6.18.2012

Puding od riže, kokosovog mlijeka i jagoda/Rice, coconut milk & strawberry pudding

Please, scroll down for recipe in English



Ovaj „puding“ od riže moj je omiljeni desert ljeti. Obožavam ga s kuhanim preljevom od višanja u koji na 100 g višanja dodam 30 g šećera i 2 žlice marmelade od malina. Ili s „sirovim“ preljevom od jagoda. Preljev od jagoda nikada ne kuham,  draže su mi u svom punom osvježavajućem okusu, a ako su jagode još i domaće, ne dodajem niti šećer. Ne volim kuhani preljev od jagoda jer mi zbog dodatka šećera imaju okus po dječjim lizalicama. 
Možete dodati preljev po želji :)
Ja ih uobičajeno služim u čašicama i uvijek spremam duplu dozu. Naravno, ovaj „puding“ možete služiti i kao kolačiće, samo vruću smjesu istresite u najmanju tepsiju koju imate obloženu papirom za pečenje i ostavite u hladnjaku preko noći. Sutradan narežite mokrim nožem i poslužite na tanjurićima :)


Sve dobro ohladite prije posluživanja i uživajte dok M. i ja ovih dana postavljamo laminat, bojamo zidove i idemo na kraći (ali zasluženi) put :) 
Žao mi je što nisam stigla komentirati vaše postove i pogledati sve što ste radile zadnjih 10ak dana dok smo mi s glavom u radovima, na kupanju, u planiranju puta i uživanju u ljetu koje nam napokon dolazi. Idućih dana malo će se lakše disati i jedva čekam da vidim što ste pripremale sa sezonskim voćem, da popijem kavu s prijateljima i napokon se malo odmorim :)
Do tada uživajte u laganom desertu za koji će vam se učiniti da će vam oduzeti puno vremena, ali vjerujte, svaka minuta oko njega se isplati jer ja do sada nisam probala ništa ovako lagano, kremasto i osvježavajuće u isti mah :)

* Kokosovo mlijeko možete zamijeniti punomasnim mlijekom.



Puding od riže, kokosovog mlijeka i jagoda
(za 4 osobe)


      Potrebni sastojci:
      Za puding:

·       80 g riže okruglog zrna
....................................................................................................................................................
·       2 dl obične vode
....................................................................................................................................................
·       200 ml kokosovog mlijeka
....................................................................................................................................................
·       200 g slatkog vrhnja za kuhanje
....................................................................................................................................................
·       60 g kristal šećera
....................................................................................................................................................

       Za preljev od jagoda:

·       100 g svježih jagoda
....................................................................................................................................................
·       1 žličica šećera, po želji
...................................................................................................................................................
·       grančica timijana
....................................................................................................................................................

     
      Priprema:

·       Rižu oprati, staviti u keramičku zdjelu, preliti s 2 dl obične vode pa ostaviti u toj vodi preko noći ili najmanje 8 sati.
...................................................................................................................................................
·       Sutradan, rižu zajedno s vodom u kojoj je odstajala izmiksati u blenderu ili štapnim mikserom. Ne morate ju izmiksati skroz u krem smjesu, neka bude ugrubo izmiksana ili ju možete ostaviti cijelu. Meni je osobno najdraža kada je ugrubo izmiksam. Ako nemam vremena, rižu ostavim cijelu, dakle, uopće je ne miksam :)
...................................................................................................................................................
·       Izmiksanu rižu pomiješajte s kokosovim mlijekom, šećerom i slatkim vrhnjem pa kuhajte na laganoj vatri oko 15 minuta uz povremeno miješanje dok se riža ne zgusne. Kada se riža zgusne kao puding, skinite ju s vatre. Vruća riža biti će još tekuća, neka vas to ne zabrine, kako se riža bude hladila, ona će se zgusnuti.
...................................................................................................................................................
·       Ako ćete rižu služiti u čašicama, pričekajte da se riža ohladi do sobne temperature, a potom ju ulijte u čašice. U procesu hlađenja, puding od riže povremeno promiješajte kako biste izbjegli stvaranje korice na vrhu. Ako ćete ju služiti kao kolačiće, još vruću smjesu izlijte u najmanju tepsiju koju imate obloženu papirom za pečenje (moja je veličine oko 15x20 cm), poravnajte žlicom površinu i ostavite u hladnjaku preko noći da se fino zgusne i ohladi. Sutradan rižu možete rezati oštrim nožem na rombove/kvadrate i služiti kao kolačiće :)
...................................................................................................................................................
·       Za preljev: jagode zajedno s šećerom i timijanom izmiksajte štapnim mikserom pa prelijte preko dobro ohlađenog pudinga od riže.
...................................................................................................................................................
·       Poslužite ohlađeni puding od riže s pireom od jagoda. Pospite sjeckanim pistacijima.
...................................................................................................................................................



English version

      Rice, coconut milk & strawberry pudding
(serves 4)


      You need:
      For the rice pudding:

·         80 g arborio rice
....................................................................................................................................................
·         2 dl cold water
....................................................................................................................................................
·         200 ml coconut milk
....................................................................................................................................................
·         200 g cooking cream (or half and half)
....................................................................................................................................................
·         60 g granulated sugar
....................................................................................................................................................

       For the strawberry topping:

·       100 g fresh strawberries
....................................................................................................................................................
·       1 tsp granulated sugar, or more (optional)
...................................................................................................................................................
·       fresh thyme
....................................................................................................................................................

     
      Steps:

·       Soak the rice in the water for 8 hours or overnight.
...................................................................................................................................................
·       After soaking, put the rice and the water  in a blender and push pulse two-three times. Blend the rice roughly, you don't want to blend it into puree. Remove the rice mixture from the blender.
...................................................................................................................................................
·       Combine rice mixture with sugar, coconut milk and cooking cream and bring it to a boil on low heat. Cook for 15 minutes or until water is almost evaporated, continuously stirring.
...................................................................................................................................................
·       Remove from the heat and let it cool on the room temperature, occasionally stirring. Divide the pudding among cups. Let it stay in the refregerator overnight or at least 2 hours before serving.
...................................................................................................................................................
·       For the topping: combine strawberries, sugar and thyme into a blender and blend it into puree.
...................................................................................................................................................
·       Serve cold rice pudding topped with chilled strawberry puree topping and sprinkle with chopped pistachios if desired.
...................................................................................................................................................


  P.S. For the measurements check out the kitchen chart!

Isprintaj recept


Pin It Now!

30 comments:

  1. Jako zanimljiv recept, i odlicno izgleda. Slike su ti vise nego fantasticne.

    Uzivaj u ljetu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gordana, hvala ti na komplimantima :)

      Delete
  2. Deliciously summery! A wonderful rice pudding.

    Cheers,

    Rosa

    ReplyDelete
  3. Nedavno sam iskombinirala trešnje s kokosom (po uzoru na tvoj crumble) i bila je to odlična kombinacija. Zato mi je i ovaj puding jako privlačan po okusima koje nudi.
    Nadam se da su "građevinski" poslovi završeni i da ćete se lijepo odmoriti na putu. Uživajte!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tamara, znala sam da će se tebi svidjeti :)

      Delete
  4. Ovo baš fino zvuči.
    Podseća me na oplemenjenu verziju sutlijaša. Kod nas se to često jede, samo sa cimetom.
    Moram da priznam da mi ova tvoja kombinacija baš paše uz leto koje se baš zahuktalo:)
    Sređivati svoju kuću jes naporno al to su slatke muke:)
    Uživaj!

    ReplyDelete
  5. Ja jednostavno ne volim slatku rižu ni u kojem obliku :) čak ni one čokolade sa napuhanom rižom :) , ali ti priznajem da ovo tako dobro izgleda, da bih bez obzira na manjak ljubavi prema slatkoj riži, probala! :)

    ReplyDelete
  6. Ja volim puding od riže ili kako neki zovu sutlijaš. Super mi je šta je pogodan za dodavanje preljeva po želji...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Draga, hvala! Ovdje paše preljev po želji - jagode, maline, trešnje, višnje...

      Delete
  7. Jako fino izgleda, sviđa mi se recept, samo me zanima može li se pripremiti bez da riža odstoji 8 sati ili se bitno mijenja okus pudinga? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Draga, može. Kada nemam vremena, onda ne ostavljam rižu da odstoji preko noći, nego je odmah kuham. U tom slučaju riža se kuha nešto duže, ne smije biti al dente jer će krckati pod zubima, a ovaj puding treba biti kremasti. Ja uobičajeno volim izmiksati rižu da puding bude kremastiji, a to uvijek radim kada rižu ostavim da se namoči preko noći jer ona nabubri i malkice omekša. U suprotnom sam prije miksala u blenderu i satrala bi se dok bi sve to oprala. Ako imaš štapni mikser, to će riješiti cijelu stvar bez muke pranja :)
      A jesam ga sad zakomplicirala, nadam se da si skužila poantu :)

      Delete
    2. Hvala ti na savjetima, nadam se da ću uskoro isprobati :)

      Delete
  8. sviđa mi se što si radila s kokosovim mlijekom. krasne su fotkice, uživajte!

    ReplyDelete
  9. sjećam se da sam kao mala jako često jela rižu na mlijeku, tako je to nona zvala, nije bilo ni pudingasto ni gusto ali sam to jako voljela.
    ovo tvoje je kao kremica, posebno mi se sviđa dodatak kokosovog mlijeka

    ReplyDelete
    Replies
    1. Meni je riža na mlijeku bila novo otkriće prije par godina upravo s ovim desertom koji sam tada spremala kao "kolačiće" pa bi ih rezala.
      Tamara, hvala ti :)

      Delete
  10. Odlično izgleda.Uživajte u zasluženom odmoru!

    ReplyDelete
  11. Odlicno izgleda! I ja sam tek prosle godine otkrila koliko puding od riže moze biti ukusan. Uzivaj u odmoru!

    ReplyDelete
  12. Vidis ja rizu podjednako spremam i ljeti i zimi,samo je ljeti doobro ohladim,a zimi jos toplo pojedemo..kombinacija sa jagodama je divna..kokos vise praktikujem u kombinaciji sa ananasom !!!!!

    ReplyDelete
  13. Sutlijaš u novoj verziji e ovo mi se jako dopada. Tako su dosadni nekada ti stari recepti i super mi je kad nešto ovako jdnostavno osvane u novom ruhu.
    laminat, krečenje, pored onako lepe kuhinje, ne mogu ni da zamislim. Srećan vam put!

    ReplyDelete
  14. Excellent post. I was checking constantly this blog and
    I am impressed! Very useful information specially the last part :
    ) I care for such info a lot. I was seeking this certain
    info for a long time. Thank you and best of luck.
    My webpage : Ganhar massa muscular

    ReplyDelete
  15. Genijalno... Jos davno sam obecala svom dragom da cu mu napraviti sutlijas u kokosovom mleku, ali nikako da to dodje na red. :) Jos u kombinaciji sa jagodama - fantasticno!

    ReplyDelete
  16. Joj njam njam, pogotovo zbog ovih jagodica! :) Inače vooolim puding od riže :)

    ReplyDelete
  17. Izgleda primamljivo kao i svi tvoji deserti, a za slike je svaki komentar suvisan:)
    nisam jos ovako nesto probala, ali hocu sigurno:)
    zelim vam sretan put i dobar provod:)

    ReplyDelete
  18. Ja se obicno davim sutlijasem u svim oblicima, nekada cak malo 'podebljam' sa pudingom od vanilije ili karamela (ovisi o ostalim dodacima), nije ni cudo da imam problema sa kilogramima:)

    ReplyDelete
  19. obožavam od kako sam otkrila kokosovo mlijeko jer sa običnim mlijekom mi nije pasalo, slike su ti predivne

    ReplyDelete