kockice kisele paprike!
ReplyDeletesljedeći put poslušati ću tvoj savjet i dodati parmezan!
Tamara, hvala ti! Kiseli krastavci mi zvuče odlično, pokušat ću ih drugi puta naribati u paštetu :)
DeleteTočno tako i ja radim, samo bez sirnog namaza i provjereno je super fina! I uvijek mi se sviđa što se osjete komadići tunjevine unutra, ništa se ne miksa. I parmezan odlično paše, istina :)
ReplyDeleteAnja, izgleda da imamo puno sličnih recepata, šta mi se jako sviđa :) Hvala ti!
Deletee! more, sol, galebovi, mirisi, tuna... :) divota!
ReplyDeletepašteta izgleda odlično, sviđa mi se ideja s parmezanom.
majonezu ne jedem baš često a u tim rijetkim situacijama kad mi se nađe na tanjuru obavezno je razblažena ;)
Tanja, hvala ti!
Deletekapari i tuna su zakon :) jako mi se sviđa dodatak parmezana, to mi nikad nije palo na pamet i definitivno ću usvojit!
ReplyDeletemorski zrak drukčije miriše nego ovaj naš kontinentalni, i ja ga tako volim, tu sol u zraku
Tamara, hvala ti! Samo ti usvoji, bit će mi drago da ti se svidi :)
DeleteJa obožavam tunu. Ponekad se mi čini, da je jedem previše :).Pašteta izgleda odlično!
ReplyDeleteAaaa, kako ti zavidim na tom pogledu... Jako bih volela da živim na moru. To malo što leti provedemo na obali je prekratko...
ReplyDeletePašteta je divna i praviću je sigurno!!!
A joj, kao da stojim sa tobom na balkonu i osećam tu so u vazduhu. Ja sam na toj pašteti živela dok sam ispite spremala. Moj recept ima u sebi i sitno seckana kuvana jaja koja se i ne primete, a parmezan sam obavezno dodavala samo sam ga preko posipala. Idealno posluženje za goste.
ReplyDeleteI just ate crackers without any spread. Wish that I have this to eat with my crackers. This looks delicious, Maja!
ReplyDeleteI never heard of it before, but I love tuna and that should be enough reason for me to try this :)
ReplyDeletePS: I hope you enter the DMBLGiT (the photography challenge, I am hosting this month) Your photos are gorgeous!
Izvrsna pašteta :) Uz već standardni recept za paštetu od tunjevine kojeg imam, neko vrijeme sam radio paštetu i sa sirnim namazom uz dodatak malo fino naribanih kiselih krastavaca i tabasca. Ovaj tvoj dodatak parmezana mi se jako sviđa :)
ReplyDeleteP.S. Zdjelica ti je baš krasna :)
Odlicno!!
ReplyDeleteCesto je pravim jer premazujem sendvice s njom,jako je volimo ..mozda se razlikuje za neke nijanse ali tu je to !!
Hvala ti na ovom lijepom opisu jutra na moru. Jutros se probudim, zvuk pneumatske busilice. Izadem na terasu, nebo sivo. Nista za to, uz kavu cu zazmiriti. Dok sam spremila kavu, izlio se pljusak. Izvadila vestu, zima je. No, uz tvoj opis odulutah nakratko na more! :) Ja u pastetu dodam kisele krastvce ili kapare. Nisam probala s parmezanom,, zapamtit cu tu ideju.
ReplyDeleteOdlično izgleda! Provjerene stvari ne treba mijenjati.
ReplyDeletepaštetu od tune radim po skroz drugačijem receptu, sirni namaz i parmezan ne stavljam ali vjerujem da je dobar dodatak, isprobat ću
ReplyDeletea što se tiče jutra nam moru, ah, sanjam o tome i već brojim dane, možda baš tamo isprobam ovu paštetu :)