Lito je zavodljivo.
Ovog lita odmaran. Nakon svih miseci
učenja, stresa, nervoze, doktora i obavljenih pregleda, briga i obaveza, ovo lito
jednostavno dižen sve 4 u zrak i odmaran.
Ovo lito neću propustiti udovoljit svojin
željama i inspiracijama...
A toliko toga me inspirira na razne načine...
Želin hodat bosa šljunčanim plažama, ležat u hladu borike,
slušat pismu cvrčka, sidit/ležat u plićaku dok se valovi odbijaju i prelivaju
priko mojih leđa, čitat knjige (puno njih!), jest nektarine, maline, kupine,
smokve, cheesecake s voćem, panna cottu; otić na fish picnic s prijateljima,
otić na ribarske fešte, prošetat poljem makova, jest morske plodove – Crni rižoto,
bilo kakvi rižoto s morskim plodovima...
Ugostit I. i T. u svoj skromni dom, koji
dolaze iz daleka i koje se veselin napokon „in live“ upoznati...
A onda na kraju lita malo izvan naših krajeva...
Uziman odmor od odmora.
Drago mi je da se toliko obaveza umišalo
u moj život. Odrasla sam i sazrela.
No i odrasli čovik treba malo odmora i
one jednostavne srednjoškolske lakoće i lepršavosti lita. Bez briga, igre s
prijateljima, krađe smokava od susida, penjanje na stablo, valjanje po
zemlji... Barem na par dana. Sićate se?
„Hoće li taj naš lepršavi odmor uključit
i kuhanje“ ? – pita M.
Naravno.
Započeli smo naš „odmor“ s morskim
plodovima.
Prve na redu su dagnje.
Buzara – umak od bilog vina, češnjaka,
prezli (krušne mrvice) i peršina. Dalmatinski način za spremanje školjaka i
škampa.
Neprocjenjivo je kad gledate druge kako
jedu rukama, kako im se umak cijedi iz ruku, ka da ste opet mala dica.
Mi baš volimo ležernost lita.
Dagnje na buzaru
(za 2 osobe)
Potrebni sastojci:
· 2 kg dagnji
....................................................................................................................................................
· 1 dl maslinovog ulja
....................................................................................................................................................
· 4 režnja češnjaka
....................................................................................................................................................
· 2 žlice svježeg peršina, sjeckanog
....................................................................................................................................................
· 1-2 žlice krušnih mrvica
....................................................................................................................................................
· 3 dl bijelog vina
....................................................................................................................................................
· 1 žličica papra
....................................................................................................................................................
Priprema:
· Svježe dagnje sastružite grubljom
stranom kuhinjske spužve pa ih operite pod mlazom hladne vode. Budite sigurni
da su sve neotvorene jer jedino su te svježe!
...................................................................................................................................................
· Na zagrijanom maslinovom ulju
dodajte sitno sjeckani češnjak, peršin, papar, krušne mrvice i vino te dagnje.
Poklopite i ostavite da se kuhaju u soku dok se ne otovore, oko 10 minuta na
srednje jakoj vatri. Neotvorene dagnje bacite.
...................................................................................................................................................
· Otvorene dagnje poslužite s sokom
u kojem su se kuhale i dosta kruha.
...................................................................................................................................................
English version
Mussels „buzara“ recipe is popular along
the Dalmatian coast. Buzara means „stew“, but in Dalmatia it means that some
type of seafish (like mussels, scampi or musky octopus) is cooked in olive oil,
white wine, garlic and parsley.
Mussels Buzara
(serves 2)
You need:
· 2 kg mussels
....................................................................................................................................................
· 100 ml olive oil
....................................................................................................................................................
· 4 garlic cloves, chopped
....................................................................................................................................................
· 2 tbsp fresh parsley, chopped
....................................................................................................................................................
· 1-2 tbsp bread crumbs
....................................................................................................................................................
· 300 ml white wine
....................................................................................................................................................
· 1 tsp black pepper
....................................................................................................................................................
Steps:
· Thoroughly clean the mussels with
a brush under tap water. Set aside.
...................................................................................................................................................
· Heat olive oil in a large and deep
saucepan over medium heat on the stove. Add garlic, parsley, pepper, bread
crumbs, white wine and unopened mussels. Put a lid on the saucepan and cook for
about 10 minutes or until they open. Remove from the stove. Discard any that
are still closed!
...................................................................................................................................................
· Pour into a platter and serve with
bread.
...................................................................................................................................................
Pin It Now!
Obozavam dagnje na buzaru :)!!!
ReplyDeleteA fotka sa stolicom je prepreprekrasna!!!
Majo, hvala ti! Znala sam da će se tebi svidit taj shabby stil :)
DeleteNe mogu se odlučiti što mi je ljepše - fotke prirode i mora, tvoje kompozicije na fotkama ili tekst. Zato glasam za sve troje! Oduševila si me i bio je gušt čitati ovaj post!!
ReplyDeleteIpak, u cijelom tom oduševljenju, našlo se i jedno malo ne koje se odnosi na sam recept, odnosno glavnu namirnicu (ne volim dagnje).
Želim ti ležerno i lepršavo ljeto i da ga provedeš upravo ovako kako si nabrojala.
Tamara, hvala ti! Baš mi je žao šta ti se ne sviđaju dagnje, meni su jedno od dražih dalmatinskih specijaliteta.
DeleteOve tvoje slike su da ostanes bez daha, predivne. Drago mi je da napokon odmaras i zelim ti prekrasno toplo i dugo ljeto.
ReplyDeleteGordana, hvala ti! I ja tebi želim ugodno lito :)
DeleteSplendid photography ! Congrats :)
ReplyDeleteDSdiva, thanks :)
DeleteDa riskiram i kažem da mi je ovo najdraže jelo ikad? Ma može :) Ima hrane koja mi je isto toliko fina, ali nije baš ona najdraža :) Točno ovako ih volim, da mi zamirišu cijeli stan, da umačem dobar kruh i osjetim spoj vina, ulja i češnjaka :) Baš onako kako treba i baš onako kako volim :)
ReplyDeleteDagnjama me mama uvijek mami ako ih sprema kad ja nisam doma :D
Anja, hvala ti! Super je kad mama pripremi nešto šta voliš i time te dočeka :)
DeleteNisam još jela dagnje na buzaru. A fotke su predivne, ove morske posebno mame.
ReplyDeleteAria, trebaš probati :) Hvala ti!
DeleteLovely summer pictures and great dish!
ReplyDeleteCheers,
Rosa
Thank you Rosa. Your're wonderful, as always :)
Deleteznaš da su mi pedoči najdraže školjke, kaže moj suprug da sam skromna ali to je istina. i spremam ih na vrlo sličan način kao i ti, na bijelo.....
ReplyDeleteMeni nisu baš najdraže, ali da su jeftinije od drugih i fine, to sigurno. I brzo su gotove :)
DeleteMajo, žao mi je što nećeš biti tu krajem leta, jer mi hoćemo. :) Dagnje na buzaru su mi jedno od najomiljenijih jela ikad, jedino što je od njih bolje su prstaci na buzaru, al svi znamo kako se teško do njih dolazi. Kad budeš imala vremena, preporuči mi neki dobar (a ne preskup) restoran u tvom divnom gradu. Pozdrav!
ReplyDeleteMaxivida, još ne znamo točno kad putujemo, ali znamo da je krajem lita :)
DeletePrstace obožavam, ali ne jedem ih već dugo. Mogu se nabavit na crno, ali iz principa neću da ih jedem jer se njihovim vađenjem uništava škoj i naša obala, a koštaju kao suho zlato.
Za restorane ću ti se javiti privatnom porukom :) Hvala ti!
prava uživancija....bravo...a dagnje, njami..za prste polizat
ReplyDeletehttp://style-and-cookie.blogspot.com/
Sandi hvala ti!
DeletePredivan post sa fotografijama,...dagnje obožavam i
ReplyDeletemogu ti reći sve ono šta ima veze sa litom,...
uživaj u svom odmoru
annie
Anita, hvala ti! Nadam se da i ti uživaš ovo lito :)
DeleteKako ćeš se ti nauživate!!! E divoteeee!
ReplyDeleteDagnje na buzaru su uvek dobra ideja. i to na belu, takve najviše volim tj.volin:)
Nevena, nadam se da hoću, hvala ti!
DeleteBtw, i ja najviše volim dagnje "na bilo",takve su mi najdraže :)
Baš si me povela na more....prekrasan post, fotografije i jelo... skroz i skroz divno! :)
ReplyDeletePozdrav,
a.
:)
DeleteE to šta govoriš o ljetu je moja verzija odmora i ljeta. Plus hrana, odlično!
ReplyDeleteLjubice, hvala ti!
DeleteMajo, iako mi leto nije omiljeno godišnje doba kad tebe čitam (jer tvoje postove čitam kao svojvrsne kratke priče) pomislim da mi je leto zaista najlepše godišnje doba, a onda se setim beogradskih žega, betona (dobro i ono malo lepog plavog Dunava što imamo pored kuće) i opet se opredelim za neko drugo godišnje doba, ali bar na tren i ja zajedno sa tobom uronim u čari leta.
ReplyDeleteJelena, nadam se da ćeš i ti uzet mali predah i uživat u čarima lita :)
Deleteps jesmo pored Dunava ali na sreću dagnji ima i nisu tako skupe pa i mi uživamo
ReplyDeletePredivno, uživam u fotkama, a po dagnje u ribarnicu.
ReplyDelete;)
DeleteLove mussels and this would definitely make me happy. All I need is some bread. The photos you shared are so gorgeous.. the sea .. the blue water .. the sky.. absolutely stunning!
ReplyDeleteKankana, thank you so much! You're so sweet :)
Deleteo divote, divnih li slika...ponekad ti stvarno zavidim što živiš na moru! drago mi je što je pred tobom jedno krasno bezbrižno ljeto jer si to svakako zaslužila :)
ReplyDeletebuzaru od dagnji obožavam!
Tamara, nisam ni sumjala da ti ne voliš morske plodove. Hvala ti :)
DeleteJel ti meni vjeruješ da ja još nisam probala dagnje na buzaru? E pa nisam. I velika mi je želja napokon pojesti dobru pravu domaću buzaru. Nadam se da će mi se jednom posrećiti ;)
ReplyDeleteMonika, nadam se da ćeš imati priliku! Ako budeš u blizini Trogira, svakako se javi :)
DeleteSamo uživaj u odmoru! Jako se veselim buzari i prvoj ovogodišnjoj buzari u badiću: ja sam prvljava skroz nakon buzare pa se onda samo bućnem u more da se operem: Ma neprocjenjivo. Ah, još tjedan dana, tko će to dočekati?!
ReplyDeleteNema do svježih mušula na buzaru joooj! Divne slike, a tek text...cula sam more dok sam citala ;) Uzivaj u ljetu..
ReplyDeleteUh, slike su predivne. Momentalno su mi popravile raspoloženje. A buzaru obožavam.
ReplyDeletebaš ovakvu buzaru volim, slike su prekrasne,
ReplyDeleteželim ti da uživaš u odmoru kako si zamislila
Prekrasan post! Želim ti da uživaš u ljetu!
ReplyDeleteDraga Maja, uživaj u ljetu baš ovako kako si zamislila i kako i treba uživati. Naravno, uživanje je i kuhati ovako fina jela kao što je ova buzara, odlično pripremljena i super izgleda !
ReplyDeletePosebno uživam u fotkicama u ovom postu, prekrasno !
Uživaj i za mene! Sve je savršeno! :)
ReplyDeleteHvala vam svima! Nas dvoje smo počeli lagano uživati i prepuštati se čarima ljeta, morskoj hrani, feštama i druženju s prijateljima. nadam se da ugodno svi provodite ljeto :)
ReplyDeleteDagnje pripremljene na ovaj način obožavam, fotke su ti čarobne i želim ti da se NAUŽIVAŠ u odmoru :))
ReplyDelete