Rižoti su, ako niste do sada primjetili,
pored tjestenine jedno od omiljenih dalmatinskih specijaliteta. Rižu ljeti
najčešće spremamo s morskim plodovima, ali i s povrćem. Rižoto s tikvicama
jedno je od omiljenih naših rižota, koji uvijek spremam na neki novi način.
Osnove su iste – imate tikvice i rižu. Od ostalih sastojaka tu je vaš izbor –
možete dodati još neko povrće ili pak sireve. A ja sireve obožavam. Pogotovo
one aromatične poput Gorgonzole. Gorgonzola se savršeno ukklopila u ovaj
rižoto, samo s njom ne valja pretjerivati, sasvim male količine su i više nego
dovoljne jer manje je više :)
Umijesto temeljca možete, ako vam je tako
lakše, dodati kocku za juhu. Puno je bolje nego obična voda.
Što se tiče riže, ja preferiram rižu s
okruglim zrnom za rižote, pogotovo kada je u pitanju talijanska ili dalmatinska
kuhinja. Nedavno sam u prodavaonici našla rižu u narančasto-crvenom pakiranju,
čini mi se da je marke Gallo, a nosi naziv „sempre al dente“, a što znači da se
riža ne raskuhava. Može se reći da je ovaj rižoto bio svojevrsni pokusni „kunić“
– riža se kuhala nekih 30 minuta i zaista se nije raskuhala. Bila je savršena,
al dente. Ako ikada naiđete na takve riže u prodaji, toplo vam savjetujem da je
isprobate, izvrsna je u jelima u kojima nikada ne možete pogoditi točan moment
kada da stavite rižu, a da vam povrće/riba/meso ne ostane sirovo jer se riža
neće raskuhati. Mi smo bili više nego oduševljeni :)
Rižoto s tikvicama i gorgonzolom
(za 2 osobe)
Potrebni sastojci:
· 250 g riže (okruglog zrna)
....................................................................................................................................................
· 2 manje tikvice
....................................................................................................................................................
· 50 g gorgonzole
....................................................................................................................................................
· 2 žlice ribanog parmezana
....................................................................................................................................................
· 50 ml bijelog vina
....................................................................................................................................................
· 800 ml mlake vode ili temeljca
(povrtnog ili pilećeg)
....................................................................................................................................................
· 3 režnja češnjaka
....................................................................................................................................................
· 1 glavica luka
....................................................................................................................................................
· timijan, peršin
....................................................................................................................................................
· sol, papar
...................................................................................................................................................
· 5 žlica maslinovog ulja
....................................................................................................................................................
Priprema:
· Tikvice dobro isperite pod mlazom
hladne vode, a zatim ih narežite na manje kockice. Ostavite sa strane.
...................................................................................................................................................
· Luk također sitno nasjeckajte. Češnjak
naribajte i pomiješajte s sitno sjeckanim peršinom.
...................................................................................................................................................
· Na zagrijanom maslinovom ulju
prodinstajte luk dok ne poprimi stklast izgled, a potom dodajte češnjak i
peršin. Dinstajte dok češnjak ne pusti miris, a zatim dodajte tikvice.
...................................................................................................................................................
· Tikvice kratko prodinstajte, oko
1-2 minute, a zatim dodajte rižu, vino, temeljac, sol, papar i timijan. Kuhajte
uz povremeno miješanje kako biste spriječili da se riža zalijepi za dno.
...................................................................................................................................................
· Desetak minuta prije nego što je
riža gotova, dodajte parmezan i gorgonzolu narezanu na sitne kockice. Kuhajte
uz stalno miješanje dok se sir ne otopi, a sva tekućina ispari.
....................................................................................................................................................
· Kuhani rižoto skinite s vatre i
poklopite na 5 minuta prije posluživanja da se svi okusi prožmu.
...................................................................................................................................................
· Poslužite dok je još vruće.
...................................................................................................................................................
English version
Zucchini & Gorgonzola cheese Risotto
(serves 2)
You need:
· 250 g Arborio rice ....................................................................................................................................................
· 2 small Zucchini, finely chopped
....................................................................................................................................................
· 50 g Gorgonzola cheese, finely
chopped
....................................................................................................................................................
· 2 Tbsp Parmesan cheese, grated
....................................................................................................................................................
· 50 ml dry white wine
....................................................................................................................................................
· 800 ml vegetable or chicken stock
....................................................................................................................................................
· 3 garlic cloves, grated
....................................................................................................................................................
· 1 onion, finely chopped
....................................................................................................................................................
· thyme, parsley, finely chopped
....................................................................................................................................................
· salt, pepper
....................................................................................................................................................
· 5 Tbsp olive oil
....................................................................................................................................................
Steps:
· Heat the olive oil over medium
heat. Add onion and cook for about three minutes, then add garlic and parsley. Cook
for one minute more.
...................................................................................................................................................
· Add finely chopped zucchini, cook
for 1-2 minutes, then add thyme, rice, wine, worm stock, salt and papper. Let
the rice cook for 20-25 minute, stirring every couple minutes so the rice
doesn't stick to the bottom of the pot.
...................................................................................................................................................
· When almost finished, stir in the
parmesan and gorgonzola cheese. Cook constantly stirring until rice is nice and
tender, but stil firm.
...................................................................................................................................................
· Cover and let rest for 5 minutes.
....................................................................................................................................................
· Serve while it's still warm.
....................................................................................................................................................
Risotto je moje omiljeno jelo, cesto ga pravim i voli probati novo. Jos nisam probala sa gorgonzolom, mora da je dobro. Pizza s gorgonzolom mi je isto super.
ReplyDeleteRiza puno znaci, kao sto kazes. Sjajan recept :)
Gordana, hvala ti! Za dobar rižoto, riža je odlučna - ona mora biti taman skuhana. Naravno, neki vole tvrđu, neki raskuhanu, ali ova "sempre al dente" mi je fantastična. Obzirom na cijenu i mora biti takva :)
ReplyDeleteprekrasan i kremasti rižoto, volim ga u svim kombinacijama
ReplyDeleteOdličan recept, spremljen je i čeka isprobavanje. Što se riže tiče, već duže vrijeme kupujem jednu te istu rižu, tako da ću sljedeći put malo pronjuškati po policama i potražiti tu koja je sempre al dente
ReplyDeleteAbsolutely scrumptious! I love both risotto and gorgonzola.
ReplyDeleteCheers,
Rosa
Rižoto rado i redovno pravim, u svim mogućim varijantama, i ovaj s tikvicama mi izgleda fenomenalno, Majo! Gorgonzolu nažalost ne volim, ali zamjena nekim drugim sirom sigurno nije problem. Obavezno isprobavam ovih dana! Btw, imamo iste viljuške :)
ReplyDeleteVolim gorgonzolu ali sam nazalost jedina u kuci pa ga onda rijetko i dodajem u jela. Rizoto mi super izgleda..fin,kremast,ukusan.
ReplyDeletepredivno izgleda,..ja sam baš danas spremala
ReplyDeletešpagete sa tikvicama!
topli pozdrava draga Majo,..tnx for the inspiration!
anita
ja bih rižu mogla jesti samu bez ičega :D baš ti je krasan ovaj rižoto sadrži sve okuse koje jako volim. nisam znala za ovu rižu, budem malo obratila pažnju po centrima
ReplyDeleteHvala vam svima na komentarima, drago mi je da vam se sviđa :)
ReplyDeleteMmmm, rižoto u svakom obliku je dobrodošao kod nas na stolu. Još kad je u kombinaciji sa gorgonzolom...mmm. Divni letnji ručak!
ReplyDeleteIzgleda baš fino, al dente i kremasto. I pjat je super ;)
ReplyDeleteDivno Majo. Rizoto je prekrasan, kremast.Bas mi se dopada. :)
ReplyDeleteI ja mnogo volim razne vrste rizota, ali moj dragi ih nikako ne jede. On voli pirinac samo u slatkisima, nikako drugacije. :( Ali, nema veze, napravicu za sebe... :)
ReplyDeleteNjam, njam! To je sve što ću reći :D :)))
ReplyDeleteSviđa mi se dodatak gorgonzole u ovom finom rižotu :)
ReplyDeleteNisam baš ljubitelj tikvica
ReplyDeleteali mi je zapeo za oko ovaj starinski tanjur.
Imam isti, samo je moj drugačije boje obrub
i ima sliku na dnu tanjura.
Ima li i na tvom kakva slikica?
Cookandplay, ovaj nema nikakvu slikicu :)
DeleteNICE!!!! I actually had Gorgonzola cheese risotto in restaurant and I absolutely remember about it even now. I need to make this. I never thought of making it on my own, but your recipe shows up. Must be a sign. Thanks for this recipe!!!
ReplyDeleteRižoto je odličan i izgleda jako ukusno i kremasto. Hvala ti za preporuku za rižu, svakako ću je potražiti !
ReplyDeletedivno izgleda <3
ReplyDeleteBaš lagano i ukusno idealno za ove tropske dane!
ReplyDeleteHvala vam svima :)
ReplyDeleteprekrasno, a sve volim!
ReplyDeleteKrasan ti je ovaj rižoto, dala bi mu prednost pred mnogim koje sam probala.
ReplyDeleteMalo koji rižoto ne volim, a ovaj stvarno djeluje kremasto i slasno! :)
ReplyDeleteI čestitke na intervjuu spomenutom u prethodnom postu, zasluženo! :)
Odlicno! Nesto slicno i sama cesto radim. U kombinaciji sa tikvicama je predobro!
ReplyDeleteOd lepote aranžmana, tanjira i svega jedva stigoh da pogledam recept... fenomenalno ali mi se čini da ti fali jedno limeno lonče sa Winnie pooh-om uz ovaj plehani tanjir tako da... molim te pošalji mi svoju adresu na mail kako bi lonče krenulo prema tebi.
ReplyDeletePozdrav!
draga, hvala ti od srca, baš si me danas razveselila :) :)
DeleteMm, savršeno izgleda.
ReplyDelete